Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Miroslav DonutilOndřej Vetchý jako nerozluční přátelé v příběhu o velké odvaze a vlastenectví. Film o řeckém migrantovi z konce 40. let minulého století, který přijel do Československa, aby uprchl před občanskou válkou a našel zde svůj nový domov. Hlavní hrdina Archimedes (O. Vetchý) je jedním z vojáků, kteří do Československa přijíždějí v první migrantské řecké vlně. Děj je vyprávěn očima dnes již dospělého chlapce Arise, synovce Archimeda, který vzpomíná, jak se útěkem z Řecka do tehdejšího Československa jeho strýci změnil život. Archimedes nachází brzy po příjezdu velkou oporu v sousedovi Novákovi (M. Donutil), který svým zapšklým přístupem k bolševikům nejprve Archimeda moc nechápe, i když ho má rád, ale je nakonec jediný, kdo mu porozumí. Jejich společná snaha o to, aby se Archimedes v Československu dobře usadil, ale i následná snaha o to, aby mohl zase emigrovat zpět do Řecka, navozuje roztomilé, dojemné i komické situace. Ty jsou důkazem toho, že když je někdo dobrým člověkem, je nepodstatné, kde se narodil nebo žil, jak vypadá a jakou řečí mluví. Scénář Petra Hudského vznikl na základě autobiografických vzpomínek režiséra George Agathonikiadise. (Česká televize)

(více)

Recenze (116)

anitae 

všechny recenze uživatele

Do zhlédnutí Archimeda se mi moc nechtělo a furt jsem to odkládala. O to milejší převapení mě pak čekalo. Donutil jako představitel Čecha jako poleno nezklamal a Vetchý se dobře popral s rolí řecké komunisty a jeho přeměnou. Příběh má originální téma, ocenila bych více prostoru pro malého Arise a trošku zapracovat na konci. Na duši mě zahřálo přátelství, pobavilo plánovaní útěků a kolosální vtípky:) 3-4* ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Vlastne je to maly film, takovy, co se ztratil pred divaky. Neni to zadna blockbuster, neni to zadna rachanda, ale je to dalsi ze stripku, jak se vyrovnat se svoji pitomou minulosti. Rozhodne by mel videt kazdy, koho nase minulost dvacateho stoleti zajima a nenei mu lhostejna. Co se tyka hercu, jednoznacne paradni byl pan Donutil. Ustraseny, presto z vnitra odvazny. Doporucuju. ()

Reklama

rivah 

všechny recenze uživatele

Doufal jsem, že se z filmu něco více dovím o osudech řecké komunity u nás. Zpočátku to tak vypadalo, a pak už to byly jen poeticky zabarvené obrázky ze života přistěhovalců mezi našinci, oživené báchorkou o nezdařených útěcích řecké rodiny do někdejší domoviny. Tehdejší život je vnímán dnešní optikou, představou, že se tehdy lidé vyžívali protikomunistickými špílci, potažmo tak, jak tradičně vzdoruje malý český člověk vrchnosti. Představitelem těchto postojů je, jak jinak, Donutil. Řecká občanská válka je tu odbyta zmínkou "nešťastná válka", o tužbách řeckého lidu po svobodě, o bojích, kdy dlouhá léta vzdoroval britské armádě a vojsku jimi dosazené vlády, se tu nedovíme. Takže zájemce odkazuji na díla Angelopulose, tam je toho bohatě. To je panečku jiný Mistr! ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Docela hezká a srandovní pohádka o komunistovi z Řecka, který utíká do země zaslíbené komunismu, Československa, aby po zkušenostech se zdejšími "Komanči" znova usiloval o rychlý návrat zpět! Dobré výkony Vetchého i Donutila, ale trochu mdlé tempo na to, že se tu střídají pokusy o útěk jeden za druhým. Určitě však je to lepší průměr naší televizní tvorby. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

O složitých věcech s humornou nadsázkou, to mám ráda, příjemné, pohodové a přitom poučné, aniž by člověk z toho zůstal trudnomyslný. Dobrý scénář, dobrá hlavní dvojice Donutil - Vetchý, dobře sekundující ostatní a režisér, který netlačil na pilu. Potkala jsem se se současnými příslušníky řecké menšiny v Brně, tak jsem ráda, že nyní díky filmu vím, jaká společenská situace je k nám přivedla. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Tanec, který řečtí partyzáni tančí s dívkami z nevěstince, je tanec Sirtaki, známý též jako Zorbův tanec. (majky19)
  • Na dvoře domu, kde bydleli Novákovi a Archimédes, si můžeme v několika záběrech všimnout, že je vyskládán novodobou zámkovou dlažbou, což je vzhledem k době, kdy se film odehrává, naprostý nesmysl. (tommahol)
  • Píseň, kterou píská Archimédes (Ondřej Vetchý) společně s jinými soudruhy na schůzi, je Internacionála – hymna dělnického hnutí. (majky19)

Reklama

Reklama