Reklama

Reklama

Obsahy(1)

5. března 1953 umírá muž. Tím mužem je Josef Stalin. Po jeho skonu vypuká v řadách jeho nejbližších naprostý zmatek a panika. Na to, co nastane po skonu velkého vůdce, se dosud báli jen pomyslet. Vždyť Lenin byl, je a bude vždy živý. Proč by nemohl i Stalin? Během jeho života se soustředili především na to, jak jej přežít. A teď se začnou naplno projevovat absurdní a pokřivené charaktery všech těchto Stalinových pohrobků. Začíná boj o veškerou moc nad komunistickou říší, která do této chvíle patřila jen a pouze brutálnímu diktátorovi. O nejvyšší post nebo aspoň o bezpečné místečko pod ním se perou ti, kteří se za dobu Stalinovy krutovlády dokázali zbavit jakéhokoli vlastního názoru. Stále se ujišťují, co by tomu nebo tamtomu řekl Stalin, a co by se jim za to asi tak mohlo stát. Povýšení? Gulag? Provaz? Koho se mají bát teď? Jedni kují pikle proti druhým a do toho společně organizují okázalý diktátorův pohřeb. (CinemArt)

(více)

Recenze (437)

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Černá komedie nastavující zrcadlo tehdejšímu sovětskému režimu a boji o moc v rámci ústředního výboru. Situace, zde vyvedené do extrému, však často nebyly daleko od pravdy. Tvůrcům se povedlo spojit typizované postavy s příběhem a vytvořit tak místy úsměvnou, místy mrazivou podívanou. ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Asi celkem slušná satira, ale nemůžu říct, že bych z toho byl nějak unešen. Dramatičtější části mě vlastně nijak zvlášť nezajímaly a vždycky jsem jen čekal na další komediální scénku či vtip, jejichž úspěšnost byla však značně proměnlivá a ani jedna scéna nebyla bohužel nijak zvlášť zapamatovatelná. Steve Buscemi byl super, ale stejně mi všechny ty postavy a jejich intriky byly úplně ukradený... Problém je však spíš ve mě, než ve filmu. 6/10 ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Výborné. Vtipné. Brutální. Kruté. Nemilosrdné. Drsné. Sprosté. Nekorektní. Urážející. Je vidět, že autoři a herci se při natáčení museli královsky bavit - Palin si Molotova dává v duchu toho nejčistšího montypythonovství, Isaacsův Žukov do děje sice vstoupí až v jeho druhé polovině, ale od té doby filmu dominuje; no a střet Beriji s Chruščovem je ukázkou touhy po moci. Tolik drobných detailů ukazujících tu bezmoc a zároveň strach i touhu po moci... učebnice totalitního vládnutí. Nějaké ideje? Jděte do prdele s idejemi, tady jde kurva o moc do piče! Asi tak nějak se postavy v soukromí baví a divák se baví taky. Ale pak vždy zničehonic se to z komedie přepne do tak drsného dramatu (vraždy, popravy, znásilnění, zatýkání - bez jakékoli špetky humoru), že je divák jako na houpačce. Neznám žádný podobný film a už jen z toho důvodu to u mě získává všech pět bludišťáků. Za pár týdnů tohle období budu učit v devítce, takže snad to do té doby někde seženu - myslím, že deváťáci budou čumět, co se dá natočit za film. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Skvělé hlášky a špílce. Buscemi, Palin ale i ostatní - neuvěřitelné dialogy! Tu bizarně - absurdní partu na Kremelské zdi jsem si musel pustit několikrát...Prostě záběr skoro jako ve skutečnosti minulých desetiletí... ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Bolo to celkom dobre. Bavilo ma to, aj ked to nie je nejako velmi vtipne. Je to taka dramaticka groteska. Tie postavy su fakt uplny magori, ale ked prijmete nastavene pravidla "hry", tak si tu spominanu grotesknost poriadne uzijete. Navyse Buscemi je fakt trieda. Kasting celkovo ale mohol byt aj lepsi. ()

Martinius 

všechny recenze uživatele

tento film je historickej predlohe danej udalosti asi najblizsi. sice beriju popravili az po pol roku, ale konanie hlavnych akterov v case stalinovej smrti je mimoriadne autenticke. v realite tych nadavok mohlo byt este viac. :) ()

husokachna 

všechny recenze uživatele

Začátek parádní, absurdní černočerný humor mi seděl, krásná ukázka degenerace člověka a systému. Pak se to tak nějak roztříští, trošku tomu spadne řemen, chvíli je to komedie, chvíli je to docela vážný a člověk moc neví, na co se dívá. Je to historicky věrné? Jestli ano, moc tomu nepomáhá ten absurdní humor a feeling, který celý film prostupuje. Ničemu nepomáhají ani za mě celkem zbytečné postavy Stalinových dětí, které mi přijdou jako balast. Takže smíšený pocity, ale jako taková nestandardní docela vtipná hodina dějepisu s výborným castingem...proč ne. Dávám tři mocné nehynoucí větší než život sám džugašvilovy kníry. ()

crozet 

všechny recenze uživatele

Precizní výsměch absurdní stránce nejhrůznější hrůzy jako terapie na cestě k pochopení? Dobrý pokus a skvělý zážitek (výborné dialogy, režie, masky a ošklivý Nikita v hlavní roli). Do dojmů se mi však vkrádá hororová realita látky samotné a ta žádné estetické zpracování z principu nesnese. Přitom já mám rád humor, spolu s Tomášem jsme o něm napsali hned několik textů.. ()

nonick1 odpad!

všechny recenze uživatele

„Ztratili jsme Stalina“ aneb jak jsme se smáli, až jsme se za břicho popadali. Chacha, cheche, chichi, chocho... Co takhle natočit dalších pár dílů, třeba „Našli jsme Pinocheta“ nebo „Tichá noc, Bartolomějská noc“ abychom se při povraždění hugenotů zasmáli v Evropě, konkrétně v Paříži... Marně přemýšlím, kde by se tvůrci takovýchto „popravčích taškařic“ zastavili – možná před branou Osvětimi. I o nelehkých a temných dobách se nechá natočit parodie (Diktátor v podání S.B. Cohena či Tarantinovi Hanební pancharti), komedie (Lajko), či dramedie (Koncert), avšak těžko mohou tvůrci počítat s tím, že se divák v jednu chvíli bude smíchy popadat za břicho, aby za okamžik strnul hrůzou při scénách zatýkání a poprav ve vyšetřovacích celách. Pochcanej tepich - v Bigu Lebowském vtipný, zde pouze trapný. V tomto „hybridním“ filmu, který se pokouší sloučit neslučitelné, je úsměvná snad pouze neznalost reálií v tehdejším SSSR: v Chruščovově bytě se těžko mohla nacházet ve filmu ukázaná automatická pračka a klavíristka by si rozhodně nemohla troufnout licitovat o výši honoráře za koncert pro generalissima. Čeho ve filmu přebývá, je šablonovité a karikaturní ztvárnění přisprostlé panoptikální klauniády členů politbyra, čeho se filmu naopak nedostává, je respekt, úcta a pokora před tím ohromným počtem obětí tehdejšího režimu, jejichž rodinní příslušníci museli mít a dodnes mají na ony časy traumatizující vzpomínky. Na závěr si dovolím ocitovat část komentáře uživatelky Ketska: ...jen vulgární repliky a smát se nebylo čemu. Nejsmutnější "komedie", kterou jsem kdy viděla. ()

Snake.Charmer 

všechny recenze uživatele

Obstojná absurdní satirická komedie, která si utahuje především z poměrů v Sovětském svazu a politických zákulisních bojů, ve kterých je povoleno všechno. To vše funguje dobře hlavně díky luxusnímu hereckému obsazení. Kdybych měl něco vytknout, tak především to, že tvůrci někdy tlačí na můj vkus možná až příliš na pilu. Navíc jsem měl tak trochu pocit, že by látka v takovéhle podobě fungovala lépe v divadle a pro filmové plátno na mě působila tak trochu "neučesaně". Ale to je opravdu především můj pocit. Celkově dobrá zábava na jedno podívání. 70% PS: Dobrý je, že se vždycky ještě po filmu zasměju tady na ČSFD. Vždycky se zde najde nějaký pomatený odborník na Sovětský svaz/ severskou mytologii/ doplň si dle situace, který je upřímně rozhořčený z toho že v komedii/ vesmírném komiksu/ doplň si dle situace se nepodávají fakta z jeho milovaného oboru (která má onen dotyčný dozajista přepečlivě nastudovaná) s přesností dokumentárního filmu. For fuck's sake! ()

Richie24 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem si - i profesně - nemohl nechat ujít. Čekal jsem méně krve a mně známých reálií a naopak ještě více satiry a vtipu, nicméně zklamán jsem neodcházel. Sarkastická orgie, která se od reality roku 1953 v SSSR úplně odchylovat nebude. Za mě září především Jason Isaacs v roli maršála Georgije Konstantinoviče Žukova. A koho by nepotěšil jak podsvinče kvičící Berija, že ano... 4 ****. ()

Lukin413 

všechny recenze uživatele

Poté co Tarantino a Boyle dokázali, že i drogy mohou být vtipné, a Benigni, že holocaust může být vtipný, přichází Brit Iannucci, a snaží se ukázat, že i Stalinistické čistky můžou být vtipné. A daří se mu to. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Černočerná satira, která si s tehdejším Svazem opravdu nebere servítky a v absurdní až groteskní formě zesměšňuje vše, co se dá. ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Těžko asi vzpomenu na cyničtější a černohumornější komedii než je tato. Iannucci perfektně vykreslil sovětské poměry s pitoreskním panoptikem figurek ÚV KSSS. Navíc každá z těchto figurek je naprosto perfektně obsazená a sází jednu hlášku za druhou. Pokud máte rádi černé komedie, tenhle kousek vám nesmí rozhodně uniknout. P.S.: Pokud má člověk alespoň elementární znalosti o jednotlivých postavách a sovětské éře raných 50. let, smíchu si užije dvojnásob. ()

cyphercz 

všechny recenze uživatele

Co se komediálních prvků týče, tak je to průměr a na 3 hvězdy max, za co ale dávám čtvrtou je to, že se autoři celkem dobře drží historických reálií a událostí po smrti toho rudého prasete...:) ()

Deleatur 

všechny recenze uživatele

Festovní černá komedie, jež přece jen vzhledem k tématu nabírala na vážnosti (zvláště dění kolem Beriji a jeho osud). Navrch výborně obsazená (až na matného McLoughlina coby Stalina). Někdy ale z toho humoru až mrazilo ("Já už nemůžu. Já už nevím, kdo je naživu a koho jsme už popravili."). Američané se můžou Rusům přiblížit, ale pořád to budou Američané (resp. Brit Beale) v rolích Rusů. 82% ()

Související novinky

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

23.04.2019

Nová vesmírná komedie Avenue 5 od oceňovaného režiséra a scenáristy Armanda Iannucciho (Viceprezident(ka), Ztratili jsme Stalina) dostala od HBO oficiální objednávku na první řadu. Děj seriálu se… (více)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

09.09.2018

Přesně osm studií vyjádřilo zájem o komediální námět tvůrce seriálu Viceprezident(ka) a filmů Ztratili jsme Stalina nebo Politické kruhy Armanda Iannucciho. Ten přitom svůj nápad sdělil světu… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Reklama

Reklama