Reklama

Reklama

Deník strojvůdce

  • Srbsko Dnevnik mašinovođe (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Ilija je stejně jako jeho otec i dědeček vlakový strojvůdce a pomalu se chystá do důchodu. Kromě šedesátky má na kontě i neslavný rekord co se počtu zabitých lidí týče. Během své kariéry totiž na kolejích přejel 28 osob. Vzrušení Ilijovi přivede do cesty samotný život v podobě desetiletého sirotka Sima, který se stane jeho adoptivním synem. Sima se po vzoru nevlastního otce a celé jeho mužské rodové linie chce stát samozřejmě také strojvůdcem. Přes veškeré Ilijovo rozmlouvání si chlapec cestu ke svému snu přece jen najde, ale nechce se smířit s realitou, že by byl vrahem. Kolegové strojvůdci mu říkají, že bez nehody nebude skutečným strojvedoucím a podle statistiky ji musí očekávat brzy, určitě již během prvního týdne. Sima ale jezdí již několik týdnů a zdá se, že nehody se mu vyhýbají. Tato skutečnost Simu neuvěřitelně deprimuje a psychicky mučí, tak musí vzít tuto bezvýchodnou situaci do rukou Ilija. (Mirius FD)

(více)

Recenze (110)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Tohle se podaří málokdy! Laskavý film, který se noblesně vymyká aktuálním trendům, přesto dokáže zaujmout, pobavit i sympaticky dojmout. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Celým snímkom sa vinú ako červené nite práve tragické udalosti všetkých rušňovodičov, ktorí počas svojej kariéry neúmyselne zabijú na koľajniciach mnoho ľudí... Balkánska koprodukcia ponúkla čierno-čiernu komédiu o svojskom stárnucom rušňovodičovi a jeho adoptívnom synovi. Film má zvláštnu atmosféru, netradičný humor a prijateľnú minutáž, takže pôsobí veľmi osviežujúco. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Film pracuje s hodně zajímavým motivem, který je ale strašlivě brzy vyčerpán a po zbytek doby v podstatě už jen recyklován. A je to s podivem, jelikož téma opakujícího se usmrcování lidí, za které ale nejste zodpovědný, je opravdu hodně neobvyklé a celkem vzácné téma. Deník strojvůdce začíná jako černohumorná komedie, bohužel právě s postupujícím časem se mění v něco, co postrádá nápad a především asi dobrý scénář. Sem tam přijde sice nějaký moment k zasmání, ale film zůstává emočně prázdný a plochý a pochybuji, že si na něj za nějakou dobu vůbec vzpomenu. 5/10 ()

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

[Výzva od PZ] Absurdní a naprosto super... Jak si srazit svýho cikána. Trochu mi to připomínalo South Park, akorát v hrané podobě. 9 z 10 šotoušů doporučuje jako pohádku na dobrou noc. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Srbové mají zvláštní smysl pro humor. Nutno dodat, že zároveň velmi povedený. Když jsem si před filmem četla obsah, říkala jsem si, že něčemu takovému se přece smát nebudu, to už je trochu moc. Zasmála jsem se od srdce a taky si libovala v té hrabalovské poetice, která si linula celým filmem. No a ta umíněnost starého dobrého Iliji byla dobře odkoukaná ze života. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Jak neustále postupuje vlna politické korektnosti, je pro mě skutečnou radostí, shlédnout nějakou tu balkánskou záležitost, protože tamní filmaři si pořád ještě neberou servítky a do snímků implementují svůj svérázný humor s pořádnou dávkou cynismu. A tahle srbsko-chorvatská záležitost mi poskytla přesně to, co jsem si přál. Už po větách: "Můj otec a já jsme zabili padesát tři lidí. Čtyřicet mužů a třináct žen. Dohromady s dědou jsme zabili šedesát šest lidí.", jsem věděl, že tohle bude film pro mě. Byl. Bavil jsem se skvěle (přestože jsem měl pocit, že v určité chvíli děj trochu ztratil tempo) nejen díky výbornému humoru, ale i díky nádherné lidskosti, kterou do svých filmů umí Balkánci dostat. / Poučení: Jízdní řád by se měl dodržovat. 5*- ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Velmi chytrá černá komedie, plná sarkastického humoru, který si umí utahovat ze smrti, životních otázek. Krásně zaobaleno kolem komunity strojvůdců, zvláštních osudů. Vztah mezi hlavního hrdinou strojvůdcem Iljou, který je nepříliš empatickým matadorem a sirotkem Simou umí zvláštním způsobem chytnout za srdce. Lenivější tempo mi tolik nevadilo, ani opakující se jednoduchý humor, včetně milého až morbidního závěru......7/10 ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Čakal som viac čierneho humoru a nie iba zopár narážok, koho všetkého rušňovodič zrazil. Aby tomu dodali šťastný koniec, tak ešte aj tomu nešťastnému chlapcovi do deja doplnili priateľku, ako fakt, niektoré veci by sa takto nestali. Od balkánskej komédie som čakal bláznivú zábavu a nie nudu, no asi som len rozmaznaný staršími kusturicovými, a nielen jeho, filmami. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Srbskému filmu jsem nikdy moc nedal, ale "Deník strojvůdce" je ukázkou kinematografie, která dovede vyprávět zajímavé příběhy specifickým způsobem, kdy se do popředí dostává humor, který je místy celkem černý, což je krásně ukázáno i v pointě filmu. A to vás na "Deníku strojvůdce" prostě bude bavit. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Že život mašinfírů není vůbec lehký se můžete přesvědčit v tomto černohumorném příběhu, který se celý točí kolem železničního prostředí. Musel jsem si vzpomenout na mého kamaráda Ubinu (R.I.P.), který by z tohoto snímku byl naprosto odvařenej. Vysoce kvalitní srbsko-chorvatská filmařina, která má v sobě i notnou dávku melancholie a s pohřebáckým humorem příjemně funguje. Na mysl mě ihned přišel Emir Kusturica, balkánské filmy jsou fakticky jiné a hlavně okamžitě rozpoznatelné. Zkrátka origoš. Herec Lazar Ristovski (Ilija) jakoby vypadl z oka slovenskému herci Martinu Hubovi a Petar Korač (Simo) zase anglickému aktérovi Kevinovi McKiddovi (hlavně z filmu Acid house, konkrétně povídka Johnny Měkkota, ty oči, knírek, neskutečná podoba!). Deník strojvůdce zaujme každého, kdo si rád vychutnává netradiční a nekonzumní příběhy ze života a hlavně všechny, kdo železnicím upsali duši. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

"Ja robím rušňovodiča celý život a zrazil som 35 ľudí. Skutočným rušňovodičom sa staneš, až keď zrazíš prvého samovraha... Nie je to naša vina, je to náš osud." ---- Vtipná bodka za IFFBA 2016. Áno, bol to skôr čierny humor, ako sa na Balkán patrí, ale po týždni depresívnych drám, to bolo oslobodzujúco osviežujúce. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* byl jsem nalákán netradičním černohumorným tématem na tento srbochorvatský film a odešel jsem z něho mírně zklamaný, ale to jen v rámci mého očekávání, protože si myslím, že z něho šlo vyždímat víc. V každém případě je to slušně natočený příběh z ajznboňáckého prostředí se svými zvláštnostmi, takže pro vláčkové fanoušky by to mohla být i povinnost. A pro ostatní zajímavé zpestření z východní části Evropy. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tragikomédia ako sa patrí! Keďže pracujem na železnici, tak mi toto prostredie bolo o to bližšie. Postavy viac ako len sympatické, rovnako aj tie dejová línia, ktorá je ukotvená v rušňovodičskom remesle. Očakával som oveľa plytkejší príbeh, ale napokon to malo dosť emotívny základ, ktorý bol vyvážený situáciami a dialógmi plnými dôvtipu a symboliky. Takže z tohto pohľadu veľmi svieži, no zároveň smutný film = znamenito zvládnutý kontrast. Film ma bavil, akurát škoda, že niektoré časti deju neboli viac obsiahle a celý príbeh bol vtesnaný do skromných 85 minút. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Dlouho očekávaná ustašovsko/četnická komedie se nakonec ukázala jako nepříliš veselá záležitost řešící především komplikovaný vztah strýce a adoptovaného kluka. K závěru sice fórů přibývalo, ale to už mě to delší dobu nezajímalo, a tak zůstal z Deníku strojvůdce vyloženě průměrný dojem. 55% ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Výživná tragikomedie nasáklá Balkánem tak hodně, že už to snad ani víc nejde. Specifický černý humor dodává příběhu z železničního prostředí nezaměnitelný punc lidskosti a veselí, přestože se děj poměrně často stáčí k vážným otázkám, které úzce souvisejí se smrtí a s pocity viny. Nesmírně svěží snímek se vyznačuje skvělým scénářem i režií pod taktovkou Miloše Radoviče, jemuž hraje do noty poťouchlá balkánská muzika a herecké mistrovství Lazara Ristovskiho. (85%) ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že nIečo takéto môžu natočiť jedine Juhoslovania. Psychoanalytik by v tom možno hľadal srbský kult smrti. ()

Reklama

Reklama