Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Miroslav DonutilOndřej Vetchý jako nerozluční přátelé v příběhu o velké odvaze a vlastenectví. Film o řeckém migrantovi z konce 40. let minulého století, který přijel do Československa, aby uprchl před občanskou válkou a našel zde svůj nový domov. Hlavní hrdina Archimedes (O. Vetchý) je jedním z vojáků, kteří do Československa přijíždějí v první migrantské řecké vlně. Děj je vyprávěn očima dnes již dospělého chlapce Arise, synovce Archimeda, který vzpomíná, jak se útěkem z Řecka do tehdejšího Československa jeho strýci změnil život. Archimedes nachází brzy po příjezdu velkou oporu v sousedovi Novákovi (M. Donutil), který svým zapšklým přístupem k bolševikům nejprve Archimeda moc nechápe, i když ho má rád, ale je nakonec jediný, kdo mu porozumí. Jejich společná snaha o to, aby se Archimedes v Československu dobře usadil, ale i následná snaha o to, aby mohl zase emigrovat zpět do Řecka, navozuje roztomilé, dojemné i komické situace. Ty jsou důkazem toho, že když je někdo dobrým člověkem, je nepodstatné, kde se narodil nebo žil, jak vypadá a jakou řečí mluví. Scénář Petra Hudského vznikl na základě autobiografických vzpomínek režiséra George Agathonikiadise. (Česká televize)

(více)

Recenze (117)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To, že je film spíše legrační, než vážný, mu jde určitě k dobru. Vážné téma tu tvůrci totiž zpracovali poměrně zábavnou formou, že některé momenty si moc rádi připomenete i na druhé shlédnutí. V tomto filmu se totiž objeví Ondra Vetchý coby zarytý řecký komunista a Miroslav Donutil coby typický Čech. Zpracováno je to na televizní film opravdu dobře. Jen závěr byl na můj vkus až moc vážný. Určitě nebyl špatný, ale do samotného vyznění filmu mi nesedl. Na televizní poměry se ale jedná o hodně slušně natočený film, který si rozhodně zaslouží větší pozornost. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Velice dobrá záležitost, což jsem vzhledem ke zkušenostem režiséra Agathonikiadise s hranou tvorbou nečekal. Miroslav Donutil více civilní, jen je škoda rychlého konce a některých nepřítomných dramaturgických zásahů (padesátá léta - menší selanka, Karlova nepřítomnost by měla vyvolat nějaké reakce, trošku více se orientovat na osudy synovce). 70%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Docela vážné téma, které bylo zpracováno hodně komediálně zejména postavy a jejich dialogy byly napsány na humor. Ondra Vetchý se svým emotivním hereckým projevem a Miroslav Donutil s vesnickým hereckým projevem se hezky doplňovali. Bylo vidět, že budget filmu nebyl úplně bezedný, takže žádný skvostný záběry se moc nekonaly. Je to někde na hraně mezi 3-4, ale dám čtyři, protože jsem se až nečekaně často usmíval a vždy ocením ukázanou tvář našich soudruhů v minulosti. Ještě bych se chtěl pozastavit nad 140 uživateli, kteří hodnotili dříve než film skončil na nich je jasně vidět že lidská hloupost opravdu nemá hranice. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kdejaký nový televizní film má propagaci jako hrom... A výsledek je přinejlepším rozpačitý. A potom se zdánlivě odnikud objeví Můj strýček Archimedes, mile lidská podívaná s perfektní ústřední dvojicí, která mohla snadno být dalším tíživým komunistickým dramatem, ale zaplaťpámbu jím není. Vsadilo se na komediální notu, pečlivě napsané dialogy a odlehčené útěkářské scény málem jako z Haló, haló!, a ta sázka vyšla. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

O poznání vtipnější a svižnější než Podzimní návrat. Oba filmy mají společného nejen režiséra, ale i poslání - vysvětlit příběh řeckých utečenců v socialistickém Československu. U obou jsem měla velmi silný pocit, že jde o ryze osobní zpověď, jakousi satisfakci, vyrovnání se s minulostí. Samo o sobě to nemusí být špatné a může to velice prospět, ale jen potud, pokud má výpověď nějaký přesah. Film by neměl sloužit jako osobní terapie, leč stává se to. Vzniklo tu drama nedrama, krotká komedie, která asi nikoho neurazí, ale nikomu příliš neutkví v paměti. Jako televizní film je určitě únosnější než filmová prvotina Podzimní návrat. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dva "smolaři" v tak těžké a tragické době, která rozdělovala všechny a všechno! Ti dva měli štěstí, protože našli sebe!! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Komediální drama nebo dramatická komedie? Zkrátka kočkopes. Tyhle filmy mně osobně už začínají nudit. Nic podstatného nesdělují, na nějaké hlubší antikomunistické poselství je sráží lehce přiblblý humor a zároveň nejsou ani moc komedií, protože padesátá léta u nás byly fakt něco odporného a kdo o nich něco ví, těžko tam hledá snad kromě Černých baronů veselé momenty. Nechat to v rovině drama, neřekl bych ani popel. Ale to by tam nešel strčit ,,mistr'' Donutil a jeho průvpovídky. Tenhle film byl vyjímečný snad jedinou věcí a tou je vlastně sám příběh řeckého komunisty. Docela jsem se divil, proč má dneska někdo potřebu točit film o tom jak to tu měl řecký komanč těžké a jak musel se soudruhy emigrovat k nám do spřátelené socialistické země, kde se mu pak stýskalo po teple, olivách a moři. Vetchý naštěstí záhy procitá u prohlašuje, že u nás komunista zlý... Od poloviny film také zvážní a na konec se snaží být vážný už zcela což na mne působilo značně nevyváženě. Scénář celkově vždy něco načnul a pak nedokončil. Buď to mělo mít dva díly, nebo se něco mělo rovnou vynechat... Celkem oceňuji snahu hodit film z hledisky výpravy do padesátých let, spíše však než vyvěšené vlajky a mega Stalinův portrét zaujme poválečné vybavení domácností a třeba i vily ,,po Židovi'' (mimochodem ty lehké děvy v té vile ubytované tam se souhlasem úřadů byly co ?). Přejezd do Vídně, útěk v balónu (ona už sama návštěva Töpfera) i ve vlaku (který jel mimochodem na druhou stranu) už byl hodně za čarou. Někomu to možná přijde romantické, ale kdo četl Útěky přes Železnou oponu, ví jak se stát opouštěl těžko a kolik lidí na hranicích bylo lapeno, nebo rovnou zabito... Takže ano, beru jako novou informaci, že nám sem do republiky po válce do Brna prchlo na 300 Zorbů, ale tím to hasne. Ondru Vetchého mám rád, ale ani jemu ani Daně Černé jsem jejich řeckou národnost nevěřil i když mateřtinu vydatně šišlali. Tři husí brka. * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ondřej Vetchý ma tu neskutočne bavil. Príbeh taký jednoduchší, no s častými humornými vsuvkami. Páčilo sa mi, ako ten Grék postupne prišiel o svoje ideály. Celkovo príjemná záležitosť. Nadpriemer. 75/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Scénář přímo vybízí k poetičnosti, k ódě na sílu přátelství, jenže to by se musel látky ujmout jiný režisér a vdechnout jí trochu života. Karel a Archimedes se stávají protagonisty mnoha vtipných situací, ale i těm chybí šťáva. Režijně je film velice slabý, spoléhá se pouze na kvalitní práci hereckých matadorů, což sice pomáhá, ale ani ti nejlepší herci nedokážou sami vytáhnout film z šedi. ()

Posheidon 

všechny recenze uživatele

Člověk občas žasne nad kvalitou některých českých děl, které se dostanou do kin. A pak, z čista jasna, narazí v televizi na takovou perlu, která by dle mého soudu klidně obstála i v kinech. Spoiler: Při scéně v samoobsluze „Nemáš nochi…svině?!“…to jsem myslel, že umřu smíchy :-D ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

No já nevím. Jsem z toho trochu v rozpacích. Na jednu stranu je to dobře zahrané i vymyšlené. Ale na druhou mě hrozně iritovalo, že Ondřej hrál Řeka. To je prostě kravina a kazí to celý film. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Asi by bylo lepší, kdyby si filmaři vždycky nejdřív ujasnili, co vlastně chtějí natočit. Tohle je takový mix všeho možného od melancholického dramatu až po bláznivou komedii a moc to k sobě nesedí. Film vypravuje Aris, ale v dost bezradném závěru zní hlas Archimeda. Miroslav Donutil se změnil v lepšího člověka zřejmě nějakým filmovým trikem. No nevím, téma bylo dobré, ale výsledek je jen takový domácí televizní průměr (50%). ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná věc. Mirek se svým cholerickým postojem k nově uspořádaném zřízení sází jeden vtip za druhý, Vetchý zahrál Řeka moc dobře. Konec s výměnou je trochu přitažený za vlasy, ale práce na husí farmě, to nemá chybu. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré! Navíc znám skutečný příběh dvou pánů, kteří jako děti takto do Československa přišli.. Je fajn, že se k tomuto tématu něco pěkného natočilo. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Chyběla tomu pohádkovost, fantastičnost, poetičnost, námět si o to říkal. Takto to vypadalo polorealisticky, přitom to realistické vzhledem k bájivosti být nemohlo. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý scenár, ktorý vyhovoval hlavne Donutilovi, akoby bol napísaný priamo na neho. Inak celkom dobrá reflexia toho, že český národ bol vždy viac menej uzavretý voči cudzím vplyvom. Či už je to dobré alebo zlé, nech každý posúdi sám. Film obsahuje vkusné množstvo humorných scén, nie je to ale nejaká obr komédia a niektoré scény nie sú veľmi uveriteľné, napríklad odlet balónom. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

S humorom o vážnych veciach. Jemný humor alebo iróniu dokázali vykresať len skvelí herci, samotná látka prílišným vtipom neoplývala. To by bolo v poriadku, horšie to bolo so skratkovými scenáristickými barlićkami, keď sa z oduševneného komunistu po jednej skúsenosti stane antikomunista... Záver už len dokríval ku koncu a mne zostal neuspokojivý pocit, že sa z príbehu dokázalo vyťažiť viac. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Z nějakého důvodu jsem si myslel, že to bude drama, takže mě hodně rychle začaly denervovat nesmysly, jako je zapřísáhlý komunista, jenž obratem zahazuje odznak s Leninem, nebo že se všichni naučili česky rychleji, než to kdy dokáže Chantal Poullain. které je zde již asi sto let. Ale ani poté, když začalo být jasné, že tady jde hlavně o sluníčkovou komedii, nebylo možné přehlédnout zkratkovité scénky nebo rovnou absurdní situace, kdy si dospělí lidé seriozně říkají o výrobu křídel z ptačího peří. Nic však nepřekonalo cestu vlakem, který nikdo neprohledává, aby nakonec dorazil přímo před barák hledané osoby, která samozřejmě bydlí u moře v idylické vesnici a do minuty objímá špinavého, cizím jazykem mluvícího a zcela určitě šíleně smradlavého zarostlého cizince. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Nevýrazné a průměrné. Mrzí mě to, protože myšlenka byla dobrá. Minimalismus se mi líbil, ale jinak je to slabé a zapomenutelné. ()

Reklama

Reklama