Reklama

Reklama

Odvaha

  • angličtina Courage (festivalový název)

VOD (1)

Obsahy(1)

Tříletý dialog dokumentaristy Pavla Štingla se sochařem Jaroslavem Rónou během realizace jedné z největších bronzových jezdeckých soch na světě... Sběrný snímek Odvaha, který byl ve světové premiéře uveden na 51. MFF v Karlových Varech, vznikal v průběhu realizace stejnojmenné sochy Jaroslava Róny v letech 2014–2015. Svým stylem volného víceletého rozhovoru mezi dokumentaristou Pavlem Štinglem a sochařem Jaroslavem Rónou navazuje na dokument „Popis jednoho zápasu", který o dvanáct let dříve vznikal během realizace pomníku Franze Kafky v Praze.

Bronzový jezdecký pomník pro veřejný prostor je alegorií odvahy. Moravské náměstí v Brně tak završilo svůj odkaz čtyř platónských ctností dobré obce, které jeho nové podobě navrhnul architekt Josef Hrůša. Socha je dedikována Joštu Lucemburskému, markraběti moravskému.

Vznik pomníku provázela řada peripetií, léta soutěžení, mnoho diskusí v médiích. Samo město Brno prodělalo mnoho názorových rozepří, politických přestřelek v lokálních tiskovinách i na přenosových vlnách. Realizace a samo odhalení sochy, která je svým významem nezřídka srovnávána s Myslbekovým svatým Václavem, byly mimořádnou prověrkou obecného dialogu o umění ve veřejném prostoru, o mediálních reakcích na umění financované z veřejných prostředků i o komunikaci mezi politickou a uměleckou obcí v proměnách volebních období.

Malý dokumentární štáb v autorském obsazení Pavel Štingl, v roli režiséra – Miroslav Janek, v roli kameramana, během dvouletého sběrného natáčení posunul rozhovory s Jaroslavem Rónou do širokého rámce úvah nejen nad dílem samým. V průběhu měsíců modelace jezdeckého pomníku se dialogy mezi dokumentaristou a výtvarníkem rozšířily na vztah sochaře k městskému prostoru v proměnách politických režimů... vztah mezi uměním tradičním a konceptuálním... na spolupráci sochařů a architektů v různých dobách, či na odvahu současného autora proniknout do veřejného prostoru, demokratizovaného veřejnou diskusí hyperkritického ladění.

Snímek „Odvaha" není obhajobou stejnojmenné sochy. Je přirozenou a povinnou reakcí dokumentaristů být při vzniku něčeho zcela mimořádného a zaznamenat, co se v současném umění odehrává. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Kolem koně chodím velice často a čím déle kolem něj chodím, tím ho mám radši. Pohled pod mistrovi ruce je fascinující. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

O sochařství či moderním umění toho moc nevím, takže děkuji Pavlu Štinglovi za fascinujícího průvodce dva a půl roku dlouhým procesem vzniku velké bronzové jezdecké sochy. Ústředním motivem je dialog se sochařem Jaroslavem Rónou, ale ten na to nemohl být sám bez štukatéra, bronzíře, cizeléra, patinéra, svářeče, řady pomocníků až po jeřábníka. Nakonec těch 7 miliónů vypadá jako vlastně téměř nedostatečná částka a napjatý časový termín je skoro šibeniční. Teď bych si asi měl udělat výlet do Brna... ()

subic 

všechny recenze uživatele

Jošt Moravský na Moravském náměstí je v poho, on si na to místo i celkem slušně sedl. Tohle je dokument taky pro ty, kdož nechápou, kam se podělo těch 7 míčů, protože tohle do té finální podoby není práce jen jednoho sochaře. Začátek je celkem nuda, ale jak se pak blíží dokončení sochy a následná instalace, tak to už je docela zajímavé. ()

jecmen2 

všechny recenze uživatele

Róna je fakt borec! Měla jsem to štěstí, že po promítání na Letním filmovém a hudebním festivalu ve Slavonicích byl pan sochař osobně přítomný a odpovídal zvědavcům na otázky, kde jsme se mimo jiné dozvěděli, že kdyby do toho dokumentu dali opravdu všechno, trval by dvě a půl hodiny :-) Osobně nemám zkušenosti se sochařstvím, proto pro mě bylo velice překvapující, jak se vlastně všechno dělá, kolik je to piplání, kolik potřebujete těžké techniky, že je občas nutné rozebrat střechu, že sochař dnem a nocí nespí, aby stihl termín, že se všechno v každym okamžiku může po*rat, že Váš vývor, kde jste nechal duši a mozoly, může kdokoli odsoudit... Velmi doporučuji toto krásné svědectví o porodu Odvahy. ()

Reklama

Reklama