Reklama

Reklama

Obsahy(1)

22. listopad 1963 navždy změnil USA. Americký dokument nechává nahlédnout do zákulisí natáčení slavného snímku Olivera Stonea „JFK" a osvětluje možné scénáře atentátu na prezidenta Kennedyho. Drama „JFK" mapuje spory týkající se konspiračních teorií. Opírá se o několik knih a léta výzkumu, přesto je do jisté míry propagandou z pera levicově smýšlejícího režiséra Olivera Stonea. Ještě před premiérou se vyrojila nařčení, že režisér zkresluje dějiny tím, že nahrazuje fakta fikcí. Je však vůbec možné zajistit všechna fakta? Bude někdy možné dokázat, kdo byl skutečným pachatelem? Existuje pouze jediná možná interpretace? Byla vražda prezidenta tak jednoznačným případem, jak jej vláda za přispění Warrenovy komise zřízené k prošetření tragického dallaského atentátu prezentovala? Jednal střelec Lee Oswald opravdu sám? To jsou otázky, na něž hledá odpovědi nejen oscarový snímek, ale i dokument pojednávající jednotlivé teorie, které se objevily v průběhu 60. až 80. let a dodnes zaměstnávají mysl mnoha Američanů. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dokument zaoberajúci sa pravdepodobne najreálnejšou z troch verzií, o dvoch "Oswaldoch", pričom kladie dôraz na prezentovanie myšlienky, že skutočný vrah J.F.K. vypálil smrteľný výstrel spoza plota nad trávnatou plochou, pár metrov od cesty na Elm Street v Dallase, kadiaľ prechádzala kolóna áut. Dokument sa natáčal v rovnakom čase ako úspešný snímok JFK od Olivera Stona, pričom sa na ňom podieľala skupinka detektívov, odhaľujúca "fakta" tohto hrozného činu. Divák môže vzhliadnuť autentické výpovede rôznych kľúčových svedkov potvrdzujúcich túto verziu, ale napríklad i názor Fidela Castra, ktorý odmieta tvrdenia, že sa podieľal na spiknutí voči prezidentovi USA, ba práve naopak. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Dokument spíše obhajuje názory vyřčené v JFK, než aby se snažil být nestranný, i když na fakta samozřejmě také dojde. A jakmile se ke slovu dostane Kevin Costner nebo Oliver Stone, tak má dokument okamžitě stejný náboj jako ve filmu. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,PRIŠLO MI TO ROVNAKÉ, AKO KEBY SOM POVEDAL, ŽE MÔJ PES JE NAOZAJ HLÚPY, PRETOŽE KEĎ S NÍM HRÁM ŠACH, V TROCH PRÍPADOCH Z PIATICH HO PORAZÍM." __ Dokument vie svojou informačnou hodnotou nepochybne vyvolať divácky záujem a preto 90 minút učenie pomerne rýchlo. Na druhej strane skôr iba znovu zŕhňa fakty, ktoré Stone vo filme ,,J.F.K." priniesol a preto ten, kto film videl viackrát sa tu okrem spoznania tvárí skutočného Jima Garrisona a iných osobností veľa nového nedozvie. Dokument je navyše prestrihaný zábermi so Stoneho filmu, čím mu nielen robí reklamu, ale zároveň sa snaží pretlačiť svoj vlastný pohľad na atentát, a tým pádom údajnú pravdu, ktorá dosiaľ nebola odhalená. Ku spracovaniu dokumentárneho filmu nemienim byť zvlášť kritický, avšak omnoho rozpačitejšie na mňa pôsobí záverečná anketa medzi divákmi, ktorá mi príde vopred pripravená. Napokon dodávam, že som netušil, že som dokument už predtým hodnotil a svoje vtedajšie hodnotenie mu nechávam, hoci v súčasnosti by som zaujal neutrálny, bez hviezdičkový postoj. (14. komentár k filmu) ()

subic 

všechny recenze uživatele

Někdo říká (můj děda), že Oliver Stone je levičák a komunista. Ale Oliver Stone natočil v roce 1991 film JFK podle vlastního scénáře. Je to vlastně takový spíš hraný dokument o tom, kdo vlastně stál za atentátem na JFK. Tenhle dokument vznikl jako doplnění informací k filmu, co bylo po pravdě, co byla spíš autorova fikce. Každopádně vyjadřuje se tam řada novinářů a dalších nějakým způsobem propojených s touto událostí, třeba exšéf tajných operací. Dokument je potřeba vidět hnet po shlédnutí filmu JFK (1991), aby to bylo jasnější. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Možná ještě lepší než samotný film je tenhle doplňující dokument. Je to o konspiračních teoriích a nedá se to možná ani moc považovat za kdovíjak autentický dokument, ale má to sílu a dost možná tomu propadnete. Jak už jsem psal u filmu, konspirace kolem JFK jsou mé nejoblíbenější a tohle byla radost poslouchat a já jsem se u toho bavil a občas i něco dozvěděl. Ano, dost často tam mluví herci a tvůrci, ale někdy taky ne a v ty momenty je to nejzajímavější. Teorií je hodně a faktů málo, takže je jen na vás, co si vyberete. Navíc to dobře slouží i jako orientace v ději filmu JFK. Za mě spokojenost. 100%. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama