Reklama

Reklama

Obsahy(1)

5. března 1953 umírá muž. Tím mužem je Josef Stalin. Po jeho skonu vypuká v řadách jeho nejbližších naprostý zmatek a panika. Na to, co nastane po skonu velkého vůdce, se dosud báli jen pomyslet. Vždyť Lenin byl, je a bude vždy živý. Proč by nemohl i Stalin? Během jeho života se soustředili především na to, jak jej přežít. A teď se začnou naplno projevovat absurdní a pokřivené charaktery všech těchto Stalinových pohrobků. Začíná boj o veškerou moc nad komunistickou říší, která do této chvíle patřila jen a pouze brutálnímu diktátorovi. O nejvyšší post nebo aspoň o bezpečné místečko pod ním se perou ti, kteří se za dobu Stalinovy krutovlády dokázali zbavit jakéhokoli vlastního názoru. Stále se ujišťují, co by tomu nebo tamtomu řekl Stalin, a co by se jim za to asi tak mohlo stát. Povýšení? Gulag? Provaz? Koho se mají bát teď? Jedni kují pikle proti druhým a do toho společně organizují okázalý diktátorův pohřeb. (CinemArt)

(více)

Recenze (437)

adamix 

všechny recenze uživatele

Vtipná (anti)komunistická maškaráda o partii egoistických chmuľov lačnúcich vo svoj vlastný prospech so smrti sovietskeho diktátora. Čistá paródia na dnešných politikov a krvavú históriu, ktorej komické prevedenie neuškodilo. Väčšinou som sa z tamojšieho humoru len pousmieval, ale boli aj skutočne humorné chvíle ozvučené mojím hlasitým smiechom. Nečakaná spokojnosť. Značný konkurent nemeckému ER IST WIEDER DA. U mňa 4*. ()

brzozin 

všechny recenze uživatele

Už jsem se bál, že parodie plné černého humoru patří nenávratně do filmařského dávnověku. Z této letargie mě vyvedlo toto svěží dílo, které v sobě snoubí geniální smysl pro humor, politickou satiru a šílenou nadsázku. A když se to zamíchá se skutečnými historickými postavami a událostmi, je z toho naprostá pecka. Jen škoda, že je to tak ojedinělý úkaz. ()

Mr.Sombrero 

všechny recenze uživatele

Povedená satira o mocenských hrách po smrti jednoho z největších diktátorů všech dob, z nichž vyjdou živí vítězové a nevyjdou poražení. Příběh je nasáklý britským humorem (dokonce i Palin z Monty Python si v něm zahrál), takže se nemusí líbit každému, mně ale sedl. Téma, ze kterého si film utahuje, zvolili tvůrci možná trochu kontroverzně, nicméně ho zpracovali velmi dobře a Ztratili jsme Stalina se tak řadí k perlám britského černého humoru. ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Celkem slušná podivnost, která vypadá, jakoby se odehrávala v nějaké alternativní verzi minulosti, kde Stalinská diktatura probíhala v Británii - se všemi absurdními důsledky tohoto přístupu. Jako politická satira by to muselo být daleko sofistikovanější, a tak těžko odhadovat záměr tvůrců, asi chtěli udělat velkou taškařici, něco na způsob sitcomu z gulagu. Jenže to nefunguje, vtipné to až na několik málo míst prostě není. O historických nepřesnostech se pak vzhledem k žánru nemá smysl bavit, a proto vůbec nechápu, že toto některé soudruhy ještě dnes může pobuřovat. A tím je vlastně toto dílko nakonec záslužné, a jak nemám rád citáty, tady se hodí: "Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit Vaše právo to říkat." ()

Arccos 

všechny recenze uživatele

Doporučuji. Nicméně, pořád jsem se při sledování nemohl zbavit dojmu, že bych raději viděl historické drama na stejné téma, něco jako sovětský Der Untergang. ()

kubas369 

všechny recenze uživatele

8/10. Neustále mě překvapuje jak zapomínám na to, že je Buscemi vynikající herec. V podstatě hodně zvláštní film plný absurdních scének, které byly v podstatě v té době naprostou realitou. Několikrát jsem se přistihnul uvažujíc, jestli se mám zasmát nebo mi má běhat mráz po zádech. Kde jsem se řehtal jak kůň je scéna kolem sovětského hokejového týmu. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Tohle není jen tak na to koukat pro někoho, kdo neví, kdo krom Stalina byli Malenkov, Berija, Molotov, Chruščev a další, na scéně se taky objeví Stalinova dcera i syn a navíc ještě generál Žukov, který to tak trochu rozčísne. A je to celkem zábavné a o to tu běží. 7/10 ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

Starý Koba zatrepe krpcami, politbyro sa cynicky prizerá posledným smrteľným kŕčom a následne jeho členovia rozbehnú zákulisné ťahy v snahe zachrániť či zlepšiť vlastnú pozíciu v hierarchii. Pôvodný komiks som čítal pred pár rokmi, dosť ma zaujal a keď som zistil, že sa podľa neho točí film, bol som celkom zvedavý na výsledok. A ten stojí za to. Pedantných znalcov histórie síce pohorší, ale pre mňa je dôležité, aby film bol zábavný, nie aby bol historicky presný. A banda po moci bažiacich hajzlíkov na čele s Chruščovom/Buscemim je vynikajúca. Parádne herecké výkony, vtipný scenár, solídna výprava. K tomu protestná nóta z ruskej strany, ako súčasť politického folklóru. Jediná chyba na kráse je, že jediný kto vie poriadne vysloviť ruské mená je Olga Kurylenko. ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Nejhorší na tom je, že to takhle klidně mohlo ve skutečnosti být, do puntíku. Nedivím se, že z toho rusákům cuká oko. Ať mi někdo něco říká o divokém západu - dokud si budu moc vybírat světové strany, mám vždycky jasno. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ztratili jsme Stalina je film o situaci po smrti vůdce Sovětského svazu. Je plný černého humoru, ne že ne. Bohužel jde spíše o tragikomickou ukázku jednak boje o moc a obrovské chtivosti všech okolo. Je zde patrné, že stejně jako třeba Gottwald se půl života Josifa Vissarionoviče Stalina bál a třepal se, co na něj vymyslí, jeho nejbližší spolupracovníci na tom nebyli jinak. Jistě si oddychli, ale též, a to za druhé, pochopili, že nová situace skýtá mnoho příležitostí. A tak spíše vidíme, jak se členové vlády a politbyra dohadují a připravují pohřeb. Jistě, je zde mnoho až neskutečně bizarních situací. Jenže tvůrci se rozhodli více vsadit na humor než na pravdu. Řada věcí se z historického hlediska stala jinak. A pokud už nehodláte vyprávět historické události dle dostupných faktů, musí to být skutečná prča bez hranic. A to tento film není. Z dnešního pohledu je to úsměvná zkazka o tom, kterak si nejeden občas v SSSR oddychl, když tyran zemřel, ale nikdo to nemohl dát jasně najevo. ()

maraHCV 

všechny recenze uživatele

Udělat z tohoto tématu černou komedii je brilatní ale trochu uchylný nápad a mě se líbil!Nemůžu se z toho vzpamatovat :D ()

sirLANCELOT odpad!

všechny recenze uživatele

No co bych k vašim komentářům asi napsal. Ani já ani vy jste tu dobu neprožili. Co se dělo v SSSR to byla čistka neviných lidí co se soudruhovi Stalinovi nehodili do krámu. Pak tyto praktiky, byli zavlečeny v padesátých letech, kde naši soudruzi z KSČ likvidovali své soudruhy co nesouhlasili s politikou z SSSR. jak už víme z historie která byla za komunismu u ČSSR dobře tajena až do SAMETOVÉ REVOLUCE 1989. Nemohu hodnotit tento film kladně. Já ho shlédnul jen jednou a stačí to !!!!!!!!!!! Angláni natočili (komedii) ale vůbec to k smíchu není. Nechápu co vás na tomto paskvilu pobavilo ??????????? Kde se sebral další syn Stalina po 2. Světové válce to taky netuším. No a korunu tomu dal ten film, že se najednou objevila i dcera Stalina. Já vím, že za 2. Světové války nabízeli německý fašisti výměnu syna Stalina za německého maršála Pauluse, co byl zajat v Stalingradu !!!!! Stalin nevyslyšel tomuto návrhu a nechal svého syna v koncetráku němců. Tam i přišel o svůj život. To byl jediný syn o kterém já vím bezpečně že existoval. To je můj celkový pohled na tento snímek. Tento je udělán zase k obrazu svému co vyhovuje jinému režimu !!!!!!!!!!!!!!!!!! Já tento film házím do odpadu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Vážení kdyby se tato doba kolem r. 1950 k nám vrátila, tak by jsme se doslova POSRALI STRACHEM a né se tomu smáli ba se nějak pobavili !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Kez by byla aspon pulka pravda a divak se mohl dozvedet neco vic. Tahle parodie je vytvorena s citem. Netlaci se na pilu, humor je mirny a mistama skutecne povedeny. Neni to ale zadna sranda k popukani a casem me to trosku nudi a zacinam hledat spis nejaka historicka fakta. Kostra deje je ze skutecnych faktu slozena - aspon tak. A ted zalezi na divakovi, jestli si tohle zapamatuje a pri vybaveni historie si, treba i castecne, dosadi tyhle kaspary nebo neco z nich, za ty skutecny svine. ()

Drozdo57 

všechny recenze uživatele

Najväčšía reklama tomuto filmu je, že ho Rusko zakázalo. A preto budem označený za Rusofila, keď označím tento film za fekálnu úbohosť. Začneme dôležitým slovom a tým je: "tón". Nakoľko v jednej chvíli film zobrazuje zatýkanie a strieľanie obyvateľov ako vystrihnuté zo Schindlerovho zoznamu a za malú chvíľu už máme "vtipy" postavené na pochcanom koberci, netuším, kam mám film zaradiť. Je to komédia? Je to spoločenská kritika? Bohužiaľ všetky "vtipné" scény sú postavené na nejakom fekálnom humore, alebo nadávkach. Takže týtmto film padá niekde na úroveň produkcie Setha Rogena. Čo na tom, že Steve Buscemi je brilantný? Dej si príliš vymýšľa a odbočuje od historických udalostí na to, aby som ho bral ako historickú satiru, na druhú stranu je málo hyperbolický na to, aby som ho bral s nadhľadom, ako napríklad Nehanebných bastardov. Čakal som inteligentný humor v štýle Monty Python. Miesto toho som dostal nudu, nechuť a fekálie. Aj Chaplin robil paródiu vo filme Diktátor a dal som mu iba priemerné hodnotenie. Lebo to nebolo úplne zábavné. Ale aspoň to nebolo hlúpe. Pretože ak robíte politickú satiru a paroduje zločinecký režim, nerobí to tú satiru automaticky kvalitnou. Aj tu treba veci robiť na úrovni a s rozumom. Mŕtvy, pochcaný človek na pochcanom koberci nie je vtipný, nech je to zločinec, diktátor, alebo demokratický prezident. (A panebože, ak niekto toto považuje za poučný vhľad do historických udalostí, mal by vrátiť minimálne maturitné vysvedčenie. Stavím sa, že to bude presne ten prípad, čo považuje voličov opozičnej politickej strany za primitívov.) ()

psychohippo 

všechny recenze uživatele

Ufff. Tenhle herecký megakoncert mne zasáhl docela záludně. Mozek a svědomí se těžko vyrovnává s tím, že se zalykáte smíchy u filmu, který s cynismem jatečního veterináře zobrazuje realitu vraždění, znásilňování a epidemickou paranoiu konce stalinismu. Jenže to nejhorší není to zjevné násilí. Je to poznání, že je prostě možné, aby velmi malá skupina namixovaná z pár psychopatů, několika nenávistných fanatiků a několika fanatických dobromyslů, s trochou zbabělců a užitečných idiotů ovládala strachem stovky milionů lidí a přitom se dotyční sami pochcávaj strachem. Buscemi exceluje jako Chruščev a vy mu fandíte hlavně proto, že víte ze školy, že tehdy vyhrál. Ale že by byl výhra? A tak jediné "čisté" sympatie získává Žukov, protože... ...protože je vlastně klasickej zelenej mozek, jaký jsou všude ve světě, a zdá se, že bez nich to nejde. Armáda je občas zárukou stability, ale blbě se to přiznává. Zpět k filmu: Úžasný dialogy! Tohle bylo lepší než House of Cards a Game of Thrones dohromady. Ale strašně, strašně z toho mrazí... ()

solisoli odpad!

všechny recenze uživatele

Keď Rusi idú napodobňovať Hollywood, to vyzerá tak isto ako, keď západ ide stvárňovať Rusov. Ak malo strápniť históriu krutovlády Stalina toto satirické dielo, tak to dokázali dokonale, ale ZO SEBA. Zhovädil sa celý filmový štáb, lebo ani temer jediný moment tu nezodpovedá niečomu ruskému. Možno kulisy, ale to je strašne málo. Absolútne trápny film na ktorý bolo zle pozerať. Réžia si mala pozrieť mnoho autentických dokumentárnych filmov ohľadne krutovlády Stalina a určite aj pohnutých časov po vykúpení ruského národa po smrti krutovládcu. Potom by možná táto satirická blamáž mohla vypadať inak. Ale to by musel byť niekto úplne iní, ako tento chorý anglo-francúzsko-belgický filmový tým. Predstavte si, že by niekto natočil satirickú komédiu na film SCHINDLEROV ZOZNAM od Steven Spielberga. Je to hlboká urážka všetkým tým miliónov nevinných ruských hlavne intelektov, ktorí zahynuli týmto chorým krutovládcom a jeho posluhovačmi. Táto historická minulosť nie je na smiech. ()

klarajaja 

všechny recenze uživatele

Černo, černá satira z prostředí "Stalinova" Ruska. Ano, smála jsem se. Dokonce nespočetkrát. Ale zároveň mi naskakovala husí kůže z toho, že to ve skutečnosti takto probíhalo (možná ještě probíhá?). Každopádně pro mě jeden z nejzajímavějších počinů tohoto roku. Především musím pochválit herecký výkon Jason Isaacsa, Stevea Buscemi a Simona Bealea. Upřímně tento film doporučuji těm, kteří mají rádi politickou satiru a černý humor jako já. 97% ()

Mr.Hlodavec 

všechny recenze uživatele

Jasně - faktičnost pokulhává a všechno je zahnáno do té nejabsurdnější nadsázky. Já sám jsem se v téměř prázdném kině smál nahlas a ústřední parta soudruhů pohlavárů podle mě fungovala na výbornou (mě tedy osobně nejvíce dostali věčně zoufalý Malenkov a naopak nefalšovaný ruský medvěd Žukov). V některých momentech si ale stačí místo Buscemiho obličeje představit tu pravou vepřovou hlavu z učebnice dějepisu a ta "nejabsurdnější nadsázka" a s ní i smích jsou rázem pryč. Protože já bych se třeba vůbec nedivil, kdyby to ochomýtání kolem lůžka polomrtvého Stalina byl pouhý přepis výpovědi očitého svědka. Určitě je to zajímavé seznámení západního diváka se stalinistickým SSSR (tedy až na samotného, zde již zmiňovaného, milého dědušku Stalina), závěrečné titulky byly kupříkladu výborné. Jestli je ale tento divák plně obeznámený s realitou a dokáže si sám oddělit tu satiru od skutečnosti, je už věc druhá... Jo a nikdo neumí říct slovo "bishops" tak procítěně jako Michael Palin, o tom žádná ;) ()

Související novinky

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

23.04.2019

Nová vesmírná komedie Avenue 5 od oceňovaného režiséra a scenáristy Armanda Iannucciho (Viceprezident(ka), Ztratili jsme Stalina) dostala od HBO oficiální objednávku na první řadu. Děj seriálu se… (více)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

09.09.2018

Přesně osm studií vyjádřilo zájem o komediální námět tvůrce seriálu Viceprezident(ka) a filmů Ztratili jsme Stalina nebo Politické kruhy Armanda Iannucciho. Ten přitom svůj nápad sdělil světu… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Reklama

Reklama