Reklama

Reklama

Závrať

  • Česko Vertigo (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mistrovské dílo o posedlosti, jež vedla až za hrob. James Stewart a Kim Novaková v hlavních rolích klasického amerického filmu.  Padesátá léta představují v Hitchcockově tvorbě vrcholné období. Po první dekádě v Hollywoodu, kdy střídal kvalitní snímky s těmi méně povedenými a snažil se najít své místo v přísně organizovaném systému studiové výroby, byl už etablovaným a komerčně úspěšným tvůrcem, jehož filmy nesly osobitou pečeť svého režiséra a byly snadno rozeznatelné od produkce jeho kolegů a konkurentů. K nejvýše ceněným Hitchcockovým snímkům patří Vertigo (1958), psychologické drama bývalého policisty Fergusona, jenž se zamiluje do ženy, kterou má sledovat, a teprve postupně zjišťuje, že se stal obětí rafinované hry. Hitchcock vyšel z románu známé francouzské dvojice Pierre Boileau-Thomas Narcejac, nazvaného Mezi mrtvými (1954; česky nevyšel), ovšem přizpůsobil si ho, jak ostatně bylo jeho zvykem, svým vlastním potřebám. Děj zasadil do malebného prostředí San Francisca (román se odehrává v Paříži), jehož kopcovitý reliéf umocnil zásadní rys hrdinovy osobnosti, chorobný strach z výšek, a spletitý příběh vyšperkoval vlastními obsesemi (zejména meditací o přetvoření ženy v dokonalou ženu). Ideálního představitele Scottieho Fergusona nalezl v Jamesi Stewartovi, s nímž spolupracoval už předtím, především na Provazu (1948) a Oknu do dvora (1954), a do obtížné role tajemné Madeleine nakonec obsadil Kim Novakovou. Vertigo bylo v době svého prvního uvedení považováno v rámci Hitchcockova díla za zklamání (nominováno pouze na dva Oscary - výprava, zvuk), ovšem časem se díky své mnohovrstevnatosti stalo jedním z jeho jednoznačných triumfů. V pravidelné anketě britského měsíčníku Sight & Sound bylo v roce 2002 vyhlášeno druhým nejlepším filmem všech dob (po Občanu Kaneovi). (Česká televize)

(více)

Recenze (670)

Koryntos 

všechny recenze uživatele

Wow... Jak tady někdo řekl tento film je opravdu o děsivé prázdnotě touhy po někom po kom se vám stýská a snažíte se ho jakýmkoliv způsobem vrátit zpět, až to hraničí s posedlostí. A taky konečně vím, proč se knajpa v Olmíku jmenuje stejně jako tento film a proč tam mají Hitchcockovo vyobrazení. :o))) ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Mistr napětí a záhad v nejlepší formě. Člověku to přijde jako obyčejný thriller, ale musí si uvědomit stáří filmu a jak tento dokáže i po skoro 60 letech držet krok se současnými filmy a v mnohém je i předčí. Přiznám se, že v poslední scéně ve mě dost hrklo. ()

mkubalikova 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, první zhlédnutí mě nadšením nenaplnilo, měla jsem v hlavě guláš a říkala jsem si, že tohohle Hitchcocka už nikdy vidět nechci. Teď asi o pět let později jsem z Vertiga naprosto unešená. Film, který se musí sledovat s absolutním soutředěním, A ta finální třetina je nepřekonatelná. 100% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Hitchcock je majster napätia, to mu nikto nemôže zobrať. Čo scéna, to skvost, veľa jazdy autom, postupné zatmievanie scén, keď ide do tuhého, a plno ďalších detailov, ktoré v dobrom bijú do očí. Keď som v príbehu mal zdanlivo jasno, prichádza celkom iné odhalenie, ale ešte nič nekončí, rozbieha sa druhé dejstvo, nemenej napínavé. –––– Věřil bys, že někdo, kdo zemřel, vystoupí z minulosti a zmocní se duše živého? ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

Klasika, kterou vidět v kině je fakt zážitek. A že se mi to konečně povedlo a v sále narvaném, až pietně zamlklém, větší ticho snad nebylo ani na Tichém místě. Člověk si tak užije jak dech beroucí technicolorové San Francisco tak Hermannův úchvatný soundtrack ..a ta přenádherná Kim Novak, jedna z mála blondýn pro kterou mám slabost ! ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Toto si tu len tak odložím. Ešte má čaká jedna Hitchcockovka. Thriller zaujimavý ale nejak nezaujalo. Určite psycho bolo lepšie. Tak uvidíme na jeho další počin. 11.100 hodnotenie zaujímavé a pomaly ale isto predbieham filmového nadšenca. 3* ()

Mackin 

všechny recenze uživatele

Ve všech ohledech naprosto precizní romanticko-mysteriozní drama osvědčeného týmu kolem Alfreda Hitchcocka. ()

Čtec 

všechny recenze uživatele

Mám rád tyhle pomalé filmy, kdy si stačím v klidu promyslet co asi přijde... Na rozdíl od těch dnešních, kdy klopýtám leckdy i desítky minut za aktuálním dějem :-) ()

Vercinix 

všechny recenze uživatele

První dvě třetiny filmu poměrná nuda, ale pak se děj začal stupňovat a poslední scéna mě opravdu zvedla z křesla...Ovšem za ty první dvě třetiny nudy je to o hvězdičku míň. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Možná pomálý film, možná nudný film, možná přiliš jednoduchá zápletka... ale já tomu všemu uvěřil. James Stewart byl skvělý herec, vždyť minimálně tři ze čtyř filmů, které pod Hitchcockem natočil, jsou snímky, které výrazným způsobem ovlivnily pozdější vývoj kinematografie. Film plynul sice celkem pomalu, ale takový byl každý Hitchcockův film, který jsem měl dosud možnost vidět. Pozvolné sbližování dvou hlavních aktérů je skvěle zahráno a bezchybně natočeno. To však není vrcholem geniality pana A. H. Tím je následné rozuzlení příběhu, které diváka šokuje svou překvapivostí a jednoduchostí zároveň. God bless Alfred Hitchcock! 100% ()

Ne__Ty 

všechny recenze uživatele

Závratěmi netrpím, ale přesto mě snímek dokázal díky výborné kameře tomuto nezáviděníhodnému pocitu přiblížit. Zároveň jsem dostal spletitý příběh, který mi nemalou chvíli zamotával hlavu, a mohl jsem si užívat jeho tajuplnost, nejednoznačnost a možnou paranoii za přítomnosti vynikajících hereckých výkonů. Ale přesto jsem se do spirály filmu nepropadl tak moc jako Scottie Madeleine do té své. ()

ondrech 

všechny recenze uživatele

Kamera: Robert Burks... druhy film, co jsem od hitchcocka videl(prvni byl psycho) a zjistil jsem, ze jeho filmy asi nebudou me oblibene. cele mi to prislo takove rozplizle, nevyvazene, ale za tu brilantni kameru, dokonalou vypravu(proc jsem se jen nenarodil o 40 let drive?) a barvicky si to 4 hvezdy urcite zaslouzi. ()

vincent 

všechny recenze uživatele

Slabe, preslabe... Podivuhodny milenecky film, so slabou dramatickou zlozkou, kde mi nesympaticke postavy hrane nijak zvlast kvalitnymi hercami, predvadzaju cosi, co nema ani naznak thilleru. Opat jeden zo slabsich filmov starsieho data, z ktoreho mi ostanu v pamati len utrzky. Konkretne z tohoto legendarny "vertigo" zaber, ktory milujem , snove momenty a obocie Kim Novak, ktore vyzeralo akoby sa zrazila s Breznevom. Hitchcock znamena pre filmovu historiu a sucasnu tvorbu vela (aspon co sa z knih dozvedam), mne vsak ako prinos pre moj osobny rozvoj v mojom konicku zatial po tomto filme (a Severozapade...) nepride. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Řemeslně naprosto bezchybné. Precizně odehrané a doprovázené velmi působivou hudbou. Velmi příjemné překvapení jsou snové animace a kamerové triky simulující závrať. Dialogy v takto ukecaném filmu jsou alfou a omegou a i zde, tvůrci nezakopli. Ale ten příběh Alfrede, žánry se tu vystřídají snad všechny a pokaždé tak, že má člověk pocit, že udělal kotrmelec a na konci i přemet s vrutem... ale furt nadprůměrných 75% ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Zahadna a velmi krasna Kim Novak a James Stewart, ktery hraje podivneho tvrdaka - detektiva ve vysluzbe... Zvlastni a v prvni polovine zdanlive nudny Hitchcockuv film, ktery se pak ale supem rozjede a poskytne dostatek zajimave atmosfery i napeti. Presto se dockame nekolika nadoresenych linii (napr. kam zmizela postava Marjorie?) a hodne rychleho/klasicky ustrihleho konce. Film je to kazdopadne hodne rozporuplny (mozna mel Hitchcock pojmenovat "Psycho" radeji tenhle film...) a Judy alias Madeleine si takovy konec podle mne opravdu nezaslouzila...Hanba Stewartovi! :-)) 4+ ()

Thurin 

všechny recenze uživatele

Strhující začátek, jako by v další hodině vystřídá poklidné budování strhujícího závěru. A když se v poslední hodině James Stewart navíc rozhodne, že by nebylo špatné začít konečně hrát, stává se ze snímku skutečný thriller, který vás nepustí z křesla, i když maminka už půl hodiny čeká až jí pustíte na videu další díl její oblíbené telenovely. Výborná režie, hudba a kamera pak přidávají pětihvězdičkový nádech. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

I po skouknutí tohoto snímku, který byl údajně označen jako nejlepší "mystery" film všech dob, mám pořád jasno...Tím chci říct, že ať už byl Hitchcock jakkoli nadaný, tak oproti Lynchovi je to pořád ještě dětská rýma... To samé tento film. Líbil se mi, to ano, zápletaka byla sice poněkud jednoduchá, ale i tak velice zajímavá. Hlavně tedy první půlka, kdy se i sám bývalý detektiv začal domnívat, že by v tom mohly mít prsty temné spáry magie. Druhá půle je už prakticky celá vysvětlená a jenom se čeká jakže to vlastně dopadne. I když teda uznávám, že se konec povedl. Přes to všechno mě film příliš do děje nevtáhnul. Že by se zde dalo mluvit o nějaké mega atmosféře, tak to vůbec, co si budeme povídat, ale pouze smyčce a nějaká ta trumpeta nedokáží vyvodit děsivě mrazivou atmosféru. Jak říkám, Lynch by s tímto námětem dokázal naložit nesrovnatelně lépe, because he´s still my mystery King! ()

ranp 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který mi doslova naháněl hrůzu a způsobil následující noc děsivé sny. Svým způsobem už jde dnes o klasiku, byť Hitchcock natočil známější filmy než tento. Ve filmu jsou krásné záběry San Francisca a i ostatních míst Kalifornie. Kdykoliv teď uvidím vysokou věž kostela, tak si vzpomenu na Vertigo. Tenhle film určitě stojí za vidění, mám ale dojem, že si ho jen tak znovu nepustím, nechci si narušovat spánek :-) ()

Související novinky

Robert Downey Jr. krouží kolem remaku Vertiga

Robert Downey Jr. krouží kolem remaku Vertiga

24.03.2023

Bylo to nejspíš jen otázkou času, studio Paramount Pictures každopádně nyní oznámilo, že se chystá natočit remake slavného Vertiga. Thriller legendárního režiséra Alfreda Hitchcocka (Psycho) z roku… (více)

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Filmové hvězdy exkluzivně pro ČSFD.cz

Filmové hvězdy exkluzivně pro ČSFD.cz

25.03.2015

Oscarový režisér Jean-Jacques Annaud a ikonická herečka Kim Novak navštívili Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest, kde s nimi režisér Robin Kašpařík udělal exkluzivní rozhovory pro ČSFD.cz.… (více)

Reklama

Reklama