Reklama

Reklama

Manny Ballestero je počestný pracovitý hudebník učinkující ve Stork klubu v New Yorku. Když jeho žena potřebuje peníze na zubního lékaře, vydá se do místní pojišťovny, aby si vypůjčil na její pojistku. Zaměstnanci pojišťovny jej ale omylem začnou považovat za lupiče, který je v minulém roce přepadl, a zavolají policii. Film je skutečným příběhem, který Manny a jeho rodina prožili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (147)

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Hitchcock je sám o sobě záruka kvality, když se přidá ještě Henry Fonda a skutečný příběh, není co řešit. Henry hraje naprosto věrohodně, Alfréd je naprostý mistr jednoduchých vystihujících záběrů, vždycky dokáže najít ten správný úhel a kompozici. Jediné, co mi chybí k plnému hodnocení je, že děj ubíhá až příliš jednoduše, předvídatelně a bez zvratů. Ale jako vždy - výborné. 80% ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tématicky mi tenhle film připomněl o 20 let starší geniální Langovo dílo Byl jsem lynčován. Tady je ještě větší mazec, že je to podle skutečné události i když nemůžu říct, že bych byl překvapen, protože něco takového se může stát jenom v Americe... Na druhou stranu narozdíl od Fury se mi zdá, že tady není hrdina až v takových sračkách, aspoň je na svobodě a může se hájit, byť je všechno proti němu, až když jeho manželce ze všeho jebne, tak to nabírá grády. Nicméně skvěle hrající Henry Fonda to na ty 4* nakonec vytáhnul.70% ()

Reklama

Douglas 

všechny recenze uživatele

Vězte, že je skutečně nepříjemné, pokud zamíříte takhle z práce domů, těšíte se za ženou a dětmi, když tu vás přede dveřmi zastaví policie, vsadí mezi sebe do auta a začnou s vámi objíždět svědky, kteří vás svorně identifikují jako nebezpečného zločince. Dostanete se do cely a... Ano, připadali byste si jako hrdinové z filmů Alfreda Hitchcocka. Tentýž osud totiž potkal poctivého hudebníka Mannyho Balestrera, kterému se toho večera zhroutily všechny dosavadní jistoty a on čelil zcela nepochopitelnému obvinění z loupežného přepadení. Alfred Hitchcock jeho příběh natočil podle skutečné události, které se věrně drží a celému příběhu se snaží vtisknout punc dokumentárnosti. Sleduje hrdinu nejen během oné první krizové noci ve vězení, ale i nadále, když si shání právníka, chystá se na soud a ze všech sil bojuje za záchranu dosavadního života, zatímco jeho žena pod tlakem událostí začíná šílet. Hitchcock umožňuje se s Mannym v podání brilantního Henryho Fondy naprosto ztotožnit, celý příběh sleduje jen z jeho perspektivy a pomocí pečlivě komponovaných kamerových jízd a promyšlených záběrů zprostředkovává všechno zoufalství a beznaděj. Společně s Mannym cítíte palčivou bezohlednost pokryteckého okolí, když vám nikdo z těch usmívajících se mužů zákona nevěří, že jste jen nepravý muž... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Profesionální dobová filmařina, kvalitní práce kamery, pečlivý výběr herců, slušný střih a filmové postupy s triky, které holt odpovídají polovině 50. let. Prostě Hitchcock, jak ho známe. Úvodní záběry navozují příjemně měšťáckou atmosféru šťastné středostavovské rodiny, aby přišlo jedno nečekané setkání, obvinění ze zločinu a strastiplná cesta k očištění svého jména. Scénář se vyvaroval překombinovanosti a zjevným lapsům a snímek se může opřít o vynikajícího Henryho Fondu v hlavní roli. Jeho oči i mimika dokonale odpovídají člověku, který prochází vážnou životní krizí. Vše doprovází emotivní filmová hudba. Celkový dojem: 75 %. Jeden z filmů, který výrazně nezestárl. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno najpriamočiarejši Hitchckock, je to dané témou, založenej na skutočnej udalosti. Preto pôsobí v Hitchovej tvorbe najuveritelnejšie. Pe mňa dôkaz, že najlepše prípehy píše sám život. Postavy sú výborne psycholoicky vykreslené a film obsahuje znovu niekolko geniálnych scén (napr. prevoz transportom). Henry Fonda je hypersympaťák, snáď ešte väčší, ako Peck. Páči sa mi zapojenie manželky do deja, je to jediný vzrat, ale úplne stačí, dodáva filmu další rozmer. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (15)

  • Victor Moore Arcade bylo strženo v roce 1990. (Kulmon)
  • Příběh je inspirován událostí z roku 1952 a je téměř bezvýhradně autentický. Hitchcock kvůli němu spolupracoval s lidmi zapletenými do případu, aby mohl určité události zreplikovat co nejpřesněji. Později této preciznosti litoval a dal by přednost větší konzistentnosti a vyšší míře dramatičnosti. (Hwaelos)

Reklama

Reklama