Reklama

Reklama

Záhada Yellowstonského parku

(TV film)
  • Německo Mystery in Yellowstone (více)
Německo / Francie, 2015, 52 min

Obsahy(1)

Křehká rovnováha ekosystému Yellowstonského národního parku byla před nedávnem narušena. Mizela populace vysoké zvěře. Před 20 lety bylo v Yellowstonu 20 000 kusů vysoké, a dnes zbývá pouhá čtvrtina... Kam se poděli losi? Na tajuplnou záhadu Yellowstonského parku zkouší odpovědět stejnojmenný dokument. Zatímco dříve se v místních údolích objevovaly desetitisíce kusů, v dnešní době jich každoročně dorazí čím dál méně. Tři odborníci ve svém oboru proto vyrazili na průzkumnou výpravu, která má odhalit důvod nečekaného úbytku losů: biolog zaměřený na losy, expert na medvědy grizzly a specialista na nechvalně proslulou rybu známou jako siven obrovský, která je v Yellowstonu invazivním druhem. Díky nejmodernějším metodám se jim podaří zjistit dosud neznámé vazby mezi medvědy grizzly, siveny a losy, a díky tomu o to víc ocení komplikovanou krásu jednoho z nejslavnějších národních parků Severní Ameriky. (TV Prima)

(více)

Recenze (2)

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Kauzální vazby fungují v přírodě neúprosně. Proč klesá populace jelenů? Je to díky vysazení vlků? Nebo je likvidují medvědi? Či snad pumy? Nebudu prozrazovat pointu, ale ekologové budou muset rozmotat klubko vzájemně propojených souvislostí, až se dostanou na začátek provázku - který je úplně někde jinde a začal působit již před dvaceti lety poté, co se v parku objevil živočich, který do něj nepatří - a kterého tenkrát vysadil sám člověk... ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Jak souvisí úbytek losů a expanze sivenů v Yellowstonském parku? Docela dost. Dokument není dramaticky zábavný, ale na konkrétním případu a na konkrétním místě vysvětluje křehké přírodní vztahy. Výzkum několika odborníků a toulka po národním parku je zajímavou sondou do souvislostí, které běžný člověk nevidí a ve svém počínání nezohledňuje. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama