Reklama

Reklama

American Gothic

(seriál)
Mysteriózní / Drama / Thriller
USA, 2016, 9 h 4 min (Minutáž: 40–43 min)

Kamera:

Alan Caso, John Dyer

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Catalina Sandino Moreno, Juliet Rylance, Antony Starr, Justin Chatwin, Megan Ketch, Elliot Knight, Stephanie Leonidas, Gabriel Bateman, Virginia Madsen (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Členové prominentní bostonské rodiny mají podezření, že jeden z nich spolupracuje s nechvalně známým sériovým vrahem. (tribican)

Recenze (38)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem zábavnou krimi podívanou, ale překonalo to má očekávání. Uvidíme, zda i další díly budou tak povedené. Antony Starr z Banshee zatím obsazení podle předpokladů vévodí. Pilot - 80% Co se zdálo jako pouhá letní oddechovka, se postupně proměnilo ve velmi vydařenou mysteriózní krimi se spoustou twistů. Tvůrci měli celý příběh dokonale vymyšlený, všechno do sebe postupně dokonale zapadlo a finále mi jednoduše vytřelo zrak. Hodně oceňuji proklatě černý humor, který seriálu dodal tu správnou šťávu. Sami tvůrci přiznávají velkou inspiraci filmy bratří Coenů a právě v těch černohumorných scénkách je to hodně znát. 1. série - 90% ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Uplácat bandu dílů z toho, že nějaký ňouma někomu něco naprosto bezdůvodně neřekne jen proto, že je to idiot, a pak se všichni jakože angažovaně brodí ve spleti kokotích absurdit a umělohmotně vylisovaných situací, aby to vůbec o něčem bylo a mohlo to trvat déle než jednu epizodu, umí kdejaký Spelling. Ale udržet ten účelový maglajz celou dobu v poměrně zábavných a dokonce logicky ne až tolik obskurních intencích tak, že u toho nehysterický heterodivák nechytá kompulzivní nutkání žehlit, hladit kočky, drhat nebo si uklohnit nějakou tu Babicovu dobrotu, to už je docela frajeřina. Tohle Mlčení Dallasů je sice telenovela jaxviňa, klasicky plná až močotvorně charakterních zásadových správňáků, veskrze prohnilých bezpáteřních zmrdů a spousty nevyhraněných psychotiků, bezradně tápajících mezi nimi, nicméně scénáristicky fickaně zvládnutá, prostá bestiální stopáže a osazená sympatickými a solidně hrajícími xichty. V bezútěšné realitě při čekání na první kardiovaskulární příhodu se tím dá vcelku příjemně zabít nějakých dvanáct hodin, aniž by hrozilo, že po skončení začněte na zahradě vrtat ropu nebo za klapotu kastanět pomáhat slepým kundám přes přechod. A Rylencku tu vystajlovali v natolik šťouchatelnou MILFku, že si na své přijdou i příznivci ručně startovatelných dvoutaktů, loupání okurek a čištění lešeňových trubek od rzi. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Sice logika trošku hapruje a motivace postav se občas staví dosti záhadně, ale jinak jde o solidní letní pokoukáníčko o rodině, která je tak bohatá a angažovaná, až je jasné, že něco nemůže být v oukeji.... a není. Vůbec nic. Za připomenutí stojí milá paní sousedka, která má trouble s kočkou. Já fakt takové báby znám. Nezničitelné fůrie, na které, kdyby jeden svrhl nuklární vepn, tak ji zhltnou, krknou, prdnou, a zkritizují atomové číslo náplně. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tohle je přesně ten případ názvu televizního díla, který nechápu a který mě navnadil na něco, co v tom seriálu vůbec není a není v tom ani náznak, že by tam mohl být. Američtí tvůrci vybrali název American Gothic a já stále nemůžu nikde dohledat, proč je tam to slovo Gothic. Zní to tak trochu tajuplně, ale člověk, který nad tím názvem přemýšlí a viděl tento televizní počin si musí připadat jako Neználek v říši divů, proč tam to slovo v tom názvu je? Přitom je to vcelku povedená i když možná zbytečně zdlouhavá mysteriozní sága jedné z nejbohatších rodin amerického Bostonu. Zkaženost této rodiny se dědí z generace na generaci a můžeme zde vidět mnoho negativních charakterů nevyjímaje prospěchářů, korupčníků, psychopatů, lhářů, feťáků, zlodějů a dokonce i vrahů. Příběh je zaoblen do kriminálního hávu, kdy celý Boston řeší sériové vraždy, které média nazvala vraždy zvonečkového vraha podle nalezených zvonečků na každém místě těchto zrůdných zločinů, které se odehrávaly v minulosti a které se po dlouhé odmlce začínají vracet. Všechny stopy vedou k naší již zmiňované sympatické rodince a v tu chvíli začíná ten pravý cirkus ze kterého se pozornému divákovi nepřestane točit hlava z přehršle velkého množství nečekaných zvratů. A i když si mnozí myslí, že znají pointu a celkové rozuzlení, tak bych jim radil počkat až do strhujícího finále ze kterého budou možná mile překvapeni. Specialitou každého dílu je, že skoro vždy končí v tom nejnapínavějším a rozhodně mně mrzí to, že pro nízkou sledovanost se nebude točit druhá série. Tento fiktivní příběh se odehrává v americkém Bostonu a proto mně dost překvapilo, že se skoro celý natáčel v kanadských městech Toronto a Vancouver. Herecky to bylo zvládnuto taktéž na jedničku a kromě známé Virginie Madsen, která zde skvěle zahrála matku rodu jsem si asi nejvíc oblíbil zálesáka a podivína Garretta, který mi chvílemi silně připomínal komiksovou postavičku Wolverina a kterého skvěle zahrál novozélandský herec Antony Starr. Za perfektní seriál tedy hlavně v druhé polovině dávám zasloužených 70%. ()

Lenny.M 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná jednohubka na víkend, nicméně se nemůžu zbavit pocitu, že příběh by vystačil na 5 dílů, nikoliv 13. Natahovačka jak Pretty Little Liars, ale stále zábavná. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si,že se budu dívat na obvyklý seriál o pátrání po sériovém vrahovi,místo toho jsem viděl kriminální psychologické drama s geniální atmosférou a parádními dějovými zvraty.Rád se na seriál dívám až ve chvíli,kdy už je kompletně dostupný,takže jsem AG sjel během dvou dnů a ještě mě štvalo,že si musím udělat pauzu na spaní.Námět a scénář jsou parádní,obsazení skvělé a klasická hudba nádherně dotváří luxusní temnou atmosféru.Naprosté nadšení! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Když se v tom člověk začne hrabat a rozpitvávat každý díl do nejmenších detailů, musí dojít nutně k závěru, že zápletka sama o sobě vystačí sotva na tři epizody a konstrukce, které seriál postupně vytváří, sice mají logiku, ale jsou poněkud chatrné a zavánějí ryzí účelovostí. Jenže když se v tom člověk hrabat a pitvat nebude, užije si strhující sondu do jedné ušpiněné bostonské rodinky, která se před guvernérskými volbami musí vypořádat se sériovým vrahem ve svém středu. K neutuchajícímu tempu a zdařilému vodění za nos se přidávají i výborní herci, jimž v mých očích jednoznačně vévodí Juliete Rylance, která byla na zabití i k sežrání. Doufám, že schválení druhé řady bude jenom formalitou. 80% ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Z tohohle námětu by se dala natočit vynikající kriminálka, kdyby měla maximálně čtyři díly. Třináct epizod je zkrátka moc. Scénář si pomohl neustálými zvraty, na efekt vymyšlenými zádrhely a umělými krizemi. Chvilku jsem jim to žral a hledal v tom hlubší smysl, ale není tam, je to opravdu jen nastavování času. V poslední epizodě do sebe sice všechno krásně zapadne a uvědomělé postavy do vysvětlení naroubují přehršle momentů které mi dávno zmizely z paměti, jenže chvíle kdy bych se zpětně zamyslel a řekl si : "A jo, proč mě to nenapadlo, vždyť je to jasné.", nikdy nepřišla. Roztroušená vodítka jsou příliš nahodilá a nevedou nikam. Vrahem mohl být klidně někdo jiný a nemělo by to menší logiku. I atmosféra je rozbředlá a snad až příliš poklidná, na tlak pod kterým musí tahle rozvětvená rodina žít. Přesto přese všechno se seriál dobře sleduje. A každá epizoda je pojmenovaná po klasickém americkém malířském díle, takže jsem se alespoň něco přiučil. ()

geklon 

všechny recenze uživatele

Krimi soap operka s naprosto očividným úmyslelem všechno totálně zamotat. Místy otravné a vlekle vlezlé. Casting je ohavný a staticky umělý. Ale řekl bych, že to byl úmysl. Nakonec docela překvápko. Díky za zrušení. Tohle by podruhé nefungovalo. No a dík i za Tondu Hvězdu. Tu chudinku z poslední série Banshee už mu holt nikdo neodpáře. Černohumorné prvky byly vážně vkusné, dáli se to v krimi kýči vůbec použít. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Celkové hodnocení po 3. dílech: Docela chudé. Jeden barák, jedna pošahaná rodinka. Jsou to docela nesympaťáci. Navíc to umělé, nažehlené prostředí nepřidává thrillerovým hrátkám. Taková levnější USA produkce podle základních mustrů současnosti. 54%. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Zvončekový. Vrah. Už iba tieto dve slová sú spolu prapodivné, nieto ešte celý nasilu vytlačený seriál. Zase jeden zo seriálov, ktorý by sa vtesnal do dvoch hodín. Potom by to možno bol obstojný film. Ale seriál je zbytočná, trápna, predvídateľná naťahovačka pripomínajúca naivné divadlo. Antony Starr po Banshee (jeden z mojich top 10 seriálov) volil zle. ()

stitch7 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné. Všechno do sebe na konci zapadne - nemohu říct, že dokonale, ale zapadne. Ono kdyby se v tom moc šťouralo, zkazilo by to zážitek. A ten si kazit nechci, protože jsem si těch devět hodin opravdu užil. Akorát dlouhé, druhá série podle mě netřeba. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Když jsem hloubal nad tím jak bych toto ohodnotil, tak se toto dá charakterizovat jednoduše slovem "jednohubka". V podstatě suprová show, kterou sledujete v mém případě třeba týden nebo dva, v celku se dobře bavíte, postavy mají charaktery, není to žádná cheapy záležitost, kde postavy nemají rozum a má to i v celku napínavou detektivní zápletku. U tohoto seriálu si ale nedokážu představit druhou sérii. Nejenom, že by to nezapadalo, ale docela by to zničilo i celkový dojem z toho seriálu. Jsem rád, že opět někde vidím mistra Starra, kterému tahle role z půlky seděla a z půlky totálně ne. Budu doufat, že ho uvidím konečně i v něčem dalším. Rozkrývání pravdy o této rodině se mohlo pojmout všeljak. Mohla to být třeba i šestidílná, ne-li i třídílná mini série, který by se odehrávala v uzavřeném prostoru a tajemství by se samo pomalu a jistě odhalovalo. Ale to asi moc vykrádám Deset malých černoušků co? Nevadí. Reputace dobrá. Až na pár slabších dílů skvělá minisérie. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Anthony Starr opäť záhadný a drsný. Milovníci Hitchocka, napätia a mrazivých thrillerov majú o zábavu postarané. Jeden zo prominentnej rodiny je sériový vrah. Lenže kto? Tvorcovia šachujú s twistami čo to ide a o postavách sa tak dozvieme len to, že každá je zdatný manipulátor vhodný pre úlohu vraha, no kto ním naozaj je a prečo ostatní taja súvislosti, nechávajú do posledných chvíľ zahalené rúškom tajomstva. Takto seriál však nedovoľuje k postavám sa priblížiť, a ani neponúka kultové, pre príbeh výrazné momenty, idúce až na dreň postáv (lebo pre dej bývajú takéto momenty často definitívne, takže v seriáli, kde hrá hlavnú rolu predlžovanie záhady, je ich absencia pochopiteľná), ale ak ho berieme ako zaujímavé scenáristické cvičenie zamerané na neurčitosť svojich hrdinov, ide mu to excelentne. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Poctivý průměr, kdy se není čemu divit, že byl seriál po první sérii ukončen. Od prvního dílu byla budována temná atmosféra a každý díl v závěru velkým zvratem odstřelil vždy díl předcházející a vše co se v něm událo...až se to vše zhroutilo a přestalo být zajímavé. Všeho moc škodí... ()

Mimomisu 

všechny recenze uživatele

Skoro vlastně od začátku překombinované až na půdu a s pár nelogičnostmi, ale se slušným tempem a celou dobu to baví. Co pak ale tvůrci předvedli v posledních čtyřech dílech je docela obdivuhodné. Když člověk trochu přimhouří oči, tak tahle "hra na vraha" ctí všechny tradice, od toho, že všichni jsou podezřelí, přes spoustu, spoustu dějových zvratů. Slušná práce, slušné čtyři hvězdy ()

Reklama

Reklama