Reklama

Reklama

Obsahy(1)

5. března 1953 umírá muž. Tím mužem je Josef Stalin. Po jeho skonu vypuká v řadách jeho nejbližších naprostý zmatek a panika. Na to, co nastane po skonu velkého vůdce, se dosud báli jen pomyslet. Vždyť Lenin byl, je a bude vždy živý. Proč by nemohl i Stalin? Během jeho života se soustředili především na to, jak jej přežít. A teď se začnou naplno projevovat absurdní a pokřivené charaktery všech těchto Stalinových pohrobků. Začíná boj o veškerou moc nad komunistickou říší, která do této chvíle patřila jen a pouze brutálnímu diktátorovi. O nejvyšší post nebo aspoň o bezpečné místečko pod ním se perou ti, kteří se za dobu Stalinovy krutovlády dokázali zbavit jakéhokoli vlastního názoru. Stále se ujišťují, co by tomu nebo tamtomu řekl Stalin, a co by se jim za to asi tak mohlo stát. Povýšení? Gulag? Provaz? Koho se mají bát teď? Jedni kují pikle proti druhým a do toho společně organizují okázalý diktátorův pohřeb. (CinemArt)

(více)

Recenze (437)

Eliott 

všechny recenze uživatele

Skvělá černá komedie, která je postavena (stejně jako například Jojo Rabbit) na pravdivých historických událostech. Jde o jeden z těch filmů, kdy není na škodu znát co možná nejvíce možných faktů o době a v tomto případě i osobnostech okolo Stalina. Jako například fakt, že Nikita Chruščov měl důležitou pozici, jen proto, že si Stalin myslel, že je velice vtipný. Jednalo se tak spíše o partičku kamarádů, co spolu rádi paří a mučí lidi. Vláda je pak pro ně spíše druhoutnou záležitostí a jedná se tak o společný koníček, neboť skutečnou zábavu si mohli dopřávat pouze vysoce postavení lidé. Docela mne překvapilo, že Berija zde nebyl vykreslen v až tak špatném světle, ale možná se na stará kolena již trochu uklidnil. V historii však byl zcela určitě tou nejhorší a nejkrutější osobností ze Stalinových kruhů. Neboť dříve znásilňoval a mučil jako divý a jelikož toho zřejmě v práci neměl dostatek, tak se občas vypravil i na lov zcela náhodně do ulic. Proto je také počet jeho obětí dodnes neznámí. Dokonce i děti Stalina měli přísný zákaz se k němu přibližovat. To však výše zmíněné partičce nebránilo s Berijou popíjet, neboť ubližování nepohodlným lidem byla pro ně sranda. Film tedy začíná mnohem později po válce a v podstatě začíná až Stalinovou smrtí. Tím pádem jde především o politické souboje představitelů vlády a jeho rodiny o rozdělení moci. Dávám extra body za historická fakta přesně zasazená do děje této delikátní komedie. Pět hvězd uniklo jen o fous. 89% PS: Jason Isaacs zde měl perfektní drsňáckou roli. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Satirická komedie, která i největší stalinistické hrůzy předkládá s humorem a málokomu to zkrátka sedne. A já do fanklubu patřit nebudu. Rozhodně bych však neodpálil film už z principu, jako se to stalo v mnoha zahraničních recenzích, občas se člověk přecejen zasměje. A jsem moc rád, že britští i američtí herci rezignovali na jakýkoliv akcent a zůstali sami sebou. Ps : Jason Isaacs naprosto vládne. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jak se láme chleba a dělí moc po smrti chlapíka, který poslal na smrt enormní množství lidí..? A ještě je to komedie? To si sakra zaslouží pozornost. Dobře se ví, že už během zdlouhavého umírání diktátora a masového vraha proběhlo v Kremlu dělení moci. Soupeř nesmí dostat náskok, ideálně spíš kulku do hlavy. Je to velmi solidně zrežírované, vtipné, ale spíš udivující, co za absurdity se kdysi v Sovětském svazu asi děly. Je to zvláštní typ nadsázky, kdy například jedna z důležitých postav doma s manželkou řeší, jaké anekdoty Stalin ocenil a u kterých se nesmál. U diktátorova těla se nejprve musí potkat potřebný počet nejvyšších, aby coby usnášeníschopní mohli povolat doktora. Leccos je tak úsměvné i děsivé zároveň. Ambice i obyčejná lidská tupost si dávají zelenou, kachní žaludky už měli pánové tehdy. A korýtko láká. Herecky je to velmi solidní, nejvíc mě zřejmě potěšil (doživotně) cynický Steve Buscemi. Britský režisér s italskými předky Armando Iannucci nepřitáhne se svým chytrým dílem davy, ale rozhodně nezklamal. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Zcela úžasná komedie, na které se mi nejvíce líbí to, že není ani trošku hloupá. Vypráví vtipně o vážných věcech, aniž by je zesměšňovala nebo znevažovala. Scénář je nabitý ohromnými fóry, herecké obsazení hodinářsky sehrané (Steve Buscemi a Michael Palin byli sázka na jistotu, ale když na scénu vtrhl Žukov Jasona Isaacse, dostalo vše ještě větší grády) a jediný vtípek nezůstane bez pointy. Ruku na srdce, Rusové by tenhle film zakázali i kdyby to nebyla komedie a kdyby vše líčil doslova a smrtelně vážně - jenže pak bych určitě neměl chuť vidět ho znovu a znovu. A znovu. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem té komedii na počátku moc nevěřila. Jde tedy o velice svérázný černý humor, ale funguje spolehlivě. Mrazivé. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Já vím, že budu zase chcát proti větru, ale nemůžu si pomoct. Putin věděl, proč to zakázal. Tenhle absolutně nesourodý film je urážkou zdravýho rozumu a nefunguje ani v rovině komediální ani dramatické. Navíc tady asi někdo vzal knihu historie a vyhodil jí z okna. Studium Sovětského Ruska patří mezi moje koníčky a proto se musím tomuhle paskvilu vysmát, jak někdo trefně podotknul sedí tu jenom datum Stalinovy smrti, jinak těžký výmysl. Takže Sověti ztratili Stalina a diváci i zbytek té věci co se maže na chleba. Na druhou stranu v dnešní době kdy může např likvidace jednoho novináře položit vládu(zdravím Slováky) už mě nic nepřekvapí...20% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Ako sranda mi to moc neprislo. Skor to bola absurdna drama. Smiat sa pri filme, kde su popravovany nevinni ludia je mi totiz trochu proti srsti. Na druhej strane to velmi odporucam rusofilom, aby videli za co to vlastne bojuju a preco boli komunisti taka pliaga. 7/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nemám potřebu tohle někdy vidět znovu, ale rozhodně ukázkově satirická lekce dějepisu na ruský způsob. V Rusku v roce 1953 mohli někteří cokoliv a jiní naopak vůbec nic. Maximálně si mohli stoupnout do řady tam kde se dávaly kulky do hlavy. Steve Buscemi s Jasonem Isaacsem předvádějí to nejlepší co dovedou, stejně jako Tambor, který je opět přizdisráčský. Ve filmu se mluví poměrně hodně sprostě. Neotřelé, zajímavé, informativní, ale zároveň neatraktivní. 70% ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Krutě přímočaré, chladné a bizarně děsivé. Až má jeden v kině chuť moralizovat publikum za šokovaný smích - jen kdyby se nesmál spolu s ostatními. Rušilo mě, že je snímek v angličtině a v obsazení jsou dobře známí - byť excelentní - herci. A zajímalo by mě, pod jakou záminkou mohly být některé lokace natáčeny v Moskvě. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem šel skouknout se značnou skepsí. No tak takhle příjemný překvapení už nepamatuju roky - neskutečná nálož od začátku do konce, opravdu od první do poslední scény, "na plný kule" jsem se smál častěji, než bych kdy čekal. Top soudružská tragikomedie. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Je to takové satirické a absurdní jako je život občas sám. Ano historické nepřesnosti tu jsou a některé věci tu přibarvené jsou, ale jako satira se silnou dávkou černého humoru výborná. Připomnělo mi to kousky od Monty Pythonova letajícího cirkus. Herecké obsazení výborné. Politbyro, Stalinova rodina, hudebnici rozhlasu i maršál Žukov skvělé zahráno. Fyzická podobnost s historickými osobami tu vždy není, ale to se dá taky překousnout. Jen nevím proč mi představitel Leonida Brežněva výrazně připomínal Nicolae Ceaușesca. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Netradičně zpracované zajímavé téma, ale asi jsem od toho čekal trochu víc. Myslel jsem, že po komediální stránce z toho tvůrci vytáhnou víc. Některé scénky jsou opravdu zdařilé, ale jako celek to za mě nebylo nic, co by mě vystřelilo z bot. 65% ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Nová anglická černá komedie ( o které jsem teprve v závěrečných titulkách zjistil, že je inspirovaná jakýmsi komiksem) měla potenciál na to stát se komedií roku. Černá komedie sahající do důležité události historie SSSR, navíc s perfektním komediálním obsazením (Steve Buscemi, Jeffrey Tambor) je opravdu nevšední. Nicméně to není perfektní film. Humor tohohle filmu je vlastně zvláštní. Když jsem od kritiky slyšel, že jde o nejzábavnější film minulého roku čekal jsem film ze kterého my bude práskat bránice. Na místo toho se ale žertuje často až nevhodně při mučení, vraždění či znásilňování, ty fóry většinou nemají žádnou pointu. A občas obzvláště sahají k trapnosti. Nebo snad někomu přijde vtipná scéna kdy se snaží členové představenstva nešlápnout do Stalinovy moči? Ten film je vlastně taková vleklá ryba. Trvá tak půl hodina než dojde ke Stalinovu úmrtí a následně dochází k tomu, že všichni na sebe kujou pikle, dělají si naschvály a každý chce moc. A takhle to vlastně spěje až do závěru filmu kdy konečně dojde k tomu, že film začne mít grády a začíná být vtipné i to když někomu hrozí smrt. Bohužel se na to musí čekat skoro celý film. Kladem je však obsazení. Steve Buscemi je překvapivě jako Nikita Chruščov perfektní castingová trefa, Jeffrey Tambor na to pořád má a v roli generále to celkem jde i Jasonu Isaacovi. Vzhledem k tomu, že jde nakonec o přiznanou adaptaci komiksu je snadné odpustit to, že film trošku odporuje skutečnosti (především závěrečnému zúčtování). Navíc bych vsadil zlatého bludišťáka, že minimálně polovina dialogů nikdy neproběhla.Pokud jde však o alternativní historii (a ne historický fakt!) mohli se tvůrci vyřádit víc! Udělat z toho tu správnou třesknutou komedii! Zaplést do toho nějaké šílené nápady které by ale mohli být tak šílené, že by fungovali! Ztratili jsme Stalina je určitě dobrý film. Ale není výrazný a za půl roku si pravděpodobně už nebudu pamatovat skoro nic. Což je škoda, protože potenciál byl. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Uf.. No jak tohle shrnout... Film je celkem výpravný byť je zjevné, že v Rusku se nenatáčelo pomineme-li ty záběry na Kreml, které mohl pořídit kdejaký tůrista s nadupanějším mobilem... Dobová technika asi byla shromažďována všelijak a u náklaďáků zaujme že se převážně jednalo o Opely Blitz :-). U filmů o Rusech a z Ruska mám vždy jeden problém a to je skutečnost, když herci nemluví rusky, ale třeba anglicky jako v tomto případě. Zní to divně, nepřirozeně a těžko uvěřitelně. Navíc herci nevypadali ani trochu rusky a ani trochu nepřipomínali své historické předlohy tedy krom oděvů a třeba účesů. Sám Stalin si podobný nebyl ani vzdáleně a Michael Palin v sobě Brita neschová ani v ušance kdyby měl nohy zabalené v onucích, na sobě rubáš a chroupal cibulku s chlebem... Co bylo ale nejhorší byla ta ,,komediálnost'' v první polovině filmu. Jednak i když se film snaží lecos objasňovat vkládanými vysvětlivkami mezi hlavními scénami, je přeci jen asi určen divákům co o posledních hodinách Stalina a vůbec o dění kolem něj něco vědí. Kdo neví, těžko pochytí např. narážky na jeho syna atd... Co mi ale kupodivu vadilo nejvíce byl sám zvolený druh humoru. Byl totiž vskutku šibeniční a utahoval si z mučení a poprav nevinných lidí co se ocitli na Berijových seznamech smrti nebo seznamech pro vyhnanství kdesi na Sibiři což se téměř rovnalo prvnímu rozsudku. Ne nejsem citlivka, mám rád humor a to i drsnější, ale tady to tedy hoši dost přetáhli... Je to podobné jako by někdo natočil komedii na dění v nějakém tom nacistickém koncentráku a dělal si prču z utrpení a likvidace vězňů. Jestli si my tady s hnusem odplivujeme nad našimi padesátými léty, kdy zemi vedl rudý vrah Gottwald, pak proti Rusku éry vrahouna Stalina bojícího se všeho a všech to byl u nás jen heřmánkový čaj... Prostě jako komedie film vůbec nefungoval, spíše jako cynická záležitost. Od poloviny filmu jako by si to tvůrci uvědomili a začali točit regulérní drama o bitce o korita u mrtvoly Stalina. Bitku jak víme prohrál Berija (také echt vrahoun) a vyhrál Nikita Chruščov, což nám film celkem věrně předvede. Je tak tedy celkem škoda, že když už se někdo celkem solidně a se slušným rozpočtem pustil do posledních okamžiků nejmasovějšího vraha a toho co následovalo, bylo to celé obaleno jakýmsi absurdním hávem místo toho aby z filmu na člověka dýchla opravdová hrůza jako např. z filmu Baltazarova hostina aneb Noc se Stalinem (1989). Dávám tedy jen za 3 nahrávky Mozarta. * * * ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Postráda to autentickú atmosféru Moskvy 50tych rokov, adekvátny budget a skúsenejšiu réžiu, ale aj tak je to nepretržitá kanonáda nekorektného čierneho humoru s bohovským castingom. Prečo vlastne Michael Palin posledných dvadsať rokov v ničom nehral? ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená téměř groteska těžící ze slabin všech diktátorských režimů v okamžicích, v nichž autorita náhle zmizí a nastupuje nekontrolovatelný boj, strach a zmatek. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Grandiózne vyvrcholenie (povedzme posledných 30 minút) ma utvdrzuje v tom, že keby podobné tempo nastavili tvorcovia už na začiatku, mohol som byť s The Death of Stalin viac než spokojný. Bohužiaľ, v konečnom dôsledku ale nastalo sklamanie, ktoré si filmári nevyžehlia iba talentovanými hercami, niekoľkými skutočne vydarenými scénami a veľmi uspokojivým finále. Dalo by sa viac-menej ale aj povedať, že druh humoru, ktorý režisér Armando Iannucci (In the Loop) ponúka, musí divákovi jednoducho sadnúť. V mojom prípade som s ním dlhší čas súperil, až som mu časom predsa len mierne podľahol, ale bohužiaľ ma žiadnym žiarivým spôsobom neohúril. Týmto tvrdením mierim hlavne k tomu, že pokiaľ budete s prezentovaným svojským humorom spokojní hneď od začiatku, máte o zábavu skrátka postarané a k hodnoteniu si pokojne pridajte o bodík či dva naviac. No ak sa u vás dostaví opačný efekt - a teda averzia k všetkým snahám o navodenie zábavy - budete radi, ak film vôbec dopozeráte. 6/10 ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Natočit absurdně komediální satiru z prostředí Stalinských čistek a boje o moc mezi Berijou a Chruščovem, tak to je slušně ostrý - nápad černý jak noc, a řeže do živého pomalu jako by natočili Grotesky z Treblinky. Není divu že se do toho pustili i Steve Buscemi a Michael Palin z Monty Pythonů, protože jen málokdo jiný z komediálních herců má tak velké koule. Perfektně do svých rolí sednou. A funguje to, nejen tím hnusem všude kolem, ve chvílích kdy husina na zádech připomíná spíš dikobraza, ale i v té prolínající se komediální rovině. Mrazivé i když se politbyro hádá o tom kdo bude stát ve Stalinových chcankách, brutálně černočerně vtipné i při posílání desítek lidí na smrt. Samozřejmě o to smutnější je, že v Rusku si ten film nepustili do kin, že Rusové jsou až takovým národem prakokotů, že zase začínají na tyhle podlidi vzpomínat s láskou. Ne že by to už někoho moc překvapovalo. ()

Související novinky

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

23.04.2019

Nová vesmírná komedie Avenue 5 od oceňovaného režiséra a scenáristy Armanda Iannucciho (Viceprezident(ka), Ztratili jsme Stalina) dostala od HBO oficiální objednávku na první řadu. Děj seriálu se… (více)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

09.09.2018

Přesně osm studií vyjádřilo zájem o komediální námět tvůrce seriálu Viceprezident(ka) a filmů Ztratili jsme Stalina nebo Politické kruhy Armanda Iannucciho. Ten přitom svůj nápad sdělil světu… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Reklama

Reklama