Reklama

Reklama

Stvoření světa

  • Francie La Création du monde (více)

Obsahy(1)

V Písmu svatém se praví, že na počátku všeho života na Zemi byla tma a Pánbůh. V případě tohoto animovaného snímku Pánbůh roztomile roztržitý, který měl před sebou spoustu práce. Aby na ni nebyl sám, pořídil si vejce, jež poctivě zahříval, až se z nich po čase vyklubali andílci. Jenže z posledního vejce, které bylo pěkně kropenaté, se vyloupl neposedný ďáblík. Poté, co měl pomocníky pohromadě, potřeboval Pánbůh ke své další práci světlo. Marně však škrtal zapalovačem. Jako vždy totiž nefungoval. Stvořitel proto musel použít slavného triku se zvoláním: Budiž světlo!. Světlo bylo a Pánbůh se mohl s pomocí andílků pustit do tvoření, jež mu s nevyčerpatelným vtipem a nekonečnou řadou skvělých nápadů kazil neposedný ďáblík. Nejvíce se samozřejmě vyřádil ve chvíli, kdy Pánbůh začal tvořit člověka. Adama si ještě Stvořitel ohlídal, ale Evu ďáblík okamžitě zkazil tím, že ji naučil trsat rocknroll (a je to vůbec první rocknroll, jaký kdy zazněl v českém filmu)... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (340)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nebývale "pozivistický", a proto neskonale vtipný pohled na stvoření světa, prošpikovaný vesměs výbornou hudbou, i když nějaké z těch nejradostnějších tenorů mi už po 60 minutách poněkud lezly na nervy. Nejvtipnější sekvencí pro mě tady navždy zůstane obrácená výuka raků a jejich prušácko-militaristický marš. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Krásná animace, zajímavě pojatý příběh, dobrý text a především Werichův přednes to všechno jsou pozitiva. Stvoření světa díky nim drží pohromadě a krásně funguje. Negativa by se jistě našla. Pro odpůrce náboženství je to dětská propaganda náboženství a pro odpůrce komunismu je to skrytá propaganda komunismus. Film je to každopádně dobrý a nevím, zda by šel vůbec v podobném ranku natočit lepší. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Asi jediné spracovanie Biblie, ktoré povolili do televízie aj komunisti. Ale mám pocit, že Werich to nemyslel pôvodne tak, ako si to oni vysvetlili a použili film ako nástroj na podporu jediného správneho svetonázoru. Tá doba je už našťastie preč a zároveň v dnešnej dobe je možné satirickým spôsobom spracovať úplne všetko, tak dúfam, že tento film už dnes nikoho neuráža, mňa teda určite nie. Ako deti sme ho mali veľmi radi a aj dospelý si v ňom nájde množstvo trefných poznámok a situácií. –––– Na dva díly vodíku vždy jeden díl kyslíku, to je nápoj pro bohy, postaví tê na nohy. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Jako kluk jsem se velmi bavil, ale už se tak nebavím, protože vidím, co mi dříve unikalo a co mi teď nemohlo nepřekážet (i když jsem se snažil, aby nepřekáželo). Nad laskavým filmem se vznáší démon 50. let, který nechává pánaboha (v tomto případě opravdu spíš než Pána Boha) učit stromy spartakiádní rozcvičce a Adama s Evou vykročit vstříc lepším zítřkům. Poznámky o levici a pravici, o rovnosti, svobodě a bratrství mě rušily a "budovatelský chorál" též. Leckdy mi to všechno připomnělo spíš dobové filmové týdeníky než příběh o stvoření. Nemám nic proti zjednodušením pro malé, ale tento bůh na obláčku působí příliš jako karikatura. Co dítě asi pomine - okouzleno vtipem příběhu - už sám pominout nedokážu. Docela hezky je uchopeno alespoň téma zla - ďábel, ať dělá co dělá, svým mařením tvůrčího díla nakonec přispěje jen k jeho větší kráse. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Velice vtipné a nápadité podání Bible, kde Pánbůh i ďábel využívají sem tam i nějakou tu "hi-tech" věcičku :-) Ovšem dojem mi trochu zkazili ty budovatelský ódy a komentáře ( Kam patří srdce mé? - Doleva, protože je červené! ), kvůli kterým jsem měl chuť přepnout na jiný vysílací kanál. . . . . Nicméně je to dáno dobou, ve které to vznikalo - minulost se už změnit nedá. Bohužel. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Téměř na konci filmu se Eva projeví jako skutečná ukecaná žena a spustí na Adama svoji řeč. Je to velmi zrychlené, zní to jako správné ženské štěbetání, ale pokud danou zvukovou stopu zpomalíme, vyklube se z toho čtený text, snad nějaký román, který nemá se Stvořením světa nic společného. (vanjucha)
  • Komunistický režim film zakázal z důvodu znázornění boha a rokenrolu. (fiLLthe3DD)
  • Animátorem filmu byl Francouz Jean Effel. (ČSFD)

Reklama

Reklama