Reklama

Reklama

Deník strojvůdce

  • Srbsko Dnevnik mašinovođe (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Ilija je stejně jako jeho otec i dědeček vlakový strojvůdce a pomalu se chystá do důchodu. Kromě šedesátky má na kontě i neslavný rekord co se počtu zabitých lidí týče. Během své kariéry totiž na kolejích přejel 28 osob. Vzrušení Ilijovi přivede do cesty samotný život v podobě desetiletého sirotka Sima, který se stane jeho adoptivním synem. Sima se po vzoru nevlastního otce a celé jeho mužské rodové linie chce stát samozřejmě také strojvůdcem. Přes veškeré Ilijovo rozmlouvání si chlapec cestu ke svému snu přece jen najde, ale nechce se smířit s realitou, že by byl vrahem. Kolegové strojvůdci mu říkají, že bez nehody nebude skutečným strojvedoucím a podle statistiky ji musí očekávat brzy, určitě již během prvního týdne. Sima ale jezdí již několik týdnů a zdá se, že nehody se mu vyhýbají. Tato skutečnost Simu neuvěřitelně deprimuje a psychicky mučí, tak musí vzít tuto bezvýchodnou situaci do rukou Ilija. (Mirius FD)

(více)

Recenze (110)

dzira 

všechny recenze uživatele

Balkánci (na rozdíl od nás) umí natočit film, který kombinuje nejrůznější žánry, mísí slzy a smích, vážné s humorem... A nepůsobí to jako křeč nebo jako když se pejsek s kočičkou rozhodnou upéct dort. Deník strojvůdce je toho důkazem. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

NÁDRAŽÁCI VŠECH ZEMÍ - SPOJTE SE! Měla jsem kdysi kamaráda strojvůdce a ten mi říkal přesně to samé - každý pořádný "fíra" má za sebou minimálně jeden pomníček.... ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Žít ve starém železničním depu, snídat se svými přáteli před jejich obydlím v opuštěném vagónu a pod zářivkami pěstovat chryzantémy. Mít respekt ke své práci, radovat se ze života, smířit se se smrtí a najít si v srdci kousek místa pro opuštěného chlapce. Magicky krásné. ()

jujec 

všechny recenze uživatele

Typický případ filmu, kde trailer obsahuje všechno vtipné z celého filmu. Komedii si představuji jinak - film je spíše depresivní, nikoliv však nezajímavý. Chtělo by to ale i více reality - přece jen telefon strojvedoucímu "přehodila se nám signalizace, místo zelené svítí všude červená" asi moc možný nebude. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Balkán, Serbia...film má nitro. Člověk se může kochat maličkostma, zvláštním typem humoru, herci, hezkým jazykem atd. Naneštěstí to paradoxně chtělo ještě více balkánské šokantnosti - jedinečnosti. Takhle to zůstalo někde na půl cesty. Navíc to má nevhodně useknutý konec. 67%. /KINO MAT/ ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Čierny humor tomuto filmu fakt nechýba. Už na začiatku prekvapí drsnosťou, ale to je premyslený zámer, a krátko na to prekvapí kontrastom v ľudskosti a pekných medziľudských vzťahoch. Túto absolútne netradičnú železničiarsku komédiu nemôžem ohodnotiť inak ako na silné štyri hviezdy. –––– Keby si niečo potreboval alebo niekoho zrazil, tak ma zobuď. –––– Človek môže byť šťastný, aj keď pracuje na železnici. Ale len vzácne. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Deník strojvůdce je další z řady výborných balkánských černých komedií. Mé hodnocení je ale ryze subjektivní (jako ostatně vždy), protože mám balkánskou filmovou školu rád a jsem jí ochoten ledacos odpustit. Tady není moc co odpouštět. U drah sice nepracuji, ale to prostředí mám velmi rád a když se to protkne s atmosférou Balkánu, je téměř vyhráno. Navíc nic nepokazilo ani obsazení, ani herci, kteří sedli do černo humorného příběhu skvěle. Příběh sám o sobě je dobře vybalancovaný a dokáže vás rozesmát i přivést k zamyšlení. Naštěstí obě roviny snímku spolu fungují v souladu a nenarušují jedna druhou. Čtyři hvězdy za fajn filmový večer. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to pro mě mělo velký půvab, jakmile se ale ten malý, roztomilý chlapec proměnil v toho nehezkého mladíka, jaksi mi to zhořklo. Ve fázi, kdy se pro kluka začala hledat oběť, se mi to přestalo líbit úplně. Moje ještě pořád poměrně solidní hodnocení odráží spíše to moje počáteční nadšení. Za samotný konec bych Deník strojvůdce hodnotil příkřeji. ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Ukážková čierna komédia. Hluché miesta nemala. Hoci linka s Ninou Jankovic mi prišla zbytočná, no dobre sa na ňu pozeralo. Škoda, že som film nevidel vo festivalovej atmosfére, bol by som si ho vychutnal viac. ()

derryl 

všechny recenze uživatele

Co se stane, když přejedete vlakem 75 lidí? Vlastně nic, ale natočíte dobrý film. :-) [Kino Evald 5.4.2017] ()

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele

Pokud se na tento film chystáte díky zdejšímu "červenému" vizuálu a nadšeným komentářům, budu bohužel trochu za kazišuka. Tedy hlavně pokud od tohoto filmu čekáte čistě černohumornou komedii kde každou chvíli uvidíte nějakou vesele morbidní historku z železničářského prostředí. Ne, to opravdu ne, tyhle momentky černého humoru jsou tam asi 3, ano slovy tři. Jinak to jede spíš na tu dramatickou notu. A bohužel ani nádherná Nina Jankovič ani železniční prostředí mne nezastaví od "lidovky". ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Škoda, že v prostřední třetině se to přeplo do téměř dramatu. Pokud by se povedlo udržet celou dobu ten černý humor, bylo by to super. ()

janeke 

všechny recenze uživatele

Mohol to byť taký fajný vtipný film, ten srbský/chorvátsky humor ma baví. A je tam aj niekoľko dosť vtipných scén. Lenže ono sa ten scenár snaží byť nasáčkovaný do takej polopatistickej a dekoratívnej schémy, ako keď sa v básničke silou mocou snažíte vytvoriť rým. Ale inak neľutujem, že som do tohto vlaku nastúpila. :) Príjemné na nedeľu. ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Hmmm, železnice... Zdá se, že je to bizár kdekoliv na světě a tato černá komedie o strojvůdcích - srdcařích, kteří se musejí vyrovnávat s neblahým životním údělem nechtěných vrahů, to jen dokazuje. Zdánlivě nenápadný film, navazující svou tragikomickou poetikou na odkaz snímků jako Kdo to tam zpívá či Černá kočka bílý kocour, svým předchůdcům ostudu rozhodně nedělá. A kde že leží ony koleje, po nichž se řítí krajinou nezastavitelní poslové smrti? Inu na Balkáně, kde jinde... ()

Danqo 

všechny recenze uživatele

Vizuálne krásny film a zároveň prvý balkánsky, v ktorom nehrala dychovka. Veľmi sa mi páčil aj humor. Samotný film mal však viacero odbočiek a zbytočných scén (nechápem načo boli rozpitvávaní rodičia malého chlapca, romantická scéna vo vlaku, alebo návrat sto rokov mŕtvej krásky), ktoré možno majú zmysel v trojdielnom seriáli, ktorý vyšiel v podobnom čase (v galérii je viacero záberov, ktoré som si vo filme nevšimol). Určite stojí za to. ()

ViktorS 

všechny recenze uživatele

Je to taká čierna komédia, pri ktorej by ste sa nemali nudiť. Miestami je drsná, miestami zasa vtipná. V jednej scéne sa budete smiať a v ďalšej budete možno aj smútiť. Spoločne to vytvára fajn príbeh (aj vďaka sympatickým postavám). ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Jestli chce být strojvůdcem, musí být silný, musí někoho přejet!" Většinou se říká, že jde o černou komedii, zde šlo o černé drama... ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Začátek excelentní! Proto jsem doufal, že to bude v duchu Kusturicových skvělých absurdit. Pak přišla hlušší místa, ale závěr to celé vylepšil. Mašinfírové - zabijáci jsou hodně dobří. ()

spacylemon 

všechny recenze uživatele

Naprosto průměrná balkánská černá komedie. S některými opravdu špatnými lacinými vtipy - starý strojvůdce odjebe tým drážních psychologů? Jó, to určitě... A celá ta hlavní myšlenka: "my se tady navzájem přejižídme vlakem, no a co", se rychle vyčerpá. Mladý strojvůdce tomu taky nepřidá, jelikož je k nepřežití nesnesitelný ňouma. A ta halucinační pasáž? Koji kurac?! ()

Fido 

všechny recenze uživatele

Balkánsky černá komedie, navíc z mého milovaného prostředí. Po prvních 10 minutách to bylo na 5*, ale poté to jaksi pomalu vyšumělo do průměrnosti. Škoda. ()

Reklama

Reklama