Reklama

Reklama

Obsahy(1)

5. března 1953 umírá muž. Tím mužem je Josef Stalin. Po jeho skonu vypuká v řadách jeho nejbližších naprostý zmatek a panika. Na to, co nastane po skonu velkého vůdce, se dosud báli jen pomyslet. Vždyť Lenin byl, je a bude vždy živý. Proč by nemohl i Stalin? Během jeho života se soustředili především na to, jak jej přežít. A teď se začnou naplno projevovat absurdní a pokřivené charaktery všech těchto Stalinových pohrobků. Začíná boj o veškerou moc nad komunistickou říší, která do této chvíle patřila jen a pouze brutálnímu diktátorovi. O nejvyšší post nebo aspoň o bezpečné místečko pod ním se perou ti, kteří se za dobu Stalinovy krutovlády dokázali zbavit jakéhokoli vlastního názoru. Stále se ujišťují, co by tomu nebo tamtomu řekl Stalin, a co by se jim za to asi tak mohlo stát. Povýšení? Gulag? Provaz? Koho se mají bát teď? Jedni kují pikle proti druhým a do toho společně organizují okázalý diktátorův pohřeb. (CinemArt)

(více)

Recenze (436)

Yoda sama 

všechny recenze uživatele

Výborné drsná komédia, ktorú by samotní rusi nikdy nenatočili, pretože na oné udalosti a vystihnutie ducha toho odporného režimu im chýba dostatočná sebareflexia. Preto je to výlučne obsadené skvelými americkými a britskými hercami, ktorí neprejavujú ani elementárny náznak snahy o ruský prízvuk a každú druhú scénu tam posielajú bloody fokin hell a celé si to v tom svižnom tempe vychutnávajú, rovnako, ako aj divák. Intriguje sa tu jak na královskom dvore, povinne sa pozerajú westerny, Krushchevovi sa hovorí "Nicky" a nikoho nemôže prekvapiť, že to pobúrilo celú matičku rus. ()

Antek 

všechny recenze uživatele

Ten druh satiry, při které tuhne krev v žilách a úsměv a rtech. Stalin byl netvor, a když konečně umřel, jeho bezmocné stádo si nevědělo rady, a tak se po vzoru svého taťky pustilo do toho, co mu šlo nejlépe. Ke vzájemnému vybíjení. A právě o tom je tato černočerná fraška, při níž i Hra o trůny vypadá gentlemansky. Komiksová předloha se drží více při zemi, ale i tak poskytla nezbytný základ pro fenomenální ódu na paranoiu a cynismus, která v dnešní době nabývá na naléhavosti. Herci jsou skvělí, jejich role spíše karikaturní, ale to k celému tónu vyprávění dokonale sedí. Až se člověku nechce věřit, že něco podobného se mohlo odehrát. A vlastně taky ne. Sami tvůrci přiznali, že se v některých chvílích přiklonili k umělecké licenci. Ale pouze z toho důvodu, že kdyby popsali realitu, nikdo by jim nevěřil. Stoprocentní záležitost. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Divadelní film. Promakaný v určitých ohledech rozhodně je. Zajímavé téma, pojetí...jen mi to subjektivně úplně nesedlo, ale objektivně se jedná o dobrý film. 57%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Udalosti konca jednej éry mohli byť tak prelomové a radostné, že si aj zaslúžili poriadnu komédiu. Mne ale ten zvláštny monty-pythonovský štýl humoru nikdy nesedel a rovnako ani v tomto filme. Za zmienku by stál asi len superman Žukov. Absolútne nikto nemal vo filme ani náznak ruského vzhľadu, všetci hovoria dokonalou angličtinou a humor je typicky anglický. Pri tomto filme bude snáď lepší dabing, keď budú herci hovoriť po slovensky s ruským prízvukom, potom si to snáď ešte raz pozriem. ()

svobik 

všechny recenze uživatele

Obzvlášť první půlka nabízí místy tu nejabsurdnější freakshow za hodně dlouhou dobu, která svou šíleností smete i člověka, který o historickém pozadí neví vůbec nic. Bohužel s postupem stopáže se začne už jen docela nudně intrikovat, což člověk spíš odzívá. Nakonec tedy kvůli podřazení v závěru jen zajímavý nadprůměr, už jen ale kvůli neuvěřitelnému začátku rozhodně doporučuju všem. Obzvlášť té bandě tupců, kteří jsou schopní tvrdit, že za komárů bylo líp.... ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Jak příhodné, jak pravdivé. A jak vtipné. To je tak, když vezmete skoro až bláznivý nápad a předěláte ho tak, aby to byla jednoduše sranda. Dělat si srandu z něčeho hloupého je přeci nejlepší. Pokud se toho zhostí správní lidé tak to za to stojí. V tomto případě naprosto. Stále sice jde mnoho vyždímat, ale dělat si srandu z komunistického režimu a ještě z té nejtotalitnější verze, je prostě bomba. Skepsi velmi rychle vystřídalo smích a nadšení. "Mívám noční můry, které ale pořád dávají větší smysl než tohle." ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Vtipné... dost mrazivým způsobem. Nemám problém uvěřit, že v době Stalina to soudruzi přesně takto vedli, sorta několika zmrdů, která si z celé země udělala soukromý bordel a ještě se musela mít kurevsky na pozoru před sebou navzájem. Ať žije paranoia :-) Ta komiksová "nadsázka", až na pomezí grotesky, tomu sedla jak kulka do kebule. 80% ()

m.a.t.o. 

všechny recenze uživatele

„Chcem mať smútočnú reč na otcovom pohrebe." – „A ja chcem pretiahnuť Grace Kellyovú." Že sa The Death of Stalin nedrží skutočných udalostí by mi až tak nevadilo. Ale že je táto takzvaná komédia absolútne nevtipná, tak to už mi vadí. Alebo som len zase raz nepochopil ten čudný britský akožehumor? 20 % ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony super, jen mi trochu neseděl casting. Na vážný film málo vážné, na komedii málo vtipné. Ale zase celkem vtipné to bylo :) Dalo se z toho vytřískat víc, ale nebylo to vůbec špatné 3,5* ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Zvláštní tónový hybrid, od které jsem čekal něco úplně jiného. Vzhledem k tvůrčí minulosti režiséra se logicky dal očekávat čistě komediální pohled na zvolené období, ovšem snímek mě vyvedl z omylu, když střídal komické momenty s těmi naprosto vážnými, které mnohdy dosahovaly nečekaně realistické brutality a syrovosti. Na papíře to může znít jakožto zajímavá a odvážná kombinace, ale při samotném shlédnutí to na mě bohužel nefungovalo a naopak to působilo rušivě, obzvláště když ani jedna složka nefunguje na 100% a humor tu je překvapivě nevýrazný a nemá takovou sílu, jako v minulých projektech Iannucciho. Jde jistě o zajímavý a netradiční snímek, který je dosti jiný, než jsem očekával a nakonec slouží více jako v rámci možností akurátní zobrazení Stalinovského/poStalinovského Ruska, než jako extrémně vtipná satira, což je z mého pohledu škoda. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Je to svěží i zatuchlý zároveň a líbí se mi to o to víc, o co to někoho nasírá. A Steve Buscemi je nejlepší dárce Krymu ever. PS: Vzkaz ňoumům, co se tu (jak jinak než povýšeně) pohoršujou nad tim, že je to historicky nepřesný: je to komedie a politická satira, ne pokus o historickej film odzdrojovanej z nejvybranějších análů. Snad každej, kdo neni uplnej dement, musí chápat, že tohle je nadsázka. (80%) ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Tlustého Chruščova hraje hubený Buscemi, hubeného Beriju pak tlustý Simon Russell Beale. Z hereckého hlediska však oba velmi energicky a zábavně. Nejvtipnější mi však přece jen připadl tragéd Malenkov v ultrasuchém podání Jeffrey Tambora. Celkově hlášky nic moc, fungovala spíše situační komika a herecký um, nežli scénáristé. Přesto jde o projekt, kde by jednoho ani nenapadlo, že vznikne. Vytvořit na bázi Stalinovi smrti takovou taškařici vcelku oceňuji. Celkové hodnocení kladné. Dneska už je člověk rád za každý kousek, kde nefigurují pojebaní komixáci. 70% ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie, ono sa to zdá ako humor ale to bola realita. Aj Jozef Visarionovič mal zvláštny zmysel pre humor: "Smrť vyrieši všetky problémy. Kde nie je človek nie je ani problém." Jeho obľúbeným terčom žartíkov bol samotný Nikita Chruščov. Keď nesplnil úlohu, prišiel na koberec a Gosudar mu vyklepával popol z vyhasnutej fajky na pleš so slovami: neskoro si sypeš popol na hlavu. Na dače gosudara pár krát musel odtancovať kazačok a v krutých mrazoch keď neuhádol vokajšiu teplotu za 1°C musel vypiť 1 stakan vodky (ako aj ostatní chybní meteorológovia). Česť Nikitovi, na rozdiel od väčšiny vodke neholdoval. Priamo to nesúvisí, ale jeden z najväčších osobností WWII gen. Patton dal v rozčúlení jednemu vojakovi facku. I keď bola vojna a mal výsledky mal namále, že ho nesuspendovali a musel sa verejne ospravedlniť. Komunizmus/Demokracia ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Nejprve jsme si říkal, jestli to nebude divné, dívat se na události kolem smrti Stalina, čistek a zákulisních bojů jako na komedii. Ale upřímně, radši se na ty hrůzy podívám touto formou než na nějaké drastické drama. A herecké obsazení výborné (neřeším podobnost s reálnými postavami). ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem přemýšlel, co mi na filmu vadilo a nakonec jsem přišel na to, že mi to dost zásadně připomínalo Guardians of Galaxy 2. Vskutku divné přirovnání to ano. Samozřejmě nemyslím dějem. Death of Stalin se totiž stejně jako Guardiáni snaží být vtipný po celou délku filmu. Opět ale platí, že kvalita nedokáže stíhat kvantitu, a tak na celkem dost vysoký počet dobrých vtipů, bohužel připadá ještě větší počet vtipů špatných a nepovedených, což velmi sráží kvalitu snímku, který jsem měl chvílemi i problém dokoukat. Občas to dokonce vypadá, že to původně měla být klasická ztřeštěná francouzská komedie s Christianem Clavierem. Tematika přitom daleko více vybízí k vážnější povaze filmu, který by byl proložen méně vtipy, zato daleko více černohumornými. ()

OughJay 

všechny recenze uživatele

Ve světle karikatur, který v současnosti nabízí českej politickej bizár, je tenhle film poměrně slabá káva. A teď soudim prosim vás úroveň satiry, ne vážnost politický situace (ale kdo ví, jak to tu bude vypadat za pár let, že jo). Zatimco u nás ze sebe politici dělaj blbečky sami, ze Stalina a spol je musel udělat režisér, kterej to pojal na můj vkus až příliš suše a nezáživně. Kdyby viděl, s jakou lehkostí a noblesou hází vtípky Kalousek, s jakym zapálením míří Zeman samopalem na novináře, nebo s jakym přesvědčenim Okamura popírá holokaust, ani by ten film netočil. Přesto jsem rád, že to udělal. Plusový body má už jen za to, že film zakázali promítat v samotnym Rusku. Stalinovo umírání muselo bejt pro jeho blízký okolí vskutku rozpačitý a myslim si, že Iannuucci následnej závod o koryta zachytil věrnějc, než sám zamejšlel. A soudruhy to pořád pálí... Gulag Prisoner: "Long Live Stalin!" Soldier: "Stalin's Dead! Malenkov's in charge!" Gulag Prisoner: "Long live Malenk..." [shot in the head] ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý nápad ,ktorý sa ,ale nemá právo nazývať ako komédia. Film Stratili sme Stalina aliaz ako Chruščov vyzabíjal polku rady len kvôli tomu aby sa na 8 rokov stal tajomníkom ZSSR je brilatne podaný britský kúsok ,ktorý sa nemusí hanbiť za svoju tému. Pokiaľ by ste tu predsa len nejaký ten humor hľadali tak len podotknem ,že čierneho humoru je tu najviac. Je celkom desivé si uvedomiť ,že filmári nepadli so snímkom ďaleko od stromu. 73% - zaujme ,ale asi len na jedno pozretie. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Film Ztratili jsme Stalina představuje politické, respektive mocenské hrátky, odehrávající se v období bezprostředně po Stalinově smrti. Vážně by mě každopádně ale v první řadě zajímalo, jak moc se tato mrazivě nekompromisní satira zakládá na pravdě, jelikož je to fakt jako síla, ovšem já bych se ani trochu nedivil, kdyby tomu tak skutečně bylo, jelikož politika, a navíc zvlášť v té době a v onom prostředí musela být jen opravdu pro ty největší lidské bestie, které se neštítili absolutně ničeho, tvůrcům se to zde každopádně povedlo zpracovat skutečně působivou a záživnou formou, která dokázala stejně tak úžasně pobavit, jako vzápětí vyrazit dech, na naprostém vrcholu jsou zde ale ovšem vzájemné dialogy mezi všemi těmi pohlaváry, které jsou trefné, svižné a mají vážně neskutečné koule, a pak samozřejmě parádní casting, kterému jednoznačně dominuje Steve „Chruščev“ Buscemi, jenž si veškeré scény, ve kterých se objeví, krade sám pro sebe. Nicméně všechno to kalkulování, spolčování, podrazy a vychcanost tu jsou vygradovány až do absurdních otáček, které prostě nemohou potencionálního diváka nudit, a i když je to sice fakt šílené a chvílemi to připomíná až nějakou divokou parodii, tak opakuji, nemyslím si, že je to až tak moc realitě vzdálené, takže hledat v tom jen ryzí komedii by byl zásadní omyl, zároveň se totiž jedná i o velice mrazivé drama, ze kterého vážně do smíchu není. Za pozornost tato podívaná každopádně určitě stojí. ()

CSSML odpad!

všechny recenze uživatele

Přivedlo mě sem 20 % udělených v časopisu Českých drah. Zajímalo mě, jestli jsou oprávněné. A odpověď: Nejsou! Tohle je jasný odpad. To opravdu někomu přijde vtipná pomočená mrtvola nebo soudní tribunál v garáži? Pokud někdo stojí o inteligentní satiru stalinismu, doporučuji mu Pokání nebo Antiformalistický jarmark. ()

Související novinky

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

23.04.2019

Nová vesmírná komedie Avenue 5 od oceňovaného režiséra a scenáristy Armanda Iannucciho (Viceprezident(ka), Ztratili jsme Stalina) dostala od HBO oficiální objednávku na první řadu. Děj seriálu se… (více)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

09.09.2018

Přesně osm studií vyjádřilo zájem o komediální námět tvůrce seriálu Viceprezident(ka) a filmů Ztratili jsme Stalina nebo Politické kruhy Armanda Iannucciho. Ten přitom svůj nápad sdělil světu… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Reklama

Reklama