Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký historický snímek Čas smyslnosti (1995) se odehrává v Anglii v období restaurace (odtud i původní název Restoration), tedy v době návratu Stuartovců na trůn po jedenácti letech puritánské vlády Olivera Cromwella. Sleduje osudy mladého lékaře Roberta Merivela (Robert Downey Jr.), který pracuje v nuzných podmínkách univerzitní nemocnice. Úspěch při léčbě králova oblíbeného psa z něho učiní královského lékaře a bohatého člověka. Jeho vzestup vzhůru však střídá stejně strmý pád. Tvůrci vycházeli z románu Rose Tremainové "Restoration" (1989), který vyšel v roce 1996 také česky pod názvem "Navrácená minulost", a soustředili se na barvitý popis výstředního přepychu královského paláce, kontrastujícího se špinavou bídou okolního světa. Zprvu požitkářský Merivel nalézá smysl života v pomoci trpícím, aniž by podlehl puritánskému odevzdání se boží vůli, jež tu reprezentuje jeho kvakerský přítel John Pearce (David Thewlis). Americký režisér Michael Hoffman (nar. 1957) dosáhl Časem smyslnosti prozatímního vrcholu své kariéry. Podařilo se mu shromáždit pozoruhodný herecký soubor, v němž kromě výše jmenovaných ještě zaujmou Sam Neill v úloze krále Karla II., Polly Walkerová jako svéhlavá královská milenka Celia a Meg Ryanová v atypické úloze pomatené Katharine. I v poměrně malých rolích se objevují známí herci – Ian McKellen (správce Gates) a Hugh Grant (malíř Finn). Je až neuvěřitelné, co se dá dokázat s relativně malým rozpočtem (18 milionů dolarů), neboť výtvarná stránka filmu ve své rozmanitosti a bohatosti ohromuje možná až příliš (zejména ve scéně opulentní svatby či rekonstrukci velkého londýnského požáru). Italský výtvarník Eugenio Zanetti a anglický kostymér James Acheson dostali za svou práci poprávu Oscary. (Česká televize)

(více)

Recenze (98)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojaté historické drama, které dostalo zaslouženého Oscara za kostýmy. Vynikající výkon předvádí v hlavní roli "trestanec" Robert Downey Jr., ale ve filmu je možné spatřit i další známé tváře. Film samotný kromě obdivuhodných kostýmů nabízí i děj, který by měl diváka zaujmout, protože se v žádném případě nesnaží ono renesanční období nikterak idealizovat, naopak má sklon ukázat tuto dobu v takovém světle, v jakém ji asi viděli naši předkové, kteří v těch časech žili. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se zbavit dojmu, že v osmdesátých a devadesátých letech Američani točili nejlepší výpravné historické filmy. Čas smyslnosti je přesně tím historickým filmem. Jednoznačný v námětu, epický v průběhu. Skvěle se na něj kouká a stářím rozhodně neztrácí na kvalitě. Naopak. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne prijemny prekvapeni a to prakticky ve vsech smerech. Film ma paradni kulisy a jeste uzasnejsi kostymy (zaslouzeny oskary), hraje paradni hudba, pribeh sice neni nejak extremne originalni, ale precejen to nepusobi dojmem uz videneho, stane se tu spousta zajimavejch veci a nevyhejba se ani tem drsnejsim jako je mor a je svizne natocenej. No a pak tu je skvely obsazeni. Vsem vevodi Downey, kteryho bych v podobnym typu filmu necekal, ale zvlad to na vybornou, pak tu jsou v mensich, ale vyznamnejch rolich Neill, Thewlis a McKellen a vsichni tri rovnez paradni, Meg Ryan, ktera dostala vetsi prilezitost nez jakou ma bezne ve vsech tech svejch romantickejch komediich a celkem ji slusne vyuzila. No a je tu pouze jeden, kterej to kazi. Hugh Grant, nejen, ze vypada jak homoklada nejtezsiho kalibru, ale navic je silne nesympatickej a proste mi sem nesed. Takze celkove dobre natoceny a obsazeny historicky drama, ktery me zaujalo a bavilo od zacatku do konce. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

O Času smyslnosti rozhodně nelze uvažovat jako o "seriózním" historickém dramatu. Je to romantická, dobová moralitka o napraveném hříšníkovi, která má v lecčems blízko ke kostýmním francouzským velkofilmům 60. a 70. let a la Angelika. Silnou stránkou snímku je výprava a hvězdné obsazení, produkční zázemí velkého amerického studia se nedá zapřít. Film je natočený s lehkostí, představuje sympatické spotřební zboží, které se trapně nepodbízí a k historickým reáliím přistupuje s určitou důstojností. Navíc umí hodně šikovně pracovat s emocemi, dojímá a baví přesně tam, kde to autoři zamýšleli. Dokonce ani použitá klišé tady neuráží. Je to kultivovaná žánrová podívaná, o něco vstřícnější k ženskému publiku. Celkový dojem: 75 %. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zpodobení postrepublikové anglické restaurace nepostrádá kolorit a sociální odstínění. V době, kdy u nás vrcholily války s osmanským Tureckem, se Spojené království prodíralo k osvícenství a moderní vědě i státu. Je dobré vidět to ve stínech i světlech té doby posledních Stuartovců na londýnském trůně. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Mladý floutek Merivel je talentovaným adeptem lékařského řemesla, víc než studiem a knihami je však zaujat proháněním sukní a hledáním způsobů, jak si bez většího úsilí co nejblahobytněji užívat. A pokud život u dvora znamená vzdát se kariéry doktora i vlastní svobody, budiž, za ten přepych a pohodlí to přece stojí. Nebo ne? Budoucí Iron Man a Sherlock Holmes se skvěle popasoval s rolí zhýčkaného přestárlého puberťáka a jeho trnitou cestou za dospělostí. Před lety mě první polovina filmu nudila, druhá nadchla a závěr dojal. Momentálně mě první polovina tolik nenudila, druhá se mi líbila a závěr... moučkovým cukrem posypaný turecký med s cukrovou vatou, brrrrrr. Pozitivní dojem každopádně přetrval - hlavně díky perfektní dobové atmosféře, výbornému obsazení a s tím souvisejícími hereckými výkony. 74% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy z renesance. Tento nás zavádí přímo na dvůr Karla II. Stuarta - lépe řečeno do jeho paláce a ukáže nám ,,všechny jeho poklady i neřesti''. Film je až neskutečně výpravný a já byl skutečně okouzlen. V jakém kontrastu se zlatem paláce byly bahnité ulice Londýna! Co se týče děje samotného - bral jsem je spíše jako takovou pohádku pro dospělé - podobně jako Ranhojiče (2013). Zde mladý nadějný lékař opustí léčbu chudých, zmámen nabídkou krále být dvorním lékařem jeho psů (ale ruku na srdce kdo by v druhé polovině sedmnáctého století volil ulici?). Zde klopýtne, znelíbí se králi a díky tomu dojde poznání a opětovné přízně vladaře. Zatímco Downey Jr. a Thewlis mi do rolí padli jako ulití, Sam Neil mi do role krále moc nesedl (podobnější mu byl v Charles II: The Power & the Passion (2003) herec R. Sewell) a kdo mi úplně nesedl byla Meg Ryan v roli pomatené Irky.. Meg má rád, ale sem typově vůbec nezapadla. I samotné chování krále, jeho moudrost a potřeba vychovávat Roberta mi nepřišla moc uvěřitelná. Raději nebudu moc pátrat po historických reáliích a skutečných osobách... Váhám mezi třemi a čtyřmi hvězdami, ale nakonec dám jen tři pejsány kavalíry. U filmu mne totiž více než příběh zaujaly kostýmy a prostředí exteriérů a interiérů a to není u historického filmu úplně dobře. * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Myslím, že film po obsahovej aj pocitovej stránke ani zďaleka nevyťažil toľko, čo vzhľadom na svoj námet mohol. Navyše R. Downey Jr. sa mi do historických snímkov nehodí, naproti tomu v tomto smere aspoň veľká vďaka za D. Thewlisa a krásnu Polly Walker (jej sláva však ešte iba prišla a to so seriálom Rím). Dejová linka síce nebola žiadne terno, ale aspoň nenudila a na záver prišla aj s pekným a hrejivým morálnym odkazom. Najviac sa mi ale páčila výprava a kostýmy, tie boli vskutku veľkolepé. Lepší priemer. 65/100 ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Co se týče historických opusů, působí tenhle velmi nenápadně. Disponuje ovšem zajímavými herci, v čele s Robertem Downeym, a ti bez rozdílů hrají skvěle a režisér Michael Hoffman svou režií filmu ostudu rozhodně neudělal, ačkoliv scénář byl hodně jednoaktový. 60% ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Skvělé herecké obsazení, působivý vizuál (ta červená) a některé lokace (palác), velká škoda, že snímek ve druhé polovině dost ztrácí dech. ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Po dlouhých letech přehodnocuji své původní hodnocení. Je opravdu děsivé, kam došla dnešní kinematografie a samozřejmě lidská společnost. Je neuvěřitelný balzám podívat se na film, který je plný skutečného citu a nalezených hodnot, a který si na nic nehraje a není tam za každou cenu nacpaná všechna ta dnešní "korektnost". Bylo to opravdu pohlazení po duši a připomenutí krásných devadesátých let, o to neuvěřitelnější, že toto vzniklo v Americe. Nemůžu, než dát plný počet. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Tento film mě roky míjel. Několikrát jsem viděla útržky, až dneska od A-Z. Překrásná výprava, hudba, kostýmy, Downey v té době asi ještě neprotáhl nosem veškerý svůj talent, takže hrál na plný plyn. Na to, jak byl film epický, konec mi přišel hrcprc rychlý. Navíc tak ohavně sluncem zalitý, že by se z toho oloupala i příznivkyně Esmeraldy. Ale celkově fajn podívaná. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

"V Írsku by si bol s kočom, koňom a knihou dobrá partia. Tak zapáľme koč, zjedzme koňa a utrime si zadok stránkami knihy, nech vidia, čo sme za partiu." V pohode kostýmovka, len s trochu skratkovitým dejom. Aby všetky vzťahy nadobudli vývin a neortodoxné lekárske metódy uplatnenie bez zjednodušovania, bolo by treba 3-hodinovú stopáž. V takom prípade by sa možno zvažoval oscar aj v jednej z hlavných kategórií a všeobecné povedomie o filme mohlo pretrvať do súčasnosti. ()

Reklama

Reklama