Eduard HofmanKamera:
Zdenka HajdováHrají:
Jan Werich, Antonín Jedlička, Bohuslav Kupšovský, François Périer, Martine Sarcey, Georges AminelObsahy(1)
V Písmu svatém se praví, že na počátku všeho života na Zemi byla tma a Pánbůh. V případě tohoto animovaného snímku Pánbůh roztomile roztržitý, který měl před sebou spoustu práce. Aby na ni nebyl sám, pořídil si vejce, jež poctivě zahříval, až se z nich po čase vyklubali andílci. Jenže z posledního vejce, které bylo pěkně kropenaté, se vyloupl neposedný ďáblík. Poté, co měl pomocníky pohromadě, potřeboval Pánbůh ke své další práci světlo. Marně však škrtal zapalovačem. Jako vždy totiž nefungoval. Stvořitel proto musel použít slavného triku se zvoláním: Budiž světlo!. Světlo bylo a Pánbůh se mohl s pomocí andílků pustit do tvoření, jež mu s nevyčerpatelným vtipem a nekonečnou řadou skvělých nápadů kazil neposedný ďáblík. Nejvíce se samozřejmě vyřádil ve chvíli, kdy Pánbůh začal tvořit člověka. Adama si ještě Stvořitel ohlídal, ale Evu ďáblík okamžitě zkazil tím, že ji naučil trsat rocknroll (a je to vůbec první rocknroll, jaký kdy zazněl v českém filmu)... (oficiální text distributora)
(více)Recenze (340)
Tuhle animovanou taskarici jsem videl kdysi davno ovsem ani ted nevim cim si zasluhuje onen obdiv. Ano je to nezvykle zpodobneni jedne biblicke pasaze ale i tak. Pro me osobne je to pekny animovany film namluveny skvelym Janem Werichem ale jinak to u me spada do kategorie prumeru. I kdyz pripoustim ze v tomhletom pripade tomu vubec neskodi rad se na to kouknu znova a znova. ()
Film som videl v nemeckej verzii, ktora bola vyrobena az v roku 1995 a podla toho bola prisposobena aj moderna hudba 90-tych rokov, ale pesnicky a texty boli celkom pekne. Kedze som nevidel cesku verziu, co je na skodu, lebo by som si rad vypocul hlavne Jana Wericha, myslim si, ze sa snazili texty do pesniciek upravit co najviac podla ceskeho originalu. Film bol celkom zabavny, ale u mna je to zatial na 3 hviezdicky. Niekedy sa pozriem aj na tu cesku verziu a mozno prehodnotim svoje hodnotenie. _________ Jan Werich - (Vyprávač) +++ Francois Périer - (Vyprávač vo francúzskom znení) +++ Hudba: Jan Rychlík, Jean Wiener, André Girard +++ ()
Jeden z vrcholů nejen národního, ale patrně i evropského a světového animovaného filmu nezapře svůj levicový půdorys. Činí tak ovšem ve vzácné vyváženosti taktnosti námětu, scénáře, animace i mluveného slova. K této věci přímo predestinovaný Werich je dalším pozitivním rozměrem této rozverné adaptace biblického tématu. Pokud někoho zaráží její dětské pojetí "zezdola" s pohledem upřeně a zpytavě směřujícím k tomu nedostupnému světu velkých, dospělých a nedotknutelných, je nutné připomenout, že podobná osvojování ujverzálního tématu jsou v lidské historii běžná a že na ně naše doba nemá monopol (připomínám pozoruhodnou knihu ČERNOŠSKÝ PÁNBŮH A PÁNI IZRAELITI nebo lidové hry našeho dávnějšího novověku XVIII. a XIX. století). Vkus a takt, s jakým je toto téma pojednáno, jsou nenapadnutelné a obdivu hodné. Do ryze francouzské látky byl určitě se zdarem promítnut i jemný český humor a všetečná všeshazující zvědavost. Dospělého dětství nikdy není dost. Tento film je něžnou obhajobou této neodstranitelné pravdy. A nejen jí. ()
Dokonca i mňa ako pohana potešila táto rozprávka. Ani nie tak kresťanskou demagógiou, ale vtipnou animáciou, vydarenými fórikmi a bravúrnym komentárom Jana Wericha. Samozrejme že je to viac menej paródia (pre starších) alebo podchytenie si už čo najmladších. Avšak práve opačná strana predstavovaná štyrmi čertami tu vyznie ako sympatickejšia. Viac som fandil práve tim štyrom červeným sympaťákom. Tak ma potešilo, že všetky moje obľúbené zvieratá (hady, pavúky, škorpióny...) vymyslel práve čert. Nikdy som nebol veľký fanúšik pesničiek v rozprávkach, ale aj tie sú tu veľmi vydarené a dokonca vtipné. ()
Jako dítě jsem to miloval a jako novopečený kreacionista si to také nepochybně užiji, takže svých 5 hvězdiček si sám u sebe obhájím, i když souhlasím s argumenty, jenž vyčítají, že majorita hodnoticích střílí plný zásobník jenom podle svých dětských vzpomínek. To mě ale nějak nepohoršuje, u pohádek tomu rozumím - ale zároveň se mi dere na rozum otázka, jak co nejobjektivnějším způsobem ohodnotit pohádku? 85% ()
Photo © Česká televize
- Jedná se o první celovečerní film studia Bratři v triku. (M.B)
- Animátorem filmu byl Francouz Jean Effel. (ČSFD)
- Téměř na konci filmu se Eva projeví jako skutečná ukecaná žena a spustí na Adama svoji řeč. Je to velmi zrychlené, zní to jako správné ženské štěbetání, ale pokud danou zvukovou stopu zpomalíme, vyklube se z toho čtený text, snad nějaký román, který nemá se Stvořením světa nic společného. (vanjucha)