Reklama

Reklama

Frank Adler (Chris Evans) je svobodný muž, který všechny síly věnuje výchově své energické neteře Mary (Mckenna Grace), zázračného dítěte. Jejich společný šťastný život se ale ocitá v ohrožení ve chvíli, kdy se o matematickém nadání vnučky dozví Frankova arogantní matka (Lindsay Duncan), která už má s Mary jiné plány. (Bontonfilm)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (307)

Handle 

všechny recenze uživatele

Silnější tři. Přemýšlel jsem i o 4*, protože Gifted je přesně ten filmu, který vůbec nijak člověka neuráží, pěkně plyne a je to obecně takový docela fajn, takže tomu máme tendenci fandit... Jo, bylo to celkem milé, ale upřímně to bylo spíš hezky zabalené nic než nějaké drama s přesahem. Tak trochu klišé s tak trochu dobrosrdečnými postavami, kteří samozřejmě udělají nějakou tu chybu, ale pak si to uvědomí a je to zas cajk, s tak trochu přeslazeným a ne moc uvěřitelným příběhem, však to znáte. Minimálně se teda alespoň mohlo šetřit tím cukrem, třeba ta scéna v nemocnici byla už hodně za hranou trapného kýče. Nicméně věřím, že před 5 lety bych z toho byl možná nadšenější, ale tímhle mě už dnes tvůrci asi fakt neopijí. Přitom měl snímek k dispozici zajímavé téma "co je vlastně v zájmu dítěte", ale nabídl jen to, co jsme všichni viděli už stokrát jinde. Škoda. Jako pohodovka na večer ale určitě dobrý. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Marc Webb má velké plus. Velmi dobře si je vědom faktu, že Chris Evans už dávno není jen nasvalovaný Captain America, ale charizmatický herec bez problémů zvládající role křehkých chlapáků se srdcem na dlani. A tahle poloha není pro Evanse zdaleka premiérou. Tématicky se jedná o podařený film, který je emocionálně koherentní, přístupem k divákovi zdravě odlehčený a místy správně naléhavý, pravdivý a osobní. S životními moudry a pravdami, nicméně nemoralizující a bez vnucování vlastní stopy. Málokdy je film o dětech tak věrný reálu "jak by to asi mohlo doopravdy vypadat". Tady jsme velmi blízko. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Mám rád 500 dní so Summer, ale obaja Amazing Spider-Mani sa Marcovi Webbovi sčasti vymkli spod kontroly a tak mu nakoniec asi neostalo nič iné, než sa pokorne a poslušne vrátiť k malému a dialógovému filmu, v ktorom je dôležité to, čo kto komu povie a nie to, koľko newyorských mrakodrapov vyletí do vzduchu (nič proti). Napriek tomu, že obvykle mám podobné patetické a gýčovité feel good filmy rád, Veľký dar ma stopercentne nedostal. Chris Evans vcelku áno a Lindsay Duncan bola roztomilá, ale občas štvala svojou premúdrelosťou resp. bola rozkošná až príliš (hoc ako vravia Taliani: dá sa byť rozkošný príliš?). Je dobré, že tvorcovia sa snažili nikomu z dospelých nedržať stranu a obe súdiace sa strany majú svoju pravdu, ale aj tak nakoniec budete mať chuť hrdinovu matku zaživa zamurovať hlboko do pivnice. Tri štyri scény veľmi silné a dojemné (napr. plavba, pôrodnica), ale ako celku tomu miestami dochádza dych, hrdinov románik s učiteľkou ma nudil a celkovo to bolo predvídateľné. Možno ak by sa finále odohrávalo o 15 rokov neskôr a bolo by na spôsob Otcov a dcér s Russellom Croweom, bol by som spokojnejší. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem se nechal frajerkou překecat ke zhlédnutí rodinného dramatu, ačkoli tento žánr od srdce nenávidím. Když se na této databázi podobný snímek přehoupne přes 80 %, tak to zpravidla bývá zárukou kvality. Velmi mě překvapil herecký výkon Chrisa Evanse, který vyměnil elasťáky ušité z americké vlajky za kostkovanou košili, ve které mu to nejenom seklo, ale dokonce zvládl i kvalitně hrát. Příběh je maximálně šablonovitá záležitost snažící se ždímat z diváků emoce. Nutno říct, že úspěšně. Pochvalu si jistě zaslouží i mladá slečna v dětské roli. Celý příběh se točí kolem dilematu, zda je lepší geniální dítě začlenit do normální společnosti, nebo u něj raději rozvíjet schopnosti za cenu "normálnosti". Film má správné tempo, dostatečně zajímavý vývoj, dialogy se dají nečekaně dobře poslouchat a rozhodně potěší i jemný humor, který zkrátka funguje. Tyhle faktory činí Gifted v rámci žánru o jednu úroveň lepší než obdobné snímky. ()

jerry12 

všechny recenze uživatele

65%. Oprášit ideu Willa Huntinga nebyl špatný nápad. Gifted ale bohužel vypočítavě prahne po uznání, a to jej sráží k patetickému průměru. Čekání v nemocnici na porod nebo pseudodramatický proslov Evelyn u soudu jsou scény, které ve mně evokují touhu tvůrců zcela zbytečně příběh patetizovat a dramatizovat ve prospěch oscarových škatulek, přitom komediální pohodové pojetí by tomu slušelo daleko víc. Nicméně díky tomu, že dnes už se divák může velmi často spolehnout na herecké výkony, je tak jako tak Gifted relativně slušnou jednohubkou, kde jsou Chris Evans a Mckenna Grace líbivým tandemem. Jen bych si u takového námětu představoval buď víc feel-good ražení, nebo naopak využití intelektuálního potenciálu; nedostal jsem ani jedno. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (13)

  • Aby si Mckenna zapamatovala složité rovnice k vyřešení při natáčení, tak společně s maminkou si na ně složila písničku. (Azuko)

Související novinky

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama