Reklama

Reklama

Obsahy(1)

5. března 1953 umírá muž. Tím mužem je Josef Stalin. Po jeho skonu vypuká v řadách jeho nejbližších naprostý zmatek a panika. Na to, co nastane po skonu velkého vůdce, se dosud báli jen pomyslet. Vždyť Lenin byl, je a bude vždy živý. Proč by nemohl i Stalin? Během jeho života se soustředili především na to, jak jej přežít. A teď se začnou naplno projevovat absurdní a pokřivené charaktery všech těchto Stalinových pohrobků. Začíná boj o veškerou moc nad komunistickou říší, která do této chvíle patřila jen a pouze brutálnímu diktátorovi. O nejvyšší post nebo aspoň o bezpečné místečko pod ním se perou ti, kteří se za dobu Stalinovy krutovlády dokázali zbavit jakéhokoli vlastního názoru. Stále se ujišťují, co by tomu nebo tamtomu řekl Stalin, a co by se jim za to asi tak mohlo stát. Povýšení? Gulag? Provaz? Koho se mají bát teď? Jedni kují pikle proti druhým a do toho společně organizují okázalý diktátorův pohřeb. (CinemArt)

(více)

Recenze (436)

Splasher 

všechny recenze uživatele

Škoda že Iannucci nepřizval vedle Schneidera i Chrise Morrise, ale u této látky by se asi umělecky nesešli. Iannucci to tlačil více k Shakespearovi, což bylo znát nejen z obsazení Beala. Mrzí slabý Palin jakožto Molotov. Whitehouse si klasicky ukradl těch pár scén pro sebe. ___ Zákaz promítání v Rusku, rvačka Ševčenka se Svanidzem, ublížené komentáře na imdb. Ale to se dalo čekat, protože film chce provokovat. Nevím zda máme ve svých dějinách nějakou postavu, která by vyvolala po letech takové emoce (a to nejen proto, že nemají světový ohlas). Když ČT "polidštila Gottwalda" v Českém století, tak se žádné protesty a rvačky nekonaly; Beneše kritizujeme, ale jsme rádi, že radikálně vyřešil problém s německou menšinou. Sice to po letech stále řešíme, ale akademicky. Kdyby si někdo v zahraničí utahoval z Masaryka nebo Havla, tak kvůli tomu velvyslance na kobereček nepošleme. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Když si odmyslím naprosto zcestné označení komedie tak velmi uvěřitelné...Zřejmě míra cynismu dosáhla vrcholu... ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Mozartova performance ve smrtelně krutých kulisách. Absurdní černý humor je místy geniální a místy zdaleka ne. Film je ale značně nevyrovnaný a chybí mu hlubší scénář, takže i když to není vůbec špatná podívaná, druhý den už nevíte, o čem to vlastně bylo. 50% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Kdyby o Gottwaldovi natočil někdo takovouto grotesku, nevím jak by to u nás bylo přijato. Mně to to přišlo především dost nablblé a nevtipné. Co tím chtěl básník říci netuším. 50% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Výtečná satira, která je ale taky až překvapivě mrazivá tím, jak moc je vlastně pravdivá. Humor funguje výborně, ale ta "dramatická" rovina je nakonec o něco lepší. Skvostné je i herecké obsazení, ve kterém vyčnívají zejména naprosto fantastičtí Steve Buscemi a Jason Isaacs (u kterých si ani nepamatuju, že by vůbec někdy zklamali) a i když je tempo na tenhle typ filmu poměrně pomalé, rozhodně to není nějaké negativum. Stalinova smrt se prostě mimořádně povedla, už dlouho (pokud vůbec někdy) jsme nedostali tak dobrou satiru (Tonda Blaník je samozřejmě trochu výjimka) a zároveň film, který by byl tak mrazivý. Já se samozřejmě vůbec nevidím, že to v Rusku zakaázali (měli k tomu dobré důvody), ale zase se okradli o převelice povedené dialogy a herecké výkony. Černočerný humor tady funguje opravdu na jedničku a rozhodně jde o film, který by se měl povinně promítat ve školách. Výhrady mám ovšem k samotnému soudruhu Stalinovi, který tady na mně působil vyloženě sympaticky. 80%. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

No tak tohle byla nářezová černá politická satira se silnou výpovědí o temných stránkách lidské povahy. Chvílemi jsem se válela smíchy, ale chvílemi mi mrzl úsměv. Papá Stalin natáhne ráfky a začne nelítostný boj o koryta a moc. Smečka bezpáteřních hyen čeká na jeho poslední výdech, aby velkolepě projevila svou zkaženost, chamtivost a zrůdnost.Tady se neodpouští ani, že se někdo špatně vyspal a nemá nasazenej ten správnej, beznázorovej a tupej ksicht. Alou do Gulagu a jestli se to někomu nelíbí, tak rovnou ke zdi. Herci se teda vyřádili v čele s Buscemim, Isaacem......o anemické Riseborough, ani nemluvím. Svižná konverzační přestřelka plná oplzlých sprosťáren a nechutných činů. Myslím ,že skutečnost byla ještě mnohem horší. A ty mraky nevinných životů, co byli zmařeny. Každopádně povedená záležitost 90%. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Ač mám moc rád filmy s historickou (politickou) tématikou, tak tohle vůbec nebyl můj šálek kávy. Celý ten skutečný příběh o tom, co se dělo v Sovětské svazu po smrti Stalina, je tu podán s velkou dávkou nadsázky, k čemuž moc nevidím důvod. Hodně lidí tu na filmu vyzdvihuje, že jde o satiru. No budiž, satira to možná není špatná, ale naprosto mi nesedla vulgární mluva sovětských politiků v soukromí, kdy je to místy každou chvíli samé "shit" nebo "fuck". Stejně jako celá řada rádoby komediálních momentů. Celý ten reálný děj přeci vůbec vtipný není a tak třeba to přenášení ochrnutého Stalina členy politbyra mi přišlo spíš trapné než vtipné. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalej koktejl žánrů, kterej někomu možná může připadat díky reáliím až moc černej, mně ale padnul naprosto parádně. Nejmrazivější na tom všem je, že ono vlastně o nijak zásadní nadsázku nejde - samozřejmě tou formou to jde komedii naproti, to jádro stalinovský doby je ale pořád nedotčeně tvrdý. A celý by to vlastně i bylo k popukání, kdyby to jen nebyla pravda; takhle to je akorát... k popukání, no. O životy konkrétních nevinnejch lidí v týdle době ale prostě šlo a právě tady rozumim, že pokud k tomu má někdo nějakou osobnější vazbu, že už to pro něj může bejt za hranou. Teď s odstupem 65 let ale nad těmadle věcma můžeme buď brečet, nebo se smát - a mně (jako tomu, kdo už o tom naštěstí ví "jen" z učebnic) tenhle ironickej přístup prostě sedne. Je to podle mě přesně jeden z těch filmů, který to chce vidět víckrát, protože to množství ať už gagů, nebo narážek na konkrétní politiky/události/souvislosti by napoprvý dal jen nějakej autistickej stalinolog. Scénář je psanej ale obdivuhodně chytře, erudovaně a zábavně, a naprosto dokonalej je i výběr herců (za všechny zas třeba ten Buscemi, no - ale i třeba ten ultranechutnej voskovej figurín Tambor). Každej tam jde proti každýmu, každej si před každym kryje záda a zároveň všude kolem sebe maže ostatním schody, každej se každýho vlastně i bojí (nejvíc se ale všichni bojíme Stalina, žejo), každej kuje pikle v piklích dalších piklí - a všim tim prostupuje absurdní patolízalství diktátorskýmu režimu, ať už ho zrovna teď reprezentuje tendle nebo tamten. Lidskej život má hodnotu asi jako to poleno, v jehož objetí se na začátku nějakej šťaslivec v rámci svýho převýchovnýho programu kutálí ze schodů dolů, seznamy smrti se aktualizujou každejch pět minut a do toho se nejdřív neví, jestli teda starej Josif už je fakt mrtvej nebo ne, pak se zase neví, jestli se to může řikat nebo kdo to teď vlastně přebere; pateticky heroický bullet-time záběry na hlavní geroje střídaj vystřelený mozky a vybroušený fraškovitý dialogy často připomínaj až třeba Monty Pythony nebo Andersonovy bizarní komedie... No, koktejl to je, ale skvělej a zábavnej a perfektně vyladěnej koktejl. A to včetně tý parádně vybroušený "neoklasický" hudby. Aspoň podle mě. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Toto sa podarilo. Pre európsky trh bez ruska. Veľmi dobre zahráte aj keď niektoré scény boli na môj vkus prepalene a samoúčelné. To budovanie strachu a atmosféra teroru bola skvelá. Príbeh má spád, dopozeratelny a Zukov je najlepší. 3 z 5 ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Asi mám rád iný humor, asi som nemal správnu náladu na tento film, asi som vždy nepochopil čo som pochopiť mal, asi mi to nesadlo........asi ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele

Je to hodne neprijemne. Nedobre se mi na to koukalo. Natlak nekterych prekonverzovanych scen spolu s tekavou kamerou byl vysoky. Pro me hral nejlepe zacatek a konec, mezitim se film obcas az moc utapel v absurdnu, nebo dlouhych, ci zbytecnych situacich. Presto se jedna o velmi potrebny a dobry film. ()

Shetland 

všechny recenze uživatele

Nikdo z nás si nedovede představit skutečné hrůzy Stalinova režimu. Sovětský svaz páchal zločiny proti lidskosti, genocidu. Dokonce Stalin před smrtí plánoval řešení židovské otázky, naštěstí k tomu nedošlo. Dnešní Putinovo fašistické Rusko se tomu Stalinovu hodně podobá... ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Absurdní ano, satira nepochybně, bohužel inteligentního humoru jsem viděl pomálu. Scénář si mnohem víc libuje ve skoro až infantilních scénkách s neroztomile popletenými postavami. Občas režisér udržel míru a dal mi pocítit onu téměř hypnotickou atmosféru strachu nutící k iracionálnímu, ale sebezáchovnému jednání. Většinou ji neodhadl a já jsem sledoval skupinku od reality odtržených hňupů, přičemž se někde na pozadí psala historie. Film je široce rozkročený mezi mrazivou výpovědí doby a lehce (hodně) dehonestující fraškou. Netuším jak si s tím poradila kniha, ovšem v její adaptaci se obě významové roviny ruší, a ve výsledku tím trpí. Herce musím bez výjimky pochválit.I když mi jejich charaktery moc nesedly, ztvárněni byli perfektně. Simon Russell Beale a Jason Issacs se mi líbili nejvíc. ()

ivan bohatyr 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem nějakou parodii, ale sotva jsem se zasmál. Těžko si z hodin dějepisu vybavuji nějaké podrobnosti ke Stalinovi, takže kolikrát jsem ani netušil, jestli se to tak opravdu stalo, nebo to má být jako sranda. Každopádně jsem se docela nudil. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Vtipné, neobvyklé, zajímavé, svižné. Celkem vtipně natočeno. O tomto období nemám větší poznatky, ale bylo to vytvořeno stručně a jednoduše, jako divák se v ději orientuji. Pár momentek je opravdu vtipných. Plus za všechny scény, které měly být vážné, ale jsou udělány hodně uvolněně až neskutečně lehkomyslně. Steve Buscemi exceluje, Jason Isaacs je k nepoznání. ..těch vulgarismů je ve filmu nějak moc, se pak můžeme divit, že mluvíme jak dlaždiči. V advokátní kanceláři. ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Pobavil jsem se, ale nevím, jestli je úplně v pohodě, že ze všech sovětských zločinců tu vlastně dělají celkem sympaťáky. Dějiny Sovětského svazu jsem vždycky bral jako něco šedivého, nudného, nepředstavitelně děsivého. A najednou je z toho barvitá groteska. A mimochodem, jsem jediný, komu tady Buscemi připadal jako kříženec Michala Horáčka a Putina? ()

JakeFox 

všechny recenze uživatele

Po 2 týdnech, co jsem to shlédnul, se sem vracím a opravuji hodnocení ze 4 na 5 hvězdiček. Docela překvapivě mi film zůstal v hlavě a mám velké nutkání vidět jej znovu. Nikita Chruščov aka Steve Buscemi je pro mě možná herecký výkon roku, ačkoliv nejvíce jsem se bavil při vystoupeních Gregory Malenkova. Jeho kalhoty ve stylu balón Kim Čong Un jsou nezapomenutelný výjev. Celkově to vážné a hnusné téma je velmi decentně zesměšněné, až je to místy groteska. Pomočený Stalin je vrcholnou scénou, kterou asi nebudete chápat, ale jak se vám film rozleží v hlavě, tak na to budete vzpomínat s úsměvem. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Zajímavá absurdní černá komedie s originálním námětem, na níž lze ocenit mimo jiné odvahu všech tvůrců se do ní vůbec pouštět. Předpokládám, že kompletně celé obsazení se už nikdy nemůže ukázat v Rusku. :D (I přes zákaz se ke snímku lidé určitě mohou dostat na internetu). Ztratili jsme Stalina sice není žádná obrovská bomba, která by nějak výrazněji ovlivnila kinematografii, a ani to není komedie, při níž se budete neustále nahlas smát, ale je to zábavný film s dobrými hereckými výkony (především Steve Buscemi a Jason Isaacs), který zároveň mapuje filmaři dosud neprobádané historické území svěží, odlehčenou formou. Jenom mě při sledování snímku napadalo, že v Rusku to tehdy bylo daleko absurdnější, daleko buranštějsí a daleko krutější, ale chápu, že pak by byl film žánrově spíš hororem, než komedií. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Ostrá satira, která nám ukazuje pohled na hlavy Sovětského svazu v období 50.tých let 20. stol. Velmi podobné seriálu "Halo Halo". ()

Související novinky

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

23.04.2019

Nová vesmírná komedie Avenue 5 od oceňovaného režiséra a scenáristy Armanda Iannucciho (Viceprezident(ka), Ztratili jsme Stalina) dostala od HBO oficiální objednávku na první řadu. Děj seriálu se… (více)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

09.09.2018

Přesně osm studií vyjádřilo zájem o komediální námět tvůrce seriálu Viceprezident(ka) a filmů Ztratili jsme Stalina nebo Politické kruhy Armanda Iannucciho. Ten přitom svůj nápad sdělil světu… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Reklama

Reklama