Reklama

Reklama

Střed mého světa

  • Německo Die Mitte der Welt (více)
Trailer

Obsahy(1)

Po návratu z letního kurzu francouzštiny zjistí sedmnáctiletý Phil, že jeho rodné městečko zasáhla silná bouře. Otřes však neutrpěly jen perfektně upravené zahrádky. Mezi jeho matkou a sestrou panuje podivné dusno, kterému neumí přijít na kloub. Aby unikl napjaté atmosféře, tráví zbytek léta pojídáním zmrzliny a hraním “oblíkaček” s nejlepší kamarádkou Kat. S novým školním rokem přijde i nový student – pohledný a tajemný Nicholas. Poblázněný Phil pozoruje objekt svého zájmu, jak běhá po škole na stadionu, a je štěstím bez sebe, když začne Nicholas opětovat jeho city. Jakmile se však projeví nestálost jeho první lásky, Phil si uvědomí, že se musí nejprve vypořádat s problémy ze své minulosti, aby mohl ustát ty současné. (Cinemax)

(více)

Recenze (35)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pustil jsem si to ze zájmu pro evropský film. Unavený, očekávající relax a odpočinek v nadcházejících dvou hodinách. To vše samozřejmě aniž bych si přečetl obsah. Kdybych věděl, že si mám navléct tepláky, abych se alespoň sladil s některými postavami ve filmu, tak to možná bude stravitelnější. Takhle to místy bylo docela na vypnutí. A nemůže za to jenom podstata příběhu, ale i nuda, jakým byl natočen. Jediné plus shledávám na kameře, která místy vykouzlila zajímavé a pěkné kreace, které film alespoň na chvíli ozvláštnili. Jinak nic moc. ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

typicky schematický zástupce německých snah o obdobu new queer cinema, typicky umělohmotné "drama" poskládané z neobjevného repertoáru pseudoproblémů a předvídatelné pro přemíru tropů a klišé, typicky tematicky povrchní a nanicovatý "feel good flick," poněkud dosebezahleděný a v menší míře chcípácký a vlezlý kýč. možná ne až tak plakátový a motivační jako braková Letní bouře, možná ne až tak nepřesvědčivý ve své manipulativnosti a rozhodně mnohem lépe zahraný, ale pořád jen kýč. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Německo patří k zemím, které filmy s LGBT tématikou opravdu umí. Die Mitte der Welt není výjimka, i když jsem očekávala, že snímek se bude více věnovat vztahu mezi chlapci. Jejich setkání a následný vznik vztahu je zpracován velmi rychle, bez nějaké postupně budované chemie či vzájemného poznávání. Snímek se více zaměřuje na rodinné zázemí hlavní postavy v podání Louise Hofmanna. Louise jsem prvně poznala ve výborném dramatu Freistatt a poté jsem ho viděla v drsném Under Sandet. Postupně nám jsou odkrývány rodinné vazby, vztahy a dlouho zamlčované bolestné skutečnosti. Vztah mezi hochy je tak nějak decentně odsunut na vedlejší kolej, aby se mezitím mohlo začít odvíjet poctivé rodinné drama. Skvěle natočený, i zahraný snímek, jen jsem očekávala větší přínos toho gay faktoru:) ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Byl jsem k filmu zpočátku dosti nedůvěřivý, ale nakonec si mě Střed mého světa získal. Je to fantastické rodinné drama s parádními hereckými výkony a skvěle vystaveným scénářem. V centru pozornosti se objevují dvě dvojice, konkrétně matka (skvělá Sabine Timoteo) a dcera a syn a jeho přítel. Právě druhá jmenovaná dvojice je sice na vedlejší koleji, nicméně oba herci jsou jsou úžasní a jejich chemie je absolutně přirozená. To potvrzují i jejich četné kontaktní scény, kde jsou Louis Hofmann a Jannik Schümann viděni, jak je Pánbůh stvořil. Musím říci, že na oba byl nádherný pohled, hlavně Jannik Schümann se nenechal zahanbit. Fakt skvělý divácký zážitek. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré. Paradoxně nanic je tady celá ta vedlejší queer linie s Philem a Nicholasem, která nenabízí nic nového. Ovšem, co stojí za pozornost, je skvěle vybudovaný rodinný thriller, v jehož středu stojí věčně rozháraná matka (vynikající Sabine Timoteo), která kašle na partnery i obvyklé konvence, a frustrovaná dospívající dcera (Ada Philine Stappenbeck). Škoda, že současná německá filmová tvorba zůstává stranou širšího diváckého zájmu. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Každý človek má ten svoj stred sveta niekde inde. Záleží na tom, kde sa práve nachádzate a na okolnostiach. Pre Phila to bola jeho rodina, a myslím si, že až keď v nej bolo všetko na poriadku, až vtedy bol spokojný. To je základ. A sklamanie v priateľoch, v prvej láske? To vylieči čas, a niekedy aj cesta do Ameriky. Snáď. Pocitovo veľmi fajn, zaujímavé spracovanie a ten chlapec ma baví stále viac a viac. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tato romance stejných pohlavích má zajímavý vizuál, emoce, temné tajemství a vztahy plné intrik. Vedlejší dějová linka vztahu Phila s jeho vzdálenou sestrou nebyl moc vyvinut. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Neviem presne čím to bolo, ale ten pocit v závere tohto filmu vo mne ešte určite chvíľočku zostane a asi preto aj hodnotím tak ako hodnotím. Nájde sa pár filmov, ktoré ma dokážu okúzliť presne tým čo na ňou iní kritizujú. Pomôžem si jednou malou parafrázou z filmu, prižmúrila som oči nad všetkým tým pritiahnutým za vlasy a otvorila mu dvere, aby som za nimi uvidela niečo nádherné. Die mitte der welt má v sebe zvláštne kúzlo, mágiu, ktorú ak pustíte k sebe, môže sa stať, že vás očarí rovnako ako mňa. It is the sun, presne ako sa spieva v záverečnej skladbe filmu. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"Kde se nachází střed světa? - Myslím, že je pro každého jinde. Záleží na tom, kde stojíš a co je důležité." Pro Phila nebylo důležitější věci než jeho rodiny, jejíž rozkol, symbolizovaný ničivým lesním polomem, mu lámal srdce. Střed mého světa nabízí svěží a silný příběh o prvních velkých láskách, přátelství a rodinných vztazích. Zaujal mě styl vyprávění, v němž se přítomnost střídala s výjevy z minulosti, přičemž byl celý příběh zahalen v tajemném hávu skrze zprvu nevysvětlitelné pnutí mezi Glass a Dianne. Rovněž se mi líbilo, jak si tvůrci během filmu hráli s obrazovým materiálem a vkládali do něj různé popkulturní odkazy. I když se příběh z velké části točí okolo dospívajích hrdinů, tak to celé působí dospěle a přirozeně, což člověka vtáhne ještě více do děje. ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Zrejme dôležitý film pre LGBT komunitu, ja som sa ale ukrutne nudil. Videl som mraky zaujímavejších queer filmov ako toto, preto mi to príde strašne prehypované. Je to taká queer Amélia z Montmartru presladená Dolanovskými spomalovačkami. Scenár riedky preriedky, všetky dejove twisty viete predpovedať v momente ako je nastolená zápletka. ()

Kamca_ 

všechny recenze uživatele

Není to můj úplně první německý film s touto tématikou, co jsem viděla. A musím říct, že Němci jsou v tomhle žánru fakt bezkonkurenční. Nedávám sice plný počet hvězd, ale za shlédnutí určitě stojí. 85%, ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Prvně bych vypíchnul, že tady skoro nikdo nečumí do těch svítících placek, rozuměj že telefony tu prakticky nehrajou žádnou roli. Pozoruhodný taky je, že se tu moc nechodí někam do práce/školy a všichni tím pádem mají spoustu času řešit si svoje psychosračky. Zdlouhavé flashbacky do dětství obsahují spoustu melodramatických životních pseudomouder, ale nedá ti to moc šancí porozumět, proč je celá rodina tak mešuge (taky jste si při scéně ve špitálu vzpomněli na Pojedeme k moři?) Mešuge jsou dost i všichni kolem a Philova nejlepší kamarádka plus přítel mu to dají celkem vyžrat. ()

tomeš 

všechny recenze uživatele

Pěkně zahrané, místy vynalézavě natočené, celkem originální. Byl jsem dobře naloženej a líbilo se mi to, zbaštil jsem to panu režisérovi se vším všudy. (PS: Mám pocit, jakoby němečtí filmaři měli patent na milostné scény. Společně s Freier Fall (2013) patří ty v tomhle snímku snad vůbec k nejlepšímu.) ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Skvělý výběr herců, oběma klukům jsem to věřil. Stejně tak dobře zvolená hudba, reálné scény a nepředramatizovaný děj. Vytknul bych ne úplně vhodně zvolené obsazení dětských rolí, kdy jsem měl často problém rozeznat, kdo je on a kdo ona. Častý střih k obrazům z minulosti byl taky až moc a někdy to kamera přeháněla se zoomem. Celkově tedy lepší průměr. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Natočit snímek o homosexualitě, který nebude karikaturou, ale který nebude ani zbytečnou agitací, není tak jednoduché, ale podobně jako snímku "Call Me by Your Name" se to podařilo ještě o něco dříve německému filmu "Střed mého světa". Tohle jsou filmy, na které se prostě dobře kouká a jsou přirozené. ()

thommas 

všechny recenze uživatele

Podivně rozčrtnutá, nesoustředěná, rádoby osobitá a předstíraně stylová povídka o prvním osobním sblížení a neodvratném rodinném rozklížení. Původní román Andrease Steinhoefela byl určen dospívajícím, jeho adaptace Jakoba M. Erwy tak hledá cesty, jak oslovit stejnou cílovku. Nakonec se vydává tou nejhorší: skrze trapný vizuální manýrismus. Všechnu dobrou práci tu odvádějí Louis Hofmann a magnetická Sabine Timoteo. Jednohubka bez duše, za to s velkým egem. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-3* k tomuto filmu moc nenapíšu, protože se mi po měsíci než jsem se dostal ke komentáři, téměř vykouřil z hlavy. Ale pocit po jeho skončení si vybavuju a bylo to převážně zklamání, protože jsem od něj čekal něco víc. Příběh není nijak výraný a trošku utahaný, který mnou prošel bez něčeho podnětného. Takže za mě je to slabší průměr, ale své diváky si určitě najde, protože vizuálně i herecky je to zvládnuté hezky. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Mno asi takto ... ja bych sa bal natocit takyto film. Keby ze nedajRamzes som bol reziserom, a viem, ze ti dvaja si ujasnili sexualnu orientaciu, tak viem, ze ako reziser sa musim bat. Co ked sa obaja lacne vrhnu na sexi rezisera s cielom osukat ho! 5 % ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

kluk řešil hlavně bouři v sobě s čímž mu moc nepomohl Nicholas.Hofman je opravdu dobrý herec a řekla bych že celý film táhl sám.Ve snímku zazněla mnohá moudra která opravdu sedla na život. ()

Reklama

Reklama