Reklama

Reklama

Kaple - duše rodů


Konopiště (E05)

(epizoda)

Obsahy(1)

Zámek Konopiště, původně obranný a nikdy nedobytý hrad založený Tobiášem z Benešova, také prožil různé dějinné peripetie spolu se svými majiteli. Když se poslední dědic z rodu Benešoviců stal kanovníkem svatovítské kapituly, přešel hrad do rukou Šternberků. I zámecká kaple, nyní zasvěcená sv. Hubertovi, prošla architektonickými změnami. Nejvíce se na ní podepsala zbožnost posledního majitele Františka Ferdinanda d’Este. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kvalitný a odborný výklad, hlavne s fokusom na Franza Ferdinanda a jeho rodinu. Jediného človeka, ktorého ešte adolescenti zabili, pritom on jediný mal záujem monarchiu liberalizovať a federalizovať. A tak dejiny posunula jediná guľka až tam, že na Konopišti potom sedeli aj nacisti. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Pěkný dokument o Konopišti, a to nejen o zámecké kapli. Zaujal mne zvláště PhDr. Jiří Pernes a jeho kultivovaný a zasvěcený výklad o nejznámějším majiteli zámku a přilehlého panství Františku Ferdinandovi d´Este. Oceňuji, že PhDr. Pernes vyzdvihl velkou zbožnost obou manželů, jejich šťastný rodinný život a že uvedl na pravou míru některá oblíbená klišé, např. o tom, jaký byl arcivévoda zběsilý lovec. Na Konopiště se chystám už léta letoucí. A tohle je skoro jako výzva... (1) ()

mosem 

všechny recenze uživatele

Snad ještě zajímavější  než informace o samotném zámku Konopiště byly informace o Tobiáši z Benešova a především výklad PhDr. Pernese o Františku Ferdinandovi d´Este. Zatímco informace o zámku byly více méně standardní, pohled na Františkovu osobnost byl neobvyklý a láká k dalšímu poznání. ()

Reklama

Reklama