Reklama

Reklama

Umění milování

(festivalový název)
  • Polsko Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej (více)
Trailer
Polsko, 2017, 120 min

Režie:

Maria Sadowska

Předloha:

Violetta Ozminkowski (kniha)

Scénář:

Krzysztof Rak

Hrají:

Magdalena Boczarska, Eryk Lubos, Justyna Wasilewska, Piotr Adamczyk, Jaśmina Polak, Borys Szyc, Karolina Gruszka, Wojciech Mecwaldowski, Danuta Stenka (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Vydání knihy „Umění milování“ se stalo v Polsku na konci 70. let velkou událostí. Jednalo se totiž o vůbec první polské dílo, které se otevřeně věnovalo lidské sexualitě a její popularizaci. Jeho autorka, respektovaná gynekoložka Michalina Wisłocká (1921–2005), to však s publikováním takových informací neměla vůbec snadné. Narážela na odpor komunistických straníků, katolické církve i konvenční společnosti a hlavně na mužský šovinismus. Na svou stranu ovšem nakonec získala významné spolubojovníky – manželky, matky, milenky, ženy obecně. A tak se nakonec otázky sexuality včetně nejzákladnější problematiky, jako jsou problémy početí či antikoncepce, dostaly na stránky běžně dostupné literatury. Snímek Umění milování, jenž byl životem Wisłocké inspirován, se nicméně nesoustředí pouze na zápas o vydání stejnojmenné knihy. Osud doktorky podává komplexně – na pozadí historických událostí popisuje její dramatický osobní život a milostné peripetie. Prvotní obraz zarputilé bojovnice a excentrické lékařky se tak postupně transformuje do portrétu milující ženy, která byla pro lásku schopna také mnoho obětovat. Autorům snímku se vedle představení silné osobnosti, neustále bojující se společenskými konvencemi, podařilo vytvořit také velký milostný příběh. Humorně laděné scény a výtečné výkony známých herců k tomu filmu dodaly na divácké atraktivitě. (Letní filmová škola)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

majky19 

všechny recenze uživatele

Tento snímek se mi velmi líbil a opět se ukazuje, že polské produkci v posledních letech ty autobiografické snímky jdou velmi dobře a výsledky jsou skutečně nadstandardní. Pí. Michalina Wislocka byla z mého pohledu velmi obdivuhodná a odvážná žena, která se nebála s relativně choulostivými tématy předstoupit na veřejnost a publikovat knihy ze své lékařské praxe o lidské sexualitě. Navíc to byla bezesporu velmi krásná a atraktivní žena, která bezesporu prožila naplněný život, a tím samozřejmě nemyslím jen ten sexuální. Oceňuji skvělý výkon Magdaleny Boczarske, která ústřední roli ztvárnila opravdu přesvědčivě a pohled na ni byl vskutku oku lahodící. ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Životopisný snímek v mnohém podobný stylu Bohemian Rhapsody: Automaticky předpokládá, že divák má rád ústřední postavu a její dílo, narací je úsilí toto dílo realizovat, přitom ale pro nezasvěcené (nebo prostě citově nezainteresované) ne-fanoušky předobrazu ústřední postavy film nenabízí sám o sobě nic, pro co by si měla získat divákovy sympatie. Naopak, stejně jako při ztvárnění filmového Mercuryho se tu sází na podivnou polokomediální stylovost, cool-glorifikaci, která bez poctivého zdůvodnění samotným filmem vyznívá nuceně a "attention-whoreově" - zatímco všechna problematická místa v životopisu se přecházejí neproblematicky, snad jen se zběžným sebedojetím, že nikdo, ani já, sexuologická star, nejsem dokonalá (jak neuvěřitelně kašle na ty svoje děti! - ale důsledky takového přístupu k výchově v plnosti ukázány nejsou). Stejně jako slavný film o slavné kapele je tento snímek o jednom polském bestselleru především dobře vyrobeným produktem pro předem zaručené fanoušky, žádné psychologické drama, obraz doby nebo tak něco. ()

Reklama

Anteia odpad!

všechny recenze uživatele

Lepší drátem do oka než 117 minut intenzivní nudy u tohohle snímku, nechápu ten hype, ale jako halucinogen dobrý - ke konci jsem se zoufalostí z celé té špatnosti nemohla přestat smát, ale definitivně mě dorazil záběr sledující celý proces tisku knihy, který je navíc celý ohraničený květinovým aranžé. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Důležité téma, příliš dlouhá stopáž. Možná je škoda, že se snímek soustředil jen na vývoj do sedmdesátých let a nenabídl ani náznak reflexe vývoje náhledu na lidskou sexualitu v období následujícím. Také mi chyběl trochu kritičtější přístup: alespoň naznačit, že i Wisłocká se v "ordinaci" setkávala s tématy, která řešit nedokázala, a ve kterých její přístup zkrátka s časem doznal potřebného vývoje. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (1)

  • Výtisků stejnojmenné knihy Michaliny Wislocké „Sztuka kochania“ se prodalo 7 miliónů. (majky19)

Reklama

Reklama