Reklama

Reklama

20 000 mil pod mořem

(TV film)
  • USA 20,000 Leagues Under the Sea

Obsahy(1)

Fantastická cesta profesora Aronnaxe v nové verzi legendárního dobrodružného románu Julese Vernea. V roce 1867 je profesor Aronnax, proslulý podmořský violog, vyzván námořnictvem, aby identifikoval záhadného tvora, který zničil parník v Severním Atlantiku. Po mnoha dnech hledání najdou to, co však nehledali. Záhadný tvor je ve skutečnosti ponorka budoucnoti Nautilus, řízená kapitánem Nemo. Časem profesor zjistí, že Nemo byl určen králem moří, ale svou pozoci si musí teprve vybojovat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 4/10 Děj 5/10 Hudba 6/10 Efekty 8/10/// +krásná fauna a flóra, z počátku sympatičtí herci -později převladají nesympatie, hlavně k Nemovi, začíná nuda/// Vážně se mi to zpočátku libilo, ale když jsem zjistil, že z toho chtějí udělat hlavně romanci a že z herců nic dalšího nebude, začalo mě to nudit. A bylo mě jedno proč se to něco na obrazovce děje. Napětí je málo, akce rovněž, triky jak ze staré PC hry a tak nezbývá než dodat, že je to pěkná, ale nezáživná podívaná./// Celkem 55%/// ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Opravdu obdivuji vynalézavost amerických scénáristů jak dokáží nakládat s klasickými díly světové literatury. Ono nahrazení profesorova sluhy za dceru je celkem pochopitelné, jenže přepisovatel přišel i s některými věcmi, které by čtenář v knize sotva našel např. kapitánovy stráže jsou ozbrojeny paprskomety, chobotnice je nahrazena protoleviatanem (jeho výskyt je vysvětlen profesorovou teorií, která zazní hned v úvodu filmu), je prozrazena (naštěstí jen část) minulost kapitána Nema, z něhož učinil scénárista úlisného bídáka atd. Uspokojivé triky (na televizní prudukci) se střídají s prachbídnými, ale to hlavní co povyšuje tento film nad průměrnou televizní adaptaci prznící klasický román je královská hudba Johna Scotta, jen bych mu přál aby si lépe vybíral filmy, kterým hodlá propůjčit svůj nesporný talent. Ještě jedno pozitivum má toto dílo, je totiž prokládáno sekvencemi nádherné mořské fauny, takže milovníkům (mezi něž patřím a nejen jim) mořského světa pomohou přejít některé věci s nadhledem. Na závěr bych chtěl říci, že jako datum výroby by mělo být spíše uvedeno 1956 než 1996, protože bez některých počítačových efektů, vypadá toto dílo jako typický produkt (průměrného rozpočtu) těch let. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Nepřliš povedené zfilmování jedné z mých nejoblíbenějších knížek z dětství. A jako obvykle to ztroskotává na nedržení se knižní předlohy, jak v ději, tak už v samotném obsazení - je mi jasný, že vyměnit sluhu za "půvabnou" dceru je možná atraktivní, ale z filmu tak vznikne naromantičtělý paskvil. Celý film jen o něco zvedá výborný Richard Crenna, jinak slabota ()

emo 

všechny recenze uživatele

Celkom v pohode oddzchovka na nedeľné poobedie. Po dobrom obede sa dobre zaspáva... Cross je celkom zaujímavý ako Nemo, ale inak... ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Jackie Chana v Ceste kolem sveta jsem jeste zkousnul, ale udelat z 20 000 mil pod morem stupidni love story, to uz je opravdu moc i na me. ()

vaviva odpad!

všechny recenze uživatele

Na Bena Crosse v jiném filmu se podívám ráda,Verneovky můžu,......... ale tento americký paskvil si vskutku nic jiného nezaslouží.Nikdy víc. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Skutečně, tento slavný Vernův román by si zaspoužil důstojnější zpracování. Rozpočet filmu asi nebyl nijak závratný, takže podle toho taky dopadly interiéry a počítačové triky, ale i scénář nestojí za nic a totálně překopané postavy a jejich charaktery jsou jen hřebíčkem do rakve filmu. Ben Cross sice není špatný herec, ale tady mě nijak neoslovil a samotná postava kapitána Nema je tu vylíčena naprosto bezcharakterně, zákeřně a nehrdinsky, takže Verne se musí obracet v hrobě. Ostatní herecké výkony průměrně nudné. Co mě osobně zklamalo nejvíce, jsou obrázky z moře. Přece to je hlavní lákadlo románu - výprava do fantastického světa na dně moří. Těch pár mizerných záběrů, které jsou zde nabídnuty, mě nikterak neoslovuje - Atlantida taky žádný zázrak a ten patvor, co se zakousne do Nautila namísto obří chobotnice z knihy, je taky k popukání. Skutečně mě mrzí, že tento snad nejslavnější román J. Verna je v kinematografii nejvíce prezentován tímto paskvilem. V poslední době se Nemo a Nautilus objevili ještě v Lize výjimečných a tam to byla snad ještě větší katastrofa, takže skutečně Vernea a jeho chrabrého kapitána lituju. Pokud Vás tedy zajímá tento titul, doporučuji knihu a ne film, protože tohle je téměř parodie... ()

Robbi 

všechny recenze uživatele

Představte si, že by Francouzi natočili svou verzi Jihu proti Severu. Rhett Butler by byl teplouš kšeftující s koňskými mršinami a Scarlett O'Hara japonskou vyzvědačkou s cílem založit SSSR. Takhle nějak se podařilo Američanům zprznit Verneovu klasiku, ze které zůstaly jen notně otlučené pahýly původního příběhu. Ale kdo zná US verzi Troje či Tří mušketýrů, tak se moc divit nebude. Mořské záběry jsou sice krásné, ale nedívám se na přírodopisný film. Takže v té jedné hvězdičce je trošku smutek za Bena Crosse, že mu nebylo umožněno si zahrát skutečného Nema a lítost nad marným bojem Richarda Crenny s postavou prof. Arronaxe. ()

djbarrel 

všechny recenze uživatele

Příběh je strašná blbost, od Odpadu! film zachraňují jen úžasné podmořské sekvence. Co se triků týče, není to buhví co, ale přijde mi že triky byli zamýšleny zhruba takhle, takže je to asi v pořádku. Hezky se na to kouká, ale asi se u toho nesmí myslet. 33 % ()

mina_harker 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem jako dítě milovala, měla jsem jej dokonce natočený na videokazetě. Dnes nechápu proč. Když odhlédnu od toho, že je značně přebudován děj Verneova románu, tak je to chabě zrežírované, zahrané a s úděsnými triky. Jen o chlup lepší než verze s Michaelem Cainem. pozn. v podmořském lese se dýním jak vidno dobře daří :-D ()

Reklama

Reklama