Reklama

Reklama

Víno nás spojuje

  • Francie Ce qui nous lie (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jean (Pio Marmai) už deset let cestuje po světě a zpřetrhal všechna pouta, která ho spojovala s rodinou žijící v Burgundsku. Jeho otec ale vážně onemocní a tak se po letech musí vrátit do krajiny svého dětství. Je konec léta, blíží se vinobraní a po otcově smrti se Jean musí spolu se svými sourozenci Juliettou (Ana Girardot) a Jéremym (François Civil) domluvit, co bude se zděděným rodinným vinohradem. Otec jim odkázal vinohrad i dům s podmínkou, že bez souhlasu obou sourozenců žádný z nich nesmí volně nakládat se svým podílem a navíc každý má předkupní právo na podíly ostatních. Také musí zaplatit vysokou dědickou daň. A to je postaví před dilema – mají vinohrady, dům i vinařství udržet či prodat? Těžké rozhodování je především před Jeanem, který zanechal v Austrálii partnerku i syna. Tři sourozenci tak od vinobraní do vinobraní, během jednoho vinařského roku, v rytmu střídajících se ročních období postupně upevňují nejen vztah k vinohradu ale i vztahy mezi sebou samými, mezi svými nejbližšími. Postupně je spojuje společná práce, vzpomínky na prožité dětství a především jejich láska k vínu a vinařskému řemeslu. (CinemArt)

(více)

Recenze (50)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet EUR 7,87miliónaTržby USA $257,610Tržby Celosvetovo $11,625,884▐ Pohodový rodinný film o tom ako sa znovu zblížiť zo súrodencami a oživiť staré spomienky z detstva v práve zdedenej vinici. Pre degustátorov a milovníkov vína film ako vyšitý. /60%/ ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný film, který mě mile překvapil. Vyrazil jsem na něj kvůli výskytu mé herecké oblíbenkyně M. Valverde, která je zde - navzdory malému prostoru její postavy - oslňující jako vždy. Skvělá je i Ana Girardot, a stejně tak i zbytek obsazení je herecky přesvědčivý (povedené jsou i lokace, kamera a soundtrack). Ačkoli se děj rozjíždí lehce zdlouhavě a celková stopáž téměř 2 hodin se může zdát příliš dlouhá, mně osobně to vtáhlo do děje a bavilo až do konce. Jasně, jednoduchý příběh originalitou příliš neoplývá, ale co činí tento film zajímavým, je jeho mimořádná autenticita a nesmírně pohodová atmosféra, kterou je celý prostoupený - a nadto tam i člověk trochu nahlédne do zákulisí vzniku vína (film věnuje jednotlivým etapám zrodu vína neobyčejnou pozornost - snad coby výraz pocty vinařské profesi ze strany tvůrců - jejich film občas působí téměř jako hraný dokument z prostředí vinařství). Trvalo dlouhé roky od hrůzného zážitku z filmu Víno roku, než jsem opět získal víru, že je možné natočit dobrý film z vinařského prostředí - "Víno nás spojuje" přesně takovým filmem je, a po jeho zhlédnutí si to vyloženě říká o skleničku vína. Neočekávám, že by film měl mít v kinech nějakou větší návštěvnost - spíše profrčí sály kin bez většího zájmu diváků, ale zrovna v tomto případě si myslím, že to je vážně škoda - příjemnější zážitek z kina jsem si už dlouho neodnesl. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Podobné filmy o viniciach, odídených synoch, umierajúcich otcoch a upevnených rodinných vzťahoch už tu boli. Veľa som teda od toho nečakala, ale bolo to vskutku príjemné .. išiel z toho taký pokoj ako z Juliettinho vína. A fakt pekní ľudia v tom hrali. 3,5* ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Rádoby velký film o víně. Ale není, jen stopáž dosahuje ke dvěma hodinám. V kostce řečeno, kromě pár hezkých časosběrných záběrů tu nenajdeme nic zajímavého. Jeden záběr na slunečnou australskou vinici s představením Marie Valverde (tušíte dobře, ukáže jen bradavku a ve filmu moc nepobyde), hodně otravných flashbacků s hlavními postavami ještě jako dětmi (jen čekáte, kdy se oba časy potkají v jednom záběru, a na konci se tak stane), vychytrale natočená scéna v nemocnici (ušetřili za herce) a mix francouzštiny a angličtiny. Ale bohužel, kromě stálého připomínání, že dědický dluh je po splatnosti a bude se muset něco prodat, se ve filmu stane houby. Takže taková vinařská Dynastie. Hodně podobný film nedávno dávalo HBO. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Trochu to připomíná průměrný předvídatelný film Dobrý ročník (2006) z jehož scénáře se jiskřivé víno také nevyrábí. Víno nás spojuje je povrchní, příjemný film o rodinné dynamice a o tom jak každý den může být stejný nebo nový podle vnitřního vnímání. Obrazové scenérie krajiny střídající se v ročních obdobích jsou náladově krásné a pomíjivé, ale tento typ krajiny mě moc nebere. K tomu moc sentimentální a pomalé. Ruší kýčovité návraty do dětství a vypravěč, který komentuje i jasné scény. Nechybí vytahování dávných křivd. Zajímavé byly jen reálie týkající se vína, které si ale člověk může přečíst v manuálu o víně včetně sdělení filmu, že sběr hroznů je dřina, ale vinařství je umělecká profese. Ještě že se děj neodehrává v textilní fabrice... ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Definitivně říkám, že Klapisch prostě je francouzský Linklater. Dokáže výborně postihnout mezilidské vztahy a celý film pak zabalit do divácky přístupného a zároveň sebezpytného obalu. Moc příjemný, příjemně dojemný a dojemně civilní film. 8/10 ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Moc příjemná podívaná. Přestože tak nějak od počátku tušíte, jakým způsobem se musí celý příběh rozuzlit, stejně se necháte unášet tou specifickou atmosférou vinic a lidí, kteří se učí poznávat tu pravou révu pomalu od chvíle, kdy se naučili chodit. A to prosím píšu jako člověk, který žádný milovník vína není a rozpozná asi tak maximálně červené od bílého, respektive prostě jako vinařský analfabet. Celkově kvalitně natočené, s podařeným zakomponováním flashbacků na správná místa a skvěle zvoleným castingem. Každá postava z ústřední trojice řeší své vlastní problémy a každá dostává přiměřeně prostoru, aby byla dostatečně uvěřitelně vykreslena, přestože hlavním hybatelem je samozřejmě Jean. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Film ocenia asi nadpriemerne len vinári, lebo ináč je to len obyčajný film, ktorý keď neuvidíte, tak o nič neprídete. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Film o tom, kde nielen víno spája rodinu. Je toho viacej, práca ktorú máme radi, zem, kraj ktorý milujeme, spomienky z minulosti, láska ... až až na samom konci je to aj to víno, ktoré spája. Film odporúčam nielen milovníkom vína, ale aj tým, co doma niečo pestujú, hoc len malý kríčok, strom, či pár koreňov vinnej révy. Film ponúka divákovi doslova nasiaknuť vinárskou a vinohradníckou atmosférou. Jedinú pripomienku k režisérovi , či kameramanovi, či rekvizitárovi mám. Keď mám na chrbte "SOLO" striekačku (ma elektromotorové čerpadlo) tak striekam tak aby som to nedýchal a nie z vrchu ale do porastu a nie cícerkom ale rozprašovačom ... Ach jo !!!! Tak len toľko som chcel na záver. Už aby sa oteplilo, nech si aj ja vyjdem do môjho malého vinohradu, zatiaľ si idem dat pohár - dva vlaňajšieho "ryňáku" na dovŕšenie filmového pôžitku. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv nejsem vlastníkem žádných vinic a víno si dám sotva dvakrát do roka, úplně rozumím všemu, co ústřední sourozenecká trojice prožívá v souvislosti se ztrátou rodičů a vinařským dědictvím, kterého se nelze jen tak vzdát, když máte alespoň nějaký vztah k rodné hroudě. Samotný příběh je velmi uvěřitelný a herecké výkony jakbysmet. Příhodně zvolené lokace, v nichž se většina děje odehrává, neodolatelně lákají k návštěvě prosluněných úrodných svahů a strání Burgundska. Líbí se mi také soundtrack, který báječným způsobem souzní s obrazem. Jde prostě o moc příjemný film, třebaže se v něm mnohdy zabrnká i na vážnější strunu. (80%) ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Film tak nějak o ničem....dvě hvězdy za super vinice, prostředí a ukázku vinařského umění...ale příběh je tuctový a neoriginální...zachraňuje to víno.... ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

asi takhle by to v reálu šlo,žádné přikrašlování,žádné scény které by měly diváka přibít do křesla.Já jsem si u dílka v klidu vychutnala svoje pozdní kafíčko a přijala jsem příběh tak ,že vinaři nemají lehký život. Do sta minut se filmařům vešel děj od léta do léta.Příběhy jednotlivých postav , kterých nebylo zrovna málo.Famózní kamera,její zajímavé obsáhlé záběry,interiéry...herci se taky snažili.Co musím vyzvednout je klasicky vynikající slovenský dabing. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Další z návratů na rodnou hroudu, ve kterých se řeší vztah s otcem a sourozenci a nesmí v něm chybět ani flashbacky z dětství. Vinice a jemný humor dost zachraňují, ale jinak spíš Bobule než Dobrý ročník. ()

Reklama

Reklama