Reklama

Reklama

Obsahy(1)

5. března 1953 umírá muž. Tím mužem je Josef Stalin. Po jeho skonu vypuká v řadách jeho nejbližších naprostý zmatek a panika. Na to, co nastane po skonu velkého vůdce, se dosud báli jen pomyslet. Vždyť Lenin byl, je a bude vždy živý. Proč by nemohl i Stalin? Během jeho života se soustředili především na to, jak jej přežít. A teď se začnou naplno projevovat absurdní a pokřivené charaktery všech těchto Stalinových pohrobků. Začíná boj o veškerou moc nad komunistickou říší, která do této chvíle patřila jen a pouze brutálnímu diktátorovi. O nejvyšší post nebo aspoň o bezpečné místečko pod ním se perou ti, kteří se za dobu Stalinovy krutovlády dokázali zbavit jakéhokoli vlastního názoru. Stále se ujišťují, co by tomu nebo tamtomu řekl Stalin, a co by se jim za to asi tak mohlo stát. Povýšení? Gulag? Provaz? Koho se mají bát teď? Jedni kují pikle proti druhým a do toho společně organizují okázalý diktátorův pohřeb. (CinemArt)

(více)

Recenze (437)

Testament 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době skvěle natočená politická satira. Líbilo se mi to a bavil se celou dobu. Tohle nemá chybu a než cokoliv prozrazovat, tak odkazuji hned na úvodní scénu, kdy mě film hned zaujal a nepřestal bavit až do úplného konce, až jsem si přál druhý díl (??). Ovšem zdejší vohnouty, co film strhají z důvodu, že tu sedí jen datum smrti Stalina... :-D. Tak to jsem se zasmál ještě víc. Wacoslav1, tobě už nepomůže nic, jak tak vidím, ale nejsi sám, tak buď vklidu, Aildrin je další nedodělek. :-D ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Žasnu, jak dobře Britové ovládají historii Sovětského svazu, a jak se dokázali vcítit do vztahů mezi členy politbyra po Stalinově smrti. Tohle ale nebyla docureality. Měla to být komedie. Poznal jsem to, ale moc dobře jsem se u toho nebavil. To téma je na takové zlehčování opravdu moc závažné. Nebo mi tentokrát nesedl britský humor- možná kombinace obojího. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Dobrý film...ať už ho berete jako satiru nebo film zobrazující s nadsázkou situaci v SSSR. To, že ho v Rusku dali na blacklist vypovídá o tom, že se od těch dob zase moc nezměnilo. Rusům očividně chybí nadhled, smysl pro humor a odvaha postavit se historické pravdě... S. Buscemi zahrál neskutečně a byla radost na něj koukat. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

U podobného typu filmů se vždy bojím, jak tvůrci dokáží balancovat na velmi tenké hraně absurdní satiry a mrazivého dramatu. Tentokrát to zvládli tak tak, i když místy klopýtali. Některé velmi černé fóry se povedly dokonale, občas jsem jen kroutil hlavou, něco bylo spíš trapné a místy z toho i mrazilo. Naštěstí bylo velmi dobré obsazení a všechny postavy dokázaly zaujmout a vyvolat emoce. Bohužel opět musím mít jednu zásadní výtku, kde byla ruština? Film z tohoto prostředí komplet v angličtině? To je velká ostuda tvůrců. Buď to nedokáží, nebo si myslí, že to nevadí. Obojí je obrovská chyba a sráží to hodnocení o minimálně jednu hvězdu. Zůstávají jen slabé tři hvězdy, což je škoda, protože potenciál to mělo větší. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Podle traileru bláznivá komedie, ve skutečnosti dost drsné drama, a když už by se člověk chtěl začít smát, přijde scéna, kdy úsměv rychle ztuhne. Počítám, že v Rusku tohle rekordy návštěvnosti trhat nebude.._Napodruhé za 5. ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film v Rusku nezakázali proto, že si dělá srandu ze Stalina a ukazuje ho na koberci pochcaného. Zakázali ho proto, že přesně ukazuje, jak to v Rusku chodilo a chodí. Komické figurky vystrašených "následníků trůnu" víří po plátně v makabrózním tanci a za nimi zůstávají hromady nevinných mrtvých. Smlouvají se na drobných paktech, které porušují už v okamžiku jejich vyřčení - a přitom se zaklínají bojem proti frakcionalizmu. Vybíjejí se navzájem, proklínají své manželky, aby se jim za vteřinu vrhali s dojetím okolo krku. A nakonec svého soudruha odsoudí bez soudu, prostřelí mu hlavu, polijí ho benzínem a spálí na troud. A mezitím v chodbičkách a chodbách Kremlu rozstřílí na prášek jeho věrné. To je Rusko. A proto ten filmu Rusko nechce a nesmí vidět. ()

tom.nosek 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že toho je zatím mé největší zklamání tohoto roku. Trailer vypadá jako obrovská komedie, dialogy jsou i dost často vtipné, ale některé situace/scény byly pojaté moc vážně. Má očekávání byla možná až moc vysoká, ale bohužel, nedá se nic dělat. Jinak Steve Buscemi, Jeffrey Tambor i Simon Russell Beale jsou skvělí. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Trefná černohumorná satira. Pro mě trochu prazvláštní kombinace mrazivosti tématu a humoru, ale to je tím, že nejsem cílová skupina. Přehrávání k tomu asi patří, a u druhého zhlédnutí již odpouštím, protože formálně a obsahově ten film vítězí... 85 % ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Jsem vyčerpaný. Jak si mám pamatovat, kdo žije a kdo už ne? Není lepší doporučení politické satiry, než její zákaz v RF.  Reference Státní dumy & spol. se z větší části potvrzují, divák získá jistý náhled na zvrácené vztahy v politbyru a přehled o tom kdo-je(byl)-kdo, když Josif Vissarionovič močil pod sebe na koberec. Na druhou stranu lze filmu dle očekávání vyčíst, že angličtina Kremlu a Stalinově dače prostě nesluší ani za tak vynikajícího hereckého obsazení (Buscemiho Nikita je nejlepší), a za druhé, že všechna ta sžíravá anglosaská sranda ve stylu ostřejšího Jistě, pane ministře prostě nemůže vykreslit esenciální, Evropanovi nepochopitelnou hrůzu mocenského boje ve východní říši postrádající mechanismy nástupnictví. Dvojníci... Vypršela jim smlouva. /// Nehysterči. Tohle je nová realita. ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Ztratili jsme Stalina je snímek s obrovským a bohužel nevyužitým potenciálem. Není ani dost vtipný, ani dost vážný. Působivé scény (hromadná zatýkání, střílení do davů) střídají nepochopitelně dětinské vtípky. Film ve výsledků není ani trochu vybalancovaný a působí neuceleným dojmem. Celkově 61 %. ()

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele

Váhal jsem mezi 3 a 4, nakonec nechávám to vyšší. Původní očekávání byla spíš komedie, opak je pravdou. Je to skoro až dokumentární drama s komickými prvky. Všechny praktiky tehdejšího režimu v čisté nahotě, byť si asi film občas myslí, že to je vše se satirickým nádechem. Kromě těhle skutečností film stojí a padá na výkonu Bealeho v roli neskutečného dobytka a svině Beriji a Buscemiho jako Chruščova. Bravo, tihle dva to zahráli prostě skvěle. Epizodní rolička Isaacse jako Žukova je pak chvilková ozdoba v celém panoptiku. ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

Steve Buscemi jako Chruščov a Michael Palin jako Molotov? To opravdu nikde jinde nenajdete. Přidejte k tomu Jasona Isaacse jako Žukova a je vymalováno. Hodně dobrá černá komedie, která se moc neodklání od historických reálií. Kéž by takových filmů bylo víc. Zde pro mne akorát škoda, že nedali víc prostoru i ostatním postavám jako Kaganovičovi a Mikojan a klidně bych snesl i dvojnásobnou stopáž nebo rozdělení na dva díly - ale v tomhle názoru budu pravděpodobně ve velké menšině. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Výborné. Vtipné. Brutální. Kruté. Nemilosrdné. Drsné. Sprosté. Nekorektní. Urážející. Je vidět, že autoři a herci se při natáčení museli královsky bavit - Palin si Molotova dává v duchu toho nejčistšího montypythonovství, Isaacsův Žukov do děje sice vstoupí až v jeho druhé polovině, ale od té doby filmu dominuje; no a střet Beriji s Chruščovem je ukázkou touhy po moci. Tolik drobných detailů ukazujících tu bezmoc a zároveň strach i touhu po moci... učebnice totalitního vládnutí. Nějaké ideje? Jděte do prdele s idejemi, tady jde kurva o moc do piče! Asi tak nějak se postavy v soukromí baví a divák se baví taky. Ale pak vždy zničehonic se to z komedie přepne do tak drsného dramatu (vraždy, popravy, znásilnění, zatýkání - bez jakékoli špetky humoru), že je divák jako na houpačce. Neznám žádný podobný film a už jen z toho důvodu to u mě získává všech pět bludišťáků. Za pár týdnů tohle období budu učit v devítce, takže snad to do té doby někde seženu - myslím, že deváťáci budou čumět, co se dá natočit za film. ()

Související novinky

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

23.04.2019

Nová vesmírná komedie Avenue 5 od oceňovaného režiséra a scenáristy Armanda Iannucciho (Viceprezident(ka), Ztratili jsme Stalina) dostala od HBO oficiální objednávku na první řadu. Děj seriálu se… (více)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

09.09.2018

Přesně osm studií vyjádřilo zájem o komediální námět tvůrce seriálu Viceprezident(ka) a filmů Ztratili jsme Stalina nebo Politické kruhy Armanda Iannucciho. Ten přitom svůj nápad sdělil světu… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Reklama

Reklama