Reklama

Reklama

Deník strojvůdce

  • Srbsko Dnevnik mašinovođe (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Ilija je stejně jako jeho otec i dědeček vlakový strojvůdce a pomalu se chystá do důchodu. Kromě šedesátky má na kontě i neslavný rekord co se počtu zabitých lidí týče. Během své kariéry totiž na kolejích přejel 28 osob. Vzrušení Ilijovi přivede do cesty samotný život v podobě desetiletého sirotka Sima, který se stane jeho adoptivním synem. Sima se po vzoru nevlastního otce a celé jeho mužské rodové linie chce stát samozřejmě také strojvůdcem. Přes veškeré Ilijovo rozmlouvání si chlapec cestu ke svému snu přece jen najde, ale nechce se smířit s realitou, že by byl vrahem. Kolegové strojvůdci mu říkají, že bez nehody nebude skutečným strojvedoucím a podle statistiky ji musí očekávat brzy, určitě již během prvního týdne. Sima ale jezdí již několik týdnů a zdá se, že nehody se mu vyhýbají. Tato skutečnost Simu neuvěřitelně deprimuje a psychicky mučí, tak musí vzít tuto bezvýchodnou situaci do rukou Ilija. (Mirius FD)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (110)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hned na začátek musím pochválit kolegu Pepince za neskutečně kvalitní komentář. Včetně ohlasu na herecko-vizuální, tedy zejména vizuální projev Niny Jankovič, pánové měli jsem si pro příští rok naplánopvat výletíček do Srbska, protože, jestli se tam nacházejí takový kočky jako je Nina, tak to je Srbsko hotovej dar z nebes. No k tomu hlavnímu, tedy pepincovi a Nině a už jsem vyjádřil a teď ještě k filmu. Měl jsem situaci ulehčenou, protože všechno kolem vlaků miluju, tedy až na ty výsery v podobě nekoenčných výuk, letos jsem snad nikdy nedojel do Budějek vlakem, zpožděný, nefunkční hajzly a zkurvený Francouze ve vlaku = nejodpornější národ Evropy. Tady se mě líbila ta lokotka a samozřejmě humor, značně neortodoxní, ale bydlení v depu ve vlaku je sen největší. Fackovačka koupajícího kretena v nějaký polobažině, odchod od maturity kvůli mávání, prostě luxusní černej železničná humor. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Excelentní kousek. Silné lidské drama zabalené do morbidně legračního námětu. Fantastickým způsobem odvyprávěné a zrežírované. Buranská společnost oddaných strojvůdců, ve které má každý své krvavé číslo, čisté svědomí a klid v duši. Smířeni se svým osudem, usedají do připravených strojů a smetou vše, co jim přijde do cesty. Součástí jejich života se stala smrt, Ilija dokonce již dohlédne na druhý břeh, je ochoten se nechat převézt, nebo může z kapsy nažehlené košile vyndat jízdenku pro další život. Pro mě bezchybný film se vším, co divák potřebuje. Balkán opět posouvá už tak vysoko nastavenou laťku své současné kinematografie. [Filmový Klub Citadela-Litvínov]. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Černá balkánská komedie. I ta dechovka je tu zastoupena :-) Mohlo to být vtipnější, míň smutné. I tak ale příjemné především stopáží. Lazar je typ jako Martin Huba, Petar jako Rupert Grint. Narvané letní kino městské části Brno-střed, Dominikánská (aneb tam jsme ještě neletnili). Hodně cizinců tenhle film nalákal. Po Montevideu moje druhé setkání s kráskou Ninou Jankovic. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Mal by budúci, potenciálny rušňovodič vidieť tento film z bývalých krajín Juhoslávie, ak nemá zmysel pre čierny humor ? Ja ho síce mám, určite som pochopil úvodnú scénu s takýmto jedným pánkom Iljom, ktorý neúmyselne zrazí šesť - člennú skupinku Cigáňov. I na Slovensku je veľa úmyselných samovrahov, ktorí sa vrhajú pod idúci vlak, a keď ten rýchlik cvála 150 km/hod. , tak je veľmi pravdepodobné, že z mysliteľného samovraha, bude potom už iba mastná fašírka, s odťatými končatinami, ktoré sa budú rozprestierať na kilometre štvorcové, lebo pokiaľ ten vlak zastaví, tak nie je ťažké si domyslieť, kde všade sa „Ferko Mrkvička” nachádza... ? Neviem, ako sú na tom slovenskí rušňovodiči, ktorí taktiež zažívajú podobné trampoty, ako Ilja v Srbsku, ktorý pre zmenu - nejde tak brutálne rýchlo, ako extrémne hladná šelma za korisťou. Sledovanie tohto snímku, fakt nie je jednoduché, pretože toto nie je rýdzi výmysel ( zúfalí jedinci to robia stále... ) scenáristu Miloša Radoviča, ktorý zároveň sedí i na režisérskej stoličke, a ako vidieť na mojom hodnotení, scenár funguje v niektorých prípadoch oveľa lepšie ( najmä scény, ktorých obsah je nasiaknutý povestným čiernym humorom ), ako vedenie jednotlivých aktérov na pľaci, ktorí podávajú väčšinou príšerné herecké výkony, ktoré zaváňajú totálnou absurditou ! Možno som príliš krutý, akou je hlavná myšlienka - krutá, ale pri pozeraní sa na to, som sa koľkokrát zamýšľal, že táto kinematografia je moc amatérska ? Nie je to až také hrozné, ako sa moja výstižná recenzia ksichti ? ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* byl jsem nalákán netradičním černohumorným tématem na tento srbochorvatský film a odešel jsem z něho mírně zklamaný, ale to jen v rámci mého očekávání, protože si myslím, že z něho šlo vyždímat víc. V každém případě je to slušně natočený příběh z ajznboňáckého prostředí se svými zvláštnostmi, takže pro vláčkové fanoušky by to mohla být i povinnost. A pro ostatní zajímavé zpestření z východní části Evropy. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (117)

Zajímavosti (2)

  • Film vznikl i ve verzi seriálu o třech dílech po 50 minutách. Herecké obsazení seriálu je stejné. (PavelSm)
  • Zástupcovia Srbska zvolili tento film za svojho kandidáta na Oscara za rok 2017 v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama