Reklama

Reklama

Temná stránka lodní dopravy

  • Česko Zděšení pro svět aneb Skutečná cena lodní dopravy (více)
Španělsko / Francie, 2016, 90 min (Alternativní 52 min)

Obsahy(1)

Lodní doprava má také svou stinnou stránku a negativní dopad na naši planetu. Kvůli snižování nákladů lodě používají nekvalitní palivo a staré motory způsobují svým hlukem akustické znečištění... Tento dokument zachycuje vzrušující vyšetřování, které probíhá po celém světě a nahlíží do zákulisí ohromujícího byznysu, jakým je námořní přeprava. 90 % všeho, co dnes konzumujeme, přichází ze zámoří. Oceány denně křižují nákladní lodě mnohonásobně větší než Titanik, které v kontejnerech přepravují desetitisíce tun nákladu. Než se jeden kus oděvu dostane na pult vašeho obchodu, může až čtyřikrát obeplout zeměkouli! Na jeho ceně se to přesto nijak nepodepíše. Kdo ve skutečnosti platí skryté náklady spojené s pohybem zboží? Kdo nese odpovědnost za ekologické katastrofy v důsledku častých havárií a kdo umožňuje zneužívání levné pracovní síly? Zákonitosti, rizika a tajemství neregulovaného průmyslového odvětví, které je klíčem k celosvětovému hospodářství, životnímu prostředí i samotné podobě naší civilizace většinu z nás nepříjemně překvapí. Skutečná cena lodní dopravy je výjimečný thriller, který provokuje k zamyšlení. (TV Prima)

(více)

Recenze (45)

choze 

všechny recenze uživatele

Kvalitní dokument, kde zazní řada důležitých, zajímavých a vesměs nemilých informací a souvislostí ohledně zbytečného masivního znečišťování oceánu i ovzduší bandou nenažraných a nezodpovědných velkopodnikatelů, kteří si pro sebe vesele ohýbají pravidla a doplácíme na to všichni. Jestli někdo hlásá, že za to jako konzumenti můžeme sami, nesouhlasím. A nemíním si na oblečení v obchodech číst štítky na tričkách, aby se ujistil, že zboží desetkrát neobjelo zeměkouli a eventuelně ho mohl s dobrým pocitem bojkotovat - na to nemám čas ani chuť a takové zboží by tam vůbec nemělo být. Tohle se snad má regulovat shora, ne zespoda, proboha. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ve světě, kde se řeší emisní limity sekačky na trávu, zatímco mořská monstra nerušeně dští tisícovky tun oxidu síry, je tak snadné být pokrytcem.. Můžete se rozčilovat, můžete lomit rukama, můžete vést řeči, jak je to hrozné, můžete protestovat, stěžovat si, vyzývat k bojkotu, ale tohle všechno je vždycky hravě přehlušeno něčím jiným. Slyšíte to..? Money Talks.. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Na první pohled se to může jevit nezajímavě, ale tento dokument určitě svoji váhu má a stojí za zhlédnutí. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Těžká depka, vztek, bezmoc. Dokument, který mnou hluboce otřásl. Myslím, že jsem nikdy nic depresivnějšího neviděl. Po zhlédnutí tohoto dokument se najednou díváte na svět jinýma očima. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Na to, co se tento dokument snaží vykřičet do světa, je neuvěřitelně plytký. Je mi líto, ale takhle se varovný prst nezvedá, takhle na sebe ukazují děti, když na někoho chtějí žalovat. Nezajímavá forma zamrzí o to více, že téma není profláknuté. Snad se ho příště ujme někdo šikovný s větší dávkou odvahy. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Chabá ponuka hraných filmov v dostupných TV kanáloch ma núti obrátiť pozornosť aj k dokumentom. V tomto prípade som nebol sklamaný, dokonca príjemne prekvapený, pretože negatívny vplyv lodnej dopravy je napriek závažnosti iba minimálne pertraktovaný v médiách. Opätovne mi potvrdil, že ekonomická výhodnosť je iba na strane "šikovných" a všetci ostatní na ich šikovnosti strácajú viac, než si dokážu uvedomiť. A lodná mafia si veľmi dobre stráži legislatívne a iné akty, ktoré by im mohli prekaziť ich biznis. Veľký kus práce bude potrebné vykonať aj u zákazníkov - tých tuzexových pohrobkov - ktorí sú za exotickosť pôvodu alebo nízku cenu schopní a ochotní obetovať aj budúcnosť svojich potomkov. Kupovať na Slovensku jablká dovezené z Nového Zélandu považujem za zvrhlosť, na ktorú raz šeredne doplatíme. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Chýba tomu drzosť a odvaha. Videl som iba 52 minútovú verziu a netuším, čo stihlo obsiahnuť ďalších 38 minút. Každopádne už od konceptu je tento dokument v obrovskej miere bezzubý, v istej rovine povrchný a investigatívnym by som to nenazval ani omylom. Popis "šokujúcich" skutočností okolo lodnej dopravy, ako je tu podaný - nepopieram, že pekne, názorne a v základných súvislostiach - taký by pri dnešných možnostiach zvládol aj priemerne snaživý maturant. Chcelo to ísť tam, kam sa bežný občan nedostane; chcelo to prinajmenšom konfrontovať špičky tohto priemyslu a vrcholných predstaviteľov vlád (o to sa ale ani nepokúsili)... a nie sa naťahovať so sekuriťákmi v prístave a poľutovať námorníkov (z povinnosti nezabudnúť ani na trpiace morské cicavce) a pridať pár hovoriacich hláv z výborov OSN, ktoré prd zmôžu. Už som napísal - chcelo to viac drzosti a odvahy! Potom by z toho možno vyplynulo čosi viac, než len prostriedok sebauspokojenia pre tvorcu (ktorý pozbiera pár cien) aj diváka (ktorý sa rozčúli pri pive a o to sladšie potom zaspí, že koľko sa on stará)... ()

easaque 

všechny recenze uživatele

5* Dobře natočený dokument, který ukazuje snad všechny aspekty lodní dopravy se svými klady i zápory. Bohužel celosvětový systém je silně zmanipulovaný, takže negativ přináší mnohem víc. Rozhodně je to velmi poučný dokument, který by měl každý vidět, aby pochopil fungování celosvětového obchodu i bezzubé zkorumpované celosvětové politiky. Začarovaný kruh, ze kterého nejspíš cesta ven není - až je z toho smutno. Plný počet hvězd je tu na místě. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 3 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Komplexní dokument o "zákulisí" světového obchodu, přes které ovšem propluje téměř 90 % všeho, co se na naší planetě vyrobí. Obchodování s vlajkami, přetahování přes životnost lodí a používání "odpadu" místo paliva, s čímž souvisí i totální neekologičnost přepravy (přesto se politici raději pokrytecky orientují na restrikci emisí automobilů), magnáti, kteří obcházejí systém, dopady na přírodu - to vše se zde probírá. Dokument i na rozdíl od většiny ostatních nastiňuje řešení, které ovšem opravdu není jednoduché, protože by se muselo sáhnout do zisků právě těchto magnátů, a to, jak můžeme tušit, by se neobešlo bez výhrůžek či rovnou zvýšení cen přepravy a celosvětových inflačních tlaků. Nelehký úkol. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Naprosto dojemný, smutný a depresivní dokument, po kterém si dvakrát rozmyslíte, jestli stojí za to si objednávat zboží z Číny dvakrát do týdne. Absolutně odzbrojující a bezmocný příklad toho, jak lidstvo kašle na morální hodnoty i samotnou planetu. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborny dokument, skoda, ze jsem nevidel delsi verzi. Lodni doprava, minimalne u nas je v daleko mensi mire medializovana, jak preprava vzdusna. Spousta zajimavych informaci, ktere stejne nemaji reseni. Myslet si, ze neco vyresim tim, ze na triko nasiju informacni cedulku, kolik tisic km onen hadr nacestoval nez se dostal ke koncovemu zakaznikovi je spise usmevne, zvlast kdyz takovych 80% Cechu Banglades nenajde ani na mape... O Americanech nemluve. Ja vlastne tu zemekouli obdivuji, kvuli jeji neskutecne odolnosti. Ale zadny strom neroste do nebe... ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době vážně zajímavý dokument, který nabízí komplexní pohled na problém a nabízí něco opravdu neokoukaného a minimálně pro mě nového. Alespoň já jsem zatím neviděl nic, co by s takovým důrazem rozebíralo dopad lodní dopravy na životní prostředí. Ty čísla jsou vážně neskutečný... ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Vše co člověk v dobré vůli vymyslel pro zlepšení a zjednodušení života se po čase ukazuje ve většině případů, jako špatná volba a míří k nevyhnutelné zkáze. Protože nikdo nedomyslel následky, které z toho všeho vyplynou. Auta, letadla, plast, spotřebiče.....a již zmíněná lodní doprava o které se moc nemluví. Člověka mrazí, když vidí ty obrovské kolosy přeplněné kontejnery(většinou se zbytečnostmi), jak brázdí oceány a znečisťují vodu a vzduch. Připočtěme si již zmíněná auta, továrny, letadla, tuny plastu, které nás zřejmě nakonec pohltí. A máme na krku ekologickou katastrofu obřích rozměrů. Vše na sebe navazuje a je propojeno, jen těžko se to dá zastavit. Čím víc jsme rozežraní a pohodlní a chceme víc a víc, tím hůř pro nás. Vše co je na zemi krásné zlikvidujeme, přírodu, zvířata, vodu. Vědci bijí na poplach, je za minutu dvanáct, vzpamatujte se !!!!!! Kdo by si chtěl ukrojit ze svého pohodlí? Skoro nikdo. Je pár nadšenců, ale to nestačí. Je otázka jestli bude příroda milostivá a bude to rychlý. A nebo jestli se budeme nějakou dobu trápit na zdecimované planetě, zasloužili by jsme si spíš tu druhou variantu. Jsme krutý živočišný druh a musíme za to zaplatit.Velice smutný dokument se silnou a mrazivou výpovědí o lidském způsobu života. :(((( ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film nie je len o znečisťovaní morí a vzduchu lodnou dopravou, ale berie to viac zoširoka. V prvom rade si všíma vlastnícku štruktúru najväčších prepravnych spoločností, keď majitelia nie sú verejne známi, hoci prepravcovia majú bežne obrat na úrovni Microsoftu. Druhou vecou je vlajka, pod ktorou lode plávajú, a nebýva to žiadna vyspelá veľmoc, ale najčastejšie Panama, Libéria, Marshallove Ostrovy alebo Mongolsko(!). Samozrejme kvôli ušetreniu na najrôznejších poplatkoch a hlavne na pracovnej sile, ktorá požíva zákonné podmienky tejto krajiny. Byť námorníkom nie je nič moc, poväčšine bez telefónu, bez internetu, teda aj bez čsfd. Nič pre mňa. Znečisťovanie vôd a vzduchu je asi dobre známa vec. Z dokumentu jedna perlička: Len 20 najväčších lodí vypustí do ovzdušia toľko síry, ako všetky autá na planéte. Ale lodí je na moriach a oceánoch asi 60000. Napriek všetkému je lodná doprava najlepšou možnosťou prepravy tovaru na veľké vzdialenosti. Pri použití lietadiel by všetko bolo oveľa horšie alebo priam nemožné. Jediným riešením na obmedzenie lodnej dopravy je tak menej prepravy celkovo, menej tovaru z druhej strany Zeme v obchodoch. Ja som k tomu prispel aspoň tak, že som si dnes ráno nekúpil jablká z Chile. Slovenské jablká sa veľmi neurodili, takže v rámci obmedzenia lodnej dopravy budem pár dní bez jabĺk, kým nájdem nejaké z blizkej krajiny. ()

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Je to nepříjemné sledovat, je to nepříjemné vidět a vědět, ale je to nezbytně nutné, má-li být vůbec nějaká naděje na nápravu. V závěru dokument dost ucouvne, nabídne takové to alibistické řešení - lodní doprava je vlastně fajn, potřebujeme ji, ale ať se polepší. To ho v mých očích dost snižuje. ()

Reklama

Reklama