Reklama

Reklama

Apokalypsa Stalin


Zrození démona (E01)

(epizoda)

Obsahy(1)

V roce 1936 ohlásil výsledky „voleb“, v nichž získal 98,6 procenta hlasů. Jeho národ žil ve strachu, přesto mu lidé neustále aplaudovali vestoje. Kdo byl vlastně Stalin? Ochránce před nacismem? Tatíček všeho lidu? Masový vrah? Jak se mu podařilo dostat pod hrůzovládu polovinu planety? Narodil se v roce 1878 v gruzínské vesnici Gori jako Josif Vissarionovič Džugašvili a jeho zločinecké kariéře předcházelo studium kněžského semináře. Těžko se vyrovnával s tělesnými nedostatky, měl srostlé prsty na nohou, levou paži kratší a na jeho tváři zanechaly trvalé stopy neštovice. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument je k shlédnutí v archivu České televize. Jsou zde některé nové informace. Například že zimní palác po výstřelu z Aurory bránila jen tisícovka žen, zatímco hladoví mužští dobrovolníci šli shánět ven jídlo. Tato "říjnová" revoluce ale předtím měla pět  menších revolucí, na což v dokumentu není místo. Dokument je vůbec silný v detailech. Hitler toužil po chlebu z Ukrajiny, uhlí z Donbasu a ropě z Kavkazu a v dokumentů říká Mussolinimu "Vy Italové se plahočíte na kamenité půdě, zatímco v Rusku je nejúrodnější půda v Evropě. Může to být obilnice Evropa". Nyní o Ukrajinu geopoliticky soutěží Evropská unie , jejíž vojenskou obranu zajišťuje USA a Rusko. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. Zrodenie démona 2. Červený 3. Pán sveta. Celosvetové archívy sa otvárajú a tak historici majú stále prístup k novým informáciám. Aj tento dokumentárny cyklus nám predstavuje čiastočne nové informácie, ale z veľkej časti sú využité dokumenty všeobecne známe. Ja sa zameriam na obdobie vojny, kde hral Stalin veľmi dôležitú úlohu. Jeho obrovským šťastím bolo, že mal pri sebe takého vynikajúceho vojvodcu ako bol maršal Georgij Konstantinovič Žukov. V tridsiatych rokoch Stalin s cieľom podrobenia si celej armády začal robiť čistky a nechal zlikvidovať väčšinu schopných a skúsených dôstojníkov, ktorých nahradil síce politicky spoľahlivými ale úplne neskúsenými dôstojníkmi. V roku 1939 bol hlavným aktérom podpisu Zmluvy o neútočení medzi hitlerovským Nemeckom a ZSSR (Pakt Ribbentrop Molotov), čo znamenalo rozdelenie časti Európy na sféry vplyvu a vojenské obsadenie. Nasledovalo (17.9.1939) násilné obsadenie časti Poľska a rozmiestnenie vojsk v Estónsku, Lotyšsku a Litve. (Fínsko sa tejto anexie odmietlo zúčastniť). Nasledovalo napadnutie Fínska (30.11.1939) tzv. zimná vojna. ZSSR bol napadnutý priateľskym Nemeckom. Stalin tomu nechcel veriť, sovietska armáda nemala dostatok schopných veliteľov a nebola pripravená na konflikt takýchto rozmerov. Protivník postupoval až k Moskve a v tejto kritickej chvíli povolal Stalin Žukova a jeho oddýchnuté dobre vycvičené a vyzbrojené jednotky zo Sibíri. Potom nastal zlom vo Veľkej vlasteneckej vojne. To všetko za cenu veľkého počtu obeti, hrdinstva obyčajných vojakov a civilného obyvateľstva ale aj vďaka zahraničným dodávkam vojenského materiálu. Vďaka tomuto víťazstvu získal Stalin povesť veľkého vodcu. ()

Reklama

0verseer 

všechny recenze uživatele

Oceňujem dobové zábery vo farbe, na druhú stranu som si nemohol zvyknúť na nespojitosť, ktorá úvodnú časť dokumentu nápadne narúšala. V jednom momente dokument opisuje Ďžugašviliho detstvo, o strih neskôr už rieši operáciu Barbarossa... Takto skáče medzi dôležitými udalosťami nielen v Stalinovom živote, ale obecne aj v rámci Ruska a Sovietskeho zväzu. Chýba však koherencia, preto len priemerné hodnotenie. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama