Reklama

Reklama

Adaptace na motivy románu Anne Holmové North To Freedom. Příběh 12-ti letého chlapce Davida, který utekl z komunistického koncentračního tábora s ničím jiným než buzolou, zapečetěným dopisem, pecnem chleba a instrukcemi, jak dopravit dopis do Kodaně. David se poprvé ve svém životě ocitá za branami tábora a už musí cestovat přes Evropu. Je to cesta za poznáním, kde David pomalu ztrácí vrozenou nedůvěru v lidi a začíná se usmívat, dělit se, důvěřovat a nakonec i milovat. Snímek je zaměřen proti krutosti, politikům a utrpení z války, ale také oslavou nezlomitelnosti mládí a duše dítěte. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

tuwanakha 

všechny recenze uživatele

Námětem je výborná kniha Anne Holmové "Já jsem David". Bohužel Paul Feig nedokázal románu dát vhodnou audiovizuální podobu. Ben Tibber je vysloveně nevhodně vybraným představitelem, který působí nepřirozeně. Úpravy ději také nepomohly. Hřebíky do rakve trapnosti zatlouká český dabing. Caviezel s Plowrightovou hrají rutinu, ale pozvednout film z nouze všednosti nedokážou. Kniha 90%- film 50%. ()

cross 

všechny recenze uživatele

Po celou dobu sledování filmu jsem si říkal jaká je škoda že tak poutavý příběh je tak nehorázně promarněn pod nepříliš působivou režií, nepřesvědčivými hereckými výkony, zmateným vyprávěním a strašlivou hudbou... A nakonec? Nakonec jsem sám sebe překvapil, protože jsem byl dojatý a celou cestu vlastně prošel s hlavním hrdinou ruku v ruce s dokonalým pochopením jeho pocitů... Pěkný film postavený na krásném příběhu, který bohužel pokulhává jak v rovině herecké, tak režijní, ale ve výsledku vám to bude stejně jedno - protože je dojemný a dokáže říci něco o pocitech a životu osudem těžce prozkoušeného malého chlapce.... Co nelze odpustit je místy opravdu rušivá hudba - slušné ***1/2. ()

Reklama

djcremo 

všechny recenze uživatele

Myšlienka filmu je dobrá, ale to je tak asi všetko. A je to veľká škoda, lebo dalo sa s filmu vyťažiť viac. Ale to by herci museli podať lepšie výkony, réžia by nesmela pokuľhávať, nesmelo by tam byť pár vecí prehnaných. Ako útek cez ostnatý drôt bez škrabanca, útek cez hraničný plot, útek policajtom s pekárne. A čo najviac nechápem, ako mu všetci žrali, že je u cirkusu a že cestuje bez rodičov a nikomu nič nebolo podozrivé. Pôsobilo to na mňa tak nereálne a veľmi som tomu neveril. Ale záverečná scéna bola dojemná, ale predvídateľná. ()

punk_zero 

všechny recenze uživatele

johnKeane - suhlasim s tebou. Mna ten film nadchol, ale ked som si pozrel hodnotenie na Csfd tak mi z tejto stranke prislo zle. Konkretne z hodnoteni ludi co tomu dali menej ako 2 hviezdicky. Gogen - myslíš si, že na hranici pracujú iba ľudia, čo nemajú srdce? Nie každý pochopí filmu, niektorí mu dajú odpad aj keď videli iba 20 minút. Takých ľudí mám rád viď. Mainer ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Z Bulharska do Dánska přes Itálii? To byla neuveřitelná štreka. Cesta tu musela být strastiplná a dobrodružná, ale jak to podává David, byla taková odlehčená. Jestli to bylo tím, že jsem všechno dění sledovala jeho očima. Nevím. Až záběry z lágru dokazovaly o co se jedná. Myslela jsem si, že ten hlas, co mu radil a dával instrukce, byl Johana. Pak přišlo velké překvapení a všechno do sebe zapadlo. Když vzal David v obchodě knihu do ruky, tak jsem se rozbrečela. Ještě, že mu do cesty přišlel anděl v podobě malířky Sofie. Jenom mi pořád není jasné, jak mohl být malý kluk v lágru s dospělými chlapy. I když vysvětlení tam možná je. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (2)

  • Globus ukazuje svět po roce 1993 - protože je v záběru vidět, že už je Československo rozdělené. (VMa)
  • Globus, který si David prohlíží v italské rodině před tím, než odchází, je s anglickými popisky. (VMa)

Reklama

Reklama