Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mýtus protifašistického odboje na Slovensku patřil mezi důležité témata normalizační kinematografie, zpracovaná samozřejmě se zdůrazněním vedoucí úlohy komunistů. Tento primitivně ilustrativní snímek líčí heroické nadšení, které projevují členové odbojové skupiny, hrdinně a s neustálým nasazením života bojující proti proradné policii slovenského štátu a nakonec i proti německému gestapu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Film, který mi dlohou unikal, zřejmě proto, že jde o slevonskou produkci a Česká televize k ní již nemá práva. Díky cs filmu jsem se vypravila spolu s ostatními diváky trochu do historie.Téma mě překvapilo, nečekala jsem v půli sedmdesátých let československý film do slovenskom štáte. Jako první jsem prozkoumala paníscénaristku, jejíž jméno mi neznělo povědomně. Zcela pominu skutečnost zda byl či nebyl protifašistický odboj na Slovensku, zaměřím se pouze na příběh. Tady se zřejmě neshodu se svými čsfd-kolegy zde v komentářích, příběh povožuji za dobře odvyprávěný s lidským rozměrem a bez většího násilí. Dokážu si představit, že v dnešní verzi by se film otřásal výbuchy a střelbou, krev by stříkala do všech stran. Ale právě tato umírněná verze mi vyhovuje. Upoutal mě dabing českých i slovenských herců, hlasy naprosto odlišné, ale dalo se to zkousnout. Zajímavou roli nenápadné manželky ztvárnila dvacetiletá Jaroslava Schallerová. Ve svých dívčích rolích uplatnila kouzlo své osoby a přirozenost, tady si zahrála mladou maminku, díky vedlejší roli velmi zdařilou. Celkový dojem je spíše dobrý, i když těch vad na kráse by se pár našlo. O filmu i mém komentáři možno diskutovat v poště. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Trochu vojnovej drámy, trochu špionáže, trochu kriminálky... Všehochuť z prostredia Slovenského štátu o tom, ako komunistickí odbojári bojujú proti fašizmu. Pútavý príbeh je rýchlo odrozprávaný, možno až príliš rýchlo, občas zahapruje scenár. Schallerovú nahovorila Táňa Hrivnáková, Třísku Slávo Záhradník a Chudíkovú preexponovanú nemčinu Jindřich Narenta. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Poutavý film s vynikajícím hereckým obsazením..bylo zajímavé sledovat tak charakterního herce, jako je pan Chudík, v roli esesáka.. ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Neskutečně diletantský film s de facto stejným námětem i průběhem jako seriál Tři králové. Natočit z podstaty tak napínavou látku takhle strašně nudně, to chce talent. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ iba priemerný film z prostredia 2 sv. vojny. Film ma zaujal hereckým obsadeným, lebo je tu možnosť vidieť mnoho už zabudnutých slovenských hercov. Inak filmu dávam 45%. ()

kebom 

všechny recenze uživatele

Slováci nám bojujú a sabotujú, na filmovom plátne. Bratislava, Malacky, Cífer - špionážna sieť ako vyšitá. Istá staroslovenská slovenčina má vzbudiť dojem autenticity, ale príbeh je poslabší. Mimochodom J. Třísku nadaboval Slavo Záhradník, myslím, že slovenský nevedel - teda J. Tříska. L. Chudík je zase "vtipne" nadabovaný prehnaným nemeckým akcentom. Nechápem raz kvalitnej hudbe, inokedy vskutku príšernej. Vcelku sa na to ale dá pozerať, ale chýba tomu napätie aj trošku viac logiky, kvalitnejšie "nepriblblé" dialógy, dalo sa to isto natočiť lepšie a nie takto úsmevne a nezáživne. Kniec filmu ma dorazil, ale to sa už ani neoplatí rozpisovať. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Drama, na můj vkus hodně vláčné a chvílemi statické až nudné. Co se vlastně těhle skupině partizánů povede? Spíš je pořád někdo ukrývá a zase nahání. ()

HH 

všechny recenze uživatele

Nemýlím-li se, tak role esesáka Fischera je jednou z posledních rolí Jana Třísky v Československu před rokem 1989 ()

Lewaso 

všechny recenze uživatele

Ten film mě nebavil, protože v té době bylo partyzánů všude dost, ale Tříska mě upoutal tak školometskou slovenčinou, že si ji dokážu vybavit do dneška. Jinak jeho poslední dva filmy (po tomto dílku) před „odchodem“ do Hollywoodu byly Na samotě u lesa a Talíře nad Velkým Malíkovem - nebe a dudy českého filmu... ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Veľmi fádny snímok s plytkou akciou a ešte horšou špionážnou pointou. Striedanie prítomnosti a minulosti silne nepriehľadné, strácal som sa. Finále snímku kde partizáni prepadnú väzenskú eskortu prevážajúcu hlavné postavy do väzby je absolútna fraška. ()

Reklama

Reklama