Reklama

Reklama

Apokalypsa Stalin

(seriál)
  • Francie Apocalypse - Staline (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Josif Stalin měl absolutní moc, v Kremlu vládl jako jeden z nejkrvavějších diktátorů historie lidstva... V roce 1936 ohlásil výsledky „voleb", v nichž získal 98,6 procenta hlasů. Jeho národ žil ve strachu, přesto mu lidé neustále aplaudovali vestoje. Kdo byl vlastně Stalin? Ochránce před nacismem? Tatíček všeho lidu? Masový vrah? Jak se mu podařilo dostat pod hrůzovládu polovinu planety? Narodil se v roce 1878 v gruzínské vesnici Gori jako Josif Vissarionovič Džugašvili a jeho zločinecké kariéře předcházelo studium kněžského semináře. Těžko se vyrovnával s tělesnými nedostatky, měl srostlé prsty na nohou, levou paži kratší a na jeho tváři zanechaly trvalé stopy neštovice. (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Tak Dr. Peterson mě podnítil dohnat Stalina, jenž mi příhodně zbyl jako poslední z Apokalyps (po první druhé světové, Verdunu a nástupu Hitlera). A zhltnul jsem zhruba stejnou měrou jako všechny předešlé. Dobrý je styl výpravy ve dvou časových rovinách a vůbec celý tento příběh, zaměřený právě na Rusko v rozmezí dvou Válek -- který nám naše komoušská kantorka na střední dvakrát moc pikantní nepodala... Zlověstná první část a "Leninův nejvěrnější stoupenec", až po svým způsobem impozantní, jím stvořený, ideologií prohnilý společenský bizár (který následně BOHUŽEL postihl i naší zem), včetně super střípků stalinského humoru, načež si říkám, není trochu nefér jak všechnu pozornost o největšího Satana bere dodnes výhradně Führer? A schválně: jaký by asi byl dnešní svět bez Stalina a jeho následků, tj. studené války, National Security Act ve Státech, rozesraný situace na Středním Východě atd... (na to téma vřele doporučím sehnat si pátý díl podcastu Hardcore History - "Meandering Through The Cold War") ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Veľmi zideologizovaná interpretácia udalostí a kontroverznej osobnosti Stalina. Úlohou dokumentu má byť informovať a nie ideologicky hodnotiť. Tož preto len tri hviezdy. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Dominantní předností dokumentu je jeho filmová stránka, ta je vskutku úžasná. S pojetím a rozvrhem už je to horší. Bolševický teror je nepopiratelný, neměli však na něj monopol. Psát o jeho přešlapech v tomto ohledu by však bylo kontraproduktivní, protože by tím zanikla péče věnovaná hledání ve filmových archivech. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Tomuto dokumentu jakoby chyběl ještě jeden nebo dva díly. Soustředí se jen na vzestup a směřování Stalina k druhé světové válce a dost okrajově přeskakuje z téma na téma. Hlavní, co film přináší, je spousta archivních záběrů, hlavně dobových reálných poprav, ve kterých se autoři vyžívají. Nicméně pomíjí celou poválečnou dobu, Stalinovu roli ve vzniku východního bloku, železné opony, války o nezúčastněné země, nukleární závody, start studené války, zkrátka nejméně třetinu podstatného odkazu Stalina dějinám. Jo, vyhrál válku a byl to protřelý gauner bez zábran, ale to je značně kusé a věděli jsme předem. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Vojnové seriály z radu "Apokalypsa" si držia vysokú kvalitu. Tvorcovia si zaslúžia pochvalu, hlavne za zreštaurovanie a kolorovanie dobových materiálov. Vďaka farbe je dokument o čosi bližší rozmaznanému mladému divákovi. Stalinovi sú venované 3 diely. Obsahujú vzácne a zásadné zábery pre pochopenie vtedajšej situácie. Samozrejme nevenujeme sa len samotnému "diablovi" , ale aj ďalším jeho verným "pekelníkom" - Lenin, Berija, Trockij... Jeden dokument o Stalinovi som už videl a bol rovnako dobrý, možno ešte lepší. V "Apokalypse" o Stalinovi mi chýbal ten veľmi zaujímavý záber, kde Stalin nesie Leninovu rakvu. Ako dokument podáva takmer vyčerpávajúce informácie, dostanete takmer všetko potrebné, chýbal mi tam však jeho samotný koniec prípadne Stalinov pohreb. S dokumentom mám len jeden vážny problém. Informácie nepodáva chronologicky, tak ako sa stali, ale neustále preskakujeme z roku 1942 do 1917, potom 1933 a zase do roku 1878 keď sa Stalin narodil a tak je to až do konca. Ja sa orientovať viem, ale z pohľadu študenta, ktorý sa chce vzdelávať, to nie je celkom v poriadku. Preto nemôžem dať plný počet, hoci si ho dokument zaslúži. 80%. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že je stále kopec ľudí, ktorý o Stalinovi toho veľa nevedia a berú ho ako spasiteľa Európy. A práve tí by si mali pozrieť tento trojdielny dokument o červenom démonovi s Gruzínska. -"Roosevelt: boh je na strane spojencov." -"Stalin: na našej strane je diabol, je to dobrý komunista." 80% - 4* ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Další díl do skládačky úspěšné série APOKALYPSA z rukou mistrů svého řemesla: Isabelle Clarke a Daniela Costelle. Znovu se nám dostávají pod drobnohled nádherně barevně zrestaurované materiály filmových archívů s výborným doprovodným komentářem, který úspěšně drží rovnováhu v podrobnostech a důležitostech historických zlomů Stalinova života. Děj je poněkud netradičně rozdělen do dvou paralelně vyprávěných časových rovin, mezi kterými se průběžně přeskakuje, až se nakonec spojí v posledním díle. První časová rovina začíná od Stalinova dětství, pokračuje přes studijní léta a začátky jeho politické kariéry, přes Občanskou válku, chopení se moci a končí útokem Wehrmachtu na Sovětský svaz. Druhá časová rovina začíná právě 22. červnem 1941, popisuje podrobněji 2.SV, Stalinův boj s Hitlerem a vyjednávání s USA a Anglií. Rozdělení dokumentu do těchto dvou časových rovin může být na škodu pro méně znalého diváka, u kterého lze očekávat problém ve vnímání nelinearity vyprávění spojeného s časovými přeskoky. Na druhou stranu tento způsob vyprávění lépe osvětluje některá Stalinova rozhodnutí, která mají základ právě v jeho životních zkušenostech a povahových rysech, které se formovaly desítky let před Druhou světovou. Já osobně přijímám s povděkem rozhodnutí filmařů jít touto cestou. Jediné, a to hlavní, co mi v dokumentu chybí, je vynechání poválečné etapy Stalinova života. Jeho politika v této době, krom dalšího útlaku a vraždění vlastních lidí, znamenala i politické směřování Sovětského svazu na další desítky let a předurčovala vývoj Studené války. Pravda je, že Moskva dosud neodtajnila archívy z této doby (Nejspíš jsou tam věci tak úděsné, že si to ani po 70ti letech nikdo nedovolí.), tudíž by se nabízel pouze pohled zvenku. Ale vynechat toto období zcela, považuji za chybu. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

V poslednej dobe som videl niekoľko dokumentov o Stalinovi, takže sa v nich prestávam orientovať, rovnako tak, ako sa prestávam orientovať v mysliach ľudí, ktorí sa o Stalinovi dozvedeli historickú pravdu a napriek tomu chodia s jeho portrétom na námestia, tvrdia, že vyhral II. svetovú vojnu a priniesol Rusku nehynúcu slávu. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Dokument to není špatný, ale ty skoky časem jsou jak Hobitova ,,Cesta tam a zase zpátky,, , což je z hlediska chronologie děje na mrtvici a pro scénáristu na gulag. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Atraktívne koncipovaný trojdielny dokument hovorí o životnej a politickej púti jedného z najväčších zločincov sveta. Stalinova cesta životom je presiaknutá krvou mnohých ľudí, ktorí mu stáli v ceste k absolútnej moci. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. Zrodenie démona 2. Červený 3. Pán sveta. Celosvetové archívy sa otvárajú a tak historici majú stále prístup k novým informáciám. Aj tento dokumentárny cyklus nám predstavuje čiastočne nové informácie, ale z veľkej časti sú využité dokumenty všeobecne známe. Ja sa zameriam na obdobie vojny, kde hral Stalin veľmi dôležitú úlohu. Jeho obrovským šťastím bolo, že mal pri sebe takého vynikajúceho vojvodcu ako bol maršal Georgij Konstantinovič Žukov. V tridsiatych rokoch Stalin s cieľom podrobenia si celej armády začal robiť čistky a nechal zlikvidovať väčšinu schopných a skúsených dôstojníkov, ktorých nahradil síce politicky spoľahlivými ale úplne neskúsenými dôstojníkmi. V roku 1939 bol hlavným aktérom podpisu Zmluvy o neútočení medzi hitlerovským Nemeckom a ZSSR (Pakt Ribbentrop Molotov), čo znamenalo rozdelenie časti Európy na sféry vplyvu a vojenské obsadenie. Nasledovalo (17.9.1939) násilné obsadenie časti Poľska a rozmiestnenie vojsk v Estónsku, Lotyšsku a Litve. (Fínsko sa tejto anexie odmietlo zúčastniť). Nasledovalo napadnutie Fínska (30.11.1939) tzv. zimná vojna. ZSSR bol napadnutý priateľskym Nemeckom. Stalin tomu nechcel veriť, sovietska armáda nemala dostatok schopných veliteľov a nebola pripravená na konflikt takýchto rozmerov. Protivník postupoval až k Moskve a v tejto kritickej chvíli povolal Stalin Žukova a jeho oddýchnuté dobre vycvičené a vyzbrojené jednotky zo Sibíri. Potom nastal zlom vo Veľkej vlasteneckej vojne. To všetko za cenu veľkého počtu obeti, hrdinstva obyčajných vojakov a civilného obyvateľstva ale aj vďaka zahraničným dodávkam vojenského materiálu. Vďaka tomuto víťazstvu získal Stalin povesť veľkého vodcu. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dokumentárnímu seriálu můžete nebo nemusíte věřit. Stalin jako zrůda, jak ho líčí západní média nebo jako dobrodinec, vlastenec a geniální vůdce, jak ho líčí Rusové. Tento francouzský třídílný seriál je celkem dobrý, pokud jde o historické záběry a některé nestranné informace. Co se týče pravdy o Stalinovi, budu ovšem věřit vždycky Rusům, kteří ho zažili, než Francouzům, Američanům, Němcům a podobným teoretikům. Takže za francouzské vymývání mozků a propagandu hodnotím seriál jako průměr. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný historický dokument. 1) Kromě přirozeného chronologického popisu Stalinova života se dokument protkán podrobnějším vyprávěním z druhé světové války. Film to osvěžuje a současně poněkud znepřehledňuje. 2) Kolorované záběry jsou pěkné. 3) Na rozdíl od mnoha jiných dokumentů, které nedostatek materiálu a myšlenek ke sdělení kamuflují prázdnými řečmi a pohledy na krajinu či abstraktní detaily, zde komentář a čtené (díkybohu jen čtené) výpovědi svědků doprovází dobové filmové záběry. 4) Srovnání Stalina s Hitlerem sice nepřineslo žádná nová odhalení, ale bylo trefné. ()

Necron 

všechny recenze uživatele

Stalin pouzil Hitlerova slova: "Vladnout se da jen s pomoci nasili. Vsechny ciny jsou ospravedlnitelne. Pokud to politika vyzaduje, musime lhat, podvadet, nebo dokonce zabijet." "Osvobodil jsem cloveka od potupne chimery zvane svedomi." "Vis, co je to vdek?" - "Choroba, kterou trpi psi." ()

sator 

všechny recenze uživatele

Z přihlédnutím k hrůze dění člověka, který přišel naplnit svůj osud (?!) mimořádný dokument... ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Řeknu to jednoduše. Pusťte si cokoliv, co v téhle sérii vznikne. Zajímavější a raritnější záběry nikde jinde neuvidíte. Nedostatečnost obsahu se dá vykompenzovat slušnou historickou knížkou. Slušná historická knížka je taková, která vám neřekne co si máte myslet. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Už po prvej časti vidím, že ide o mimoriadny dokument, ktorý ma dokázal zaujať pútavým rozprávaním historických faktov, hoci aj o jednom z najväčších vrahov celej histórie. A aj po mnohých desaťročiach od ukončenia kultu jeho osobnosti, a priznaní chýb samotnými komunistami, sa aj tu v komentároch nájdu exoti, čo dokážu tvrdiť, že to tak nebolo, a to len západní kapitalisti očierňujú Stalina vo filmových dokumentoch. Viacerí tu vyčítajú dokumentu, že rozprávanie nie je chronologické a často sa vracia k Stalinovej mladosti. Tvorcovia to tak ale museli urobiť, lebo z rokov 1878 až 1914 nie sú absolútne žiadne filmové zábery a keďže sa vyhli hovoriacim hlavám, tak by sme sa museli prvú hodinu pozerať len na tých niekoľko zachovaných fotiek z mladosti. To by asi nebolo to pravé orechové a tak je zvolený spôsob rozprávania na preskáčku dobrým riešením. ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Další příspěvek do série Apokalypsa, za který si zaslouží tvůrci obdiv převážně za kolorované dobové záběry, ale i za obsah tohoto třídílného dokumentu mapujícího život této lidské zrůdy, která sice osvobodila Evropu od fašismu, aby jej nahradila stejně zrůdnou ideologií. V takto krátkém dokumentárním cyklu samozřejmě nelze obsáhnout vše, proto se tvůrci zaměřili na to nejdůležitější, což rozdělili do třech epizod, ve kterých se věnovali určitým problematikám, bohužel tato forma neskutečným způsobem ubírá na kvalitě tohoto seriálu, jelikož neustále přeskakuje z jednoho na druhé a daleko lepší by bylo chronologické řazení daných událostí, přesto se jedná o jeden z nejucelenějších dokumentů zabývajících se danou problematikou. Moje hodnocení 75%. ()

Reklama

Reklama