Reklama

Reklama

Obsahy(1)

5. března 1953 umírá muž. Tím mužem je Josef Stalin. Po jeho skonu vypuká v řadách jeho nejbližších naprostý zmatek a panika. Na to, co nastane po skonu velkého vůdce, se dosud báli jen pomyslet. Vždyť Lenin byl, je a bude vždy živý. Proč by nemohl i Stalin? Během jeho života se soustředili především na to, jak jej přežít. A teď se začnou naplno projevovat absurdní a pokřivené charaktery všech těchto Stalinových pohrobků. Začíná boj o veškerou moc nad komunistickou říší, která do této chvíle patřila jen a pouze brutálnímu diktátorovi. O nejvyšší post nebo aspoň o bezpečné místečko pod ním se perou ti, kteří se za dobu Stalinovy krutovlády dokázali zbavit jakéhokoli vlastního názoru. Stále se ujišťují, co by tomu nebo tamtomu řekl Stalin, a co by se jim za to asi tak mohlo stát. Povýšení? Gulag? Provaz? Koho se mají bát teď? Jedni kují pikle proti druhým a do toho společně organizují okázalý diktátorův pohřeb. (CinemArt)

(více)

Recenze (437)

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Zase půjdu jednou proti proudu. Pousmál jsem se asi třikrát nebo čtyřikrát, nezasmál ani jednou. Celkově nuda a čekal jsem na konec - 30%. ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

Protože jde o naprosto skvělou satirickou komedii, jsem snadno ochoten odpustit historické nepřesnosti a karikatury zdejších molodků. Co se mi ale nepřeneslo přes srdce je paradoxně něco za co filmaři nemohou a tím je angličtina použitá ve filmu o Stalinovi, Chruščuvovi a Berijovi. Stejně jako v případě Králíčka Joja, kterého bych taktéž viděl raději v němčině, je ovšem mluvený jazyk pochopitelný, leč však neodpustitelný. Nevadí mi, že Stalin a jeho sebranka nadávají jako burlaci, jen mi k nim vůbec nesedí všechno to jejich fuckování a horseshitování, když jsou tu krásná slovíčka jako Иди на хуй nebo сука, jenže pochopitelně jsem musel upřednostnit originální verzi, neboť ruský dabing zde asi neexistuje a pokud by náhodou byl, nechci si představit jeho kvalitu. Až na tento lingvistický nedostatek jde ale o velmi precizní díle, které snad může plnit i funkci osvěty přeneseme-li se ovšem přes fakt, že Chruščov nikdy nebyl upovídaný dědeček Buscemi a naopak pěkně drsná svině - jeho projev na sjezdu strany mi zde velmi chyběl, nutno ale říct, že by mírně neseděl do období, kde je film zasazený. Ale i tak tam byla spousta zkratek a změněných osudů, jmenovitě třeba Světlanin a mírně i Berijův. A z Žukova udělali přihřátého drsňáka s jizvou, třebaže na něj co vím sedí jen prostřední zmíněné. Tak či onak, američtí komici se zase vytáhli, nechali si film zakázat v Rusku a já teď jen čekám na nějakou ruskou odplatu s nějakým názvem typu Nezvolili jsme Nixona. ()

geek.ondra 

všechny recenze uživatele

Téměř geniální žánrovka které k dokonalosti chybí sympatičtější herci a ještě o něco odvážnější režie. 7,5/10 ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Víte, vy všichni mi můžete políbit mou ruskou prdel!" To mám brát osobně? Osobně si myslím, že mi takováto zpracování nesedí. ()

JBMAVERICK 

všechny recenze uživatele

Komunismus je neskutečnej bizár a nikdy mě nepřestane udivovat. Já bych skoro věřil, že takhle nějak to bylo. Je to vůbec komedie?? ()

Urukhaj98 

všechny recenze uživatele

Neskutečná jízda. Suchoprdná a vážná historická dramata můžou být samozřejmě skvělá, ale člověk má stejně pocit, že byla skutečná historie mnohem absurdnější a šílenější. A přesně tak na mě působí tenhle filmový skvost. I když se jedná o přiznanou komediální satiru (která se však nebojí ani velmi temných a drsných momentů), fakt nemám problém uvěřit tomu, že se všichni sovětští pohlaváři tak strašlivě předháněli v tom, kdo vleze Stalinovi do prdele hlouběji (i ve snaze zůstat naživu) a ještě vehemetněji poté intrikovali po jeho smrti. Svým způsobem je Ztratili jsme Stalina epická divadelní hra, která je mistrně napsaná, skvěle zrežírovaná a perfektně zahraná. Momenty nekontrolovatelného smíchu jsou střídany pocity nepřijemného mrazení, přičemž právě tento kontrast je to, co tenhle film povyšuje nad úroveň satiry klasického střihu a dělá z toho výjimečné dílo. 10/10 ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele

Stalin je mrtev, at žije Stalin!! Černočerná komedie o tom, co nastalo po smrti diktátora Stalinoviče. Všichni ti papaláši z vrchu řeší co nastane a jak se nejlépe dostat k moci a být "šik" před společností. Zase pěkná lekce dějepisu, co ve škole tě určitě neučili. Výborný nápad hodit to všechno do černé komedie, nadsázka, nadhled nechybí, ale občas i hodně smutné a mrazivé události se tam udály a nebyl to pěkný pohled. Kdo ví co, se tam děje dnes. Prý je i tento film zakázaný v Rusku, no pěkně to tam vedou... Výborný nápad a zpracování, klasicky anglický černý humor. Víc takových originálních kousků! 8/10 a doporučuji. ()

m4xp4yn3 

všechny recenze uživatele

Zvláštní antidramaturgie. The Death of Stalin nemá vrcholy, a antiklimakticky i končí. Postava Stevea Buscemiho to vystihne nejlépe - "running and plotting". Sledujeme vyrovnané, místy i strhující pásmo scén, které v daný historický moment skončí. Zprvu jsem silně pochyboval o vhodnosti zvoleného tónu (přes sovětské kulisy z filmu vůbec nedýchá "ruskost"), nakonec mi došlo, že dosazením západní dikce vynikne srovnání se známým zákulisím současného boje o moc. Tímto přemostěním film získává novou rovinu a tím i relevanci. Překvapí jak moc se dialogy Stalina podobají seriálovému předobrazu Veep. Míra sviňáctví, nekompetence a falešnosti se nijak podstatně neliší. ()

LordMysti 

všechny recenze uživatele

Ale jo proč ne! Černých politických satir navíc z CCCP tu zas tolik nemáme. A když se to vezme hezky rozmáchle, je to zajímavá zábava... PC - Žukov byl prostě borec největší!!! :) ()

desade 

všechny recenze uživatele

Rusi sa s titulkovaním zahraničných filmov moc nebabrú. Im stačí kuchynský dabing (jeden človek nadabuje všetko, alebo /vyšší level/ muž - mužské hlasy, žena - ženské hlasy, v pozadí počuť o polovicu stíšený originál). Pri vedomí, že v Rusku je úžívanie pirátskych kopií filmov cca 3x rozšírenejšie (v pomere k počtu obyvateľov) ako v našich končinách, ma prekvapila informácia, že ruské ministerstvo kultúry tento film zakázalo, čím nepriamo dopomohlo k jeho rozšíreniu medzi pospolitý ľud Ruský. Reklama ako lusk. Ozaj, čo ak štátna verchuška zistí, že niekto už film videl? Postaví ho k múru, ako by sa to stalo za Stalina? Hlavný dôvod zákazu filmu bol "prznenie dejín". Myslím, že tam ani tak nešlo o dejiny, ako o spôsob ich tvorenia. Ten sa totiž v Rusku zachoval do dnešných (večných) časov (a nikdy inak...). ()

haWranka 

všechny recenze uživatele

Několik momentů filmu bylo velmi povedených. A ten styl humoru, kdy nevíte, jestli se máte smát, utéct, plakat, u toho vám běhá mráz po zádech, ten mi nevadí. Bohužel tady je vše na pozadí skutečných a velmi tragických událostí. Nejsem vůbec proti satiře, ale myslím, že tady tvůrci občas překročili tu únosnou mez. ()

radeckator 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilá satira, která při pomyšlení na to, že by to mohla být snad i lehce pravdivá, způsobuje mražení v zádech. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Hodně odvážně pojatý film o boji nástupníků Stalina o moc. Ovšem velmi povedený. Perfektní komedie plně zobrazující tehdejší realitu, až z toho místy zamrazí a člověk nedokáže uvěřit, že se tehdy tak dalo žít v takovém režimu, který spousta nejenom Rusů tak hodně volá zpět. Za mě palec nahoru, povedená komedie plná černého humoru při udržení historických faktů. 8/10. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Komedie ne, drama ano, částečně satira ano. Humorné bylo opakování koncertu kvůli nahrávce na začátku filmu. Dá se to absolvovat, ale nevznášel jsem se ve (NA) hvězdách, k čemuž svádí úvodní hodnotitelský list, který září jako letní noční obloha, doplněná ještě malým ohňostrojem. ()

Související novinky

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

23.04.2019

Nová vesmírná komedie Avenue 5 od oceňovaného režiséra a scenáristy Armanda Iannucciho (Viceprezident(ka), Ztratili jsme Stalina) dostala od HBO oficiální objednávku na první řadu. Děj seriálu se… (více)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

09.09.2018

Přesně osm studií vyjádřilo zájem o komediální námět tvůrce seriálu Viceprezident(ka) a filmů Ztratili jsme Stalina nebo Politické kruhy Armanda Iannucciho. Ten přitom svůj nápad sdělil světu… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Reklama

Reklama