Reklama

Reklama

Mary Shelleyová

(festivalový název)
  • USA Mary Shelley (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Vášnivá a rebelující Mary Wollstonecroftová najde spřízněnou bytost v básníkovi Percy Shelleym. Bouřlivá aférka zasáhne do společenského života “slušné” společnosti, která se cítí pobouřena jejich bohémským životem. Když navíc zasáhne tragédie v podobě smrti jejich čerstvě narozeného dítěte, Mary v sobě najde sílu přetavit své utrpení v legendární literární dílo, Frankensteina. To vše v době, kdy je jí pouhých osmnáct let… (Dny evropského filmu)

(více)

Videa (3)

Trailer 5

Recenze (23)

burton 

všechny recenze uživatele

Je to depresssssivní až tak, že se na to téměř nedá koukat. Už hned v první čtvrtině se vám udělá trpko v puse, budete neklidní a nebudete vědět z čeho. Ach, ta krása umrlčí, jménem Mary Shelley! Ach, ta bída kradmých pohledů, zatajovaného dechu, básní lásku vyznávajících, strnulých údů, kradených polibků, vášnivého milování.....krutých sklepních bytů s pár polínky na zimu a škrpálama, spatřovanýma oknem u samého stropu, zčernalého kouřem z kamen! Není divu, že jsem to zkoukla na několikrát, páč najednou se to fuck nedá. Doporučuji všem, kteří zrovna chcete upadnout do deprese, ze které vás vytrhne jen intenzivní úklid několikapatrového domu, několikahodinový trénink v posilovně, běh do několikakilometrového kopce...atd. A to není varování, ale doporučení :). ()

AgnesDee 

všechny recenze uživatele

Bylo velmi zajímavé vidět film o životě několika největších básníků a autorů své doby. Je to příjemně natočené, herci jsou sympatičtí, a ani se tomu nedá vytknout, že se Frankensteinovi film věnuje pouze posledních 45 minut, protože je o Mary, ne o jejím díle. Jediné, co bych filmu vytkla, a je to zatím jediná viditelná chyba, jsou časové údaje. Sice tu něco máme, jako kolik Mary je, ale pak uběhne několik let a není přesně jasné, kolik, navíc když se tu objevuje Shelleyova první žena, která je právě oné časové desorientaci příčinou. Jestli se chcete zorientovat, nejdřív si o nich něco přečtěte. Je ale možné, že i po tom si nebudete jistí. ()

Reklama

anatheman 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrný životopisný film. Musím ocenit, že se snímek snaží alespoň v zásadních bodech držet skutečnosti. Zároveň otevírá otázky, nad kterými visí otazníky. Nejvíce se mi líbila stylizace, která odpovídala mysterióznímu romantismu. Je tedy možno se dočkat zablácených ulic, potemnělých interiérů georgiánských domů, hřbitovů atd. atd... Všude je zamlženo a snad ani nesvítí slunce, takže atmosféra snímku rozhodně nechybí a, jak jsem zmínil, odpovídá výše zmíněnému uměleckému směru. Sice jsem nastínil autentičnost díla, nicméně musím poukázat na to, že podobnost herců se skutečnými osobnostmi patrně příliš neodpovídá realitě. Na druhou stranu jsou postavy skvěle herecky ztvárněné, takže je možné do určité míry tento prohřešek zapomenout. Co se týče průřezových témat, je zde logicky přítomen feminismus, ale ve své přirozené podobě. Do kontextu doby, v níž se odehrává film, vhodně zapadá a je samozřejmě nutné si uvědomit skutečnost, že Mary byla sama dcerou průkopnice tohoto směru. Jedinými závažnými nedostatky filmu je v podstatě jen to, že nedokáže silněji vtáhnout, a také to, že není ničím inovativní. Nicméně jako jednorázový životopisný film funguje celkem uspokojivě. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Možná, že za mlada by mě to bavilo, ale dneska tomu chybí nějaké/jakékoliv pnutí, tajemství, šmrnc. Kdo by to byl řekl, že mě v takovémhle filmu nejvíc dojme Stephen Dillane. (A po něm Ben Hardy.) I jen četba Wikipedie o daných událostech vzbudí víc emocí. Mám skoro pocit, že jsem na film až přehnaně zlá, ale když ono je to prostě tak strašně moc vyžehlené a tak moc disproporční co se týče věnované pozornosti kterým věcem, že to nefunguje ani jako něco, co by si člověk pustil na pozadí, natož aby tomu aktivně věnoval pozornost. Aspoň že jsou dva hlavní herci přiměřeného věku. ()

Kortexo 

všechny recenze uživatele

Spisovatelka, která rozhodně stojí za natočení filmů o jejím životě.Rozhodně je vidět snaha o zodpovězení všech otázek, které jsou spojovány s dílem autorky a jejím životem.Boužel ne všichni autoři vrcholných děl literatury, měli natolik zajímavý osobní život, který by dokázal kvalitně zaplnit celý film.Podle mého je lepší, jít formou dokumentů, který pracuje s fakty a nikoliv s osobními dojmy... ()

Galerie (32)

Zajímavosti (3)

  • Haifaa Al-Mansour je vůbec první ženou ze Saudské Arábie, která se stala režisérkou hollywoodského filmu. (Tomas_TM)

Související novinky

25. Dny evropského filmu

25. Dny evropského filmu

02.04.2018

Již 25. rokem nabízí Dny evropského filmu to nejzajímavější ze současné evropské kinematografie. Letos promítnou 49 filmů z různých koutů Evropy. Snímky rozdělené do 7 programových sekcí reflektují… (více)

Reklama

Reklama