Reklama

Reklama

Obsahy(1)

5. března 1953 umírá muž. Tím mužem je Josef Stalin. Po jeho skonu vypuká v řadách jeho nejbližších naprostý zmatek a panika. Na to, co nastane po skonu velkého vůdce, se dosud báli jen pomyslet. Vždyť Lenin byl, je a bude vždy živý. Proč by nemohl i Stalin? Během jeho života se soustředili především na to, jak jej přežít. A teď se začnou naplno projevovat absurdní a pokřivené charaktery všech těchto Stalinových pohrobků. Začíná boj o veškerou moc nad komunistickou říší, která do této chvíle patřila jen a pouze brutálnímu diktátorovi. O nejvyšší post nebo aspoň o bezpečné místečko pod ním se perou ti, kteří se za dobu Stalinovy krutovlády dokázali zbavit jakéhokoli vlastního názoru. Stále se ujišťují, co by tomu nebo tamtomu řekl Stalin, a co by se jim za to asi tak mohlo stát. Povýšení? Gulag? Provaz? Koho se mají bát teď? Jedni kují pikle proti druhým a do toho společně organizují okázalý diktátorův pohřeb. (CinemArt)

(více)

Recenze (436)

Jan.Cada1 

všechny recenze uživatele

Naprostá pecka. Když ve vás film vzbudí nutkání si o tématu zjistit více, tak víte že byl prostě super. Historický drama proložené komedií mě fakt sedlo. ()

wege 

všechny recenze uživatele

Jestli to měla být komedie, nebyla. Jestli v tom měla být pravda, taky nebyla. Celé to díky tomu vyznělo tak nějak do ztracena. Vyloženě se mi nabízelo srovnání třeba s K zemi hleď!, kde to na první pohled lavírovalo stejně, ale zároveň člověk od začátku věděl, co se tím chce říct. Tady jsem to nenašel až do samého konce. Vůbec to nějaké nastavení zrcadla nebo cokoliv jiného nebylo. ()

gidzitka 

všechny recenze uživatele

Politické satiry miluju, neboť patří k ohroženým druhům, tuplem o krvavé sovětské historii. Jakožto odkojenec Aljošky Solženicyna v kombinaci s až deviantním smyslem pro černý humor mě podobné téma fascinovalo už v minulé pětiletce (viz můj koment k "Nespoutanému Djangovi" z roku 2013) a nutno podotknout, že se to docela povedlo. Čert vem ruské reálie té doby, neruské dialogy a nápisy "Out of Order" na výtazích. O tom to není! Ale o té až kafkovské absurditě sovětského řádu ano. Člověku občas zamrzá úsměv na rtech (zvláště když si uvědomí, že větší část toho se skutečně odehrála), majoritně se však šklebí nad tím "výkvětem" sovětského lidu, kterému dominuje "lehce nevypočitatelný" Malenkov (Jeffrey Tambor), který prioritně řeší foto s ostřejšími rysy, holčičku jako maskota lidskosti, po celej "vyčerpávající" týden nemá páru, vo co go a vrcholem jeho duševního úsilí je návrh Beriji na post ministra rybolovu (to mě rozsekalo asi na pět minut). Teátrum bezpáteřních pohlavárů recipročně doplňuje maršál Žukov (luxusní Jason Isaacs), který lepance rozdává na všechny strany, těžkotonážně cedí hlášky a než aby se nechal oblažovat výplody mouder ruských papalášů, raději odchází reprezentovat celou Rudou armádu do bufetu... Já s vědomím toho, že bych za bolševika za tuto recenzi vyfásla minimálně paragraf VAT (vychvalování americké techniky) či PPZ (poklonkování před Západem), si jdu dát 2. kolo a párek... 85 % ()

smatana.sk 

všechny recenze uživatele

Varovanie učiteľa dejepisu: nenechajte sa zmiasť komediálnym vyznením filmu. Prakticky všetky fakty a vzťahy medzi postavami vo filme sú historicky pravdivé, vrátane takých detailov, ako že Malenkov mal pri poslednej schôdzi s Berijom namontované tlačidlo pod stolom, ktorým privolal vojakov, aby Beriju zatkli. Stalin po mŕtvici skutočne ležal na zemi celé hodiny bez lekárskej pomoci. V jeho vile v Kunceve sa skutočne odohrávali nočné pitky a premietanie amerických filmov až do ranných hodín. Poznámky, ktoré si Chruščov písal o tom, akým vtipom sa Stalin smial, sa skutočne mohli hodiť pri výsluchoch - prvé týždne boli zatknutí nútení písať svoje spomienky do najmenších podrobností. Berija bol naozaj sexuálny predátor, jeho obete po znásilnení dostávali kyticu: ak ju prijali, bralo sa to ako súhlas so stykom. Ak kyticu odmietli, skončili v gulagu. Znásilňovanie žien, aby sa k priznaniu donútili zatknutí manželia, bola bežná prax. Na záhrade Berijovej vily neskôr dokonca vykopali pozostatky zavraždených mladých žien. Molotovova žena Polina bola naozaj väznená Berijom, pokiaľ jej manžel zastával ministerské funkcie. Stalinov syn Vasilij bol skutočne alkoholik, prezident hokejového klubu VVS Moskva, ktorý mal leteckú haváriu v roku 1950. Generál Žukov sa skutočne podieľal na prevrate - zatýkaní Beriju. Pred Stalinovou smrťou skutočne prebehla veľká čistka medzi lekármi, ktorí boli obvinení zo sprisahania. Dokonca ani rozsah čistiek, kedy nočné mesto brázdili čierne automobily tajnej polície, nebol prehnaný. Strieľanie v pivniciach Ľubjanky naozaj prebiehalo rýchlosťou, ako si kat dokázal vymieňať zásobníky v pištoliach. A množstvo popravených naozaj zomierali s výkrikmi "Sláva Stalinovi!" na perách. Autor scenára mal dobre naštudovaného Solženicyna, Roya Medvedeva a Dmitrija Volkogonova. Takže, z tohto hľadiska je to skôr doku-drama, než komédia, hoci herci občas vedú smiech vzbudzujúce dialógy, ktoré však obvykle niekoho stáli život. ()

Gallienus 

všechny recenze uživatele

Bavil jsem se, je to mnohdy velmi smutné, cynické a morbidní, ale dobře natočené... Scéna, kdy Nikita zvrací do záchodu a Vjačeslav se mu nabízí, že mu bude držet vlasy neměla chybu. Nicméně to, co na filmu oceňuji asi nejvíc, je že z Lavrentije nedělají tu největší zrůdu, protože nikdo z vítězů nebyl o nic lepší, oni vyhráli a napsali svou verzi dějin, pravda však není černobílá... ()

boombang 

všechny recenze uživatele

První hvězdička: Buscemi, Palin a Isaacs, druhá: dobově výstižná atmosféra a hrůzné absurdno, třetí: humor (občas), čtvrtá: za celek. ()

ESW 

všechny recenze uživatele

Angličtina z toho dělá velkou komedii. Ale proč ne? Každej Rus by mel vidět, a běda, když se nezasmeje! ()

Aildrin 

všechny recenze uživatele

Historii mám jako koníček a divím se, kolik nesmyslů do filmu nacpali a přitom úplně zbytečně. Dost toho šlo vytěžit i z reálných událostí a zkazek, které kolem Stalinovy smrti kolovaly, ale to co z toho filmaři udělali je paskvil přitažený za vlasy. Jako by se na tvorbě filmu podíleli lidé, kteří si nastudovali jen obecnou historii, aby měli na čem stavět a tu pak polili porcí fikce. Očekával jsem mnohem víc. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Nakonec si myslím, že dělat si srandu z těch zmetků je jeden ze správných způsobů, jak to umělecky dobře ztvárnit. Takže to, že z Palina, Buscemiho aspol je cítit, že to Rusaci nejsou, a že si z toho dělají prdel je ok . A on ten mráz po zádech taky trochu běhá (nebo možná víc než kdyby to sranda nebyla). ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Povinné k shlédnutí v ruských základních školách s patřičným komentářem. To byl vtip. Prostě komedie/parodie na známé postavičky kolem generalissima. Obzvlášť Chruščov, Berija a Žukov se fakt povedli . ()

Emjecko 

všechny recenze uživatele

Pokus o navlečení vážného tématu do groteskního hávu. Přesto aby divák humor pohledal. Však o intriky nouze není. Ten s tím a pak zase ten s tím a všichni dohromady udělají my víme co. Naštěstí trvání je krátké a divák může rychle domů. Nikdo si pro něj večer nepřijde, ta doba už je pryč. ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Výborná politická satira, která ovšem v určitých fázích byla podle mého soudu až za hranou. Ať už byl Stalin jakýkoliv a je zodpovědný za celou řadu zvěrstev a genocidy na svém vlastním lidu, je to z druhé strany člověk, jehož armáda lvím podílem přispěla k vítězství Spojenců ve druhé světové válce a dokázala zajistit budoucím generacím mír, i když to samozřejmě byla cesta z jedné diktatury do druhé. Je rovněž docela zábavné sledovat, jak všichni Stalinovi spolupracovníci, kteří stáli na nejvyšších postech státní správy a neštítili se ničeho - Berija, Chruščov, Malenkov, Molotov aj. byli ve Stalinově společnosti krotcí jako beránci a jakmile generalissimus zemřel, rozhořela se nelítostná bitva o to, kdo se stane jeho nástupcem. Vskutku velmi dobrá podívaná, u které se divák bezesporu skvěle pobaví. Doporučuji všemi deseti. ()

ratpile 

všechny recenze uživatele

Cerny humor vs groteska vs mrazeni v zadech. A predevsim divacky nepodlezavy, chytry balanc vsech slozek. Fakticky je to evidentne nepresne, satira a bizarni cerna komedie je to ale nadcasove trefna, tudiz na historicke vernosti jednotlivych realii vlastne nezalezi. Banda tlustych prasat si zkratka hraje svoje hry a lide umiraji. Konference ve Wannsee ala Sovetsky svaz by Monty Python. ()

Coliseum 

všechny recenze uživatele

Velký zklamání. Možná by to celý bylo průraznější, kdyby celý političeskoje bjuro mluvilo родно́й язы́к. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Che! Jako bych o tom zrovna před týdnem nenapsal povídku. A osazenstvo ČSFD si moje hluboké znalosti této tematiky nezaslouží, takže si je nechávám pro sebe. ()

PajinkaKox 

všechny recenze uživatele

Takhle rozporuplné pocity jsem z filmu dlouho neměla. Na jednu stranu jsem se královsky bavila nad tou úžasnou satirou, abych v hned vzápětí dostala šok z brutálně realistických scén. Podle mě je to dost nešťastně zvolená kombinace dvou protichůdných rovin, které by zvlášť fungovaly skvěle, ale takhle dohromady se to vůbec nehodí. Což je podle mě dost škoda, protože nebýt těch zvěrstev ( ano, reálně se děla tak, jak jsou vyobrazena, ne-li hůř, ale spíš patří do dokumentu, nebo čistě dramatického filmu ), tak by tenhle snímek neměl chybu. ()

Související novinky

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

23.04.2019

Nová vesmírná komedie Avenue 5 od oceňovaného režiséra a scenáristy Armanda Iannucciho (Viceprezident(ka), Ztratili jsme Stalina) dostala od HBO oficiální objednávku na první řadu. Děj seriálu se… (více)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

09.09.2018

Přesně osm studií vyjádřilo zájem o komediální námět tvůrce seriálu Viceprezident(ka) a filmů Ztratili jsme Stalina nebo Politické kruhy Armanda Iannucciho. Ten přitom svůj nápad sdělil světu… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Reklama

Reklama