Reklama

Reklama

Obsahy(1)

5. března 1953 umírá muž. Tím mužem je Josef Stalin. Po jeho skonu vypuká v řadách jeho nejbližších naprostý zmatek a panika. Na to, co nastane po skonu velkého vůdce, se dosud báli jen pomyslet. Vždyť Lenin byl, je a bude vždy živý. Proč by nemohl i Stalin? Během jeho života se soustředili především na to, jak jej přežít. A teď se začnou naplno projevovat absurdní a pokřivené charaktery všech těchto Stalinových pohrobků. Začíná boj o veškerou moc nad komunistickou říší, která do této chvíle patřila jen a pouze brutálnímu diktátorovi. O nejvyšší post nebo aspoň o bezpečné místečko pod ním se perou ti, kteří se za dobu Stalinovy krutovlády dokázali zbavit jakéhokoli vlastního názoru. Stále se ujišťují, co by tomu nebo tamtomu řekl Stalin, a co by se jim za to asi tak mohlo stát. Povýšení? Gulag? Provaz? Koho se mají bát teď? Jedni kují pikle proti druhým a do toho společně organizují okázalý diktátorův pohřeb. (CinemArt)

(více)

Recenze (437)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Je to kombinace hodně černé komedie a docela dost věrného popisu toho, co se dělo ve špičce vedení Sovětkého svazu po Stalinově smrti. Nevím, jestli část s odstavením (teda pokud to lze tak nazvat) Beriji nebyla oproti realitě zrychlená. Nejzábavnější postavy jsou frajírek Žukov a ustrašený Molotov (Palin). ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Satirická fraška je to mrazivá. Přestože film předvádí partu postarších legračních páprdů, kteří mají problémy se zády nebo s kocovinou, zároveň je v druhém plánu vidět, že jsou to páprdové, kteří poslali na smrt desetitisíce, možná statisíce lidí (v případě Stalina – milióny). „U Stalingradu byla taková zima, že jsme házeli granáty po německých zajatcích, abychom se zahřáli.“ Historická fakta nemusí zcela sedět, tady jde o pocit. Skupina soudruhů, co se rve o moc, jak psi o kost, rozhoduje o mnohamiliónové zemi. Jistěže film děj zhušťuje a žene do karikatury, přesto některé věci zachovává. Molotov skutečně zůstával Stalinovi věrný, přestože ten mu bezdůvodně zavřel ženu. Chruščov, který z tahanic o vládu nakonec vyšel vítězně, opravdu dělal Stalinovi šaška. Pletichy v malé skupině všemocných a zlomocných drtily celou zemi. A co je nejhorší, ale zároveň běžné, lidé to přijali. Že nenormální je normou. I ti, které nechal Stalin popravit, umírali se jménem svého vraha na rtech. SHRNUTÍ: Pro všechny, kteří s nostalgií vzpomínají na „staré dobré časy“. Pro všechny, kdo si myslí, že současnost je jenom nepřetržité zlo. Pro všechny. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Abych se přiznal, zpočátku jsem byl z filmu dost rozpačitý. Stejně jako Big Bearovi mi chyběla ruština, i když chápu, že by to bylo nemožné, navíc mě ne každý vtip dokázal rozesmát. Postupem času jsem se bavil stále víc a od příchodu Žukova na scénu, jsem se chechtal jako magor. Největším průšvihem filmu tak zůstalo jen obsazení Stalina, které se krutě nepovedlo a Josif Visarionovič vypadal jako parodie sebe sama. Naproti tomu byl Robert Duvall ve filmu Stalin z roku 1992 prakticky dokonalý. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Na pozadí zatýkání a poprav rozehrávají nejvyšší pohlaváři boj o moc, který se sice sestává ze žabomyších komických střetů, ale zároveň je jasné, že ten, kdo prohraje, skončí na prkně. Obě dvě soupeřící strany jsou tady výborně zobrazené v obou lídrech, kteří si jdou po krku. Jak Chruščov, tak Berija jsou tu vykresleni jako žoviální chlapíci, kteří se občas dostávají do legračních situací a v nich pak sympaticky zmatkují, ale zároveň z nich jde odpovídající hrůza, protože se neštítí ničeho, co by mohlo hrát v jejich prospěch. Hlavně z Bealeho a jeho Beriji jsem měl husí kůži, ale Buscemi nijak nezaostává. A právě v postavách je tahle satira geniální. Upřímně řečeno se příliš nedivím, že to Ivani se svojí nedořešenou minulostí nechtějí moc pouštět do kin. Každopádně u nás by se na to mělo chodit povinně. 90% ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Břitký mix trefné satiry, jež kulminuje do nadprůměrných výšin v kombinaci s vybroušenou komediální stránkou a skvělými hereckými výkony. Na snímek The Death of Stalin jsem se velice těšil, jelikož knižní předloha z pera Fabiena Nuryho patří k tomu nejlepšímu, co jsem v žánru satiry zatím četl. Byť bývá častým jevem, že filmová předloha bývá znatelně horší než ta knižní, opak je zde pravdou. Režisér Armando Iannucci s velkým umem a citlivostí pro detail zachytil toho správného ducha knihy a přidal k nim pár svých vlastních nápadů, což ve výsledku stvořilo skvělou černou komedii o naprosto šílených událostech bezprostředně po Stalinové smrti. Pokud Vám tedy nebude vadit, že všichni ve snímku mluví anglicky, The Death of Stalin bude právě tím filmem, který Vás chytne a už nepustí. Skvělá práce! „I know the drill. Smile, shake hands and try not to call them cunts.“ ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Absurdnosť doby, naplno obnaženej situáciou, ktorá po smrti Vodcu nastala + tragická zvrátenosť celého systému, tie boli vystihnuté minimálne na tých 80%. Čo je nie hocijaký výkon a všetko ostatné je teda nepodstatné. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Výborně obsazená a zahraná politická satira, kde konverzace srší jak kanonáda z kalašnikova. Působilo to na mne však rozporuplně - humorné či vtipné situace na pozadí politických komplotů a masových poprav podaných vážným tónem - navíc s ohledem, že to nejsou filmové výmysly, ale mrazivá historická reálie. Prostě mi ten humor připadal trochu vynucený, aby se divákovi z těch politických nechutností nedělalo šoufl. (viděl jsem: 2x) ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Pohľad do minulosti, ktorý ide cestou čierneho humoru s využívaním kúzla absurdnosti. Bohužiaľ vtipných momentov je tu málo. Väčšinou sa páprdovia medzi sebou len hašteria, kujú neúspešné pikle a hlave sa snažia prežiť, a v ideálnom prípade sa stať novým Stalinom. Zostalo to tak nejako na pol cesty. Ani vyložene komédia, ani vyložene rekonštrukcia udalostí. Len koľko humoru sa dá vlastne vytrieskať z rozkazov k zabíjaniu? Vyzdvihol by som postavu Beriu (Simon Russell Beale). ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Extrémně povedená satira. Není to jen hloupá parodie. Je to promyšlené a citlivě zahrané. Několika drobnými scénami přesně vystihli danou situaci. Mám z toho tak silně pozitivní dojem, že bych to dala jako povinné filmové dílo každému, kdo se o politku zajímá. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Tenhle humor je tak extrémně rafinovaný až je skoro neviditelný.. Marně pátrám v paměti kdy jsem naposledy (nebo vůbec někdy) viděl humor tak syrový, že by se dal klidně "číst" jako historické drama.. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Sme Slovania a ťažko chápeme anglický humor, miestami v tomto filme priam nestráviteľný. Kto dal autorom práva na scény ktorých snahou je ponižovanie etnika ako takého (sovietskeho). Lepšie by spravili tvorcovia filmu keby si zobrali na mušku im blízkych , večne opitého Churchilla, respektíve kolaboranta Pétaina. Churchillovi jeho nenásytnosť a chuť po kolóniách (zatúžil aj po Sovietskom zväze) spočítali samotní britskí voliči, ktorí ho odsunuli hneď po vojne na vedľajšiu koľaj. Film je historický úplne mimo aj keď chronológia deja sa zachováva. Kto sa len trocha orientuje v sovietskej histórii celý tento príbeh z roku 1953 pozná. Vie, že Berija nebol popravený v ten deň, keď ho zatkli a poznáme aj alkoholové večierky. Toto všetko by sa tvorcom dalo tolerovať ale robiť si prču z mučenia a popráv z gulagov a väzníc tak to bolo veľa aj na mňa. Mám dojem, že Sovieti reagovali správne, predpokladám, že tak by reagovali aj iné štáty, kde by ich autori tohto filmu chceli zhanobiť. Čo tak sa pozrieť na zásluhy východného frontu v podaní Žukova ale aj Stalina. Jednoznačne by Európa bez týchto velikánov vyzerala dnes úplne ináč. A tušíte koľko tých nešťastných sovietskych ľudí bolo na jeho pohrebe? Viac ako 3 milióny. Áno po jeho smrti sa veľa v Sovietskom zväze zmenilo, ale myslenie v hlavách ľudí tohto národa sa nezmenilo nič. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Pěkná hovadina. Nejen ani drama, ale komediální tam fakt není ani zbla. Jen tam zrůdy vraždí a je to všem fuk a berou to jak chleba. Pak intrikují a vraždí. Skvělá zábava. A to jsem na to chtěl původně do kina, Lucky me, že ne. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tvorbu Armanda Iannucciho nemám nakoukanou, ale po zhlédnutí této šílenosti (myšleno v dobrém) to budu muset asi napravit. Tak povedenou situační komedii jsem dlouho neviděl (dost mi to připomnělo netflixovský snímek plný satiry K zemi hleď), nutno podotknout že s notnou dávkou černého humoru a velkým množstvím vážných scén, kde vám spíše tuhla krev v žilách. Obsazení absolutně dokonalé, každý předvedl, že patří mezi největší herecká esa (když už bych musel říct jedno jméno, tak asi Buscemi coby Chruščov). Příchod Žukova v podání Jasona Isaacse na scénu mě málem poslal do kolen :D Trochu jsem se obával, zda volba českého dabingu nebude krokem vedle, ale naštěstí na tento scénář nedošlo. Tady mě film velice kladně překvapil, úžasná práce se vším všudy. Když nad tím teď tak přemýšlím, tak se o tom filmu mluví dost obtížně. Každý, kdo tento výtvor ještě neviděl, by to měl ihned napravit a udělat si vlastní obrázek. Za mě naprosto zasloužených 9/10 ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Povedená satira nejvyššího výboru, jejich představitelů a jejich činů. Jason Isaacs jako Žukov výborný, s ním bych si užil i nějaký ten komediální prequel, Buscemi také nezklamal. Nicméně o něco slabší, než v co jsem doufal. Je zde pár skvostných scének, ale tempo je po většinu filmu překvapivě mírné, přestože jsem se nudit úplně nezačal. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Jako komedie je to trapný, když se to přestane snažit být komedií, tak je to najednou mnohem lepší, kdyby to natočili celý jako drama, bylo by to super. Berijova poprava neměla chybu, mrazivě úderná scéna. Btw, o Stalina tam tolik nejde, spíš se to mělo jmenovat: Zabili jsme Beriju. Celkově: 2,5. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Napsal bych, že film, který strejda Putin zakáže musí být bomba a jsou k němu zbytečná jakákoli jiná slova. Tím bych ze sebe, ale udělal nechutného lepšočlověka, co podlejzá Kalouskovi a všechno z Ruska považuje za obří zlo (včetně Neználka.) Večer by si mě v Mých zpravách podal Jaromír Soukup a byl bych všem pro smích. A tak musím dodat něco dalšího. Zkrátka Stalin je mrtvý a nic nám ho nevrátí. Ledaže! A tak začne velký boj mezi všemi dalšími Rusy, dějí se velké změny a velmi svérázně se připravuje pohřeb. A to všechno je strašná bžunda. To bych, ale trochu přeháněl.. Čekal jsem dost ztřeštěnou a absurdní komedii. Tu jsem (asi) dostal, ale místy mi jaksi tuhl úsměv na rtech a určitě jsem nebyl sám. Tohle je totiž velmi hořká politická veselohra, která má několik dalších rozměru a místy z toho až mrazí. Ale, co taky čekat u takového tématu? A navíc nic z toho neznamená, že jsem se nebavil. Ba naopak. Moc mě to bavilo a hlavně to strejda Putin zakázal. Říkal jsem to už? ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

Slabota, bohužel. Takhle zajímavá látka by si zasloužila mnohem lepší scénář a nějaké scény, které si vůbec zapamutuju. VIděl jsem to včera a nepamatuju si skoro nic. Na drama je to málo dramatické, na komedii až smutně nevtipné a pokud si to chtělo dělat z toho kníratýho hajzla a jeho na smrt vyděšených poskoků hlavně srandu, tak se to moc nepovedlo. Humoru je poskrovnu a není zrovna nápaditý. Jediný kdo to táhne je vždy výborný a geniální Steve Buscemi, každou scénu ve které je si krade pro sebe. Překvapivě mě ještě hodně bavil Jason Isaac jako generál Žukov a krásná Olga Kurylenko, ale ty tam byli tak málo, že to snad ani nestojí za řeč. Za zmínku stojí i Michael Palin, kterého jsem málem ani nepoznal a dobře zahraný Beria S.R.Bealem, kterýho jsem nikdy v ničem neviděl. Není to průšvih, bohužel celkový dojem je prostě nuda a... promarněný potenciál. Hodně slaboučké 3*. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Skoro by se chtělo říct, že tuto událost je možné pojmout jen jako absurdní komedii, pokud už by se o komedii mělo jednat, ale nakonec se ukázalo, že to může být vtipná komedie, která je chytrá, ale přitom prezentuje historické události nikoli vyloženě věrně, ale příliš je nepřekrucuje, jen tím humorem. ()

Související novinky

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

23.04.2019

Nová vesmírná komedie Avenue 5 od oceňovaného režiséra a scenáristy Armanda Iannucciho (Viceprezident(ka), Ztratili jsme Stalina) dostala od HBO oficiální objednávku na první řadu. Děj seriálu se… (více)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

09.09.2018

Přesně osm studií vyjádřilo zájem o komediální námět tvůrce seriálu Viceprezident(ka) a filmů Ztratili jsme Stalina nebo Politické kruhy Armanda Iannucciho. Ten přitom svůj nápad sdělil světu… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Reklama

Reklama