Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1918 a Německo se zmítá v křečích z prohrané války. Byly zveřejněny potupné podmínky versailleské smlouvy a každý správný Němec se stydí za to, že je Němec. A do tohoto všeobecného marasmu přichází do Mnichova desátník Adolf Hitler, mladý, opuštěný muž, člověk, který se po čtyřech letech v zákopech nemá ke komu a k čemu vrátit. Nemá rodinu ani přátele, nemá ani adresu. Má jen své malování, jemuž hodlá zasvětit celý život. A zdá se, že to není tak neuskutečnitelná představa. Protože galerista Max Rothman, který zanechal na válečném poli se svou pravou rukou i vlastní budoucnost malíře, jakoby v tom smutném, zahořklém muži rozeznal zvláštní, svébytný talent. Jenomže není sám, kdo se o tohohle člověka zajímá. A umělecký talent není jediný Hitlerův dar. Tenhle na první pohled nenápadný človíček má i schopnost zaujmout, přesvědčit, strhnout, zfanatizovat svým projevem dav. A tenhle talent v něm objevila armáda, která si dobře uvědomuje, že Německo balancuje na ostří nože. Že může stejně tak dobře padnout nalevo i napravo. A že je třeba využít každé možnosti k tomu, aby znovu jako Fénix povstalo z popela k árijské čistotě a velikosti.
Scenáristu a debutujícího režiséra v jedné osobě Meyjese inspiroval k Maxovi výrok Hitlerova přítele Alberta Speera: "Chcete-li porozumět Hitlerovi, musíte si uvědomit, že původně byl umělcem." Meyjese zaujala představa, že dějiny lidstva mohly být úplně jiné, kdyby se bylo ambicióznímu Hitlerovi podařilo prosadit se na uměleckém poli. Že jeden z největších masových vrahů se v prvopočátcích své "kariéry" mohl stejně tak dobře stát umělcem jako politikem. A že k rozhodnutí věnovat se výhradně politice jej přivedlo zklamání, které zažil jako nepochopený, neuznaný malíř. Meyes o tom říká: "Koneckonců, kořeny fašismu jsou vždy stejné: strach, zlost, závist a frustrace."
K mimořádně působivému vyznění filmu přispívají i vynikající výkony obou protagonistů snímku: Johna Cusacka v roli Maxe Rothmana a Noaha Taylora jako Hitlera. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hitler: vzestup zla bylo sice dílko nedokonalé, zatížené jednak ryze televizním vzhledem, jednak zkratkovitostí, nicméně v porovnání s Maxem jde o vyloženě mistrovský kousek. Max je jednak z dramatického hlediska mdlý, nezáživný a klišoidní, jednak je zavádějícím způsobem historicky zreslující. Zdaleka tu nejde o to, že umělecký talent Hitlera byl prokazatelně mizivý, jde spíš o to, že tvůrcům se nepodařilo přesvědčivě a realisticky vystihnout jeho charakter a okolnosti, které formovaly jeho hodnotový žebříček. Dialogy, vkládané do úst filmovým postavám jsou nepřesvědčivé a neodpovídají dobovému myšlení.Celkový dojem: 40 %.. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Každé téma se dá zpracovat netradičně a z jiného úhlu pohledu. ARMÁDA V MÍRU JE JAKO ŠLAPKA NA MŠI! ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ticícikrát škoda!!! . . . Obsahem (tedy nemyslím ani tak námětem, jako spíše jeho uchopením...) polopatistická a laciná, formou pak docela nezáživná "fikce" (no, ještě že to tvůrci přiznávají), vezoucí se na vlně otřepaných klišé, že Hitler byl už z principu prostě jen hloupoučký, netalentovaný, frustrovaný a uřvaný kaprál, který celý život nevěděl kudy kam... Nejsem opravdu fundovaným(!) znalcem výtvarného díla ni osobního života tehdy ještě >utajeného futuristy, politického kariéristy a vizionářského vůdce< , každopádně toto stále dokola opakované >blbečkování< na jeho adresu mi připadá nejen kontraproduktivní, ale i (z hlediska dávno již možného historického odstupu) laciné a ubohé... Ano - "Budoucnost je podvratná..." - vyřčeno jest ve fatálním závěru filmu - tak proč prosím stále někdo musí z minulosti dělat podvraťáka... (?!) - - - P.S. Za tradičně debilní >vylepšující< český dabing (zase jednou spolehlivě degradující atmosféru filmu na nějakou čétévizáckou nedělní inscenaci) pak - být Vůdcem Jiného prostoru - stavím ke zdi... - - - - - (Poprvé viděno 31.3.2009 na ČT2, komentář zde jako první - 31.3.2009) ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 4/10 Děj 3/10 Hudba 3/10 Efekty 4/10/// +Leelee Sobieski (ale měla tak strašně málo prostoru), snad námět -unylé zpracování, hodně slaboučká dramatická část, hooodně nudné a prázdné/// Na film jsem se šel dívat hlavně proto, že tam hraje moje oblíběná herečka. Potom jsem si přečetl příběh a měl jsem druhý důvod se na film dívat. Bohužel Leelee je zde jen na okrasu. A její postava je v celkovém příběhu úplně zbytečná. Není totiž vůbec využitá. Dramatická část filmu je směšná. Kde nic tu nic. Nic se neděje, řeší se umění a Hitlerovo Umělecké nadání. Alespoň jsem pochopil myšlenky hlavního hrdiny. Vycítil v Hitlerovi hrozbu a snažil se ji zažehnat. Ale to je asi tak vše co film nabídne. Je to prostě slabota./// Celkem 34%/// ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nevynalézavě, předvídatelně vedená fikce o začátcích kariéry Adolfa Hitlera, kdy ještě nebylo rozhodnuto, zda se z něj stane průměrný umělec anebo Hitler. Škoda námětu, při větší invenci, to mohl být zajímavý film. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

a 1/2 *! Přesvědčivý John Cusack jako galierista Max Rothman a snad ještě přesvědčivější Noah Taylor jako Adolf Hitler. Zajímavě zpracované téma dějin a pohrání si s faktorem osudovosti! Výborná kamera. Od filmu jsem nic převratného neočekával a ikdyž tvůrci mohli jít více do detailů ( náznaků tam pár bylo a to opravdu povedených ) , tak snímek rozhodně nenudí, nezklame a nutí přemýšlet! ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

No dost mě to zklamalo, teda ani jsem asi tolik nečekal ale přišlo mi, že celou dobu to je o tom samym, nebo spíš možná o ničem... ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Taková vcelku průměrná fikce o tom, jak to s tím Adolfem vlastně bylo, přičemž ve skutečnosti to nejspíš bylo úplně jinak. No, ten film nijak neobohatí, ale na druhou stranu ani vyloženě neznudí, takže když se na to bude divák dívat s velkým odstupem vzhledem k tématu, tak bude celkem v pohodě. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Každej dvanáctiletej šprťáček masturbuje nad otázkou co Hitler a umění. Netvrdím, že Menno Meyles by si se svým genitálem nehrál zručně, ale tak trochu to nikam nevede. Dva konflikty - jeden vnitřní a jeden mezilidský, oba jasný a čítelný jako dětský slabikář. Sympatický mi bylo hraní Johna Cusacka a kočičkovitost Leelee Sobieski. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Předně jsem čekal od filmu něco malimko jinýho. Program sliboval náhled na alternativní vývoj Adolfa Hitlera, kdyby se stal umělcem. To se zde však neděje, film je hlavně o neustálém balancování této osoby mezi světem umění a politiky a myslím, že nakonec není ani moc vzdálený realitě. Dobou, kdy se odehrává, je mírně podobný Vzestupu zla, za kterým vak poněkud zaostal, protože nedokázal potenciál využít naplno. Ten se proboudí zejména při Hitlerových projevech a malých náznacích věcí budoucích. Jsou to však tak silné momenty, že už tak stačí na dobrý film. Ten pak ještě zvedá konec, kde si scénáristi moc hezky pohráli s faktorem osudovosti....sice nic moc neotřelého, ale mělo to sí. Jinak také výborný Cusack, jak jinak. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, ale ve výsledku příliš zjednodušená a povrchní hra na "kdyby". Autor opakovaně vkládal do úst Maxe Rothmana repliky o hloubce, do které se musí umělec ponořit, aby jeho dílo zaujalo, ale očividně se jimi sám neřídil. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Silno hypoteticke spracovanie nie velmi okukanej temy, ktore celemu "pribehu" Hitlera a jeho smerovania v krkolomnych 20-tych rokoch minuleho storocia dava velmi zaujimavy smrnc. Film inak mohol mat, nebyt vyrazneho televizneho vyznenia, vyssie ambicie, kedze vsetkym pritomnym v podstate niet co zasadne vytknut. Takto je to taka lepsia televizna jednohubka. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Tento film je v konečnom dôsledku príliš prehnaný, pokiaľ ide o tvrdenie, že Hitlerovo objavenie jeho kariérneho postupu bolo otázkou čírej šance, ba dokonca aj nehody. 5/10 ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Válka skončila, a spousta z bývalých vojáků hledá uplatnění v - pro ně - novém životě. Stejně tak mladý ambiciózní desátník Adolf Hitler, který by se po letech strávených na frontě rád věnoval svému koníčku, malování. Zárodky talentu v něm objeví i židovský znalec umění, Max Rothman (John Cusack), ale nejdříve se v talentovaném malíři snaží rozpoutat hlubší cítění. Jenže to se svým tlakem přežene, a jak to nakonec dopadlo - víme všichni ... Přiznávám bez mučení, že jsem od filmu očekával mnohem víc, než se mi dostalo. Koneckonců, možná mi větší "zážitek" dalo jen přečtění textu distributora + biografie Adolfa Hitlera na wikipedii, než tento film. Ten si totiž hraje na "velké" umění, ale bohužel v něm není víc, než ve filmových Hitlerových obrazech - jen nuda a šeď. Ani John Cusack (který byl tím impulsem, který mne k filmu dostal) to tentokrát dvakrát nevytrhl... ()

Reklama

Reklama