Reklama

Reklama

Zahradnictví: Rodinný přítel

  • Česko Zahradnictví: Tři sestry (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Filmová trilogie Zahradnictví se skládá ze tří samostatných filmů odehrávajících se na pozadí nejdramatičtějších období minulého století a časově předchází oblíbenému snímku Pelíšky (1999). Vypráví o třech rodinách: rodině leteckého radiotelegrafisty, rodině majitele kadeřnického salonu a rodině majitele zahradnictví. Obsáhne 20 let života postav, které musely v těchto pohnutých časech prožít nejlepší léta svých životů. Rodinný přítel je melodrama odehrávající se ve 40. letech za německé okupace. Tři mladé ženy a dvě děti čekají na návrat svých vězněných mužů a otců. Válkou vynucenému rodinnému společenství obětavě pomáhá rodinný přítel a lékař Jiří. Film je příběhem lásky, která nesměla být naplněna, vypráví o věrnosti, touze, vině a lásce, o odchodech a návratech, o rodině, rodičích a dětech. Jde o rodinný portrét viděný pohledem žen, které osud svedl dohromady. (CinemArt)

(více)

Recenze (250)

Tominni 

všechny recenze uživatele

Chvíli mi to trvalo, než jsem se k trilogii Zahradnictví dostal a po prvním filmu mám trochu rozporuplné pocity. Na jedné straně řemeslně celkem dobře odvedená práce, zajímavé téma, dobré herecké výkony (Aňa Geislerová), na druhé straně nevýrazný Ondra Sokol, na začátku složitá orientace mezi postavami (dlouho se mi nestalo, že bych se musel tak moc soustředit, kdo je čí bratr a kdo je čí sestra a k tomu to několikrát popletl). Asi je to daň za to, že se jedná o úvodní část trilogie, ale za mě slabší tři hvězdy. ()

RipperTM 

všechny recenze uživatele

Každý fanoušek kvalitního antitroškoidního českého filmu dobře zná dvojici Hřebejk – Jarchovský a co už mají tihle pánové za sebou. Možná díky této skutečnosti lidé vyrazili do kina a nikdo nečekal neúspěch i kvůli skvělému promu a velké podpoře české kinematografie tomuto projektu. Měl jsem tu čest, dostat se již na předpremiéru, kam se dvojice tvůrců dostavila osobně i s hereckým duem Sokol – Finger. Vyřknuto bylo, že tento třídílný projekt stál asi 120 mil. korun, z nichž největší část byla použita na prostředí za herci. Vskutku ano. Ve filmu to bylo vidět a historie 40. let sálala na všechny strany. Nechci být přehnaně kritický, nicméně stěžejní příběh prvního filmu a výběr Ondřeje Sokola do role rodinného přítele nebyl úplně šťastný. Sokola velmi respektuji jako baviče a moderátora, ale nesedí mi k němu vážná role, která by v tomto případě mohla být charismatičtější a myslím si, že se necítil úplně ve své kůži a v některých momentech hrál až moc okatě. Melodrama Rodinný přítel bych rozdělil na dvě části, kdy první asi hodinová část byla zbytečně zdlouhavá a v některých pasážích i nudná, zatímco druhá část, pro mě zdařilejší, se týkala samotného příběhu s jeho částečným rozuzlením. Nejsem toho názoru, že scénář, ač je sebevíc poutavý a zajímavý, by měl dostat takovou porci času, přičemž nadšení od úvodních záběrů uvadá a vy vlastně čekáte, zda už konečně přijdou ty nejlepší momenty plné krve, potu, nervů a slz. V konečném důsledku si pak říkáte, že jsi to Hřebejk zřejmě nechal na další díly. Sečteno, podtrženo, pořád lepší počin než většina českých filmů a tak dám dalším dílům opět šanci, nicméně očekávání u první části i díky skvělému traileru byla na trochu vyšší úrovni. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

1) Velmi slušná kamera, 2) Výprava - kostýmy, auta, zbraně atd. - špičková, 3) Hudba - velmi dobře vybraná (Petr Ostrouchov by měl dostat Českého lva - přinejmenším.... ) , 4) Zvuk - v kině Scala, Moravské nám. v Brně - ucházející (možná horší akustika v sále nebo pokulhávající ozvučení sálu, což se filmařům - tvůrcům filmu nedá vyčítat... :-) . Co dodat ? Jen : 4,5 * a 70% - Proč jen 70% ? Dosti podstatným nedostatkem je téměř IDYLICKÉ vylíčení sovětských "osvoboditelů" z "chrabré" Rudé armády : žádné pitky, žádné vraždy, žádné plenění, žádná devastace vnitřního vybavení v budovách, přidělených jako štáby či kasárna - zničené sprchy+WC+ukradený/zničený nábytek a KUPODIVU ani jedno ZNÁSILNĚNÍ (včetně 12-letých dětí.... . Přitom jsem osobně hovořil s několika pamětníky vč. babičky a pratety z matčiny strany + prastrýce z otcovy strany a 3 dalšími - zažili konec 2.svět.války na několika místech tehdejší ČSR a jeden i v Německu (byl tam nuceně nasazený na práci) a úplně VŠICHNI mi popisovali výše zmíněné.... . Že by mi úplně všichni lhali ??? Dost těžko ...... . ()

Blackadder 

všechny recenze uživatele

Slovy klasika: Nuda, nuda, šeď, šeď. Lehce připomíná Musíme si pomáhat a naopak vůbec nepřipomíná Pelíšky. Vše zbytečně dlouhé, film by se dal zkrátit asi na hodinu. Jestli však toto Jarchovský myslel jako poctu rodinnému příteli, tak mu to vyšlo. Ale nic víc! ()

m.xFuck 

všechny recenze uživatele

Za prvé jsem chytřejší než cinemartem vyvolení uber uzivatelé čsfd, protože jsem neměl nejmenší problém rozřadit postavy. Problém filmu je ten, že Hřebejk prostinkou zápletku roztáhl na dvě hodiny. Je dobrý režisér a dokázal mě nenudit, ale nedokázal mě ani nadchnout nebo napnout. A největší problém vidím v postavě Jindřicha, nějaká retrospektiva, kdy by bylo řečeno, proč ho Aňa milovala by filmu hodně pomohli na celkové uvěřitelnosti. Nebylo to zlé, ale Hřebejk umí i líp. ()

Prechytraly 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k hodnocení, jaké to má, a vzhledem k tomu, jak cením ostatní nedávná "díla" tvůrců, jsem k tomuto přistupoval s tím, že se dvě hodiny masochisticky porochním v návalech trapnosti. Nakonec jsem z toho byl ale poměrně zmatený. Musel jsem pořád přemýšlet nad jednou věcí - jestli by veškerá ta neoddiskutovatelně přítomná prkennost nebyla vlastně typická i pro reálné situace tohoto druhu, tedy jestli by "obyčejný" člověk sám chtě nechtě v obdobných situacích nesklouzával jen k otřepaným frázím a ke špatnému herectví? Nakonec si spíš myslím, že ne, ale vlastně pořád úplně nevím :D ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Je tu jedna vec, na ktere film je postaveny - na Ane Gaislerove a na Ondreji Sokolovi. Kolem nich se mota smycka pribehu. Bohuzel ten prvni pilir je uzasny. Ana je skvela herecka a tady to jen potvrzuje. Bohuzel ten druhy pilir je opadany, rozsypany a dej se na nem spis havaruje. Tak silny pribeh muze herec podat skutecne silne, aby divak byl donucen tu postavu pochopit a do detailu prozit. To se bohuzel O.Sokolovi vubec nepodarilo. Ale to je jedina chyba toho filmu. Ostatni herci jsou skveli -napr. D.Novotny a Sabina Remundova tu ma skvelou roli a skvele ji podava. Libilo a tesim se na pokracovani. ()

Stauff 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se bál podívat. Byl jsem přesvědčený, že je to film nanic, tedy podle zdejších komentářů. Bohužel. No a zase jsem se ujistil, že nepatřím mezi ty vzdělané hodnotitele filmů. Nic z toho, co tady ti praví odborníci kritizují, jsem neviděl. Ano, pár zdánlivě nelogických věcí jsem si všiml, ale... Já viděl příběh. A ten příběh mě oslovil a líbil se mi. Hodně se mi líbil... Takže..5* ()

sardon 

všechny recenze uživatele

Virtuozity Pelíšků či Pupenda nedosahuje první část trilogie ani náhodou. Pomalé tempo vyprávění mne chvilkama skoro uspávalo. Příjemně překvapil civilní projev Ondřeje Sokola, Davida Novotného a (za mne) nejlepší postavu filmu zahrála Sabina Remundová jako jízlivá a protivná stará panna. Zdá se, že Hřebejk se už poněkud vyčerpal a svoje nejlepší filmy už natočil. Snad se pletu. Rozhodujíc se mezi 2 a 3 hvězdami, z milosti 3. ()

srolyma 

všechny recenze uživatele

Zbytečný film. Na začátku jakýsi náznak odbojové činnosti (nejspíš něco s letákama nebo co) končící uvězněním otců tří rodin. No a pak už jen Sokol navštěvuje po celý zbytek filmu ty tři slaměné manželky. Nakonec se jeden z otců vrátí a Sokol už dámy nenavštěvuje. Konec zvonec. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Největší problém filmu jeho nízké hodnocení je spojitost s kultovním filmem Pelíšky. Lidi byli zvědaví na tento počin a začli srovnávat. A tu je problém. Nejde o to, že film Zahradnictví 1 se odehrává o 30-20 let dřív a že doba byla válečná a poválečná, temná. Ta doba byla temná i v roce 1968 - okupace. Ale to nejpostatnější bylo to, že Pelíšky byla komedie č tragikomedie, co hláškovala a měla perfektní hudební doprovod, kdy k téměř každé zajímavé scéňe se nabízela jiná píseň. (Apropos proto byl uśpěšné i Pupendo. Ale to jsem odbočil.). No a co máme tady. Začíná to nadějně, když slyšíme a vidíme Osvobozené divadlo. Očekával jsem, že další písně z Osvobozeného divadla nebo Kristiana apd. uslyším dál. Dodalo by to takovou šťavnatost a punc doby a mělo by to blíž k Pelíškám či Pelíškům. Výběr herců nebyl špatný. Ale chybí mi tam hlášky. Ono to: Dávám bolševikovi tři roky místo dvou to nezachrání a navíc opakovaný vtip přestává být vtipem. Navíc to má znít přirozeně a ne: pozor, teď příjde vtip. Jinak se jedná o příjemný tv počin. Jinak mile překvapil Sokol a scéna "kaktus" byla super. Ještě jedna vsuvka: V prodloužené nebo spíš seriálové podobě mi nějak unikla úvodní scéna, kterou opěvuji a přikládám jako plus a to Osvobozenéí divadlo: W+V. Nebo se pletu? ()

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se od Pelíšků dostal na začátek. Myslím, co se týká recenzí. Jedna věc - Proč název Zahradnictví? Ale budiž. Na rozdíl od Pelíšků a Nápadníka, kde jde v podstatě o komedie a na rozdíl od plnotučného dramatu Dezertér, je Rodinný přítel takové romantické drama v možnostech ztvárňované doby. Postava rodinného přítele, lékaře Jiřího, mi byla velice sympatická. A pan Sokol mi v ní nevadil. Spíš naopak, pasoval mi do ní. Samozřejmostí je hlavně skvělá Aňa Geislerová, ale i Sabina Remundová a jistě i Martin Finger - ten má ale v Rodinném příteli jen málo prostoru. Jeho čas teprve přijde. Hudba je OK, vizuál též. A přesto to úplně nefunguje. Přes všechny popsané klady je divák zmlsaný Pelíšky a očekávající obdobnou porci inteligentního humoru, nadhledu a množství geniálních a zlidovělých hlášek překvapen a troufnu si tvrdit, že ve většině případů i zklamán. Na druhou stranu to zas není takový provar, abych Rodinnému příteli setnul hlavu. Ve výsledku je to průměr, který by v jiném případě a kontextu české tvorby byl snad i kladem, ale díky legendárním Pelíškům, je Rodinný přítel jen průměrnou šedí. Škoda. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Mala to byť veľkolepá trilógia z vojnového obdobia, z ktorej sa ale vykľula len priemerná divácka jednohubka s nemastným-neslaným scenárom a bez štipky emócií. Na to, že tvorcovia stavili na rozvinutý príbeh troch rodín v období okupácie nacistickým Nemeckom, tak by som očakával, že jednotlivé väzby, vzťahy a situácie budú viac previazané a hlavne, že tam bude aj pár zaujímavých dialógov. Herecké výkony fajn, ale čosi tomu proste chýba. 50 % ()

krivkin 

všechny recenze uživatele

Po výborné Učitelce zase po hlavě do prde*e, pane Hřebejku? První * za snahu a druhá * za Sabinu Remundovou (že, Škopková?!). ()

Phex 

všechny recenze uživatele

Předlouhé, utahané. To napětí, které má vyvolávat přítomnost "rodinného přítele" v domě s třemi ženami je mělké. Herečky za to ale nemohou, může za to Ondřej Sokol, jehož herecký projev je neskutečně teplý. Všimnul jsem si těch jeho zšenštělých pohybů a gest už i dřív ale tady to úplně tluče do očí. Opravdu by se postava Ani Geislerové zamilovala do někoho takového, podle mě ani za 20 let i kdyby Vánoce byly pětkrát do roka.... ()

PenelopaW 

všechny recenze uživatele

Příběh jako takový ultra nezrcadlí válku, soustředí se spíše na vztahy mezi postavami. Přestože vůči Aně mám pořád rozporuplné pocity, tady mne v hlavní roli přesvědčila a přála jsem jí, aby jí to klaplo, i když mi bylo jasné, že neklapne už jen proto, že postava jejího manžela má představovat postavu, kterou hraje Kodet v Pelíšcích, takže je jasné, že neumře. Díky avizované provázanosti na Pelíšky jsem pořád přemýšlela, kdo je kdo, a trochu se ztratila u osoby Daniely. V době Pelíšků už by mohla mít věk na svoji rodinu, takže nemusí nutně bydlet s rodiči, ale v Pelíšcích o ní není zmínky. Že by Jarchovského maminka a Jindřiška z Pelíšků je teta? No uvidíme... Příběh by sám o sobě byl dojemný, jeho zasazení do jedné z nejtěžších dějinných dob jej ještě podbarvuje. Neměla jsem žádná očekávání stran historického snímku, takže jsem nebyla zklamaná. Pokud nepočítám osud Sokolovy postavy. Ve skrytu duše jsem čekala zradu, že je třeba konfident gestapa nebo tak něco, už jsem asi odvykla ryze kladným hrdinům. ()

tomashinka 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení se tedy opravdu nekoná. Za prvé považuji za drzost používat při propagaci filmu jakkoliv termín "Pelíšky" - s těmi nemá společného naprosto vůbec nic. Za druhé - námět by nebyl až tak špatný, jenže musel by být zpracován do poloviny stopáže průměrného filmu, tedy cca 40-50 minut. Násilným rozšlápnutím do nekonečných dvou hodin se z příběhu stala rozvláčná, otravná a ulepená nuda. První hodinu jsem vůbec nechápal souvislosti, o koho jde, proč byl zatčen, jak spolu souvisí... Přes dlouhou nudu při plácání o ničem se sice přece jen nakonec rozsvítí a divák pochopí oč šlo, ale přetrpět do konce je opravdu nadlidský výkon. Jediné co film tak trochu zachraňuje jsou jakž takž slušné herecké výkony, dokonce snad dětské víc než dospělé a zajímavé lokace, jenže ty samozřejmě rozvláčný utahaný děj nezachrání. Zkrátka - film mě nudil, nezaujal a utloukl k jedné upocené hvězdičce za účast. ()

Callie 

všechny recenze uživatele

Pokud by se film prostříhal na 80-90.ti minutovou stopáž, byl by snad k přečkání. Strašná upatlaná nic neříkající nuda. Ondra Sokol se bohužel svého komického jádra není schopen zbavit a na dramatickou postavu bohužel nemá. I v rádobydramatických scénách působí jako klaun. Luxusní domy, které hlavním hrdinům i po zatčení členů rodiny zůstanou, jsou krásné na pohled, ale popírá to veškerá historická fakta. Zrovna tak, bych chtěla vidět, jak by Rusové tábořili venku na pláni a neudělali by si z domu velitelství. Drama jsem začala čekat ve chvíli, kdy Klára Melíšková jela za Sokolem ulicemi plnými opilých osvoboditelů, nedočkala jsem se. / ani malého znásilnění, ani přejetí tankem :-) / Opět značně nerealistické. O pitvořící se Sabině Remundové se snad ani nebudu zmiňovat. Jak tady již někdo vtipně napsal Slunce seno zahradnictví. Dva body za kameru a exteriéry, za zmínku stojí hudba. Jinak nesmyslně vynaložené peníze, škoda, přeškoda. ()

Související novinky

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

13.07.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 13. do 19. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

14.04.2017

Jubilejní třicátý ročník filmového festivalu Finále Plzeň se uskuteční v termínu od 20. do 26. dubna 2017. Hlavním pilířem největší přehlídky českých a slovenských filmů bude i letos soutěž… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Reklama

Reklama