Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hudební komedie o tom, jak lze zpříjemnit řadě studentů tak nezáživný vyučovací předmět, jakým je již tradičně matematika. Kolektivní sen přičaruje třiceti studentkám z mimopražského gymnázia nového profesora Ludolfa, mladého a sympatického muže, který však k jejich úděsu nekompromisně trvá na tom, že je matematiku naučí. Dívky zkoušejí všechno možné, aby se matematického fanatika zbavily. Studentky, které by v něm raději viděly některého ze svých oblíbených zpěváků, se přísnému učiteli dlouho pokoušejí vzdorovat, ovšem jen do té doby, než Ludolf mimoděk objeví novou vyučovací metodu, jak jim prostřednictvím moderních písniček exaktní vědu zpřístupnit. Od té chvíle se na hodinách jenom zpívá. Zhudebnělá Pythagorova věta pak už nikomu nedělá potíže. Zábavné a přitažlivé snové studium však záhy končí návratem do strohé skutečnosti blížící se maturity a neznalosti studentek...

Zajímavé je, že v roli profesora Ludolfa se objevil Jiří Menzel (zpívá Achilles Michailidis). V letech tvrdé normalizace (po dramatických událostech let 1968 - 1969) bylo mnohým umělcům znemožněno, aby se tvořivě se projevovali. Někteří emigrovali, někteří se protloukali filmovým světem, jak se jen dalo. Často byli nuceni angažovat se v takových aktivitách, které neposkytovaly prostor pro jejich talent, schopnosti či profesionální zaměření, což byl možná i osud Jiřího Menzela. Film lze chápat jako filmovou metaforu v tom smyslu, že v období husákovské normalizace mohl být člověk plně svobodný a šťastný jen ve svých snech. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Moc mne uvedení tohoto filmu v televizi potěšilo, protože k němu mám osobní vztah. Byl totiž natáčen v naší škole, v našich zahradách a v našem městě. Účinkovali v něm v epizodních rodičovských roličkách i místní občané. Poetický vtipný příběh, barvitá výprava, chytlavé melodie a milí herci v době krásného mládí – Jiří Menzel, Jaroslava Schallerová, Lenka Filipová, Dáda Patrasová, Jan Kraus. Není bez zajímavosti, že písně otextoval Jiří Štaidl a nahrál orchestr jeho bratra Ladislava. Prostě romantická vzpomínka na mládí. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Díky pane Pythagore, my Vaše zákony ctíme. Díky pana Pythagore my chceme matiku znát." Spousta docela chytlavých písniček, spousta krásných dívčin (mj. Lenka Filipová) a Jiří Menzel coby zpívající profesor Ludolf. Ze začátku vcelku zábavné, ale postupem času mi ten přeci jen poněkud slaboduchý děj začal trošku nudit. Ale jako hudební komedie to není úplně špatné. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Docela pěkný holky a Menzel je místy i vtipný: - "Víte, že vás ještě nikdy nevypískali?" - "Vím, pracuju na tom..." ()

enyama 

všechny recenze uživatele

Phytagorova věta v Menzelově zpěvném podání, tak to je nejvíc:-)) Mít ve škole zpívající matikáře by prospělo školství a obliba tohoto logického předmětu by rapidně vzrostla a navíc by bylo skvělé slyšet v pátek ve vlaku, když jedete domů song o Phytagorově větě než hrůzu typu "jsem anděl, co tě dostal na povel...aaaaaaaaaaaaaa ()

marttaN 

všechny recenze uživatele

Bavil jsem se docela dobře, proč ne? Na tu dobu to je naprůměrný muzikál, nebo komedie??? To už nechám na vás :-))) ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Pěkně stylizovaný film, který po krásném poetickém začátku lehce překročí přes mez kýčovitosti. *** Ve zkratce: Pythagoras co umí zazpívat fis a 30 holek. ()

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

Průměrná hudební komedie s Jiřím Menzelem v hlavní roli.Dialogy Zdeněk Svěrák, texty písní Jiří Štaidl, hudba Angelo Michailov. V době, kdy Jiří Menzel nemohl točit filmy jako režisér se alespoň uplatnil jako herec. Ve vedlejších rolích můžeme vidět Lenku Filipovou, Dagmar Patrasovou, Michala Pavlatu nebo Jana Krause. ()

Krojcek3 

všechny recenze uživatele

Velice zábavná, krásně sledovatelná muzikálová komedie. Pavel Hobl tento film točil na objednávku. Po své krátkodobé emigraci, ze které se dobrovolně vrátil, neměl zrovna moc možností točit, a tak vzal nabídku natočitt film ze školního prostředí, i přesto že mu nebylo moc blízké. Asi proto dokázal vzít téma s odstupem a film natočit netradičně. Film si pár let posedel v trezoru, pry znevažoval komunisticke školstvi.. Premieru měl v roce 1977, ale natočen byl v roce 1973. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá hudební komedie odehrávající se v dívčí třídě na druhém stupni gymnázia. Místo starého učitele matematiky nastupuje mladý J. Menzel, který neváhá pramalé znalosti dívek hodnotit nedostatečně. V závěru se tento učitel nazývaný podle řeckého matematika pokusí neoblíbený předmět zpříjemnit propojením s hudební výchovou. V rolích dospívajících dívek se představila okouzlující J. Schallerová, D. Patrasová či hudebně nadaná L. Filipová. Na výrazné hudební složce a textech písní se podílel vynikající umělec bulharského původu A. Michajlov, který se v tomto muzikálu v malé roli objevil a který dokázal svými jednoduchými melodiemi zpříjemnit nejeden film. V muzikálovém filmu P. Hobla se v dospělých rolích objevil ředitel gymnázia J. Somr, který se neúspěšně snažil J. Menzela přimět, aby byl ke slečnám ve známkování shovívavější. Dále jsme mohli jako členy učitelského sboru sledovat V. Brodského a M. Drahokoupilovu, jejíž obvyklá krása byla v tomto filmu redukována neatraktivním kostýmem. Ve filmu se také objevily tehdejší pěvecké hvězdy V. Neckář a především K. Gott, kteří vystupovaly jako ideální kantoři v představách pubertálních studentek. Ve své typické roli drzého výrostka se krátce ukázal i J. Kraus. Přestože cítím náklonnost k hudebnímu umění A. Michajlova, vždy jsem se nemohl dočkat, až skončí pěvecká část filmu a začne hraný příběh, překvapivě se záhy ukázalo, že děj filmu je příliš jednoduchý a nejlepší na tomto filmu jsou skutečně písně. A protože kvalita písní zdaleka nedosahuje takových kvalit jako například u nepřekonatelné Zlatovlásky, budu film hodnotit podprůměrně. ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Bezdějový muzikál postavený na absurdní nadsázce a nečekaných a dost nesourodých prvcích (na svou dobu odvážné situace i kostýmy, účast K.Gotta, hlas vypravěče: Höger, solidní, moderní nejen popové songy). Nevznikl blábol, ale film, na který se dá s trochou schovívavosti stále dívat (zárukou jisté úrovně je řada kvalitních tvůrců, kteří se zapojili: Michajlov, Štaidlové, Svěrák...). Menzel a Schallerová v hlavních rolí jsou dobří, i když své role sami nezpívají. Přiměřená stopáž, objeví se i pár vtipných režijních nápadů. Uživ. fragre má pravdu, že vlastně vznikl malý zázrak - srovnejte s mnoha jinými filmy (nejen těmi prvoplánově ideologickými), které byly natočeny na začátku normalizace! ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Vlastně velmi povedené. Skvělý, takřka klipový, střih, vtipné dialogy (Svěrák), nadsázka, dobrá choreografie. Pokud se podíváte na svého času velmi ceněného Renče (Rebelové), neuvidíte po komediálně-hudební stránce nic, co není zde. Jistě, chybí tomu silný dějinný okamžik, drama to není... Ale v dobách začínající Normalizace šlo o film zábavný, povedený, s lidmi, kteří se v něm tak trochu schovali. A bavilo je to :) ()

polonius 

všechny recenze uživatele

Na existenci tohohle muzikálu jsem dávno zapomněl a jeho znovuobjevení je pro mě velikým překvapením. Chytlavé songy a vynikající instrumentaci kazí jen permanentně podladěný zpěv Jitky Molavcové. Pavel Hobl (http://blisty.cz/art/24273.html) vytvořil moc zajímavé dílko , které je naprosto srovnatelné se Starci na chmelu ( s nimiž má též co do činění , i když asi jinak než byste čekali...). Pořád jako bych tam slyšel něco ze Saxany ...a ejhle Angelo Michajlov (který portrét Komenského nikdy nezavěsí...) V titulcích sice Hana Zagorová uvedena není , ale vsadil bych se , že tam slyším její hlas , jako vystřižený ze semaforské Kytice. ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Celkem blbost, balancující na hraně kýče, ale na Schallerovou se nechá koukat (nejen hezká, ale i hrát umí). Menzela moc nemusím, ale tady byl celkem srandovní, slušné páčo. ()

dogma97 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru kvalitní svěží dílko, na kterém se kladně projevila autorská spoluúčast Zdeňka Svěráka. 70% ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Pamatuji se, když mne na to jako malého tahala moje sestřenice s jejími kamarádkami do kina, že jsem se děsně nudil. S odstupem času se musím opravit. ne že by šlo o vrchol zábavy, ale dívat se na to dá, hlavně kvůli drobným vtípkům po celý film. I nějaká hezká písnička by se tam našla. Ale přesto, neměním názor. Buď zpívat stále (muzikál), nebo vůbec. Tak je z toho mišmaš. 201110226648/6901+++++Souhlas s předchozím komentem. Potřetí netřeba.201503036647/6901 ()

Reklama

Reklama