Reklama

Reklama

Dětská hra

  • USA Child's Play (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Legendární horor o panence Chuckie, hračce s duší sadistického vraha. Pojďte si hrát!!!  I kdyby americký režisér Tom Holland už nenatočil nikdy nic jiného, bude jeho jméno již navždy zapsáno zlatým písmem na zdi slávy moderní popkulturní hororové zábavy. Právě díky němu se totiž na první pohled triviální větička „Pojď si hrát“ stala v roce 1988 nesmrtelnou.Za hlavního hrdinu jeho klasického hororového thrilleru Dětská hra by šlo považovat malého chlapce Andyho, který právě oslavil šesté narozeniny. Ale pravda je taková, že prim v tomto snímku, který se v průběhu let rozrostl o čtyři další pokračování a letos se dokonce dočká vlastního remaku, hraje především hračka, kterou Andy dostane jako dárek. Panenka Chucky totiž není zdaleka tak roztomilá, jak se zprvu tváří. Pomocí prastarého voodoo rituálu se do ní během zatýkání převtělil umírající psychopatický vrah Charles Lee Ray a je jasné, že dřív nebo později se svět dozví o jeho návratu. Jenže kdo malému klukovi uvěří, že jeho malá hadrová panenka sprostě kleje, provádí naschvály a občas také s velkou zálibou zabíjí? Je to chyba, že dospělí svým dětem tak málo naslouchají. Teď za to někteří budou muset zaplatit svým životem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (380)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem viděl, jak vznikla panenka Chuckie a musím říct, že ta původní myšlenka je docela prdel. Z filmu je cejtit osmdesátková atmosféra na sta honů. Krví se nešetří, každou chvílí někomu exploduje kus těla, ženský nosí zásadně kudrnatý vlasy a českej dabing se s tím ještě nesere a tak Chuckie hodlá ošukat všechno, co mu přijde pod kudlu. To všechno je sympatický a z dnešního pohledu příjemně úsměvný. Pořád ale lepší, než dnešní remaky, kterým chybí to kouzlo tehdejší doby. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Od chvíle, kdy jsem tenhle film spatřil (to mi bylo zhruba deset) jsem měl z panenek hrůzu (všechny mi přišly jako Chucky)... dneska už mi to tak nevadí, ale klidný v přítomnosti podezřelých panenek nejsem.:) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $9miliónovTržby USA $33,244,684Tržby Celosvetovo $44,196,684║ veľmi podarený horror, príbeh aj triky sedia ako uliate /80%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Don Mancini, John Lafia, Tom Holland .. Vrah převtělený do Good Guy panenky mi v dětství naháněl strach a jméno Chucky mě provázelo i na střední (naše fyzikářka jí byla "vražedným" chováním podobná:-)). Netradiční béčkový horor, který postraší a dokonce i pobaví. 70%. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Kvůli tomuhle filmu jsem na pár měsíců odložila své plyšáky, no co kdyby náhodou.. a od té doby si to u nich stále žehlím :-) ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Tak už mi veríš?" - "Áno. Ale kto to uverí mne?" Detská hra je pre mnohých divákov rovnaká nostalgická záležitosť, ako LEVIATHAN, ALIGÁTOR, PIRAŇA, VOSKOVÉ MÚZEUM a tony ďalších vecí z 80. rokov. Vďaka démonickému zlosynovi (s Dourifovou tvárou a následne Dourifovým hlasom), temnej atmosfére, premysleným vraždám (kladivko, woodoo), zaujímavému hereckému obsadeniu (schopný 7-ročný Alex Vincent to i bez mamy, policajta a priľahlých obetí sebavedomo ťahá naprieč celým filmom) a skvelým scénam (cupitanie okolo auta, baterky) to však zvláda i bez nostalgie. Oceňujem tiež v tej dobe módnu pochmúrnu atmosféru veľkomesta, v ktorom ste snáď ešte v menšom bezpečí, než na americkom hixploitation vidieku (Maniac Cop, Cobra atď.). ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Dětská hra dnes už platí za legendu, ale ze začátku to tenhle horror o vraždící panence neměl tak jednoduché. Snímek se v roce 1989 zúčastnil madridského festivalu Imagfic, kde se postaral o slušnou aférku. Tom Holland byl totiž oceněný cenou za nejlepší režii, což hodně těžko nesli festivaloví kritici, kteří měli jasného favorita v uměleckém kousku La Vouivre od Georgese Wilsona. Porotci byli díky svému verdiktu tvrdě napadáni ze všech stran. Ano, i takhle se rodí kult. Každopádně Chucky se mezi diváky těšil velké oblibě, kladné recenze v odborných časopisech nebo další pokračování tenhle úspěch jenom potvrdily. Režisér Holland projevil svůj smysl pro horror, trikaři odvedli skvělou práci, při níž dokázali věrohodně oživit na první pohled nevinnou panenku a nechat jí vraždit. Za pozornost ještě stojí působivá kamera Billa Butlera (Čelisti), který vytvořil autentickou atmosféru hrůzy ze zdánlvě neživého, všedního předmětu. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem neuvěřitelně žral, když mi bylo tak deset let, dnes už mi to tak skvělé nepříde, ale nostalgie dám čtyři hvězdičky. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Na první projekci si pamatuju velmi dobře, už je to pár let zpátky, ale musím říct, že na to nikdy nezapomenu (nešel jsem v noci spát a v oknech jsem viděl odraz panenky Chuckie!). Sado maso Chucky rulez !!! ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Stejně jako většina mainstreamových 80s hororů, ani tenhle není s odstupem sebemíň strašidelný, nicméně zaujme jeho překvapivě funkční high concept a důmyslná filmařina. Potenciál hračky je sice nevytěžen na úplné maximum (brzy přestane být skoro jedno, že jde o hračku a nahradit by ji mohl normální zločinec), ale to mi nakonec ani moc nevadilo. 75 % ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Chucky je malej zrzavej zmetkovskej hajzl a já ho měl vždycky rád, i když sem nikdy pořádně neviděl ani jeden díl, vždycky jen kousky, ale toho si prostě nejde neoblíbit. Nicméně první díl je co se týče Chuckyho vraždících kousků rozhodně slabší než by bylo optimální ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Málokdy uznávám kultovnost něčeho, ale Chucky je jedna z výjimek. Na začátku devadesátek jsme to hltali celá třída na konci školního roku, když už bylo vysvědčení napsané a bylo třeba nějak zaplnit čas. Takže třída dvanáctiletých děcek sedí před televizí s videem a kouká na horor s voodoo rituály a vraždící panenkou, to vše spolu s učitelkou, která koukala s námi. Dneska by z toho výchovní poradci dostali psotník, ale tenkrát to byl nejlepší zážitek ze školy. Tohle musíte zažít sami, abyste pochopili, proč navzdory všem objektivním výhradám vůči filmu nemůžu dát nižší hodnocení. ()

choze 

všechny recenze uživatele

To napjaté čekání na Chuckyho první nenaprogramované pohnutí nebo slovo, které nám konečně potvrdí, že je panenka živá! S odstupem času musím DĚTSKOU HRU stejně jako Hollandovu NOC HRůZY hodnotit jen jako lehký nadprůměr. Čistě natočený, pečlivě budující napětí a přivádějící na scénu originálního a cool zabijáka, přesto pouze lehký nadprůměr. Skvělé scény jsou baterky a auto, konec je ale zbytečně natahovaný. Každopádně spolu se čtyřkou nejlepší killer doll film (který celý tenhle žánr odstartoval), co jsem viděl. Dvojka a trojka už jsou jen průměr, pětka odpad. SYNDROM PINNOCCHIA, který u nás distributor svého času označoval jako DĚTSKOU HRU 4 do série nepatří, i když použil mnohé věci z jedničky i z jejího původního scénáře. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Batteries not included, but killing tendencies YEAH! Kdo by neznal toho rezavého rošťáka se sklony k sadismu, sprosté mluvě a zabíjení. V první polovině Holland dovedně stupňuje napětí, především v momentech, kdy se očekává, že Chucky rozšíří repertoár vět a pohybů nad rámec sériové hračky, zbytek je však prošpikován lapsusy v návaznosti a zřídnutím thrillerové atmosféry. Kontroverzi ohledně podněcování násilí na dětech neberu - vždyť Chucky byl nejvíc nebezpečný, když hořel a unikaly z něj toxické zplodiny čínského PVC.. Naopak oceňuji, že se autoři nebáli udělat z hračky, dětského to ostrůvku fixace a bezpečí, děsivé monstrum a zároveň nenápadně naznačili dospělým, že by měli více věřit tomu, co říkají jejich děti. Byť ty americké nechodí spát v pyžamu, do školky chodí bez doprovodu a čurají déle než prostatik. „Hi, I'm Chucky, and I'm your friend till the end..“ ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

V originálním znění je díky démonickému hlasu Brada Dourifa zážitek o třídu intenzivnější. Šestiletý Andy v podání nečekaně věrohodného Alexe Vincenta se chová chytřeji než naprostá většina postav z hororů let následujících. Doma se opevní, schová do skříně a vyzbrojí se basebalkou. Člověk pak už jen zapláče nad imbecilitou scenáristů, kteří plodí nelogicky se chovající postavy a také neustále rycyklují zápletky. Dětská hra má originální znepokojivý příběh, vždyť co je děsivější než zlo v podobě dítěte a navíc ještě plastového, dále velmi dobré výkony herců, kteří nemusí odříkávat zbytečně dlouhé a prázdné dialogy, a také plíživou rusovlasou hrozbu (cupitající v červených botičkách), která promluví až v polovině filmu (!). Chucky coby animatronická loutka navíc i po desetiletích vypadá nadmíru živě a autenticky. 70 %. "We're friends to the end. Remember?" -"This is the end, friend!" ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tento horor byl pro mě extrémně děsivý v době, kdy jsem ho poprvé zhlédla, to mi bylo okolo 14ti let. Když jsem pak večer usínala, krčila jsem se v rohu postele, klepala se nehorázně strachy a čekala, odkud na mě Chucky vyskočí. Snad po žádném hororu jsem se tenkrát tak strašně nebála, jako po tomto. K opětovnému zhlédnutí jsem se odhodlala zhruba o deset let později a očekávala, jestli na mě zapůsobí stejně jako před léty. Ze začátku jsem cítila neklid a jistý strach, který se však postupem času rozplynul a zůstala jen lehká nostalgie a vzpomínky. Ve scénách, o nichž si pamatuju, že mě tehdá "scared to death", což byla návštěva "voodoo" přítele či schovávání Andyho ve skříni, se onen strach vůbec nedostavil a vzpomínala jsem, jak se mi tenkrát zdálo, že je ta scéna nekonečně dlouhá a děsivá. Andy, ten jeho malý, umělohmotný, zrzavý spratek s modrýma očima a ozdobným nožíkem a jeho pravé jméno Charles Lee Ray, pro mě vždycky budou patřit ke klasice mých dětských let a k jedné z těch nezapomenutelných "dětských her"...:) Chucky říkal, že teta Maggie byla strašná kráva a dostala, co si zasloužila", "Mluv, sakra, nebo tě hodím do toho ohně!" ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Chuckyho vykrútená hlava vo mne stále vyvoláva zimomriavkový pocit. Možno časom dobrý pocit z filmu klesá a niektoré scény vyznejú smiešnejšie, ale stále si udržuje u mňa dosť vysoké skóre. Možno aj tým, že som si dojem nepokazil ostatnými dielmi a tak si chcem Chuckyho pamätať takto. A musím ale povedať, že darček v podobe takejto bábiky by som neprial nikomu. 65%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Detská hra stála vždy v tieni slávnejších hororových sérií osemdesiatych rokov, ako Halloween, Piatok trinásteho, alebo Nočná mora v Elm street, ale keď sa na to pozriem z dnešného pohľadu, príde mi vlastne zo všetkých asi najzábavnejšia, séria celkovo najvyrovnanejšia a vlastne aj najnadčasovejšia, keďže zatiaľ čo väčšina dielov zo spomínaných sérií ma už v dnešnej dobe zase tak moc nebaví, ale pri Detskej hre sa bavím stále rovnako. Môže za to aj fakt, že celý tento nápad s prevtelením do detskej bábiky dokáže fungovať nielen v hororovom, ale vlastne aj komediálnejšom prevedení, čo ale platí hlavne o tých neskorších dieloch, ale už tu je to slušná zábava, aj keď predsa len ešte v temnejšom prevedení. Dejovo je to samozrejme presne v očakávanom štýle, tu nemá moc čo prekvapiť, ale od filmu tohto typu ani viac nemôžem chcieť. Pôsobenie bábiky v domácnosti s novou rodinou a samozrejme hlavne jej samotným majiteľom je zaujímavé, rovnako jej cesta za pomstou a kriminálna línia, všetko je to svižné, zábavné a s dostatkom zaujímavých scén, takže si tu nemám na čo sťažovať. Film celkom funguje aj po hororovej stránke, aj napriek tomu, že bábika si zase moc rešpektu získať nedokáže si film udržuje solídnu atmosféru, pár scén je aj celkom napínavých, hlavne nájdenie batérií a nechýbajú ani drsnejšie momenty ako rozlámanie muža pomocou woodoo bábky. Ale aj tak tu najviac baví samotný Chucky, ktorý má výborné reči a technicky je prvotriedne zvládnutý, všetky tie jeho grimasy a pohyby vyzerajú skvelo. S obsadením nemám problém, chlapec je obsadený veľmi dobre, len sa občas správa dosť hlúpo, sadla mi jeho matka a nesklame ani detektív. K tomu Brad Dourif ako samotný vrah, ktorý sa ale v ľudskej podobe objaví len v úvode a mimo nich sa už vlastne jedná len o epizódne postavy. A režijne je to výborná práca. Takže Detská hra je klasika, ktorá ani po rokoch nestratila nič zo svojej zábavnosti, ako vlastne aj ostatné diely. 77% ()

Související novinky

Úspěch M3GAN znamená rychlý sequel

Úspěch M3GAN znamená rychlý sequel

08.01.2023

Ačkoliv kina už měsíc drtí druhý Avatar, našel producent Jason Blum přece jen zase jednou skulinku k úspěchu. Hororová M3GAN o panence s umělou inteligencí, která se vydá na dráhu dalšího Chuckyho,… (více)

Mark Hamill je nový Chucky

Mark Hamill je nový Chucky

31.03.2019

Hororovou klasiku Dětská hra čeká reboot a studio Orion Films čerstvě oznámilo, kdo bude v nové verzi dabovat kultovní vražednou panenku Chuckyho. Roli se upsal slavný herec a zkušený dabér Mark… (více)

Reklama

Reklama