Reklama

Reklama

Obsahy(1)

5. března 1953 umírá muž. Tím mužem je Josef Stalin. Po jeho skonu vypuká v řadách jeho nejbližších naprostý zmatek a panika. Na to, co nastane po skonu velkého vůdce, se dosud báli jen pomyslet. Vždyť Lenin byl, je a bude vždy živý. Proč by nemohl i Stalin? Během jeho života se soustředili především na to, jak jej přežít. A teď se začnou naplno projevovat absurdní a pokřivené charaktery všech těchto Stalinových pohrobků. Začíná boj o veškerou moc nad komunistickou říší, která do této chvíle patřila jen a pouze brutálnímu diktátorovi. O nejvyšší post nebo aspoň o bezpečné místečko pod ním se perou ti, kteří se za dobu Stalinovy krutovlády dokázali zbavit jakéhokoli vlastního názoru. Stále se ujišťují, co by tomu nebo tamtomu řekl Stalin, a co by se jim za to asi tak mohlo stát. Povýšení? Gulag? Provaz? Koho se mají bát teď? Jedni kují pikle proti druhým a do toho společně organizují okázalý diktátorův pohřeb. (CinemArt)

(více)

Recenze (437)

gemi 

všechny recenze uživatele

Film ukazuje absurditu a chaotičnost Sajuzu a ze začátku je opravdu vtipný, ale takovým tích chytrým způsobem, není to žádná řachanda. Postupně ale humoru ubývá a ke konci už nic vtipného není, jenom ta hutná absurdita komunistického režimu. ()

kukkik 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem úplně nepochopil, jaké vyznění měl tenhle film mít. Na komedii to nevidím, jelikož to vůbec není vtipné a ani se o to nějak viditelně nesnaží.. nenapadá mě jediná vtipná scéna, snad pár tragikomických ale ty jsou moc chabé byť na slabý úsměv. K historickému dramatu to má o něco blíž, na to je v tom zase ale příliš mnoho nepřesností, satiry a situační komedie. Takže jsem z toho celkem zmaten a ve výsledku nemůžu říct, že bych si film doopravdy užil. Celkově to pro mě bylo celkem zklamání, jelikož premisa a obsazení zněly dost slibně. 3/5 ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Ztratili jsme Stalina je skvělá sonda do absurdity celého stalinského SSSR, demoralizovaného čistkami a neomezenou mocí jednoho vychytralého, vychcaného gruzínského psychopata. A také ukazuje na ty mocenské šachinace a machinace, které nastaly po smrti Velkého hospodáře. O moc tehdy usilovali ministr Molotov, zástupce generálního Chruščov a šéf NKVD Berija. Jak to dopadlo, všichni víme, a kdo ne, ten se může podívat na tento film. Přes spoustu historických nesrovnalostí oceňuji především vykreslení Beriji jako úchylného hajzla, kterým doopravdy byl a smrt si zasloužil, ale tu by si zasloužilo celé jejich slavné zločinecké politbyro. A to, že tento film zakázal sám velký Putin I. je jednak důkazem snahy o rehabilitaci tyrana a také toho, že tento film stojí za zhlédnutí, přesnou historii vám však spíše nabídnou dokumenty na ČT2. A maršál Žukov jako největší drsňák a frajer a strůjce komplotu proti Berijovi je prostě nejlepší! ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Dobrý film o smutných věcech. Oběti socialistického sovětského režimu tvoří jen kulisu pro hlavní téma, kterým je fungování v takové organizaci z pohledu členů politbyra. Nutnost být stále ve střehu, být pekelně opatrný, ale současně rozhodný. Berijova poprava je hluboce uspokojující. Na tento filmový zážitek jen tak nezapomenu. ()

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

Vynikající podívaná. Mrazivé, přesto chvílemi vtipné a asi hodně reálné. Steve Buscemi jako Nikita Chruščov je dokonalý a stejně tak polní maršál Žukov v podání Jasona Isaacse je impozantní. Byla by to veliká legrace, pokud by to nebyla děsivá realita. ()

Shaqual 

všechny recenze uživatele

Bizarní, ale působivá komedie odehrávající se v ne moc veselém zákulisí Stalinova nejbližšího kruhu v padesátých letech. Místy až šokuje, s jakou lehkostí se prolínají na oko primitivní vtipy a ledabilé chování nejvyšších představitelů s vyloženě depresivním světem, jímž tehdy Sovětský Svaz byl, ale do jisté míry to funguje a i díky tomu se jedná o dost originální snímek. A i když to zrovna není ideální výukový materiál, vyobrazené historické události jsou poměrně přesné (i když tvůrci z "protagonistů" fakt udělali neskutečné pitomce) a pro leckoho snad i poučné. A herecký ansámbl je naprosto boží. ()

Brooks 

všechny recenze uživatele

Pekelne čiernohumorná, krutá komédia, ktorá naplno využíva výnimočný námet a jeho satirický podtón. A ktorá nemá problém v zásadných scénach prepnúť náladu a dramaticky zvážnieť (napr. čistka Stalinovho služobníctva, záver a veľká časť scén s Berijom). Režijne i výpravou ide o strohú, divadelnú záležitosť, ktorá ponúka veľké príležitosti vyblbnutia sa pre hercov. Všetci tu hrajú s chuťou, ale Simon Russell Beale a Jason Isaac sú lahôdkoví. Celkovo určite nič pre mainstreamového diváka. Toto ocenia skôr tí rozhľadení, ktorí majú aspoň minimálny prehľad v zobrazovaných historických udalostiach a ktorí dokážu zaradiť aspoň základné mená ako Chruščov, Žukov či Berija. ()

Skatemurai 

všechny recenze uživatele

Trefne, drsne, utek z Kolymy s dalsimi 12 lidmi - to je snad inspirovano pribehem neuspesneho umorneho planovani a uteku zminenem v Souostrovi Gulag - spoustu veci v tomto filmu se skutecne takto dely ()

Rimland 

všechny recenze uživatele

Výborná satirizace jednoho z klíčových okamžiků sovětských politických dějin a fungování stalinistického SSSR vůbec (kdo k tomu přistupoval jako k historickému filmu, tomu museli do mozku implantovat americkou propagandu), ke kterému bez problému najdeme paralely i v současné době, že? Kultovního statusu a kvalit Iannucciho předchozího filmu to sice nedosahuje (na to tomu chybí už jenom ta postava ultimátního skotského stírače Tuckerova/McDonaldova formátu - byť Žukov se snaží, ne že ne), ale kvalitní je to bezesporu, a to tak že hodně. Zvlášť z té atmosféry všeobecné paranoii a faktu, že vás můžou střelit do hlavy jen pro to, že jste zrovna stáli na nevhodném místě v nevhodnou dobu, to těží co může. Tomu nemalou měrou napomáhá i skvělé herecké obsazení, které si to viditelně užívá. Jakkoli to ale začíná čistě na té očekávané vlně černé (ale opravdu hodně černé) komedie, tak zhruba od poloviny, kdy se do popředí dostává frakcionářství a kutí piklů, to notně přidá na vážnosti/mrazivosti (zvlášť ten konec). To spolu s použitím široké škály "echt" britských přízvuků a vůbec celkového zvoleného stylu vede k tomu, že se z toho vyprofiluje v podstatě gangsterka ritchiovského stylu (tedy aspoň takhle nějak bych si představoval adaptaci daného tématu v Ritchieho podání). Ale oni to vlastně gauneři byli, takže... ()

sunfreedom 

všechny recenze uživatele

"I never thought it would be you..." Tenhle kousek ja naprosto geniální v jedné věci. Pokaždé, když se chcete zasmát, nebo se i zasmějete, tak si uvědomíte, že je to spíš k pláči. A že se vlastně smějete situaci, za kterou se v realitě skrývaly naprostě masakry. Doslova. Jinak celkem dobře zpracované a pro mě osobně je highiltem celého filmu role maršála Žukova. Inu, věšák na medaile. ()

Cubbik 

všechny recenze uživatele

Největší síla i slabina tohoto filmu je v tom, že ať jsou dané scény sebeabsurdnejsi, nevíte, jestli se máte smát (pro případ, že to je vtip), nebo brečet (pro případ, že to takhle opravdu bylo) ()

qbic 

všechny recenze uživatele

Komedie, u které se párkrát usmějete, ale nerozesmějete se ani jednou. Drama, u kterého se nenecháte napínat, protože si říkáte, že je to přece komedie. Nejsem zapálený historik, jména jsem většinou znal, ale znalosti jsem si u filmu také nijak neprohloubil. Film podle mě přešlapoval na místě, ale nevykročil ani k černému humoru, ani k satiře, ani k bláznivé komedii. ()

hero_bk 

všechny recenze uživatele

Komedie? Ani zdaleka. To, co se děje na plátně, vlastně není vůbec vtipné, když si člověk uvědomí ten teror a ty miliony mrtvých, kteří tento teror odnesli. Každopádně velmi kvalitní snímek. ()

elimS 

všechny recenze uživatele

40% - komentář 20ti slovy: První třetina celkem zábavná "satira", kde i střílení lidí bylo "vtipné". Bohužel pak přišly jenom intriky, dohadování a "politikaření"...a já přestal vnímat. ()

Jan.Cada1 

všechny recenze uživatele

Naprostá pecka. Když ve vás film vzbudí nutkání si o tématu zjistit více, tak víte že byl prostě super. Historický drama proložené komedií mě fakt sedlo. ()

Související novinky

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

23.04.2019

Nová vesmírná komedie Avenue 5 od oceňovaného režiséra a scenáristy Armanda Iannucciho (Viceprezident(ka), Ztratili jsme Stalina) dostala od HBO oficiální objednávku na první řadu. Děj seriálu se… (více)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

09.09.2018

Přesně osm studií vyjádřilo zájem o komediální námět tvůrce seriálu Viceprezident(ka) a filmů Ztratili jsme Stalina nebo Politické kruhy Armanda Iannucciho. Ten přitom svůj nápad sdělil světu… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Reklama

Reklama