Reklama

Reklama

Obsahy(1)

5. března 1953 umírá muž. Tím mužem je Josef Stalin. Po jeho skonu vypuká v řadách jeho nejbližších naprostý zmatek a panika. Na to, co nastane po skonu velkého vůdce, se dosud báli jen pomyslet. Vždyť Lenin byl, je a bude vždy živý. Proč by nemohl i Stalin? Během jeho života se soustředili především na to, jak jej přežít. A teď se začnou naplno projevovat absurdní a pokřivené charaktery všech těchto Stalinových pohrobků. Začíná boj o veškerou moc nad komunistickou říší, která do této chvíle patřila jen a pouze brutálnímu diktátorovi. O nejvyšší post nebo aspoň o bezpečné místečko pod ním se perou ti, kteří se za dobu Stalinovy krutovlády dokázali zbavit jakéhokoli vlastního názoru. Stále se ujišťují, co by tomu nebo tamtomu řekl Stalin, a co by se jim za to asi tak mohlo stát. Povýšení? Gulag? Provaz? Koho se mají bát teď? Jedni kují pikle proti druhým a do toho společně organizují okázalý diktátorův pohřeb. (CinemArt)

(více)

Recenze (437)

warrenur 

všechny recenze uživatele

Pozerajuc tuto vybornu komediu/dramu v kontexte akurat prebiehajucej vojny na Ukrajine dava vsetkemu dalsie, nove konotacie. Mnozstvo vynikajucich hercov, brutalny scenar...Svetlana - dcera Stalina - Andrea Riseborough je dokonala, Buscemi ako Chruscov, perfektny, "All of YOU can kiss my russian ass!". Sposob, akym sa v Rusku "predavala" moc dopadne s Putlerom, v zaujme nas, demokraticky zmyslajucich Europanov dufam lepsie a nastupca nebude len dalsie nasilnicke hovado. Zasluzili by si to i samotni Rusi. Odporucam aj tym, co uz videli, "rewatch-nut" so sucasnymi vedomostami o diani. 80% ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Občas skoro až Tarantino, občas tvrdá realita. Divákovi nepoznamenanému bolševickou minulostí přijdou některé scény mega absurdní. Spíš ale mrazí z toho, jak blízko těmto scénám byla skutečná realita tehdejší Sovětského svazu. Vedení země, které se třepe strachem jak osika a slintá po moci jak Pavlovův pejsek. K smíchu to příliš není, spíš k zamyšlení, za kolik byl kdo schopný prodat své blízké. ()

MartinX. 

všechny recenze uživatele

Ztratili jsme Stalina není špatný film, občas je i dost vtipný. Jeho problém je, že se svým pojetím a atmosférou naprosto míjí se svým tématem. Tento film ze všeho nejvíc připomíná jinou režisérovu komedii, In the Loop, která se odehrává v současné americké politice. Vyznačuje se rychlopalnými dialogy, vulgaritami, cynickým pohledem na politiky a černým humorem. Nic proti tomu, ale s ruskou mentalitou a tím, jak pravděpodobně vypadalo dění okolo Stalinovy smrti, to má společného velmi málo, spíš nic. Je to film o tom, jak si jeden anglický režisér představuje komedii o Stalinově smrti. Škoda, téma je to hodně zajímavé, a dalo by se z něj vytěžit leccos. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Nadpriemerná politická satira, ktorá zachytáva udalosti prvých dni po smrti Stalina. Film obsahuje miernejšiu porciu čierneho humoru (na mňa aj to je veľa). Veľmi dobrý S. R. Beale a S. Buscemi. Osobné hodnotenie: 80% (****) ()

Folky 

všechny recenze uživatele

Perfektní černočerná komedie. S pátou hvězdou ještě počkám na další zhlédnutí, ale ten film na ní určitě má! ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Popravdě docela zklamání. Z ukázky jsem čekala komedii a ono to nebylo zas až tak zábavné. Samozřejmě, jisté vtipné situace nastaly, nicméně nich nebylo tolik. Jsem ráda, že jsem film viděla, ale obávám se, že za pár měsíců nebudu vědět, o čem pořádně byl. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Ztratili jsme Stalina je zajímavý film. Komedie jako taková to však rozhodně není. Možná černá, velmi černá komedie. Nic to však nemění na tom, že jsem se při sledování filmu dobře bavil a místy i zasmál. Líbily se mi i herecké výkony většiny hlavních protagonistů, stopáž je přiměřená a děj tak rychle ubíhá. 72% ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Za humornou formu jsem dost ráda, protože i tak pro mě to, co se ve filmu dělo, bylo dost těžko stravitelné. ()

korok 

všechny recenze uživatele

Ano, tak takhle nějak jsem si vždy představoval, že to skutečně bylo. :-) Ne úplně ale podobně. Autoři to vystihli mistrovsky. Intriky, faleš, přetvářka, jeden nevěří druhému a s tím spojený všudypřítomný strach - to je hnací motor komunismu. Že se takové zesměšňování rusům nelíbí a film zakazují? Pochopitelně. Oni jsou asi jediným státem, který je na svou bolševickou minulost hrdý. Včetně prezidenta Vladimíra Putinů. V souvislosti s děním okolo kontroverzního pomníku maršála Koněva jsem slyšel názor, že když rus kvičí a kope kolem sebe, jelikož se mu nějaká věc nelíbí, znamená to, že tu věc děláte správně. Takže tento film je natočen zatraceně dobře. ()

Torpid 

všechny recenze uživatele

Komedie u které se nezasmějete. Satira, která kdyby přišla před 30 lety , stala by se kultem. Zas tak velká zábava to není, ale mrazí z toho vydatně. Možná a bohužel aktuální v kontextu toho, že komunisti u nás se zase pomalu dostávají ke skutečné moci a v jejich řadách se občas najde i takový exot, který má tu drzost-blbost, zpochybňovat např. procesy z 50. let. Potěšilo vidět po dlouhé době Palina a Buscemiho v těch plandavejch kalhotách. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Niečo takéto som asi ešte nevidel. Takto zhovädiť súdruhov Stalina, Chruščova, Beriju a ďalších (len Žukov z toho vyšiel ako pravý geroj) a robiť si pritom čierno-čierne žarty z vecí o ktorých bežne točia smrteľne vážne dokumenty sa len tak nevidí. Satira tak ostrá, že ju v Rusku pre istotu zakázali. Nájdu sa aj slabšie pasáže, ale celkový dojem je vďaka zvolenej téme aj tak výborný. Len to netreba brať ako historický exkurz, na to je tu tých odchýlok od reality trošku priveľa. Ale ako cesta do duše súdruhov politbyra výstižné. 8/10 ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Těch pět hvězd nedávám za to, že by se mi to až tak líbilo, ale proto, že si tvůrci udělali z té největší absurdity dvacátého století takovou srandu. Vše je postaveno na dialozích a ty jsou skvostné! To manévrování se slovíčky, to zoufalství, když někdo něco před Stalinem řekne a tomu se to nelíbí. Neustálé napětí kdo a kdy se objeví na obávaném seznamu, na kterém jsou jména lidí určených k likvidaci. Vrcholem je, když Molotov odsuzuje svou ženu Polinu za zradu a Berija ji právě propouští. Ale takových absurdit je tady plno a myslím, že přehnané to ani moc nebylo. Trochu mi vadil ten závěr, ta překotná a rychlá likvidace Beriji. Nevadí, jak už jsem napsal výše, komunistické absurdní svinstvo je tu obnaženo a zesměšněno a to mi stačí! P.S. Už chápu, proč to bylo v dnešním "demokratickém" Rusku zakázáno! ()

TheSompeque 

všechny recenze uživatele

Komedie, která nesází na infantilní humor, ale na absurdnost a historické zasazení, které bylo využité dobře. Dialogy jsou skvělé, ty postavy, kterou jsou historicky skutečné (samozřejmě) mají sebou uvěřitelný vztah. Shrnul bych to dvěma slovy: dobrá satira. ()

Související novinky

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

23.04.2019

Nová vesmírná komedie Avenue 5 od oceňovaného režiséra a scenáristy Armanda Iannucciho (Viceprezident(ka), Ztratili jsme Stalina) dostala od HBO oficiální objednávku na první řadu. Děj seriálu se… (více)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

09.09.2018

Přesně osm studií vyjádřilo zájem o komediální námět tvůrce seriálu Viceprezident(ka) a filmů Ztratili jsme Stalina nebo Politické kruhy Armanda Iannucciho. Ten přitom svůj nápad sdělil světu… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Reklama

Reklama