Reklama

Reklama

Závrať

  • Česko Vertigo (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mistrovské dílo o posedlosti, jež vedla až za hrob. James Stewart a Kim Novaková v hlavních rolích klasického amerického filmu.  Padesátá léta představují v Hitchcockově tvorbě vrcholné období. Po první dekádě v Hollywoodu, kdy střídal kvalitní snímky s těmi méně povedenými a snažil se najít své místo v přísně organizovaném systému studiové výroby, byl už etablovaným a komerčně úspěšným tvůrcem, jehož filmy nesly osobitou pečeť svého režiséra a byly snadno rozeznatelné od produkce jeho kolegů a konkurentů. K nejvýše ceněným Hitchcockovým snímkům patří Vertigo (1958), psychologické drama bývalého policisty Fergusona, jenž se zamiluje do ženy, kterou má sledovat, a teprve postupně zjišťuje, že se stal obětí rafinované hry. Hitchcock vyšel z románu známé francouzské dvojice Pierre Boileau-Thomas Narcejac, nazvaného Mezi mrtvými (1954; česky nevyšel), ovšem přizpůsobil si ho, jak ostatně bylo jeho zvykem, svým vlastním potřebám. Děj zasadil do malebného prostředí San Francisca (román se odehrává v Paříži), jehož kopcovitý reliéf umocnil zásadní rys hrdinovy osobnosti, chorobný strach z výšek, a spletitý příběh vyšperkoval vlastními obsesemi (zejména meditací o přetvoření ženy v dokonalou ženu). Ideálního představitele Scottieho Fergusona nalezl v Jamesi Stewartovi, s nímž spolupracoval už předtím, především na Provazu (1948) a Oknu do dvora (1954), a do obtížné role tajemné Madeleine nakonec obsadil Kim Novakovou. Vertigo bylo v době svého prvního uvedení považováno v rámci Hitchcockova díla za zklamání (nominováno pouze na dva Oscary - výprava, zvuk), ovšem časem se díky své mnohovrstevnatosti stalo jedním z jeho jednoznačných triumfů. V pravidelné anketě britského měsíčníku Sight & Sound bylo v roce 2002 vyhlášeno druhým nejlepším filmem všech dob (po Občanu Kaneovi). (Česká televize)

(více)

Recenze (669)

Torgal 

všechny recenze uživatele

Dej tohto filmu by vydal na jeden solídny diel nejakého kriminálneho seriálu, ale jeho natiahnutím na celovečernú dĺžku vznikla miestami priam vražedná nuda. Nekonečná sledovačka na aute ma takmer uspala už o tretej poobede. Všetko sa deje strašne pomaly, a že by to nejak pomáhalo atmosfére filmu som nepostrehol. Na druhej strane sa mi páčilo, ako ide Hitchcock proti diváckym očakávaniam - na stenách je zavesených viacero pušiek, z ktorých sa nevystrelí, prípadne inak ako by to človek čakal. Aj tak je to prinajlepšom na 6/10 a nechápem tie víťazstvá a anketách kritikov o najlepší film vôbec. ()

Martinka21 

všechny recenze uživatele

Jméno „Hitchcock“ tak pěkně zní a ještě lépe název filmu „Vertigo“, jenže v tomhle případě je to, bohužel, vše. Některé pasáže mě bavily, jiné mě skoro vůbec nebraly, občas jsem se nudila, trochu zasmála, chvíli Scottiemu radila… Přišlo mi to jako velmi přeslazená detektivka s trochu očekávaným koncem (když „Madelein“ táhnul po dřevěných schodech do zvonice, bylo mi hned jasné, jak to dopadne)… První film, který jsem od Hitchcocka viděla, byl - Strangers on a train- a to se mi opravdu líbilo, ale Vertigem jsem lehce zklamána… (To píši jako člověk, který není příliš Hitchcockem poznamenán, zatím) :) ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Bravúrna réžia majstra Hitchcocka. A nebyť Herrmannovej symfonickej hudby, film by nemal perfektnú atmosféru. V závere mi bežal mráz po chrbte, keď Scottie na otázku kam ide, odpovedá "One final thing I have to do and I will be free of the past". A jeho výraz... no proste skvelý výkon a Kim Novak taktiež výborná. Film, ktorý vcucne do špirály a minimálne filmárčinou vás posadne. ()

bif 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočená blbost. Nejspíše jsem film nepochopil, ale po Ptácích se jedná o druhý film, který se mi od Alfreda nelíbil. Ostatní klasiky mám moc rád. ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Přistupoval jsem k Vertigu opatrně, dlouho odkládal projekci, až už konečně jsem večer roztočil placku v přehrávači i s rizikem zamotané šišky. A protože/přestože jsem moc neočekával, tak jsem ani moc nedostal... Ne, špatné to nebylo, gradace příběhu, včetně vyústění je rozhodně originální, byť je značné stáří filmu znát, jak na stylu hraní, tak pochopitelně i v efektech. Jsem rád za doplnění filmového vzdělání, je to tak na 70%, ale hvězdičkově trochu přistřelím. ()

ICTS 

všechny recenze uživatele

U Vertiga mě zaujala samotná hra s divákem a maximální soustředěnost, kterou jsem snímku musela věnovat, abych film kompletně pochopila. Na 50.léta jeden z nejlepších filmů. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Odzbrojujúci film. Nevidel som všetky Hitchcockové filmy, ale tento je z tých videných jednoznačne najlepší. Neskutočne natočený príbeh o manipulácii, o fatálnej láske, o pomedzí medzi realitou a šialenstvom. Dokonale obsahovo aj formálne. Z Vertiga sa mi zakrútila hlava. Nechápem, že má tento film viac ako 60 rokov. Masterpiece. 10/10 ()

chrispe 

všechny recenze uživatele

Vertigo je dobrý film. Je z roku 58, tak do toho musíte jít s tím. Zpočátku dost rozvláčné tempo vezme zejména v poslední třetině rychlý spád. A musím říct, že právě ta poslední třetina mě fascinovala, protože POSEDLOST. Rozhodně zůstane po dodívání v hlavě. ()

Fido 

všechny recenze uživatele

Precizní a profesionální práce všech. Smekám klobouk, pane Hitchcock, pane Herrmann, pane Stewart, paní Nowak i všichni další. Klasika se vším, co k tomu patří. ()

Joski 

všechny recenze uživatele

Kvalitne vystavaná Hitchcockovska "krimi" zápletka. Originálne vyriešený scénar (s dnes už často používaným klišovitým efektom repetície príbehu), ktorý sa opakuje z iného uhlu pohľadu na rozmedzí reality a sna. Divák je rovnako zmetený ako detektív (James Stewart), ktorý sa stáva obeťou vlastnej fóbie a nečakanej lásky Madeleine (hrá božsky krásna Kim Novak). A ako to v živote býva... Po "vytriezvení" z lásky sa hlavný hrdina prebudí z traumatického sna a vylieči z "naordinovaného" VERTIGA. Okrem skvelých hereckých výkonov je veľmi dobre prepracovaná vizuálna zložka. Od umelecky stvárnenej "kostýmovej premeny osobnosti" Madeleine (v každom zábere má Kim Novak ine šaty. Farba sa mení podľa psychologického a dejového rámca postavy!) až po kinematografický vynález "Vertiga - Závrate" pre tento film. Vďaka transfokácii: posunu ohniskovej vzdialenosti čočky objektívu a synchronnému švenku kamery je optický efekt zaručený a divák sa nezadržateľne rúti do priepasti ako náš hrdina filmu. Nehovoriac o úvodných graficky riešených titulkoch v podobe nekonečne sa točiacich špirál, ktoré realizoval Saul Brass (Vertigo, Na sever severozápadnou linkou, Psycho), či geniálne zloženej mystickej hudbe Hitchovho dlhoročného spolupracovníka Bernarda Herrmanna (Potíže z Harrym, Muž ktorý vedel príliš mnoho, Nepravý muž, Vertigo, Na sever severozápadnou linkou, Psycho, Vtáci (zvukový poradca), Marnie) je tento 50 rokov starý klenot svetovej kinematografie neodolateľný umelecko-psychologický zážitok. Pre cinefilov samozrejma povinnosť:-))) ()

Jeanecek 

všechny recenze uživatele

Já nevím, ale vždycky když na to koukám, říkám si, že je tam těch konců nějak moc... :-/ Proto ta jedna dolů :-( ()

Arequipa 

všechny recenze uživatele

Mistr Hitchcock pomalu ale jistě stoupá v žebříčku mých nejoblíbenějších režisérů. Odhalení pravdy o události na kostelní věži je šokující a zpětně do sebe vše krásně zapadá - ďábelsky dokonale vymyšlené a provedené. P.S. Závratěmi netrpím, ale ta úvodní scéna s pádem ze střechy je fakt strašlivá. ()

mazic 

všechny recenze uživatele

nudné dlouhé nic.... chtěl jsem to vypnout, ale psali tu uživatelé, že přijde šokující závěr - asi měli na mysli titulky, ale s těmi by člověk měl počítat..... hvězdu novak, že se na ní dalo koukat a hvězdu mě, že jsem to dokoukal... ()

strycekmaso 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se velmi těšil, ale hrozně mě sklamal. Nesmírně zdlouhavé, měl jsem co dělat abych u toho nusnul. Co se mi na tomto filmu líbilo byly dvě scény a hudba. ()

matt85 

všechny recenze uživatele

Film s jedním z nejlepších a nejbláznivější(ale stejně je skvělý a dodává tomu filmu ještě větší "impact") konců, co jsem viděl. Od začátku se na vás svalí tísnivá "psycho" atmosféra a potom už to prostě jede. Bernard Herrmann tomu dodává další rozměr a tohle je jeden z nejlepších psychothrillerů co jsem viděl. Bravo, pane Hitchcock! ()

ShossGrey 

všechny recenze uživatele

Detektív John Ferguson (James Stewart), striktne sa pridŕžajúci všetkého racionálneho a logického, sleduje tajuplnú Madeleine (Kim Novak) na popud dávneho priateľa, ktorý sa obáva, že nie všetko je s ňou v poriadku. To, čo sa zdá byť na začiatku obyčajným fantazírovaním však prerastá do veľmi nebezpečnej hry, kde sa lovec stáva obeťou. Keď som pred pár rokmi čítala román Boileau-Narcejaca, úplne ma opantal. A keď som sa s odstupom rokov dostala po Vertigo, netušila som, že je to sfilmované podľa mojej milovanej knižnej predlohy. Je ťažké zaradiť Vertigo ku konkrétnemu žánru. Tak ako od racionálneho prechádza až po úplne iracionálne, takisto prechádza od romance až po thriller kde nakoniec neberá až jemne hororový nádych. A my sa stávame obeťami takisto, ako úbohý Ferguson, keď sa snažíme objasniť všetko to záhadné, čo nám Hitchcock predkladá, ale i tak nám záverečnou pointou úplne vyrazí dych. Moja najmilovanejšia hitchcockovka a srdcová záležitosť, kde jedinou chybičkou na kráse je, že sa točila za éry peroxidových blondýniek, čo Kim Novak okráda o všetkú tú tajuplnosť, ktorou literárna bruneta Madeleine tak oplývala. ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu nadprůměrné dílo, které dnes působí trochu rozvláčně a v některých scénách trapně. Přesto zajímavý příběh, originální zpracování a povedené rozuzlení stojí za vidění. ()

Související novinky

Robert Downey Jr. krouží kolem remaku Vertiga

Robert Downey Jr. krouží kolem remaku Vertiga

24.03.2023

Bylo to nejspíš jen otázkou času, studio Paramount Pictures každopádně nyní oznámilo, že se chystá natočit remake slavného Vertiga. Thriller legendárního režiséra Alfreda Hitchcocka (Psycho) z roku… (více)

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Filmové hvězdy exkluzivně pro ČSFD.cz

Filmové hvězdy exkluzivně pro ČSFD.cz

25.03.2015

Oscarový režisér Jean-Jacques Annaud a ikonická herečka Kim Novak navštívili Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest, kde s nimi režisér Robin Kašpařík udělal exkluzivní rozhovory pro ČSFD.cz.… (více)

Reklama

Reklama