Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poté co Pepík s Honzíkem najdou zavřenou mateřskou školku, se oba vydají na svou první samostatnou prochazku po Praze, kde se dostanou jak do muzea, tak do kouzelné země. Jak rádi se vrací domů ke svému lvu... (oficiální text distributora)

Recenze (23)

GIK 

všechny recenze uživatele

Název je opravdu povedená finta. Spolknul jsem jim to i s navijákem!! Lev se ve filmu mihne pět vteřin na začátku a dvě vteřiny na konci. Lev Agoš je navíc napsán v titulcích jako první – hlavní postava. Tady ale už vážně přestává sranda. Pomatené pobíhání chlapců po městě a v kanalizaci jsem nepobral. Vtipný to taky neni. Pěkný je malování obrazu Pražského hradu, ale tomu zase předchází předlouhé a natahované stavění stojanu à la groteska. Prča je jen jak pes Trik (další trik) tahá kluky na špagátu po muzeu, kde jsou bingo!!! hezcí dinosauři. Jak jinak. Dobrá hudba, písně taky nejsou úplně špatné, ale celkově nudááá. Musel jsem to pustit větší rychlostí, abych vůbec dokoukal. Symbolika: 21:48 – „vánoční stromeček“; 22:00 – devilhorns; 24:07 – Rosůlková knír; 1:16:47 – devilhorns. Zasvěcení odborníci jistě viděli další znamení + strašidla – démony a tak tomu nasázeli ceny. Ale žádné dítě u tohodle nemůže vydržet. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že se dočkám ... počkejte si ... ještě si počkejte... tak co, už vás to čekání štve? Asi jako mě u tohohle filmu, když jsem očekával kouzla, fantazii, ale dostavila se jen nuda. No dobře, bylo tam pár zajímavých scének (dopravní strážník, pán s deštníkem, plakát), ale natáhnout to na 80 minut byla chyba. Na rozdováděnou Zazie v metru to nemá. (A to jsou na ní kluci dva.) ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Škoda, že to není krátký film, tak na 40 minut, ten by měl jistě jiný švih. Zde několik pěkných nápadů, zvláště těch animovaných, ale ty se utápí ve vatě, která má zaplnit zbývajících 40 minut. Moc se mi líbí výtvarná stránka zajišťovaná Janem Brychtou, jehož obrázky v dobových dětských časopisech a knihách jsem měl moc rád. Jinak, ten námět, že dva kluci předškolního věku bloudí sami Prahou až do zatmění je dnes tak námět na sci-fi či horor, nikoliv na pohodový dětský film. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný film plný dětské fantazie o dvou bratrech, co mají jet na výlet s mateřskou školou, ale výlet se pro infekci nekoná, školka je zavřená, a tak bratři zažívají různá dobrodružství ve městě. Hrají: Ladiskav Očenášek (Pepík), Josef Filip (Honzík), Olga Machoninová (dívka s okarinou), Miloš Preininger (otec), Dagmar Kofroňová (matka), František Löring (muž s deštníkem, mluví O. Korbelář). Jan Brychta (malíř). Film. získal několik cen na XVI. MFF v Benátkách v r. 1964. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Groteskní část s malířem a jeho trablemi se stojankem a pak následně hravé animované malování Karlova mostu přímo na Karlově mostě, to byly dvě pasáže jdoucí po sobě, u kterých jsem se na ten film nemohl vynadívat. Bavilo mě v tom i pár dalších scén a výtvarných i hudebních nápadů, překvapily mě dvě snad nikdy neslyšené dětské písničky nazpívané mladým Karlem Gottem(!). Ale jestli se na něco nemůžu vynadívat teď, tak od údivu, kolik zdejších fajnšmekrů a náročných cinefilů včetně uživatelů Bluntmanova kalibru šouplo této pozapomenuté infantilní raritce pro děti a mládež plných 5 hvězd!(?) Já jsem si říkal, že ty slabší 3 hvězdičky sice dám, protože zdařilé momenty to v sobě mělo častěji a jisté kouzlo jsem cítil i v závěru. Stejně tak nápad skloubit film pro ty nejmenší s tak obrovskou dávkou surrealismu se každý den vážně nevidí. (Z domácích šedesátek jsem ještě v podobném duchu viděl Automat na přání a ten se mi navzdory zdejšímu nižšímu hodnocení líbil určitě víc.) Ale spíše, než cokoliv, co by zavánělo klenotem a velkým zážitkem, beru Máte doma lva? jako nanejvýš originální kuriozitku, u níž jsem se občas nevyhl i znudění. Některé scény mi připadaly dlouhé a pár vtípků až bizarních. Celkem mě dostalo, když československý pes z roku 1963 začal kombinovat češtinu s anglickými hláškami typu very well. :o) Závěrečné auto závody jsou nasnímané dostatečně poutavě, ale nejsem si jist, kolik z nich tvoří jen koláž archivních záběrů. [55%]                                                                                                                                          * Hudební okénko: ♪ Daleká cesta, daleká  // ♫ Abyste kluci věděli ()

Galerie (1)

Zajímavosti (4)

  • Před koncem je mezi záběry závodních vozů použit mimo jiné i záznam tragické nehody Wolfganga von Tripse z Monzy 1961. Zahynul, včetně několika diváků. (Miluna11)
  • Josefu Filipovi (Honzík) ve scéně, kde bylo potřeba, aby bylo „zakouřeno“, napadal spálený prášek do očí a skončilo to ošetřením v nemocnici na Bulovce a zastavením natáčení na několik dní. (sator)
  • Malé motorové dětské auto děti neřídily, volant byl zpřevodován do útrob vozu, kde seděl vklíněný dospěly řidič, který jej řídil a na cestu viděl skrze mříže chladiče. (sator)

Reklama

Reklama