Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký historický snímek Čas smyslnosti (1995) se odehrává v Anglii v období restaurace (odtud i původní název Restoration), tedy v době návratu Stuartovců na trůn po jedenácti letech puritánské vlády Olivera Cromwella. Sleduje osudy mladého lékaře Roberta Merivela (Robert Downey Jr.), který pracuje v nuzných podmínkách univerzitní nemocnice. Úspěch při léčbě králova oblíbeného psa z něho učiní královského lékaře a bohatého člověka. Jeho vzestup vzhůru však střídá stejně strmý pád. Tvůrci vycházeli z románu Rose Tremainové "Restoration" (1989), který vyšel v roce 1996 také česky pod názvem "Navrácená minulost", a soustředili se na barvitý popis výstředního přepychu královského paláce, kontrastujícího se špinavou bídou okolního světa. Zprvu požitkářský Merivel nalézá smysl života v pomoci trpícím, aniž by podlehl puritánskému odevzdání se boží vůli, jež tu reprezentuje jeho kvakerský přítel John Pearce (David Thewlis). Americký režisér Michael Hoffman (nar. 1957) dosáhl Časem smyslnosti prozatímního vrcholu své kariéry. Podařilo se mu shromáždit pozoruhodný herecký soubor, v němž kromě výše jmenovaných ještě zaujmou Sam Neill v úloze krále Karla II., Polly Walkerová jako svéhlavá královská milenka Celia a Meg Ryanová v atypické úloze pomatené Katharine. I v poměrně malých rolích se objevují známí herci – Ian McKellen (správce Gates) a Hugh Grant (malíř Finn). Je až neuvěřitelné, co se dá dokázat s relativně malým rozpočtem (18 milionů dolarů), neboť výtvarná stránka filmu ve své rozmanitosti a bohatosti ohromuje možná až příliš (zejména ve scéně opulentní svatby či rekonstrukci velkého londýnského požáru). Italský výtvarník Eugenio Zanetti a anglický kostymér James Acheson dostali za svou práci poprávu Oscary. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

Ilhan 

všechny recenze uživatele

Robert Downey Jr. dokázal, že už tehdy to prostě měl v sobě. Dokázal skvěle zahrát jak toho nezodpovědného floutka na začátku, tak toho zodpovědného správňáka na konci a obojí mu šlo na výbornou. Škoda těch jeho problémů s drogami a podobně, mohl být prvotřídní hvězda mnohem, mnohem dřív. Kromě toho bych chtěl vyzdvihnout Howardovu hudbu, která byla vskutku výborná a k tomu filmu maximálně sedla. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Přestože se mi novověk snažili vyučující na FF systematicky znechucovat po dobu několika let a částečně uspěli, zůstala pro mě i tak určitá slabost pro tuto dobu, takže jsem si tento snímek odehrávající se v období restaurace Stuartovské monarchie (restaurace - restoration - znovunastolení na trůn, takže nečekejte žádný film o tom, jak si Karel II. otevřel restauraci a vařil tam, zatímco mu Downey léčil psa :-)) velmi užil. Zezačátku jsem se trochu nudil a přišlo mi to o ničem, ale postupně se rozehrál moc zajímavý příběh se skvělými postavami ztvárněnými skvělými herci. Downeyho snad ani není potřeba zmiňovat (po těch iron manech nebo Sherlockovi je docela nezvyk ho vidět oholenýho :-)), dále mě zaujal Sam Neill coby démonický král Karel II., jednoduchá, pološílená a geniální Meg Ryan a v neposlední řadě také Ian McKellen, který hrál sice malou roli, ale dodával jí správné charisma. ()

Reklama

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Naprosto debilní překlad dvojsmyslného názvu - restoration jako jednak restaurace Stuartovců a jednak jako vzchopení se, v tomto případě z prázdného života, který Merivell vede u dvora, do života pomoci bližnímu a tím i sobě. Mělo se to jmenovat třeba Vzkříšení nebo tak nějak. Krásný příběh, nádherná výprava. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Historicky film odohravajuci sa v 17. storoci o premene jedneho bezstarostneho chlapika, ktory si rad uziva so zenami na zodpovedneho chlapa, ktory lieci ludi. Pôsobi to ako zivotopisny film a aj ked si miestami hlavny hrdina musi vytrpiet par nepeknych veci, tak to ma cely cas prijemnu pohodovu atmosferu. Velkym plusom filmu su skvele herecke vykony. Ci uz Roberta Downeyho v hlavnej ulohe, ktoremu ten prerod bez pochybnosti verime a pritom si divaka ziska od zaciatku aj ked je este len bezstarostny suknickar. Vo vedlajsich ulohach sa mihne mnoho kvalitnych hercov. Mna najviac prekvapila Meg Ryan, ktoru nemusim, ale v tomto filme si jej pomätena postava hned ziskala moje srdce. Dokonca aj ten sladky zaver k celkovemu vyzneniu filmu perfektne sedi. Na to, ze je to maly film v ktorom sa len keca, tak prekvapi velkolepa vyprava, ktora vyzera fakt pôsobivo. Vysledkom je nadherny dobový film pre citlivejsie duše. Pochvalu si zasluži aj hviezdne obsadeny CZ dabing. 7/10. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zpodobení postrepublikové anglické restaurace nepostrádá kolorit a sociální odstínění. V době, kdy u nás vrcholily války s osmanským Tureckem, se Spojené království prodíralo k osvícenství a moderní vědě i státu. Je dobré vidět to ve stínech i světlech té doby posledních Stuartovců na londýnském trůně. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama