Reklama

Reklama

Obsahy(1)

5. března 1953 umírá muž. Tím mužem je Josef Stalin. Po jeho skonu vypuká v řadách jeho nejbližších naprostý zmatek a panika. Na to, co nastane po skonu velkého vůdce, se dosud báli jen pomyslet. Vždyť Lenin byl, je a bude vždy živý. Proč by nemohl i Stalin? Během jeho života se soustředili především na to, jak jej přežít. A teď se začnou naplno projevovat absurdní a pokřivené charaktery všech těchto Stalinových pohrobků. Začíná boj o veškerou moc nad komunistickou říší, která do této chvíle patřila jen a pouze brutálnímu diktátorovi. O nejvyšší post nebo aspoň o bezpečné místečko pod ním se perou ti, kteří se za dobu Stalinovy krutovlády dokázali zbavit jakéhokoli vlastního názoru. Stále se ujišťují, co by tomu nebo tamtomu řekl Stalin, a co by se jim za to asi tak mohlo stát. Povýšení? Gulag? Provaz? Koho se mají bát teď? Jedni kují pikle proti druhým a do toho společně organizují okázalý diktátorův pohřeb. (CinemArt)

(více)

Recenze (437)

movieband 

všechny recenze uživatele

Mrazivé, místy komické, ale vzápětí dost atmosférické. Pro mě relativní překvapení. Buscemi exceloval v roli Chruščova. A Jason Isaacs jako gen. Žukov perfektní! ()

Dzin01 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl film, kde by se podařilo zachytit atmosféru doby. Ztratili jsme Stalina je přesně ten. Vztahy mezi členy nejvyššího vedení SSSR po Stalinově smrti jsou zde naprosto ukázkové. To, že se zde autoři dopouštějí určitých historických nepřesností, zjednodušování a zkratek na tom nemůže moc změnit, protože ve většině případů se naopak snaží vykreslit vše co nejpřesněji, jak jen to umělecká licence filmu dovoluje. Je to prezentováno jako komedie, ale člověk se musí smát hlavně u věcí, které moc komediální nejsou, spíše se vypořádávají s absurditou doby a není vtipná sama o sobě, ale spíše vychází z děje a toho, jak jednotlivý protagonisté reagují na dění kolem nich. Třeba klečení u Stalinovi mrtvoly či dohadování co se vlastně má dělat je toho nejlepší ukázkou. Herecké výkony jsou zde prvotřídní a to i u menších postav. Kdybych měl vybrat jednoho, tak asi Jason Isaacs jako maršála Žukova, kteří si sice nejsou vizuálně prakticky podobní, ale chováním a vystupováním prostě Isaacs je Žukov. ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Herci ve filmu Ztratili jsme Stalina mluví čistou angličtinou bez ruského přízvuku. Atmosféra masového vraždění tak dostává masku elegantního anglického gentlemana. O to je pak film mrazivější. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Černočerná mrazivá satira, jaká se každý den nevidí. Vsadím se, že si to Putin na tajňačku pouští u sebe v paláci a řeže se u toho jak protrženej. Tu komiksovou předlohu si budu muset pořídit. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Studiu komunismu jsem věnoval nejeden pátek. Reálie Stalinova dvora znám z literatury obstojně. Jako takový jsem filmem zklamaný. Námět je to úžasný, ale málo využitý. --- Ne, netvrdím, že je to hloupé. Jen mi to přišlo jako takový slabý vývar. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Velmi černá dramedy pojímá politbyro ÚV KSSS a přicmrdálky okolo jako mafiánskou partu, které právě zemřel obávaný šéf a rozbíhá se boj o to, kdo ho nahradí._____  1) Obsazení Stevea Buscemiho do role Chruščova mi dalo vzpomenout na výborný seriál Impérium - Mafie v Atlantic City, což podle tvůrců moc daleko od tématu nebylo._____ 2) Řada historických nepřesností (některé z nich uváději i Zajímavosti) mi nevadí. Film se nesnaží postihnout detaily, ale celkovou atmosféru, a tu zobrazuje, myslím, skvěle._____ 3) Velmi zajímavé jsou historické podrobnosti a to, jak se k nim režisér postavil. Uvádí je IMDb._____ 4) Zajímavý koment: gudaulin*****._____ 5)  19.4.2023 - po opětovném zhlédnutí zvyšuji hodnocení na 4*. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Mám rád satiru, černý humor a komedie, u kterých se člověk zasměje narážkám na něco, o čem má aspoň nějaké povědomí. (1 238.) ()

salalala 

všechny recenze uživatele

The Death of Stalin zaslouží pozornost už jen tím, že je něčím úplně jiným, než co v našich kinech běží. Iannucci se nezastaví před ničím a dělat si legraci z brutálního sovětského režimu v padesátých letech je pro mě trošku srovnatelné, jako by někdo dělal humor na holocaust, což je mi sympatické, protože podobný styl humoru mám rád. Od začátku vtáhne ona absurdita celé doby, brilantně napsané dialogy, které jsou na jednu stranu směšné, na tu druhou z nich ale dost mrazí a také několik vtipných situací, které nemají moc obdoby. Iannucci naštěstí udržuje svižné tempo, v němž se několik slabších momentů snadno ztratí a na nudu tu absolutně není prostor. Výrazně se ovšem vydařilo obsazení, v němž jednoznačně kraluje Steve Buscemi, k němuž se postupně přidávají zejména Simon Russell Beale a Jason Isaacs, potěší ale i menší úlohy Paddyho Considinea, Michaela Palina nebo Olgy Kurylenko. Ve výsledku tak vlastně tolik nevadí, že snímek je spíše sledem epizod a není moc soudržný a někdy trochu drhne, ani to, že reality se chvílemi drží jen volně (o to se ale asi nikdy nechtěl snažit). The Death of Stalin hodně připomíná pozdější díla Monty Pythonů, v nichž není tak třeskutý humor a už to není tak inteligentní, pořád je to ale chytré a natolik absurdní, že to celé funguje, i když někdy je jeden vtip zbytečně protahován, zde je to navíc umocněno tím, že divák ví, že to, čemu se směje, se opravdu dělo a bohužel ještě v mnohem větším rozsahu. 70 % PS: Oceňuji tvůrce i za to, že rezignovali na trapné snahy o ruský přízvuk, ale natočili film v nádherné angličtině. ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je taková satira, že to působí možná ještě reálněji, než kdyby se to pokoušeli točit bez humoru. Smrt Stalina prostě byla jedna velká legrace, každý se přetvařoval, jak je mu to líto, ale přitom si už brousil nůž na své konkurenty... tedy aby si ukrojil kus smutečního dortu. Celá ruská politika byla a je jedna velká fraška, kdy se konspiruje, lže a podvádí více než ve Hře o trůny a tenhle film je toho pěkným důkazem. Obsazení filmu je opravdu výborné, hlavně Buscemi s Icaacsem a Bealem celý film hezky táhnou. 80% ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem nevybíravou komedii ve stylu Borata a nakonec... jako by se ten film nemohl rozhodnout, zda je tou zmiňovanou komedií, nebo mrazivým dramatem. Takže trochu zklamání, ač jsem se místy smála. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Je bezva, že se v nabídce našich kin nabité velkorozpočtovými bijáky, horory a animovanými pohádkami objeví i jiný žánr, a to konkrétně politická satira (která je ale zároveň další komiksovou adaptací, ha). Námět vlastně taky nemá chybu, protože kdo by se nechtěl podívat na film střílející si ze stalinistického Ruska? Jenže to provedení... o historickou věrnost samozřejmě nejde, ale vzpomeňme si na Tarantinův božský atentát na Hitlera v "Hanebných panchartech" - mělo to šťávu, vtip, napětí. A mně prostě nepřišla vtipná desetiminutová scéna, ve které se Stalinovi spolupracovníci dohadují, jak nešlápnout do moči jejich vůdce. A nepřišly mi vtipné ani další věci. Nejlepší postava - generál Žukov Jasona "Luciuse Malfoye" Isaacsa - se navíc objeví asi až v poslední půlhodině. A ještě jedna výtka, která je asi zbytečná, ale koukám, že ji tady zmiňuje víc lidí: ruština by mi seděla daleko víc než angličtina. Zkrátka zklamání. ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Tak vyloženě jsem se u toho neřehnil, na komedii tam bylo toho vtipu málo. Kdyby to bylo úplně bez vtipu, byla by to vlastně strašně drsná podívaná, takže takhle ten poměr byl plus mínus akorát. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* tak tohle je totálně kontroverzní film, který svým absurdním postojem bourá všechna tabu kolem úmrtí Stalina. Jeho zákazu v současném Rusku se vůbec nedivím a věřím, že se to tak v té době dělo, jen to rozhodně nebyla taková sranda a spíš drama, kdy stačilo opravdu málo k nezalíbení a člověk mnohdy nevěděl na čem je a čemu věřit. Proto jsem měl chvilkami divný pocit hlavně v těchto situacích, kdy se tomu absurdnu nejde nesmát. Možná tento kontrast mě tu jde trošku proti srsti, protože jinak to je dobrý počin s tolika kvalitními a věhlasnými herci, s přesvědčivou výpravou i slušivou kamerou. Protože se jedná o velmi ukecaný film, tak jsem chvilkami nestíhal, ale nevím jestli dabing by to nezkazil. Prostě rozporuplný artový kousek, který se bude spíš líbit než naopak ... zkuste ho. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Výprava, dobří herci. Vážím si toho, že někdo natočí se slušnou výpravou takovou dějepisnou lekci jako děsivou černohumornou komedii pro určitě ne mainstreamové publikum. Kdybych chtěl někomu vysvětlit absurditu totalitního komunistického režimu a proč je důležité být v partě západní Evropy a co nejdál od Ruska, tohle bude určitě jeden z vhodných filmů. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Koukačům, kteří se domnívají že , Berija, Malenkov, Chruščov, Molotov a Žukov jsou nejlepší ruská pětka v ledním hokeji , může tohle připadat jako poněkud zmatená expresivní fraška o partičce mocichtivých sráčů. Já koukal na film který pro mě definuje pojem ,groteskní černá tragikomedie´. A to dost drsná. Plus partička herců, na které je radost pohledět (především přifouklý huběňour Buscemi jako tlusťoch Chruščov a Palin jako zmatený již téměř poloblb Molotov). ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

božsky absurdní,brutálně černohumorná a zároveň nepříjemně marazivá záležitost,která čím více nectí historickou přesnost,tím více baví.Už jen kvůli skvělému Buscemimu mám prostě potřebu dát Smrti Stalina plnou palbu...80% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Armando Iannucci mi nic nehovori, alke myslim si, ze rezisersky talent rozhodne ma. Tematicky je o smrti Stalina, sovietskeho diktatora. Film je zaujimavy nielen zobrazen samotnej smrti, ale aj naslednymi intrigami. Hercov je tu hodne, Steve Buscemi /Armageddon, Fargo/, Jason Isaacs, Simon Russell Beale /The Deep Blue Sea/, a slusna Olga Kurylenko /Quantum of Solace/, hoci stale si myslim, ze nevie hrat. Kulisy naslapane, dialogy perfektne ... spolus filmami Tri Billboardy za Ebbingem, Wind River je toto jeden z filmov roka : 95 % ()

Související novinky

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

23.04.2019

Nová vesmírná komedie Avenue 5 od oceňovaného režiséra a scenáristy Armanda Iannucciho (Viceprezident(ka), Ztratili jsme Stalina) dostala od HBO oficiální objednávku na první řadu. Děj seriálu se… (více)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

09.09.2018

Přesně osm studií vyjádřilo zájem o komediální námět tvůrce seriálu Viceprezident(ka) a filmů Ztratili jsme Stalina nebo Politické kruhy Armanda Iannucciho. Ten přitom svůj nápad sdělil světu… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Reklama

Reklama