Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Miroslav DonutilOndřej Vetchý jako nerozluční přátelé v příběhu o velké odvaze a vlastenectví. Film o řeckém migrantovi z konce 40. let minulého století, který přijel do Československa, aby uprchl před občanskou válkou a našel zde svůj nový domov. Hlavní hrdina Archimedes (O. Vetchý) je jedním z vojáků, kteří do Československa přijíždějí v první migrantské řecké vlně. Děj je vyprávěn očima dnes již dospělého chlapce Arise, synovce Archimeda, který vzpomíná, jak se útěkem z Řecka do tehdejšího Československa jeho strýci změnil život. Archimedes nachází brzy po příjezdu velkou oporu v sousedovi Novákovi (M. Donutil), který svým zapšklým přístupem k bolševikům nejprve Archimeda moc nechápe, i když ho má rád, ale je nakonec jediný, kdo mu porozumí. Jejich společná snaha o to, aby se Archimedes v Československu dobře usadil, ale i následná snaha o to, aby mohl zase emigrovat zpět do Řecka, navozuje roztomilé, dojemné i komické situace. Ty jsou důkazem toho, že když je někdo dobrým člověkem, je nepodstatné, kde se narodil nebo žil, jak vypadá a jakou řečí mluví. Scénář Petra Hudského vznikl na základě autobiografických vzpomínek režiséra George Agathonikiadise. (Česká televize)

(více)

Recenze (117)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Je fajn, že ve výročí po 70ti, respektive 50ti letech vznikl tento film. Adept na vysílání v listopadu či únoru. Mohli ho klidně natočit Řekové, ale já mám rád české herce. Rozjezd i celý děj byl trochu vlažnější, ale především vtip Mirka Donutila jej rozzářil. Jemné připomenutí toho, jací byly komunisti. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Ne-ne. Bohatě mi stačí tyto šílené (české!) rodiny poslouchat v sousedství, ještě se na to dívat ve vysílání, proboha jen to ne. Donutilovských typů je příliš, i když jen tiše sedí na židli a tváří se důležitě. Natož když promluví. Nutno uznat, že mu tyto role líných a neustále nespokojených seladonů a protivných budižkničemu náramně sedí. ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Na televizní film jde o velmi slušně natočený snímek, který spíše humornou formou vypráví o osudech řeckého migranta v Československu koncem 40. let. Celý film táhnou především dva hlavní představitelé Karel a Archimedes v podání Miroslava Donutila a Ondřeje Vetchého. Hrají jako vždy velmi dobře a vhodně se doplňují. Příběh je zajímavý, ale také lehce naivní, stejně jako hlavní hrdina. Některé dramatické situace jsou zjemněné a působí buď humorně, nebo melancholicky, což ale nemusí být na škodu. Ne vždy je nálada na drama a na reálnou sondu do těžkého života za komunismu, občas se chce člověk uvolnit a příjemně naladit. V tom případě je Můj strýček Archimedes to pravé. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

S humorom o vážnych veciach. Jemný humor alebo iróniu dokázali vykresať len skvelí herci, samotná látka prílišným vtipom neoplývala. To by bolo v poriadku, horšie to bolo so skratkovými scenáristickými barlićkami, keď sa z oduševneného komunistu po jednej skúsenosti stane antikomunista... Záver už len dokríval ku koncu a mne zostal neuspokojivý pocit, že sa z príbehu dokázalo vyťažiť viac. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

O složitých věcech s humornou nadsázkou, to mám ráda, příjemné, pohodové a přitom poučné, aniž by člověk z toho zůstal trudnomyslný. Dobrý scénář, dobrá hlavní dvojice Donutil - Vetchý, dobře sekundující ostatní a režisér, který netlačil na pilu. Potkala jsem se se současnými příslušníky řecké menšiny v Brně, tak jsem ráda, že nyní díky filmu vím, jaká společenská situace je k nám přivedla. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Tanec, který řečtí partyzáni tančí s dívkami z nevěstince, je tanec Sirtaki, známý též jako Zorbův tanec. (majky19)
  • Píseň, kterou píská Archimédes (Ondřej Vetchý) společně s jinými soudruhy na schůzi, je Internacionála – hymna dělnického hnutí. (majky19)
  • Na dvoře domu, kde bydleli Novákovi a Archimédes, si můžeme v několika záběrech všimnout, že je vyskládán novodobou zámkovou dlažbou, což je vzhledem k době, kdy se film odehrává, naprostý nesmysl. (tommahol)

Reklama

Reklama