Reklama

Reklama

Mary Shelleyová

(festivalový název)
  • USA Mary Shelley (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Vášnivá a rebelující Mary Wollstonecroftová najde spřízněnou bytost v básníkovi Percy Shelleym. Bouřlivá aférka zasáhne do společenského života “slušné” společnosti, která se cítí pobouřena jejich bohémským životem. Když navíc zasáhne tragédie v podobě smrti jejich čerstvě narozeného dítěte, Mary v sobě najde sílu přetavit své utrpení v legendární literární dílo, Frankensteina. To vše v době, kdy je jí pouhých osmnáct let… (Dny evropského filmu)

(více)

Recenze (23)

Morien 

všechny recenze uživatele

Možná, že za mlada by mě to bavilo, ale dneska tomu chybí nějaké/jakékoliv pnutí, tajemství, šmrnc. Kdo by to byl řekl, že mě v takovémhle filmu nejvíc dojme Stephen Dillane. (A po něm Ben Hardy.) I jen četba Wikipedie o daných událostech vzbudí víc emocí. Mám skoro pocit, že jsem na film až přehnaně zlá, ale když ono je to prostě tak strašně moc vyžehlené a tak moc disproporční co se týče věnované pozornosti kterým věcem, že to nefunguje ani jako něco, co by si člověk pustil na pozadí, natož aby tomu aktivně věnoval pozornost. Aspoň že jsou dva hlavní herci přiměřeného věku. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Celkom slušná sonda do života autorky Frankensteina, aj keď na druhú stranu pár odchyliek by sa tu našlo - akoby žili iba v Anglicku a v Ženeve. Kde je Francúzsko, Nemecko...? Tiež škoda toho mierne lenivého tempa, vzhľadom na to, že príbeh neoplýval nadbytkom zaujímavejších scénok, tak to miestami skĺzavalo k nude. No na druhú stranu treba uznať, že výprava bola nádherná. Aj keď sa mi zdalo, že pár kostýmov sa do tohto obdobia nehodilo. Lepší priemer. 65/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Když se řekne jméno Mary Shelley každýho jistě napadne, že jde o autorku literárního díla Frankenstein. Tenhle životopisnej film nastiňuje jak a proč tohle literární dílo vzniklo. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Mary Shelley" je podľa mňa celkom slušne natočený životopisný historický film. Celkom som bol zvedavý, do akej role sa tu dostane Elle Fanning a musím povedať, že jej posledné filmy ma skutočne presviedčajú. Myslím si, že má celkom dobré voľby a tento film mi to potvrdzuje. Myslím si, že v prvom rade je výpravne spracovaný dobre. Má dobrú hudbu a okrem toho by som povedal, že aj herecké výkony sú fungujúce. Čo mi osobne od filmu chýbalo bolo, aby mal trošku viac svoju vlastnú identitu. Myslím si, že mohlo to byť miestami trošku temnejšie alebo možno by som sa nebránil ani, aby nás občas režisér skúsil trošku vydesiť. Koniec koncov, ide o príbeh ženy, ktorá vo veku 18 rokov napísala jeden z najkultovejších hororových príbehov. Určite musí existovať cesta, ako by to mohlo byť zaujímavé. No myslím si, že sa tvorcovia rozhodli pre trošku inú cestu a to spracovať to viac realistickejšie. A naštudovali si históriu života hlavnej hrdinky a jej manžela. A podali to celkom dobre. Pôsobí to, že by skutočne mohli prejsť všetkými týmito nástrahami života a reálne si tým aj prešli. A koniec koncov "Frankenstein" nie je o príbehu monstra. Ale je to skutočne o tom obrovskom trápení a samote a bolesti. Ktorú skutočne Mary prežívala. Uverila rozprávke, ktorú jej Percy povedal a bola by ochotná ísť s ním aj na koniec sveta. Ale bohužiaľ, spôsob akým sa rozhodol svoju rodinu živiť a starať sa o nich zahŕňalo obrovské množstvo pôžičiek, zadlžovania sa a raz na každého dôjde. A možno práve tento moment stál život ich prvú dcéru Claru. Celkovo dávam filmu pozitívny feedback, no stále si myslím, že možno keby si to našlo viac ešte nejaký svoj vlastný štýl a cestu, mohlo to byť ešte silnejšie. Takto to pre mňa moc nevytŕča oproti všetkým ostatným historickým životopisným filmom. Ale minimálne som sa o Mary Shelley dozvedel niečo viac, videl som jej životné momenty a celkovo mám pocit, že ide o podarené filmové dielo. Ak máte radi historické životopisné filmy, čeknite si ho. Myslím si, že budete spokojní. Hodnotenie: B+ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tu stojí za spomenutie naozaj len to, že Fanning môže byť do budúcna herečka, s ktorou treba počítať. Ale inak je to film pre fandov takého anglického vidieckeho štýlu spred 200 rokov. Nehovoriac o tom, že s životopisom reálnej spisovateľky to nemá až tak veľa spoločné a vlastne jej predstaviteľka sa na ňu ani trochu nepodobá. Skutočná Mary Shelley vyzerala dosť vybledlo až mŕtvo: https://en.wikipedia.org/wiki/File:RothwellMaryShelley.jpg ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Po dramatické stránce je to bohužel unylejší, nezáživný průměr. Za to mě uchvátil vizuální a romantický rys. Nikoli nevášnivé, uvzdychané vyznání typu:"miluji tě lásko,"ale spíše Londýn a Irsko na přelomu 18. a 19.století, psaní gotických povídek na opuštěném podzimním hřbitově, zarostlém břečťanem a navátým listím, dobové knihkupectví, motání se kolem milovníků literatury, působivé interiéry, večeře v róbách o svíčkách i výjevy z chudších čtvrtí... Hrozně moc bych se chtěla do této historické epochy přenést. Jako kdybych listovala kouzelnými pohlednicemi míst, kam bych zavítala, kdyby mně to bylo umožněno. Pokochat se očima, to je opravdu hlavní dar, který vám tento film může dát. Scénář o anglické spisovatelce tvořící v období romantismu je už slabší. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

poněkud sterilní životopis,který ve 120 minutách nabízí hodně málo.Nemůžu posoudit do jaké míry odpovídá skutečnosti,ale osobně jsem se nudil i přesto,že nejde o nezajímavou látku...40% ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Nezáživný životopis, který nic moc o známém díle neříká. Kulisy pěkně, ale Ben Hardy mi v hlavní roli tuze neseděl. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrný životopisný film. Musím ocenit, že se snímek snaží alespoň v zásadních bodech držet skutečnosti. Zároveň otevírá otázky, nad kterými visí otazníky. Nejvíce se mi líbila stylizace, která odpovídala mysterióznímu romantismu. Je tedy možno se dočkat zablácených ulic, potemnělých interiérů georgiánských domů, hřbitovů atd. atd... Všude je zamlženo a snad ani nesvítí slunce, takže atmosféra snímku rozhodně nechybí a, jak jsem zmínil, odpovídá výše zmíněnému uměleckému směru. Sice jsem nastínil autentičnost díla, nicméně musím poukázat na to, že podobnost herců se skutečnými osobnostmi patrně příliš neodpovídá realitě. Na druhou stranu jsou postavy skvěle herecky ztvárněné, takže je možné do určité míry tento prohřešek zapomenout. Co se týče průřezových témat, je zde logicky přítomen feminismus, ale ve své přirozené podobě. Do kontextu doby, v níž se odehrává film, vhodně zapadá a je samozřejmě nutné si uvědomit skutečnost, že Mary byla sama dcerou průkopnice tohoto směru. Jedinými závažnými nedostatky filmu je v podstatě jen to, že nedokáže silněji vtáhnout, a také to, že není ničím inovativní. Nicméně jako jednorázový životopisný film funguje celkem uspokojivě. ()

burton 

všechny recenze uživatele

Je to depresssssivní až tak, že se na to téměř nedá koukat. Už hned v první čtvrtině se vám udělá trpko v puse, budete neklidní a nebudete vědět z čeho. Ach, ta krása umrlčí, jménem Mary Shelley! Ach, ta bída kradmých pohledů, zatajovaného dechu, básní lásku vyznávajících, strnulých údů, kradených polibků, vášnivého milování.....krutých sklepních bytů s pár polínky na zimu a škrpálama, spatřovanýma oknem u samého stropu, zčernalého kouřem z kamen! Není divu, že jsem to zkoukla na několikrát, páč najednou se to fuck nedá. Doporučuji všem, kteří zrovna chcete upadnout do deprese, ze které vás vytrhne jen intenzivní úklid několikapatrového domu, několikahodinový trénink v posilovně, běh do několikakilometrového kopce...atd. A to není varování, ale doporučení :). ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film s excelentní Elle Fanning, které docela zdatně sekundují další postavy. Myslím, že to v člověku nějakou dobu zůstane. ()

Kortexo 

všechny recenze uživatele

Spisovatelka, která rozhodně stojí za natočení filmů o jejím životě.Rozhodně je vidět snaha o zodpovězení všech otázek, které jsou spojovány s dílem autorky a jejím životem.Boužel ne všichni autoři vrcholných děl literatury, měli natolik zajímavý osobní život, který by dokázal kvalitně zaplnit celý film.Podle mého je lepší, jít formou dokumentů, který pracuje s fakty a nikoliv s osobními dojmy... ()

AgnesDee 

všechny recenze uživatele

Bylo velmi zajímavé vidět film o životě několika největších básníků a autorů své doby. Je to příjemně natočené, herci jsou sympatičtí, a ani se tomu nedá vytknout, že se Frankensteinovi film věnuje pouze posledních 45 minut, protože je o Mary, ne o jejím díle. Jediné, co bych filmu vytkla, a je to zatím jediná viditelná chyba, jsou časové údaje. Sice tu něco máme, jako kolik Mary je, ale pak uběhne několik let a není přesně jasné, kolik, navíc když se tu objevuje Shelleyova první žena, která je právě oné časové desorientaci příčinou. Jestli se chcete zorientovat, nejdřív si o nich něco přečtěte. Je ale možné, že i po tom si nebudete jistí. ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Film sa sustredi na nekonvencny otvorený vztah Mary a jej muža a ako ju on a jej život inšpirovali k napisaniu jej nesmrteľného diela. Je to pomalé a nie sú tu zaujímavé scény. Čakala som, že film bude o Frankensteinovi alebo aspoň bude mať nejaké hororove prvky. Je to taky suchý zivotopisny film. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Tento životopisný príbeh je trošku iného ponímania, inej kultúry myslenia, aj keď sa jedna o umelecké osobnosti pod rúškom extravagantnosti. Hlboký a reálny príbeh pokrytectva, egoizmu, nadutosti a neľútosti zainteresovaných. Takýto sled životných udalostí možno inšpiroval Mary Shelleyovú k tak úžasnému dielu, ako je Frankenstein. Veľká škoda, že scenár a réžia nevenovali viac pozornosti ku inšpirácii Shelleyovej, ako vznikol v jej hlave tak úžasný bestseller, miesto viacerých nepodstatných a zbytočných scén. Skvelé herecké výkony, slušná kamera, kostýmy a výprava to nezachránili. ()

Související novinky

25. Dny evropského filmu

25. Dny evropského filmu

02.04.2018

Již 25. rokem nabízí Dny evropského filmu to nejzajímavější ze současné evropské kinematografie. Letos promítnou 49 filmů z různých koutů Evropy. Snímky rozdělené do 7 programových sekcí reflektují… (více)

Reklama

Reklama