Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Miroslav DonutilOndřej Vetchý jako nerozluční přátelé v příběhu o velké odvaze a vlastenectví. Film o řeckém migrantovi z konce 40. let minulého století, který přijel do Československa, aby uprchl před občanskou válkou a našel zde svůj nový domov. Hlavní hrdina Archimedes (O. Vetchý) je jedním z vojáků, kteří do Československa přijíždějí v první migrantské řecké vlně. Děj je vyprávěn očima dnes již dospělého chlapce Arise, synovce Archimeda, který vzpomíná, jak se útěkem z Řecka do tehdejšího Československa jeho strýci změnil život. Archimedes nachází brzy po příjezdu velkou oporu v sousedovi Novákovi (M. Donutil), který svým zapšklým přístupem k bolševikům nejprve Archimeda moc nechápe, i když ho má rád, ale je nakonec jediný, kdo mu porozumí. Jejich společná snaha o to, aby se Archimedes v Československu dobře usadil, ale i následná snaha o to, aby mohl zase emigrovat zpět do Řecka, navozuje roztomilé, dojemné i komické situace. Ty jsou důkazem toho, že když je někdo dobrým člověkem, je nepodstatné, kde se narodil nebo žil, jak vypadá a jakou řečí mluví. Scénář Petra Hudského vznikl na základě autobiografických vzpomínek režiséra George Agathonikiadise. (Česká televize)

(více)

Recenze (116)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Scénář přímo vybízí k poetičnosti, k ódě na sílu přátelství, jenže to by se musel látky ujmout jiný režisér a vdechnout jí trochu života. Karel a Archimedes se stávají protagonisty mnoha vtipných situací, ale i těm chybí šťáva. Režijně je film velice slabý, spoléhá se pouze na kvalitní práci hereckých matadorů, což sice pomáhá, ale ani ti nejlepší herci nedokážou sami vytáhnout film z šedi. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

S humorom o vážnych veciach. Jemný humor alebo iróniu dokázali vykresať len skvelí herci, samotná látka prílišným vtipom neoplývala. To by bolo v poriadku, horšie to bolo so skratkovými scenáristickými barlićkami, keď sa z oduševneného komunistu po jednej skúsenosti stane antikomunista... Záver už len dokríval ku koncu a mne zostal neuspokojivý pocit, že sa z príbehu dokázalo vyťažiť viac. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nápad a vývoj událostí jistě zajímavý. O tom žádná. Ale já jsem po celou dobu sledování nevěděla, jak mám tenhle filmový příběh vůbec uchopit a k čemu se přiklonit. To se mi dlouho nestalo. Ondřej Vetchý dokáže zahrát cokoliv a taky to samozřejmě dokáže náležitě prodat. Za to ho mám ráda a jako herci si ho vážím. Tady jsem s ním měla problém. Vůbec jsem mu nezbaštila, že je řecký emigrant. Prostě mi jako Řek nesednul. To se někdy stane. O řeckých emigrantech, kteří utíkali do tehdejšího Československa, bych uvítala něco mnohem víc dramatičtějšího. Na druhou stranu tenhle kolotoč byl viděn dětskýma očima. To je jiný pohled než ten dospělácký. Takže se stále nemůžu zbavit rozporuplných pocitů, které ve mně tenhle příběh vyvolal. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Kurňa, tady jsem vycítil potenciál velikosti Donutilova ega. Jenom si to představte, trocha víc péče, celovečerní film…to by ještě Hřebejk valil bulvy. Tohle je přesně ta látka, s kterou si naše kinematografie umí poradit snad úplně nejlépe….vesele o neveselých tématech. Ok, pojalo se to televizně, což není tak úplně na škodu, ale ta péče tomu viditelně chyběla. Dvojice Vetchý –Donutil, par excellence…Donutila poslední léta zrovna dvakrát nemusím, ale tady bez výhrad. Škoda druhé poloviny příběhu, z které se stal pouze sled rádoby vtipných pokusů o Archimedův návrat do vlasti s tím, že byla cítit rezignace na ostatní vjemy. Skrátka se nemohu zbavit dojmu, že to celé šlo udělat lépe….ač na televizní počin, těžký nadstandard a díky za něj. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

O složitých věcech s humornou nadsázkou, to mám ráda, příjemné, pohodové a přitom poučné, aniž by člověk z toho zůstal trudnomyslný. Dobrý scénář, dobrá hlavní dvojice Donutil - Vetchý, dobře sekundující ostatní a režisér, který netlačil na pilu. Potkala jsem se se současnými příslušníky řecké menšiny v Brně, tak jsem ráda, že nyní díky filmu vím, jaká společenská situace je k nám přivedla. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Na dvoře domu, kde bydleli Novákovi a Archimédes, si můžeme v několika záběrech všimnout, že je vyskládán novodobou zámkovou dlažbou, což je vzhledem k době, kdy se film odehrává, naprostý nesmysl. (tommahol)
  • Scény z husí farmy se natáčely v Křižanově. Úřad, ve kterém soudruzi jednají o ubytování řeckých partyzánů je budova Divadelní fakulty JAMU v Brně. Nevěstinec, ve kterém jsou ubytování řečtí partyzáni, je situován do Zámku Hoštice. Scéna na nádraží, kam řečtí partyzáni přijíždějí, byla natočena na nádraží v Lednici. Scéna, kdy má Archimedes (Ondřej Vetchý) s Penelopou (Dana Černá) rande, se odehrává v Denisových sadech v Brně. Svatba Archiméda a Penelope je natáčena v Kostele Nejsvětějšího srdce Páně v Brně-Husovicích. Dům, kam se Archimédes společně s rodinou nastěhuje, sídlí na ulici Františkánská v Brně. Scéna, kdy Karel (Miroslav Donutil) říká Archimédovi, aby na něj počkal před hospodou, se natáčela v Brně na Petrově. Scéna, kdy Goldstein (Tomáš Töpfer) uprchne horkovzdušným balónem, se natáčela v Lesním lomu v Brně-Líšni. [Zdroj: Filmovamista.cz] (majky19)
  • Tanec, který řečtí partyzáni tančí s dívkami z nevěstince, je tanec Sirtaki, známý též jako Zorbův tanec. (majky19)

Reklama

Reklama