Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ukrajinská čítanka – Ukrajina, davaj, Ukrajina je dokumentární cyklus, kdy 16 předních českých, slovenských a polských režisérů vypráví příběh jednoho ukrajinského spisovatele a jeho díla. Projekt vznikl v koprodukci Větrných mlýnů a tří veřejnoprávních televizí z Česka (ČT), Polska (TVP) a Slovenska (RTVS).

Literární cyklus Ukrajinská čítanka představuje 16 současných ukrajinských autorů, kteří se v červenci 2015 zúčastnili literárního festivalu Měsíc autorského čtení, který je největším středoevropským literárním festivalem, který do Česka, Polska, na Ukrajinu a na Slovensko přiváží přední autory jedné „hostující" literatury. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem šest dílů a kvalita toho co tito ukrajinští autoři povídají má velké výkyvy. Od slovního průjmu a úplných nesmyslů po intelektuální perly. Tomu také odpovídá zdejší hodnocení od "odpad" po pět hvězd. Za mě nejlepší Larysa Denysenko a Antem Čapaj. Líbilo se mi ukrajinské přísloví "Je možné odvést dívku z vesnice, ale vesnici od dívky nemůžeš odvézt nikdy". ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně jde o záslužný projekt. Je otázka, do jaké míry se podaří v necelých deseti minutách představit jednoho každého ze šestnácti současných ukrajinských spisovatelů, každopádně pár hezkých medailonků vzniklo. - Nejlíp dopadla podle mě Halyna Kruk (režie Marcin Bradke, který ve zdejším výčtu režisérů chybí, stejně jako Aniela Astrid Gabryel a Andrzej Jóźwik), kde došlo k největšímu souznění mezi slovem a obrazem. - Smůlu měl naopak Taras Prochasko a spolu s ním i chudák divák, který nedostal šanci vidět umělce zblízka (nejen v detailu, ale ani v polodetailu, polocelku nebo celku) - sledovat ho mohl pouze ve velkém celku jako malou postavičku naaranžovanou někde v dálce před objektivem kamery. Naštěstí se díky barvě hlasu dalo aspoň zjistit, že Prochasko je muž (ženská příjmení se totiž v celém cyklu systematicky nepřechylovala). Místo spisovatele, o kterém to mělo být, nám režisér Bláhovec opakovaně nabízel v podstatně bližším záběru prostřihy na jakéhosi anonymního mladíka a jeho zručnou práci s motorovou pilou - opravdu „avantgardní“ pojetí. -------- Jednotlivé díly (v závorce režisér/ka): 1) Oksana Zabužko (Lucie Králová) ***, 2) Pavlo Korobčuk (Jan Gogola ml.) **, 3) Sofia Andruchovyč (Pavel Řehořík) ***, 4) Halyna Kruk (Marcin Bradke) ****, 5) Petro Miďanka (Filip Remunda) ***, 6) Serhij Žadan (Aniela Astrid Gabryel) ***, 7) Andrij Bondar (Andrzej Jóźwik) ***, 8) Taras Prochasko (Bohdan Bláhovec) *, 9) Jurij Vynnyčuk (Agnieszka Woszczyńska) **, 10) Natalka Sňadanko (Vladimír Morávek) ***, 11) Ljubko Dereš (Peter Kerekes) ***, 12) Larysa Denysenko (Pavol Pekarčík) **, 13) Artem Čapaj (Marek Šulík) **, 14) Oleksandr Irvanec (Martina Malinová) **, 15) Hryhorij Semenčuk (Zuzana Liová) **, 16) Juryj Andruchovyč (J. A. Pitínský) ***; rok výroby (všech šestnácti dílů) 2016. ()

Reklama

Reklama