Reklama

Reklama

Deník strojvůdce

  • Srbsko Dnevnik mašinovođe (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Ilija je stejně jako jeho otec i dědeček vlakový strojvůdce a pomalu se chystá do důchodu. Kromě šedesátky má na kontě i neslavný rekord co se počtu zabitých lidí týče. Během své kariéry totiž na kolejích přejel 28 osob. Vzrušení Ilijovi přivede do cesty samotný život v podobě desetiletého sirotka Sima, který se stane jeho adoptivním synem. Sima se po vzoru nevlastního otce a celé jeho mužské rodové linie chce stát samozřejmě také strojvůdcem. Přes veškeré Ilijovo rozmlouvání si chlapec cestu ke svému snu přece jen najde, ale nechce se smířit s realitou, že by byl vrahem. Kolegové strojvůdci mu říkají, že bez nehody nebude skutečným strojvedoucím a podle statistiky ji musí očekávat brzy, určitě již během prvního týdne. Sima ale jezdí již několik týdnů a zdá se, že nehody se mu vyhýbají. Tato skutečnost Simu neuvěřitelně deprimuje a psychicky mučí, tak musí vzít tuto bezvýchodnou situaci do rukou Ilija. (Mirius FD)

(více)

Recenze (110)

Franc1s 

všechny recenze uživatele

Po dvou letech jsem se konečně dočkal a koukli jsme na tenhle osobitej kousek. Nejen pro mašinfíry ČD :D Příběh o tom, jak flustrující může být, když jako mašinfíra vám nejde nikoho srazit a pokřtít tím vaši trasu. A všichni před vámi už mají minimálně 20 zářezů.. :) Hlavní dvojka je Illja, charismatickej chlápek, co už nemá daleko do důchodu a s dědečkem, srazili za svou kariéru už přes 50 lidí. Časem potká kluka Sima, vychová ho ten se dá taky na mašinfíru. Avšak po půl roce v práci ne a ne někoho sejmout, začiná stres, nervy a flustrace. Když to nejde po dobrým, Illja musí zakročit... Opět černá komedie jako víno, tentokrát ze Srbska a doporučuje 8/10 cestujících Českých drah :D ()

elimS 

všechny recenze uživatele

40% - komentář 20ti slovy: Čekal jsem hlubší myšlenku, než to, že je v Srbsku IN zabíjet lidi vlakem. Námět jakože vtipný, ale ... nic víc tam nebylo. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Typicky srbský filmový humor, poněkud morbidní a surreálný, a přesto nesmírně lidský, laskavý a s ohromným nadhledem. Tohle opravdu můžu. ()

johnny01 

všechny recenze uživatele

Skvělé téma nebylo zpracováno, jak mohlo být. Nedostatkem je zejména nejednotnost filmu – přejíždění lidí je totiž zkombinováno se vzpomínkami Ilijy, které přerůstají v magickou realitu, a rovněž s jeho „milenkou“. Zvláštní jsou dále téměř až historické lokomotivy v kontrastu k moderním vagónům. Nezvládnuté je střídání časových rodin, neboť všichni kromě Sima vypadají pořád stejně – přitom to jistě šlo zvládnout mejkapem. Úvod, závěr, předjíždění, výuka Simy i související scény jsou skvělé, vyzdvihnout je třeba i příjemnou hudbu a zejména mimořádné zahrání Ilijy. ()

ervina 

všechny recenze uživatele

Asi moje chyba, že jsem očekávala něco trochu jiného. Myslela jsem, že tam bude víc o prvním "šťastlivci" před vlakem. Toho tam bylo fakt málo. Ale bylo to milé, pár vtipných černých perliček tam bylo. ()

boombang 

všechny recenze uživatele

Osobité černohumorné téma mne velmi bavilo, atmosféru to mělo často příjemně snovou a srbský Huba jede jak herecky, tak vlakem na plný plyn. I tak mne to ale neláká k dalšímu zhlédnutí. ()

Jehan 

všechny recenze uživatele

Nalákali mě Lazar Ristovski a Mirjana Karanovič; a taky srbská železnice. Chvílemi už mi lezlo na nervy to železničářské rozervané embyo s žabím výrazem, ale vytrval jsem a byl nakonec bohatě odměněn. Ilja přesvědčující sebevraha, aby neskočil z mostu, ale pod vlak mě naprosto dostal. Navíc výborné reálie. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Železničářská sága podaná typickým balkánským způsobem - dojemným, ale taky s hromadou černého humoru.85% ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Taká priemerná srbská hovadina, ktorá doslova srší čiernym humorom a ktorá v zásade neponúkne niečo svetoborné, ale na tú malú chvíľku celkom pobaví. V zásade je to ale nuda a nie je tam hádam jediná scéna, ktorú by som si tak že naozaj zapamätal. Snímok dosť rýchlo vyšumí z hlavy, takže ako jednohubka fajn, ale nečakajte zázraky. 50 % ()

ofu 

všechny recenze uživatele

Úžasná kapitola černého humoru. Neotřelé téma i prostředí, taková nenápadná perla v trní. ()

makuk1 

všechny recenze uživatele

Měl jsem tu čest vidět to v na IFF Bratislava. Řadím ten film někam vedle Nedotknutelných. Valmi citlivě natočená komedie o vážném tématu. Nikdy jsem si do té doby Lazara Ristovského nevšiml, ale zjevně má smůlu, že nežie v USA tohle je na Oskara, klaním se. já k tomu filmu nemám nic jiného než superlativy tak, že toho nechám. Doporuřuji tento film zhlédnout. ()

jirkahodr 

všechny recenze uživatele

Čistá komedie. Zbořila mi hned dva mýty. Strojvůdce se jen vozí na sedadle číslo 1 na které se neprodávají místenky. A pak, že ženy nerozumí vtipu. Pokud se zasměji tak to musí být v romantickém balení a chlap musí tahat za kratší konec. Moje polovička a co jsem koukal tak nejen ona řvala smíchy. Příjemné zjištění a proto 5 hvězd :) ()

Gregor_Samsa 

všechny recenze uživatele

Černá komedie s nápadem, v níž úsměvné scény přechází do těch lehce absurdních, někde mezi groteskou a tragičnem. Každý strojvůdce by měl někoho přejet, to je přeci jasné – jinak se bude navždy strachovat, kdy to konečně přijde. Nárazníky lokomotivy jsou němí svědci a lidé včetně strojvůdců samotných jsou jen (potenciální) potravou pro železné oře s dlouhou brzdnou drahou. Velmi milý a netradiční film, co (za)baví. [80%; 2017-04-16] ()

Fajolo 

všechny recenze uživatele

Sima - syn pluku železničiarov. Ale ako napísali viacerí predo mnou, veľmi dobre sa na to pozeralo, dalo sa nad tým zasmiať, aj zamyslieť, aj oboje súčasne. Zaujímavé je, že film vlastne ani nemal zápornú postavu. Možno ešte tak riaditeľka sirotčinca, no aj na nej sa dalo zasmiať. Alebo Simovi rodičia? Veď tí tam vlastne vôbec neboli. Napriek absencii hlavného záporáka sa nedá povedať, že by postavy z filmu mali ľahký život. Čo im ho kazilo? Systém? Osud? Mimochodom, pokiaľ ide o počet mŕtvych vo filme, tento prekoná aj mnohé americké krváky. ()

Reklama

Reklama